Cornucopia?

2015-03-02 07:46

Guldet, börsen och obligationer sedan årsskiftet

En kort sammanfattning av hur guldet, börsen respektive obligationer (eng bonds) gått sedan årsskiftet för oss svenskar. Vi tittar här på guldpris i SEK per gram, Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 och obligationsindexet OMRXBOND Total Bond Index.

OMXS30 leder med +15.46%, följt av guldet på +9.58% till i fredags. Handeln för guldet är redan igång och ligger för stunden på +10.5%, men börsen bör också stiga idag.

OMRXBOND har gått +0.98% på två månader. Då har indexet fallit 0.78% sedan den 13:e februari, eftersom marknadsräntorna har slutat falla och tvärt om stiger. Obligationer blir mer värda genom lägre räntor, det är i själva prissättningen av obligationer på marknaden, som räntan sänks och ju mer någon vill betala för en fastställd avkastning, desto lägre är marknadsräntan. Stiger räntan faller alltså obligationer i värde.

Börserna stiger mycket försiktigt i Asien nu på morgonen. I skrivande stund är Nikkei +0.15%, Hang Seng +0.06%, SSE Composite +0.34% och Australiens All Ordinaries +0.47%. Även "husse" i form av S&P 500-terminen är upp något sedan fredagens stängning i USA, som dock var ner jämfört med tidpunkten för europeisk börsstängning. Läget är osäkert, men antagligen stiger börsen något idag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

9 kommentarer:

 1. Kan nämna att THB är rekorddyr, 3.87/kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SEK har fallit kraftigt mot de flesta valutor sedan i somras/höstas, undantaget Rubel och Hryvnia. Sedan kan nämnas att THB inte är rekorddyr. 1992 när kronan gjordes flytande så var SEK nere i THB 2.50 ett bra tag.

   Radera
  2. Det var en speciell situation som vi inte har nu.

   Radera
 2. Valutan har gått bra oxå.
  USD/SEK +7% i år +30% på ett år.
  CHF/SEK +11% i år +20% på ett år
  EUR/SEK -1% i år +5,5 på ett år.

  Inte illa för en byrålåda med rätt valuta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag som privatperson vill sätta en slant i en valuta jag tror på, och sen låta den vara där ett tag utan krav på att den ska säljas vid ett visst datum till visst pris osv, hur gör jag då?

   Swedbank har någon sorts tjänst för företag på internetbanken,"FX Trade" men de verkar inte kunna/vilja hjälpa mig.
   Har även sett någon onlinetjänst, som jag provat, men fick avsmak då en försäljare typ jagade mig via telefon och mail efter jag skapat kontot. Kändes verkligen inte seriöst

   Kör runt till olika Forex och köper så mycket jag kan? (Tanken har slagit mig)

   Radera
  2. Finns flera sätt att spela på valutor.

   Ett sätt är en fond i aktuell valuta. Som inte är valutahedgad. För de flesta är detta enklast. Fonden kan vara aktiefond, obligationsfond eller en penningmarknadsfond exempelvis.

   Radera
  3. @Greenious

   Tack för ditt svar, det gjorde att jag antagligen hamnade rätt, inte just i fonder utan snarare någon annanstans, men som känns väldigt rätt!
   Och där det ser ut att på ett lätt och tryggt sätt kunna göra det jag vill

   Radera
 3. Bail-in i Österrike! Höga elskatter skrämmer bort serverhall från Luleå!

  Förvisso var det väl förväntat att EU-länderna skulle börja med bail-ins, men nu är alltså Österrike först ut efter råblåsningen av Cyprioterna.

  Och serverhallar har väl iofs Cornucopia redan räknat på, och kommit fram till att antalet arbetstillfällen per MW el är uselt, så det är väl egentligen bara positivt att vi inte får fler serverhallar ur det perspektivet.

  SvaraRadera
 4. Du glömde bitcoin. Ca -17% and counting.. down.
  Vad ska vi hitta på om bitcoin råkar slå guld igen? Då är ju 2014 inte mer än ett ensamt undantag.

  SvaraRadera