Cornucopia?

2015-03-13 09:09

Håll ditt huvud högt!

"Håll ditt huvud högtDet är allt man kan begära" - Kent, "Håll ditt huvud högt"
Det händer att Cornucopia? går på gatorna som en vanlig man, och gör observationer av vårt samhälle, vilket kan leda till spaningar då det alltid är informativt att titta på folk. En sådan spaning är att vi de kommande decennierna kommer drabbas av en epidemi av nackskador.Smartphonetumme är ju redan etablerad i form av inflammationer i tummusklerna efter allt för mycket Androidande eller iPrylande. Nacken är dock en starkare muskel, men frågan är hur många år som krävs innan nackinflammationerna och kanske rent av kroniska nackskador exploderar? T
Lätt anonymiserad bild, men samtliga på fotot och några till,
som inte syns har hakan på bröstet i smartphoneläge.

På spårvagnen i Göteborg är den vanligaste nackpositionen hakan mot bröstet, tittande ner på sin smartphone. Detta oavsett om man står eller sitter. Jag räknade efter och av tjugo personer satt eller stod arton och konstant tittade ner på sin smartphone (3:ans spårvagn i höjd med Svingeln). Möjligt att nackarna har låsts sig i detta läge, istället för att njuta av småstadens puls och interagera med eller betrakta sin omgivning.

Titta ner på sin iPryl kan man göra i hela landet, man måste inte bosätta sig i en småstad som Göteborg för det.

Tillägg: Enligt säkra uppgifter från flera håll (kommentarsfältet), kallas fenomenet gamnacke.

Så dagens spaning är ett kommande folkhälsoproblem. Jag drog iaf mitt lilla strå till stacken för bättre folkhälsa genom att gå av en spårvagnshållplats för tidigt för att få röra lite mer på mig, enligt bluezoneteorierna.

Fast som bondtölp känner man sig inte speciellt originell när man åker in på ärenden till småstaden. På samma hållplats som mig kliver en man i bloggens vanligaste läsekrets (30-40 år) ombord och ställer sig framför mig. Exakt samma kläder som mig, och tillhörande attribut.

Grön barbourjacka, check.

Blåjeans, check.

Någon form av luvtröjeliknande tröja, check. (Jag svart, han militärgrön)

iPhone, check.

Tacticool Traser-armbandsur. Här har jag iofs en betydligt billigare, men likväl cool, Seiko (mekanisk automat förstås), men Traser, det är inte vem som helst som skaffar en sådan. Med reservation för att det var något annat märke, men det såg ut som en Traser, och märket började på T. Pga min ålder och medföljande syn var fokusavståndet fel och jag kunde inte defintivt avgöra märket.

Får trösta mig med att jag som bondtölp från backstugan har kängor för att kunna vandra alla milen hem när dammet lägger sig och han bara behöver gå några kilometer och alltså hade motsvarande kvalitet på lågskor.

Nej, håll ditt huvud högt, och undvik nackskador.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

24 kommentarer:

 1. Nåväl. Har folk hakan mot bröstet har de med största sannolikhet inte meningit iaf ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men man kan väl hoppas att det är någon mening i't med allt stirrandet...

   Radera
 2. Ett bra tips är att skaffa en extraskärm om man jobbar med en laptop. För att lyfta huvudet från gamnackepositionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. IPad-nacke kan man få i soffan iaf.

   Radera
 3. Det är väl bra att folk inte blottar strupen för alla aspirerande IS-terrorister som springer omkring i Göteborg?

  Tror för övrigt att den medicinska termen är "gamnacke"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Umeå heter det gammnacke.

   Radera
  2. Man kan också kalla det nätvärk

   Radera
  3. Nja, nacken böjd och hakan mot bröstet är inte gamnacke, gamnacke är vad man får när man parallellförflyttar huvudet framåt, t.ex vid skärmarbete då skärmen sitter för lågt eller är för upprätt vinklad, eller om man nog borde ha skaffat läsglasögon. Jag tror att skadorna man drabbas av genom att sitta med nacken böjd visar sig först efter några år, medan gamnacke kan ge en sprängande huvudvärk redan efter ett par timmar. En variant på gamnacke (som ger samma skada) kan man få om skärmen man tittar på sitter så att man tittar uppåt på den utan att luta ryggen bakåt. Nacken böjd är förmodligen skadligt. Gamnacke är döden i grytan.

   Radera
 4. Off topic har ni läst att åklagaren har begärt att få förhöra Assange i London ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att man ändrat sig. Kanske kan man se inspärrandet på ambassaden som tillräckligt straff och är beredda att gå vidare nu?

   Radera
  2. Hon har väl fått klartecken från politisk nivå till slut, Piratpartiet har ju efter valet förra året och Anna Trobergs avgång i princip upphört att finnas till i allt utom formell mening så det finns inte längre någon risk för opionionsmässig sensation där som vid raiden mot TPB 2006.

   Den som vill följa likvakan i realtid kan typ en gång i månaden gå in på http://live.piratpartiet.se/ där det numera huserar kanske tio-tjugo allt mer uppgivna bloggar mot de kanske tvåhundra som det fanns runt 2009.

   Radera
  3. "Offret" (utan att veta vad som hände) har nog säkert gått vidare och säkert passerat några kilometer fläsktorped sedan dess.

   Radera
 5. En tröst är att snart finns skärmen som lins att stoppa i ett eller båda ögonen. Ja givetvis ser man också omgivningen om man vill. Kommer kanske som medicinsk hjälpmedel till de med gamnacke. En ytterligare fördel är att man kan få information om det man ser.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 6. Dansar en gång i veckan.
  Helt otroligt vilken katastrofal hållning många yngre har, krumryggiga och gamnacke.
  Konsekvens av dataspelsungdom och smartphones?

  Intressant att Litauens försvarsminister kommenterade folkhälsan då försvarsbudgeten ökades markant. Nåt i stil med att endast pengar räcker inte, rekryternas fysik lämnar en hel del att önska.

  SvaraRadera
 7. Kan man annat hylla Cornu när han lägger upp en låt som ligger som är lite av ett extraspår på en box de flesta inte ens vet den finns?
  HEJA HEJA HEJA

  SvaraRadera
 8. Det jag själv tycker är mest skrämmande med folks smartphone-fixering är inte själva gloendet på det meningslösa flödet av trivialiteter. Utan snarare att man helt verkar givit upp det egna tänkandet, och diro reflekterandet över sin omgivning.

  (Facebook = puerilt trams.)

  SvaraRadera
 9. Seiko säger snarare "snål gubbe" än "cool snubbe". Annars spot on.

  SvaraRadera
 10. Ska sluta läsa in blogg på spårvagnen då ;) hehe

  SvaraRadera
 11. Folk får väl stirra ner i den dära prylen på spårvagnen, tuben eller bussen.
  Däremot är det värre med dom som envisas med det medan dom framför ett fordon.
  Mot bakgrund av det vill jag ändå ta bestämt avstånd från att piska bloggare offentligt...
  ...så länge dom ger fan i att blogga medan dom kör.

  SvaraRadera
 12. Efter ett par år med en Traser H3 runt handleden, kan jag inte tänka mig något annat. Funktion framför utseende.

  SvaraRadera