Cornucopia?

2015-03-26 11:29

Gästinlägg: SACO:s och LO:s socker-, fett- och köttskatter kommer att slå helt fel

Nedanstående är ett gästinlägg författat av Per Wikholm, bloggare på lchf.se, angående SACO:s och LO:s förslag om att begränsa och kontrollera (=förtryck)  privatpersoners vardag och livsstil genom skatt på socker, fett och kött. Värt att notera är att LCHF:are inte gillar kolhydrater, dit socker i allra högsta grad räknas.

SACO:s och LO:s socker-, fett- och köttskatter kommer att slå helt fel

För bara något år sedan pustade jag ut. Den danska, socialdemokratiskt ledda regeringen insåg att de kortvariga experimenten med sockerskatt och fettskatt var byråkratiskt ohanterliga och beslutade att slopa dem. I det läget var jag helt övertygad om att något liknande aldrig skulle prövas i Sverige då det fanns en stabil politisk majoritet emot sådant. Nu efter decemberöverenskommelsen som saknar motstycke i länder med parlamentarisk demokrati är jag dock inte lika säker. Dylika skatter kan komma att införas utan parlamentarisk majoritet och trots att de kommer att vara godtyckliga och osäkra ur ett rättsperspektiv.Låt oss börja med det mest uppenbara fallet sockerskatt. Till saken hör att det inte finns någon svensk myndighet som vet hur mycket sockerarter vi svenskar faktiskt konsumerar. Japp, du läste rätt. Jordbruksverket har bara säker statistik för en enda sockerart – sackaros – det vi i vardagligt tal kallar för vitt socker, det som sockerbitar är gjorda av och det socker som produceras av antingen sockerrör eller sockerbetor. Eftersom man bara har statistik om just sackaros hävdar Livsmedelsverket och livsmedelsindustrin att den svenska sockerkonsumtionen legat konstant kring ca 40 kg per år och per person sedan 1950-talet.

När sedan SVT:s prisbelönte vetenskapsjournalist Ann Fernholm inför researchen till boken ”Ett sötare blod” ringer Jordbruksverket och frågar om den totala sockerkonsumtionen, inkluderat bland annat sådant som majsindustrins fruktos-glukossirap så blir det tyst i luren. Någon vecka senare återkommer en byråkrat från Jordbruksverket med en osäker uppskattning mellan tummen och pekfingret om att det kan handla om cirka 20 ytterligare kilo av dessa nya sockerarter utöver de 40 registrerade sackaros-kilona. En framtida sockerskatt ska alltså baseras på sådan bristande/obefintlig statistik.

Det är av bland annat av dessa skäl som det aldrig går att införa en rättvis sockerbeskattning. Till komplikationerna hör också att svenska Livsmedelsverket till skillnad från WHO:s nyliga rapport enbart vill slå ned på/beskatta tillsatt socker medan WHO även varnar för så kallat ”fritt socker” som kan ha sitt ursprung i naturliga källor som koncentrerad fruktjuice, honung och lönnsirap. Detta är ingen minimal skillnad – allt fler produkter anger sig vara ”utan tillsatt socker” trots att högkoncentrerad, sockerrik juice från druvor, äpplen eller päron ingår. Och när vi som alltid kommer att anamma amerikanska trender så kommer säkert även koncentrerad sockerrörsjuice att slippa sockerbeskattning, kanske till och med i dess kondenserade/pulveriserade form.

Låt oss ta Coca Cola Companys produkt Fanta som ett exempel. I den ingår – sannolikt ett minimalt inslag av apelsinjuice – resten är färgämnen, sockerarter och aromämnen som inte behöver deklareras i innhållsförteckningen men som gör det trovärdigt för konsumenten att detta verkligen, i huvudsak är en kolsyrad apelsinsaft. Precis som alla andra livsmedelsproducenter är Coca Cola Company tvungna att deklarera en innehållsförteckning i fallande skala men de har inget krav på sig att deklarera det gram för gram. Fantas exakta, kvantiferade ingredieser och därmed förhållandet mellan naturligt socker från apelsin respektive tillsatt socker i form av sackaros eller high frutose corn syrup (HFCS) går inte att utreda. Även om Livsmedelsverkets nuvarande generaldirektör skulle ryta till så att fjunskägget vibrerade så skulle han inte få något svar på frågan om hur mycket tillsatta sockerater Fanta innehåller. Receptet på Fanta är en äffarshemlighet som Coca Cola Company inte har någan skyldighet alls att lämna ut för underlag för svensk beskattning.

Det är av dessa skäl som påståenden om att vissa länder har infört ”sockerskatt” bara är en myt eller en vandringssägnen. Danmark var klok nog att snabbt retirera från dess socker- och fettskatt. Kvar finns Norge och Finland. Norge som befinner sig utanför EU har kvar någon sorts relik till den tidigare svenska lyxbeskattningen av vissa produkter. Desto mer intressant är EU-landet Finland. Många lever i villfarelsen att Finland faktisk infört en skatt på sockrad läsk. Så är inte fallet. Det Finland har infört är en skatt på kolsyra. Allt som är kolsyrat beskattas oavsett sockerinnehåll. Coca Cola Light med noll socker liksom kolsyrat mineralvatten beskattas lika hårt som fullsockrad Coca Cola. Finland har också en godisskatt som kan tänkas attrahera svenska byråkrater på jakt efter nya skattekällor när vi ska ta emot mer flyktingar per år och upptäckt att vi faktiskt behöver ett militärt försvar när Putinismen härjar. I den finlänska lagstiftningen beskattas så kallat ”godis” generellt men produkter som Fazers Kexchoklad anses inte vara godis utan tillhöra den obeskattade kategorin bakverk. Bra nyheter för Delicato och dess s k dammsugare! Och ett bra tips till ledande lösgodistillverkaren Karamellkungen... släng i lite vetemjöl i karamellerna och vips så blir de obeskattade bakverk.

Det finns inget land som infört något som skulle kunna tänkas definieras som en generell eller rättvis sockerskatt av dessa ovanstående skäl. Och vi kan utan problem komplicera det ytterligare. Som producent av något drickbart är det en fördel om drickat är så beroendeframkallande som möjligt. Därav Coca Colas och andra läsktillverkares framgång. Vår kropp är helt enkelt inte anpassad till att inmundiga och registrera stora mängder kalorier från flytande föda efter att vi slutat amma. I Finland drabbas inte icke kolsyrad saft alls av någon straffskatt oavsett hur mycket tillsatt socker den innehåller.

Producenterna av de populäraste, icke kolsyrade sportdryckerna kan skratta hela vägen till banken. I denna branch finns också redan lösningen på hur man undviker en framtida sockerskatt. Gatorade har kommit på att man kan maximera de beroendeframkallande, snabba kolhydraterna genom tillsats av maltodextrin. Det behöver inte deklareras som socker så länge man håller sig under EU:s gränsvärde för molekylstorlek för när maltodexrinsirap börjar räknas som socker.

Ur hälsosynpunkt så kommer givetvis en sockerskatt, hur den än utformas att vara ett slag i luften. Någon eller några tiotals procent extra skatt kommer inte att påverka konsumtionen nämnvärt. Om Coca Colan kostar 10 eller 11 kronor litern förändrar inte köpbeteenden i grunden. Mycket större skatt än så kommer inte regeringen att våga föreslå även om den borgerliga oppositionen slagit sig själv i bojor i och med decemberövernskommelsen.

Så till kött- och fettskatt. Vad som ska definieras som kött är givetvis enklare att slå fast och därmed straffbeskatta. Självklart kommer dock en sådan köttskatt att vara generell och inte ta hänsyn till sådant som djurskydd och möjlighet till naturligt beteende såsom utomhusvistelse och grönbete för kor under sommaren. Så svenska kor på grönbete och deras kalvar som i slutändan hamnar i köttfärstråget kommer att beskattas lika högt som tyska och danska dito som aldrig har sett solens ljus innan det är dags för slakt.

Fettskatt däremot är mer komplicerat och i närmast samma klass som sockerskatt. Tidigare, på 1980-talet var Livsmedeleverket och motsvarande nationella hälsomyndigheter världen över samstämmiga i att allt fett skulle begränsas. Numera har de backat till att (fortfarande utan trovärdigt vetenskapligt stöd) enbart varna för mättat fett. Ni kan se denna smygförändring på att flaskor med 100 % fett såsom olivolja eller rapsolja numera, ofta parodiskt nog är märkta med Livsmedelverkets Nyckelhålsmärke som tidigare var ett utrpräglat lågfettsmärke.

Likväl fortsätter Livsmedelsverket att omhulda skräcken för mättat fett. Så en eventuell ny fettskatt kommer sannolikt bara att omfatta just mättat fett om Livsmedelsverket får råda och det kommer de att göra. För producenterna av industrikött är inte detta något större problem. Där står boskapen inomhus hela året om och äter exakt samma föda året om, baserat på majs och soja impoterat från USA och Brasilien. För dessa djur och deras kött är det lätt att använda Livsmedelsverkets standardmallar för hur mycket mättat fett de därmed skulle tänkas innehålla för underlag för straffbeskattning.

För småskaliga, ekologiska köttproducenter är situationen helt annorlunda. Låter man djuren äta efter säsong och vad som finns tillgängligt i naturen så kommer även halten av naturligt, mättat fett att variera (och generellt vara lägre då gräsbeteskött ger relativt större andel fleromättat fett). Findus och andra storproducenter kommer att kunna ta en fettskatt med en axelryckning när de ska räkna ut vad deras lasagne egentligen innehåller i form av mättat fett så länge de har någorlunda koll på vilket djur det kommer ifrån. För småproducenter kommer fettskatt att bli ohanterligt. Fetthalten kommer att variera över året och Livsmedelsverkets standardvärden i databaser är inte nödvändigtvis relevanta året om och för udda köttraser. Vi kommer att få se krigsrubriker i media om att någon småskalig, ekologisk köttbonde har ”fuskat med fettskatten”. Vederbörandes rykte och därmed kreditvärdighet hos banken kommer att sänkas till under noll. Ungefär så ser framtiden med socker-, kött- och fettskatt ut.

Per Wikholm
Molekylärbiolog, politisk omvärldsanalytiker, författare och bloggare på lchf.se

Läs mer om sockerskatt hos lchf.se.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

10 kommentarer:

 1. Som lantbrukare blir man bedrövad. På vår gård har vi kor, får, getter, grisar och höns som betar, bökar och sprätter på stora ytor och omvandlar gräs och sly till mänsklig föda. Vi använder inget konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel utan strävar efter ett lantbruk oberoende av importer och ändliga resurser och som skall vara möjligt att bedriva i all framtid. Vi bygger humus, ökar den biologiska mångfalden, producerar hälsosamma och delikata råvaror, skapar arbetstillfällen, sprider glädje, arbetar fysiskt och är uppmärksamma på naturen omkring oss. Vi bidrar till en svensk självförsörjning av mat och inspirerar människor omkring oss att handla direkt av småskaliga bönder och inte acceptera den korrupta matindustrins lögner om hur "bra svenska grisar höns har det".

  Så vill nån förvirrad byråkrat beskatta oss ytterligare på vidskepliga och känslomässiga grunder.

  Får väl bli att lasta fastgödselspridaren och ta en tur till Rosenbad...

  SvaraRadera
 2. Reformer är alltid ökning av utgifter och skatter går altid att höja!

  Själv skulle jag snarare när vi är tillbaka i riktig högkonjunktur börja spara rejält på statens utgifter som subventionerade dramatenbesök, presstöd samt den löjliga byråkratin som äter pengar som det vore manna från himlen. En start skulle vara att lägga ner alla landsting och centralisera det under försäkringskassan samt förstås lägga ner arbetsförmedlingen.
  Hux flux har man troligen skapat utrymme i budgeten för skattesänkningar och en rejäl försvarsbudgetökning.
  Addition och subrtraktion är svårt för politiker som Romson, Fridolin och Svetsarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men om man stänger ner byråkratin på ett område så måste man hitta på något nytt som dessa kan syssla med, du tror väl ändå inte att byråkrater kan bli arbetslösa? Tror du att de är vanliga dödliga?

   Radera
 3. Alla skatter slår fel! Skatt är stöld, hur svårt ska det vara att förstå?

  SvaraRadera
 4. Tack för ett intressant och upplysande inlägg!! Det är inte mitt Livsmedelsverk.

  SvaraRadera
 5. Om man vill slippa vara löneslav kan man göra som Cornucopia och Bjaen. Att investera i aktier. Cornu är den gamla redeye skribenten kallesFarsa som blev mångmiljonär i Tanganyika oil, Africa oil, tyks. Själv började jag senare men är idag ek. Oberoende och kan jobba halvtid. Haft 550 % utveckling i min årsavkastning hittills. Därför vill jag reka nästa biotech resa.
  Saniona är nästa mångdubblare. Kanske något också för cornu aka kallesFarsa.
  http://neurostock.se/category/saniona_alla/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absint då? Är det nåt att satsa på?

   Radera
  2. Om du gör detta och följaktligen inte är löneslav, vad för sorts slav har du då blivit?
   För du betalar väl skatt på vinst och annat?

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Det är enbart en massa snack för att rama in eller pseudomotivera höjda skatter som skall leda till fler transfereringar i syfte att styra andras liv och ta bort valfrihet. Komplexiteter läggs till komplexiteter. Lägg till skatt på läskedryck för att låginkomstagarnas barn skall dricka mindre läsk så kommer de snabbt kunna köpa "sockerfri" essens till sodamaskinen där man lägger till socker själv. Icke avsedd reaktion på åtgärd.

  SvaraRadera