Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2015-03-30 15:24

Glöm 7S - var är kvinnorna?

"7S: Stund - Ställe - Styrka - Slag - Symbol - Sysselsättning - Sagesman" - gamla ramsan för att rapportera om fiendens aktivitet
De tidigare utlovade politiska kommissarierna, som ska finnas på alla svenska militära förband och enheter, sk gender advisors, ska nu vara aktiva. Alla Försvarsmaktens övningar och insatser ska nu utgå från ett genderperspektiv. Man ska inte fråga sig var fienden gör och är, utan var är kvinnorna, som tydligen inte är kvinnliga kurdiska Peshmergakrigare, utan värnlösa och försvarslösa.

Försvarsmakten själv skriver på sin hemsida, där Insatschefens egna politiska kommissarie säger:
"Genderfrågor ska finnas med redan i planeringsskedet, till exempel vid planering av utbildningar och operationer. Här måste man ta hänsyn till att alla, män och kvinnor, pojkar och flickor, har olika behov och att det inte finns någon färdig mall för hur arbetet ska bedrivas, säger kapten Anna Björsson, insatschefens stöd i genderfrågor."
Så glöm att spränga fienden åt helvete, utan det gäller att ta hänsyn till att alla, inklusive fienden, har olika behov ur genderperspektiv.

Man har också skickat ut en handbok för hur Försvarsmaktens alla övningar och insatser ska utformas. Insats är ett annat ord för när man på riktigt ska spränga fienden åt helvete. Ett utdrag följer:
"Planering övning/insats
Något/några moment syftar till att lyfta fram kvinnor som aktörer.
En av de medverkande (studenterna) tilldelas rollen Gender Advisor i den övade organisationen, med uppgift att löpande kritiskt granska och ifrågasätta organisationens agerande: "Hur påverkar det här kvinnor? Hur påverkar det här män?"
Examinationen av övning berör genus, som dimension av en konflikt. 
Samtalsunderlag/reflektionsfrågor inför och under övning/insats
Påverkar svaren på nedanstående frågor vår insats? Hur planerar och löser [vi] våra uppgifter?
Närvaro
Var finns kvinnor? Var finns män? Rent fysiskt och i vilka sammanhang?
Hotbild
Vilka hotbilder finns mot kvinnor? Vilka hotbilder finns mot män? Fysiska eller materiella?"
Riktig kvinna i riktig uniform instruerar
riktig man i grundläggande funktioner
hos ett riktigt stridsfordon 9040B.
Jag lyfter här fram kvinnor som aktörer
inom svenska Försvarsmakten.
I sammanhanget ska man komma ihåg att i Syriens inbördeskrig är över 90% av de dödade män. Så man måste säga att alla parter i det inbördeskriget håller god jämställdhet och hög genderetik. Om man bara kunde döda 100% män, skulle full jämlikhet uppnås.

Tag nu ovanstående råd och applicera t ex på när svenskt territorium på Gotland omsluter 334:e marininfanteribrigaden från Königsbergenklaven och deras amfibiefartyg. Hur påverkar det här kvinnor? Var finns kvinnor? Vilka hotbilder finns det mot kvinnor? Hur lyfter man fram kvinnor som aktörer när svenskt territorium omsluter rysk trupp?

Man bör ta fram en ny ramsa. Eller ramsa och ramsa. Allt som behöver rapporteras är vilket gender.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Ja men det där med fiendemäns och -kvinnors olika behov gicks väl igenom utmärkt i "Full Metal Jacket"?

  -How can you shoot women and children?
  -You just don't lead them as much!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så är jag väldigt, väldigt nyfiken på skillnaden mellan "fysiska" och "materiella" hot. Det torde ju vara samma sak, eller?

   Radera
  2. Och så genusneutralt i sitt anslag. Jämför "Get some, Get some" med det patriakaliska "Get him, Get him"

   Radera
 2. Stund - Ställe - Styrka - Slag - Symbol - Sysselsättning - Sageshen - Skön
  Vi kan ju börja med att ändra till "Sageshen"
  Det åttonde S:et för att passa in borde då bli "S-kön".
  Om inga kvinnor eller barn förekommer i målområdet är det bara att spränga skiten åt helvete.
  Finns det dock inte en stor risk att kommunicera ut denna fantastiska ROE?
  Det är ju bara att skicka med några "gröna gummor" i planen och båtarna när de anländer till Gotland så faller allting?
  Jag vet att i datorspel och andra "spel" kan man få extrapoäng om man är en viss typ av person, men funkar det i verkligheten? Kommer fienden ge Sverige extrapoäng för att vi slåss genuscertifierat, med Svanenmärkt krut, blyfri bensin, eldrivna stridsvagnar av gamla colaburkar, uniformer av PET-flaskor, blyfri ammunition och återvunna hylsor. Om det inte kommer fungera i verkligheten, varför då låtsas som det på övning?

  SvaraRadera
 3. Betyder det här att alla S och Fi - kvinnor kommer att stå i försvarsmaktens först led och ta emot invasionen på stranden ?

  SvaraRadera
 4. Din tillämpning av "omslutning" är fantastisk

  SvaraRadera
 5. Samtalsunderlag. Jag undrar hur lång tid det kommer att ta innan det förkortas till Sam-lag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu bryter ju den förkortningen mot värdegrunden och då är det ju inte en lämplig förkortning att använda. Jag undrar hur lång tid det tar innan folk börjar få sparken för att de inte uppyller värdegrunden på ett tillfredsställande sätt...

   Radera
  2. Varför bryter den formuleringen mot värdegrunden egentligen?

   Radera
 6. Haha, 1 april kom lite tidigt!
  Nej, men vänta nu här...

  SvaraRadera
 7. Fast å andra sidan har jag fått uppfattningen att Sverige innehar bland de mest kompetenta styrkorna för fredsbevarande uppdrag - just för att våra soldater är utbildade i att tänka på även den här sortens aspekter medan de kommunicerar med befolkningen.
  Visst tjaffset om att göra försvaret "feministiskt" utgår till största delen från en mjäkig medelklass-världsbild, men jag kan definitivt tänka mig att en djupare förståelse för kvinnornas situation i krigsdrabbade länder kan bira till en ytterligare bättre insats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte FMs insatser, det är bara det att de flesta svenska män är schyssta och jämställda från skolgången. Ett ytterst fåtal är det inte, men de märks mest. Lite som ungen med ADHD i klassen som alltid lyckas utmärka sig i bråk och konflikt....

   Radera
 8. Ännu ett bevis på att FM haft för många landstingskonsulter inblandade i verksamhetsutvecklingen. Tolgfors kom fr¨ån Landstingsvärlden - se nu resultatet. Landstinger är mästare på att missa sin kärnverksamhet men ändå prata bort det. För guds skull - kan ingen nykter människa säga ifrån ? jag vill inte att mina skattepengar skall gå till dessa töntigheter....

  SvaraRadera
 9. Det är faktiskt farligt att lyfta Gendercentret så högt upp i den skenheliga himlen, som de normalbegåvade, politiskt korrekta politrukerna gör. Sannolikheten för att Gendercentret blir en tummelplats för långsiktigt kontraproduktiva "Kapten Klänning"-typer ökar.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-fick-han-fast-kapten-klanning/

  Krigare, soldater, officerare gör nog bäst i att damma av en gammaldags hederskodex, dvs skona icke krigförande kvinnor och barn. Hederskodexen bör genomsyra hela krigsorganisationen. Till det ska det inte behövas något Gendercenter.

  SvaraRadera
 10. Något jag har funderat över är genderaspekten på det här med fragging, alltså att truppen sorterar bort de mest omdömeslösa befälen innan de gjort alltför stor skada.

  Finns det någon statistik från krigsmakter med stor andel kvinnor som visar att kvinnliga befäl är mer eller mindre utsatta för "fratricid"?

  Jag antar att i princip bara USA, Israel, Sovjet och Kina skulle ha underlag för en meningsfull analys. Och resultatet skulle i så fall under alla omständigheter vara Streng Geheim!

  Ed: Hittade en artikel från 2011 om genderperspektiv på fragging, men den verkade mera inne på svartsjuka än omdömeslöshet som skäl för fragging av kvinnliga befäl

  http://www.the-spearhead.com/2011/02/08/female-soldiers-getting-fragged-in-theater-cover-up-suspected/

  SvaraRadera