Cornucopia?

2015-03-22 12:10

Guldpriset mätt i SEK och OMXS30

Den Singaporebaserade ädelmetallförsäljaren Bullionstar har en trevlig charttjänst, som jag fått tillstånd att låna grafer från. Nedan följer grafer för guldpriset prissatt som OMXS30 respektive svenska kronor sedan millennieskiftet.

Guldpriset i SEK per gram sedan millennieskiftet. Copyright Bullionstar. Återpublicerad med tillstånd.
Guldpriset mätt i OMXS30 sedan millenieskiftet. Copyright Bullionstar. Återpublicerad med tillstånd.
Perioder där guldpriset stiger innebär att guldet ökar i värde relativt börsen. Börskraschen 2007 - 2009 syns tydligt, liksom kraschen sommaren 2011. Under 2014 har priset varit någorlunda stabilt mätt i OMXS30, vad det nu kan tänkas innebära. Priset var också relativt stabilt 2005 - 2007, eller 2010 - 2011, vilket på fler sätt påminner om läget nu - en haltande ekonomisk återhämtning där problemen sopas under mattan.

Det finns även mycket långa serier, t ex guldpriset i SEK tillbaka till 50-talet. Mindre dramatiskt än det låter, då Bretton Woods guldmyntfot gjorde att priset låg stabilt till Nixon övergav systemet på 70-talet.
Guldpriset i SEK per gram från 1950-talet till idag. Copyright Bullionstar. Återpublicerad med tillstånd.
Finns ju de som fortfarande tjatar om att guldpriset har kraschat. De kan ju titta på ovanstående graf igen, åtminstone om de är svenskar och bryr sig om guldpriset i kronor.

Vill ni bläddra runt bland graferna för ädelmetallpriserna, inklusive guld, silver, platina och palladium, så hittar ni charttjänsten här.

Bullionstar erbjuder främst lagring av allokerade ädelmetalltackor i sina valv i Singapore, varifrån man själv kan hämta ut dem. Man kan även köpa generella vaultgrams

En del läsare som fortfarande håller kvar på sina Bitcoins kan glädjas med att man även kan köpa guld och silver för sina Bitcoins. 

Då Bullionstar ligger utanför EU och USA finns ingen rapporteringsplikt för bolaget.

Man säljer även investeringsädelmetaller (eng bullion) rakt över disk i Singapore.


Detta inlägg är inte betald reklam, utan då jag fått tillåtelse att återpublicera graferna lämnar jag ovanstående information utan ersättning. Grafer från Bullionstar kan komma att förekomma i andra inlägg längre fram. Färgschemat matchar även bloggen, vilket är ett plus.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

14 kommentarer:

 1. Vilken kanontjänst sidan erbjuder! Tack för tipset.

  SvaraRadera
 2. Finns det någon motpartsrisk eller annan risk vid valvförvaring? Vad sker vid konkurs exempelvis?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte mer än vid en banks konkurs gissar jag.

   Du äger specifika numrerade tackor i deras valv. De är inte företagets egendom och ingår inte i konkursboet.

   Vid konkurs i en bank har inte fordringsägarna rätt att ta kundernas innehåll i bankfacken.

   Radera
  2. Problemet är väl snarare att hitte en bank som erbjuder kassavalvsförvaring. Betydlgt vanligare för 20 år sedan.

   Radera
  3. Verkar ju rätt gynnsamt i så fall. Fysiskt guld minus strulet att hantera det.

   Radera
 3. Ja, det är väl snart dags att flytta över till guld.

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Tack, Björn!
   Har du några källor?

   Radera
  2. Mina egna siffror med historisk data blandat från ECB, Riksbanken, LBMA och Measuringworth m.fl. Är hobbynivå så det har säkert smugit in fel någonstans...

   Radera
 5. Det är allmänt känt att det existerar mer pappersguld än det gör guld i verkligheten (sålt samma guldklimp till mer än en person).

  Så det här med att köpa pappersguld eller att låta någon hålla i det åt en, det är inget jag rekommenderar i alla fall.

  Om ni ska köpa fysiskt guld/silver så kan jag rekommendera libertysilver.se för guld och libertysilver.ee för silver (ej momsbelagt, sålt från estland). dock registreras GULD köpen av farbror staten så om man vill undkomma det så får man beställa utomlands.

  If you can hold it, you dont own it.

  SvaraRadera
 6. Hur ser reglerna ut för att föra in guld från utlandet? Om man skulle ta en semester till Singapor och sedan ta med sig ett antal tackor tillbaka till Sverige. Guldet är ju momsfritt. Tull? Det finns väl ingen svensk ädelmetallsäljare som tar bitcoin?

  SvaraRadera
 7. Hur ser reglerna ut för att föra in guld från utlandet? Om man skulle ta en semester till Singapor och sedan ta med sig ett antal tackor tillbaka till Sverige. Guldet är ju momsfritt. Tull? Det finns väl ingen svensk ädelmetallsäljare som tar bitcoin?

  SvaraRadera