Cornucopia?

2015-03-30 13:17

Glöm Pippi Långstrumpekonomin - nu gäller Karlsson på taket-ekonomin

Anders Borgs gamla Pippi Långstrumpekonomi gäller inte längre. Istället är det Karlsson på taket-ekonomin som driver Sverige.


Pippi Långstrumpekonomin (eng Pippi Longstockings economy), starkast i världen och med en kappsäck full med pengar var ett tilltal kring svensk ekonomin under Anders Borg efter den akuta finanskrisen 2008. Men vi vet ju alla att den i själva verket var en bluff och egentligen handlade om en ekonomi med både damp, ADHD och cerebral pares, samt allvarliga problem med bristande verklighetsuppfattning.

Men nu kommer en bättre Astrid Lindgren-metafor, myntad av LO-ekonomen Torbjörn Hållö på Twitter.

Jag skriver om den marginellt nedan:
"Sverige: Karlsson på taket-ekonomin.
Improduktiv, obildad, självgod som lever på lånade pengar i en fantastisk takvåning i Birkastan."
Eller enligt Astrid Lindgren, och Karlsson på taket själv.
"en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år" som är "världens bästa" på precis allt.
Fast så var det det där med självbilden, verkligheten och den bristande verklighetsuppfattningen igen.

Torbjörn Hållös verklighetsbeskrivning av Karlsson på taket stämmer mycket bättre.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

26 kommentarer:

 1. OK, men i så fall vill jag att vi konsekvent refererar till den ryska ekonomin som "Tengil-ekonomin".

  SvaraRadera
 2. Här har vi ett illustrerande exempel på en lägenhet av 22 kvadrat högst upp i birkastan som i skrivande stund är uppe i 2.750.000 kr. http://www.visionfastighetsmakleri.se/till-salu/braavallagatan-6,-5tr-1a-vasastan-birkastan-22kvm.aspx

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att det är ganska prisvärt om man jämför med en nybyggd etta i närförort.

   Räntekostnad: 3500, mån avgift 1000:-, sedan 3700 amortering som dock är att betrakta som sparande.
   Så visst, man måste ligga ute med mer pengar men man sparar förmodligen 3000:-/mån jämfört med en nybyggd etta i klart mindre attraktivt läge.

   Men är hyrorna för låga, sägs det..och ju billigare det blir att låna till att bygga ett hyreshus, desto högre blir de...

   Radera
 3. Apropå nya designen... Tycker avståndet mellan blogginlägget och kommentarerna blivit för "stort". Kan du inte minska antalet relaterade artiklar, eller göra dem mindre?

  Vad vi har för ekonomi går ju att diskutera, men den nya regimens självgodhet går ju iaf inte att ta miste på, så karlsson-på-taket analogin är ju träffande på politiken i stort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shit, det var många relaterade artiklar... Ska se vad jag kan göra.

   Radera
  2. Nu ska det högst vara tre. Tidigare kunde det vara fem stycken per etikett på blogginlägget. Mer tänkt för den som bara har generella ämnesetiketter, kanske 7-8 stycken totalt, typ ekonomi, energi, ekologi, elakheter etc.

   Bra att du påtalade detta.

   Radera
  3. Fast när jag tittar på den, så är det så att en av de tre relaterade artiklarna ÄR själva artikeln. Det kan väl inte vara meningen att "relaterade artiklar" ska hänvisa till den artikel man just läst?

   Radera
  4. Det är lite skojsigt slumpmässigt det där. Följande fick jag just:

   Positiva söndag: Den högst utbildade finansmini(s)tern
   För att bemöta klagomål på att jag är för negativ återinför vi den gamla traditionen positiva söndag[...]
   Fredagsmys: Är Andersson oss en väldelig Borg när krisen kommer?Fredagsmys: Är Andersson oss en väldelig Borg när krisen kommer?
   Dags för lite härligt fredagsmys igen.Utvecklingen i PPM. 2014 påminnerom formationen 2007.Världseko[...]
   100 000:- SEK per m2 är det nya normala på Östermalm100 000:- SEK per m2 är det nya normala på Östermalm
   En etta på Tomtebogatan på Östermalm såldes just för 97 000:- SEK per m2. Köerna till objektet, som [...]

   Radera
 4. Jag anser att det viktigaste för att ett land ska ta sig ur en ekonomisk kris, är att ha ett stort positivt exportnetto, med exportprodukter med stort kunskapsinnehåll.

  Efter Carl Bildts katastrofala år som statsminister 1991-94, var det således den svenska exportökningen efter 90-talskrisen, som var avgörande för Sveriges ekonomiska återhämtande. Att Göran Persson tog åt sig äran för att ha sanerat statsfinanserna, ska man inte fästa något avseende vid. Det han gjorde var att sparka 10000-tals offentliganställda, med känt negativt resultat.

  Efter finanskrisen 2008 värderades den svenska kronan lågt gentemot många av våra konkurrenters valutor, vilket fick till följd att svenska exportprodukter blev relativt konkurrenskraftiga. Om Sverige hade gått över till euro, som Borg och Reinfeldt ville och fortfarande vill, så skulle våra statsfinanser vara betydligt sämre, till följd av lägre export. Så det klingar falskt när både Borg och Reinfeldt samfällt slår sig på sina "man boobs" för att de har sett till att Sverige har sunda statsfinanser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hela Euroidén verkar helt efterbliven. Om säg 100 år kanske ekonomierna i Budapest, Lissabon och Vilhelmina är så pass lika att de kan regleras av en enda centralbank. Tills dess förhåller jag mig skeptisk.

   Radera
  2. Säg inte det. Det kan även gå åt motsatt håll. Själv funderar jag på om man inte skulle kunna tänka sig regionala valutaområden som bildar ett globalt valutaområde: sydöstra England (utom Norfolk där folk är VÄLDIGT konstiga (dubbla tandrader etc)), Mälardalen (? tveksamt, men ok), Bayern, Reinland Westphalen, New York, Seol, Shanghai, New Dehli (kanske dock obeboligt om 100 år pga klimatförändringar), Brasil, Rio. Där använder man guld/dollar som valuta och en big mac kostar lika mycket överallt på dessa ställen. Resten av världen dras med skvalpvalutor och folk försöker bryta sig in där. En värld av otroligt rika och tiggare.

   Det blir som Atlas Shrugged, fast inte koncentrerat till ETT ställe, utan till flera olika, men de är alla ihopkopplade - (Ja, och så Bryssel förstås. Politruckerna kommer inte att släppa greppet förrän de släpas upp på schavotten) - och har INGENTING gemensamt med den omgivande geografin. Den som inte föds in i dessa områden kan aldrig komma in (annat än som tiggare). London fungerar redan så: det är omöjligt att arbeta ihop en bostad i London. (Dvs liberalismen fungerar inte. Turligt nog för denna gången är att både vänstern och högern är så försvagade att de inte kan erbjuda några alternativa världar mot den liberala Robocop.

   Radera
  3. För Sverige har det ju fungerat bra att flera gånger nedjustera värdet på kronan och skaffa sig konkurrensfördelar. För ett stort land skulle det inte gå lika lätt. Alla länder kan inte heller göra samma sak, måste ju finnas länder med underskott för att möta överskotten då balanserna i sista ändan är ett nollsummespel.

   Radera
 5. Ha ha, Gustaf Fridolin som lillebror......

  SvaraRadera
 6. Att dra till med en rad neuropsykiatriska och neurologiska funktionshinder kändes väl...
  ...sådär fräscht...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pippi är en stor idol hos många och visar väl snarare på att man kan vara populär och en förebild för miljontals trots detta.

   Radera
 7. Så jädra improduktiva är vi väl inte? Eller? Nu får jag dåligt samvete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jobbat inom vissa statliga självgående myndigheter hör jag

   Radera
 8. Karlsson som tog den goda biten eftersom han visste att Lillebror skulle lämna den till honom , väluppfostrad som han var!

  Kommer flygande och tar för sig av snäll ensam pojke.
  Varför gillar ryssar Karlsson på taket?

  SvaraRadera
 9. Romsom borde sitta i snickerboa. Ronja Rövardotter är finansminister. En kurrekurredutt är bostadsminister. Prussiluskan är skolminister. Lotta på Bråkmakargatan är utrikesminister. Det svenska folket i stort behandlas som barnen i Bullerbyn...

  Yepp - vi har en Astrid Lindgren-regering!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, barnen i sagorna har ju alltid speglat aspekter av samhället. Det senare fokuset på genus är förmodligen en direkt reaktion på barnböcker som var populära för 20 år sedan eller så. Tänker på "Mimmi diskar", "Mimmi dammsuger", etc.

   Radera
  2. År det inte fascinerande hur Astrid påverkat oss. Däremot är Prusiluskan inte en AL-figur utan ett krav från de tyska finansiärerna. Läs böckerna. De går inte att göra film av utan att mycket förloras. Min reflexion över filmerna är att av detta vakna samhällskritiska barn har man gjort ett ADHD-barn. Och vem kan inte le i mjugg åt vissa" impolitiskt korrekta" ondgjörande om att man i senaste utgåvan av Pippi i Söderhavet gjort honom till kung och inte negerkung. Negrer bor i Afrika. I Söderhavet är befolkningen polynesier.

   Radera
 10. Rolig parabel men jag vill bara påpeka att cerebral pares är en rent motorisk skada, som inte påverkar intellektet och inte hör hemma bland ADHD etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avsåg att Pippi har udda strumpor.

   Radera