Cornucopia?

2015-03-20 16:46

Fredagsmys: Kompaniet på Gotland kan bli tungt mekskyttekompani

Dags för lite härligt, riktigt mysigt fredagsmys. På fråga om detaljer kring den åttonde svenska manöverbataljonen och det tänkta kompaniet på Gotland, så ska kompaniet hämtas ur någon bataljon i Sverige och kan t ex handla om riktigt mekskytte med stridsfordon 9040.


Enligt försvarsminister Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo baserar sig den nya bataljonen på Försvarsmaktens eget underlag om en andra motoriserad skyttebataljon med pansarterrängbil 360. Skillnaden är att man istället för Försvarsmaktens förslag om att den ska exempelvis 72:a mekaniserade bataljonen på Södra Skånska Regementet, så sätter man upp en helt ny bataljon på Kungsängen. Rimligtvis kallad 11:e motoriserade bataljonen, är min egen slutsats.

11:e motoriserade blir utrustnings- och organisationsmässigt identisk med 71:a bataljonen i Skåne. En egen slutsats är att en sådan bataljon är mycket väl lämpad för att snabbt skydda delar av huvudstaden, då frånvaron av tyngre pansarfordon som stridsvagn 122 eller stridsfordon 9040 kompenseras av stadsmiljöns stridstekniska utmaningar.

7:e lätta bataljonen, som idag sätts upp gemensamt av Livregementets Husarer i Karlsborg och Livgardet i Kungsängen omorganiseras för att kunna vara fullt lufttransportabel, vilket den tidigare varit. Vi får alltså två nya snabbinsatsbataljoner - dels ytterligare en lättrörlig 360-bataljon och dels en helt luftburen 7:e luftburna bataljonen.

Regeringens förslag är också att medel tillförs för fler personalrader GSS/K, som ska bilda det gotländska kompaniet. Detta hämtar sin utrustning från ett specifikt kompani i något av landets manöverbataljoner, som man också kommer tillhöra. Vilken bataljon och med det vilken utrustning är inte bestämt - det kan alltså bli ett fullt mekskyttekompani med stridsfordon 90. Eller för den delen ett lätt luftburet infanterikompani från 7:e luftburna bataljonen. Det behöver inte bli ett 360-kompani.

Kompaniet ska alltså enbart ha GSS/K-soldater, som alltså tjänstgör heltid på Gotland. Därmed uppnås maximal beredskap.

Hultqvists förslag härstammar från innan Försvarsmakten begärde 4 miljarder extra om året, och tillförda medel för den åttonde manöverbataljonen och Gotlandskompaniet handlar inte om att gå Försvarsmakten till mötes om dessa 4 miljarder. Det är en annan fråga.

Med förslaget får vi något som ser ut som följande på manöverbataljonsidan i Sverige:

11:e motoriserade bataljonen med patgb 360 (Kungsängen)
41:a mekaniserade bataljonen med strf 9040 och ett strv 122-kompani (Skövde)
42:a mekaniserade bataljonen emd strf 9040 och ett strv 122-kompani (Skövde)
7:e luftburna bataljonen, lufttransportabel med bl a hkp 16 Blackhawk, tp 84 Hercules och framöver hkp 14 (Karlsborg)
71:a motoriserade bataljonen med patgb 360 (Revingehed)
72:a mekaniserade bataljonen med strf 9040 (Revingehed)
191:a mekaniserade bataljonen med strf 9040 och ett strv 122-kompani (Boden)
192:a mekaniserade bataljonen med strf 9040 (Boden)

Åtminstone 7:e lätta bataljonen kan snabbt omgrupperas till Gotland med helikopter. Även amfibiebataljonen i Berga kan på egen hand snabbt omgruppera till Gotland med sina stridsbåtar. Därtill finns alltså en hemvärnsbataljon och eventuellt ett mekskyttekompani på Gotland. Enkel inflygning med tp 84 Hercules kan också personalsätta stridsvagnskompaniet på Gotland på några timmar.

Vid en snabb beredskapshöjning för att förstärka Gotland kan Gotland därmed försvaras med (i ordning bedömd sannolikhet att nå Öjn):

Ett kompani mekskytte med strf 9040
Gotlands hemvärnsbataljon
Amfibiebataljonen
7:e luftburna bataljonen
Ett kompani strv 122

Därtill kommer omgruppering av tunga bataljoner, vilket kräver färja och mer tid. Frånvaro av eskortförmåga (luftvärn) hos svenska flottan gör dock att en sådan omgruppering inte kan ske när stridigheter väl inletts.

Dessutom har man en skärm av svenskt stridsflyg från fastlandet och eventuell ubåt till sjöss. Kom ihåg att Gotlands försvar utgår från fastlandet och att man inte måste sitta på något för att försvara det, vilket är en vanlig "civil" missuppfattning.

Till detta kommer specialförband, där åtminstone SOG (mfl hemligare förband) har tillgång till Särskilda Helikoptergruppen och Särskilda Båtgruppens transportkapacitet, eller kan inflitrera eller omgruppera via höghöjds (eller låghöjds) fallskärm beroende på taktiskt läge. 31:a underrättelsebataljon i Karlsborg har även två plutoner fallskärmsjägare (på pappret iaf), som kan omgrupperas till Gotland, plus andra enheter. Lättare och mindre specialförband kan dessutom vid en beredskapshöjning utan större dramatik ta reguljär färja utan knussel. Om inte annat kan en del specialförband uppträda i civila kläder, så Destination Gotland behöver inte ens veta om det hela. Även Jägarbataljonen i Arvidsjaur kan omgrupperas med flyg, men en bedömning får vara att de på grund av avståndet prioriteras ner.

Detta ovanstående försvar av Gotland blir dimensionerande för en fientlig insats, inklusive i att stoppa 7:e luftburna och amfibiebataljonen från att omgruppera till Gotland. Man uppnår en avsevärd tröskeleffekt och Öjn kan inte tas utan att slå ut ett eventuellt kompani med mekskytte och strf 9040, som har en slagkraft som vida överstiger hemvärnsbataljonen, som främst kan störa fienden. Därtill måste omfattande insatser sättas in mot Berga och antagligen Malmen i Linköping, samt mot ubåt, marinbasen i Karlskrona och mot svenskt stridsflyg.

Så riktigt trevlig fredag på er, och hoppas att ovanstående reder ut några frågetecken kring insatsorganisation Hultqvist, som givet finansieringen är den första riktiga upprustningen av svensk förmåga att slå en fiende i försvar av svensk mark sedan antagligen 90-talets köpfest.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

70 kommentarer:

 1. Lars,

  Som Livhusar (har tidigare tillhört 31.LBB och 32.Undbat) i själ och hjärta, vill jag påpeka en liten detalj. Något Livregemente finns inte i Kungsängen. Har aldrig funnits och kommer förhoppningsvis aldrig att finnas... Förbandet i Kungsängen heter Livgardet (a.k.a OrgE på "Försvarsmaktiska") och består av flera olika enheter. Mvh Örebro-anställd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis. Skrev fel, jag vet att det heter Livgardet. Korrigerar, tack för påpekandet.

   Radera
  2. Mycket tal om livgardister och livregementen. Men var håller egentligen lemgardisterna hus?

   Katarina den stora meddelar att hon också gärna vill veta.

   Radera
 2. Putin läser säkert bloggen. Då kan han spara in på ambassadpersonalen.

  SvaraRadera
 3. Mekaniserade förband utplånas om vi inte har luftvärn, Putin går in med flyg och attackhelikoptrar.
  Placera luftvärn på ön, robotar kan placerats ut i privata hus på ön gömda överallt.
  Sjömålsrobotar förhindrar fartygen att landsätta trupp.

  Först så måste vi ha luftvärn innan vi placerar en enda plåtlåda på ön.

  USA slaktade Iraks mekaniserade förband med attackhelikoptrar och flygplan.
  https://www.youtube.com/watch?v=hhmXleZXAr0
  Plåtlådor som saknar luftvärn är bra övningsobjekt för Putins piloter.

  Våra båtar måste beväpnas, jas måste få robotar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lär av serberna. Dom klarade sig rätt bra mot amerikanskt luftherravälde. Förlorade inte många fordon alls 1999, vad jag vet.

   Radera
  2. "High way of death", ett av USA:s många krigsbrott.

   Radera
  3. Ah, du menar den FN-ledda koalitionens bombande av irakiska trupper i Gulfkriget? Så om FN gör något är det USA:s fel?

   Radera
  4. BD

   Serberna var duktiga att skapa skenmål så flygarna hade ett överflöd av bombmål som ingen kollade äkthet på och följaktligen hinner man inte träffa alla .
   I Irak tog målen slut, Sedan bombade sina egna tämligen ofta kanske av den orsaken...

   Radera
  5. Ben
   Utan luftförsvar så kan vi inte använda mekaniserade förband, gömda är oanvändbara förband, så fort vi anfaller en landsättning så är vi sitting duck om vi saknar luftförsvar.

   Flytta mekaniserade förband utan luftförsvar
   https://www.youtube.com/watch?v=hhmXleZXAr0

   Radera
  6. Tror iofs Markus syftar på ett 50 tal albanska flyktingar som av misstag bombades av amerikanerna.

   Radera
  7. Jag syftar på: http://deoxy.org/wc/wc-death.htm
   Men det är kanske sånt ni MÖP:ar tänder på, massaker på tillbakadragande trupp och civila?

   Radera
  8. Tror inte det hjälper speciellt mycket att anamma redan existerande försvarsteorier. Vi lever i ett av de mest framgångsrika länderna genom tiderna. Och det har våra föregångare skapat genom att lyfta sig i håret och samtidigt ha varit vän med de flesta, även under svåra tider. Vi måste leda och visa att vi kan försvara oss till hundra procent nästan helt utan kostnad. Det handlar om kunskap, utveckling och tänka utanför boxen. Och att hedra våra föregångare som under omänskligt slit och svett byggt upp vad vi njuter frukterna av idag.

   Radera
  9. Det är helt ok enligt folkrätter och konventioner att bomba fiendesoldater, även om de egentligen bara vill komma hem med fordonen fulla av krigsbyte. Så länge soldaterna inte hissat vit flag eller på annat sätt visar att de givit upp och låter sig tas till fånga så är det inte bara fritt, utan snarast en skyldighet att bekämpa dem med de vapen som står till buds. Krig är inte en förbannad skönhetstävling. Krig ser ut som "highway of death", eller som Omaha Beach den 6/6 1944, eller som Belgien och Frankrike 1914-1918.
   Krig handlar inte om ridderlighet och att mötas på lika villkor och slåss rättvist. Det gör man möjligen i boxningsringen, kanske.. Krig handlar om att med så få egna förluster se till att så många av motståndarna pulveriseras så brutalt som möjligt så att man med bredaste marginal uppnår sina syften. I kriget finns ingen proportionalitetsprincip. Du har en kalashnikov, jag har en B-52a, tough luck! Dina två hekton pressat trotyl kvitteras med 10 ton tritonal.
   Krig är ett helvete, sluta vara så jävla svenskt naiv.

   Radera
  10. Vilket luftförsvar ska dom ha eller ska våra soldater slaktas?
   Enligt ovan så har Putin rätt att övningsskjuta på våra plåtlådor så länge dom inte viftar med en vit flagga.

   Tänker jag rätt nu, vi borde planera luftvärn och pansarvärnsrobotar på ön, handeldvapen och tunga kulsprutor, prickskyttevapen, förbereda för strid i stad.
   Granatkastare, och om vi nu har artilleri att placera på ön.

   Stridsvagnar kan man hitta och slå ut men det är svårt att hitta bärbara pansarvärnsrobotar.

   BILL 2 Anti-tank guided weapon

   The new Carl-Gustaf M4 is a man-portable multi-role weapon system that provides high tactical flexibility through its wide range of ammunition types.

   Radera
  11. "Enligt ovan så har Putin rätt att övningsskjuta på våra plåtlådor så länge dom inte viftar med en vit flagga."

   Rätt och rätt, de har ju inte rätt att skjuta på oss om vi är på Gotland, men tar de sig den rätten är det i alla fall inte ett krigsbrott.

   När det gäller helikoptrar så utgår jag från att det ingår Lvkv 9040 i organisationen, Inte för att den är magisk på något sätt, men det är i alla fall något. Men ja, luftvärn..Luftvärnssystem bör ju ses som lagren i en lök, eller lasagne om man nu inte gillar lök. Lvkv'n är ju det innersta lagret. Men vi behöver ju de andra lagren också. Fast det tillhör väl inte den s.k basplattan.

   Sen hade koalitionen kunnat ingripa så fritt mot irakierna om det irakiska flygvapnet kunnat verka, så att vårat flygvapen överlever det första slaget och att vi har supportsystem som AEW och EW-flygplan är ju viktigt. Synd då att vi sålt av några av våra flygande spaningsradarkärror..

   Radera
  12. Ekvationsteorin har rätt.

   "luftvärn och pansarvärnsrobotar på ön, handeldvapen och tunga kulsprutor, prickskyttevapen, förbereda för strid i stad.
   Granatkastare, och om vi nu har artilleri att placera på ön."

   Jag har precis samma lista. Plus en aerostat eller två i fredstid och UAS:er för eldledning och kommunikation inte minst i krigstid.

   Radera
  13. ErikG, man hade kommit överens om ett tillbakadragande enligt förhandlingar.
   Jag kan lova dig att om det hade funnits vita flaggor i kolonnen med soldater och civila så hade de viftat med dem, de kanske de gjorde också, men det är inte så lätt att se från ett flygplan mitt i natten. Med din logik kan man rättfärdiga alla tänkbara krigsbrott, tex det är helt ok att döda civila för de viftar inte med en vit flagga och de kanske har en pistol under kjolen. Att i vissa lägen avstå från slakt handlar om mänsklighet, framförallt i ett sådant här fall när fienden har gått med på att dra sig tillbaka, är uppblandad med civila, samt att de är i totalt underläge.

   Radera
  14. Kan vi verkligen vinna ett pansarslag på ön?
   Bofasta ska ha vapen och från varenda by kunna skuta GRG m4, bill 2, luftvärnsrobotar, granatkastare med mera.

   Barrett M107 .50 BMG och kulsprutor i samma kaliber, M32 Grenade Launcher

   Vad är mest kostnadseffektivt mekaniserade trupper eller bofasta med moderna bärbara vapen?
   Archer om vi kan hålla luftförsvaret, landstigning går inte när artilleriet skjuter med Excalibur

   Bärbara spaningsplan fungerar på den lilla ön, ex SUAV Falken - ögon i skyn
   FPV finns civilt men det kan störas ut.
   UAV DJI Hexacopter Wildlife Scouting with a FLIR TAU2
   https://www.youtube.com/watch?v=KEjuAxhgSE4

   Civilt spaningsplan (leksak för stora pojkar) FPV klarar lätt 2mil teknologin utvecklas nu enormt fort.

   Radera
  15. Förlorar vi luftherraväldet så är mekaniserade trupper lätta mål.
   Bybor kan slå tillbaka även om luftherraväldet är förlorat.

   Mekaniserade förband måste ha personalen stående på ön och vapnen får inte stå i hangarer, det blir för dyrt.
   Putin anfaller före vi har mobiliserat, bybor med vapen kan inte slås ut i ett överraskande anfall.

   Radera
  16. @Ekvationsteorin:

   Har du blivit helt snurrig?? En bondearmé menar du? Den kommer inte att ha en chans mot ryssarna. Kommer du inte ihåg från historian i skolan att det var just en bondearmé som utplånades till sista man utanför Visby ringmur av danskarna? Jag tror inte ett dugg på ditt förslag! Rättelse, jag tror att ditt förslag är helt galet och verklighetsfrämmande.

   Radera
  17. Med min logik så kan man inte rättfärdiga ett enda krigsbrott. Jag bara talar om hur det är. Så länge det inte är uppenbart för mig att du som soldat ger dig så är du bekämpningsbar. Det spelar ingen roll vilket håll du styr din stridsvagn. En stridsvagn vänder på en femöring, och tornet kan skjuta åt alla håll, så om du flyr nu så kanske du anfaller om fem minuter.
   En soldat som springer åt norr kan springa åt söder igen. En soldat som slängt sitt gevär och som låter sig tas till fånga är inte längre en soldat. Men så länge soldaten försöker lösa sin uppgift, vilket kan vara att köra åt ena hållet för att rädda vad som räddas kan av utrustning och manskap, eller åt andra hållet för att föra fram utrustning och manskap till fronten, så är han ett lovligt byte.

   Den stora majoriteten som befann sig på vägen mellan den 26 och 27 februari 1991 var militärer. Någonstans mellan 70-80.000 irakiska soldater. Nog för att det fanns civila som av en eller anledning inte var bekväma med att irakierna lämnade Kuwait. Bland annat PLO-folk och irakiska kollaboratörer. Men dessa var i klar minoritet, och som alltid så är det ju olämpligt som civilist att hålla sig nära militära mål i krig. Krigets lagar säger ju att anfall mot civila ej får ske, men de erkänner ju också att det tyvärr är oundvikligt att civila ibland dör när militära mål bombas. I detta fallet var ju mängden civila få i relation till hur mycket militära mål som fanns.
   Ibland blir det ju bara fel, som när en militär bunker bombades och det visade sig att den var full av civila. Men det var åter igen ett militärt mål som anfölls.
   Många dog i sina fordon den natten, men många av fordonen som blev bombade var övergivna, och många av de som flydde till fots tilläts undkomma.


   Vapenstilleståndet kom först den 28/2. Fram tills dess pågick kriget. Irakierna hade inte fått någon fri lejd ut ur Kuwait.

   Men vill du tala om krigsbrott kan du ju läsa på vad Irakierna gjorde i Kuwait och vad de gjorde med oljan under kriget. Jag kan ju påminna om Haagkonventionernas artiklar 46 och 47

   "Art. 46.
   Family honour and rights, the lives of persons, and private property, as well as religious convictions and practice, must be respected.
   Private property cannot be confiscated.

   Art. 47.
   Pillage is formally forbidden."

   Radera
  18. Bybor är hemvärnssoldater, 50+ kan hantera vapen, 65+ kan hantera bill2 och luftvärnsrobotar.
   Obligatorisk värnplikt kan införas för boende på Gotland.
   Äldre personer kan hantera moderna vapen, jägare kan skjuta med Barrett M107 .50 BMG.
   Underskatta inte erfarna jägares kunskap.

   Radioflygare (leksaksplan) på Gotland kan snabbt läras upp att flyga SUAV Falken.
   Många är ingenjörer och mycket tekniskt kunniga.
   Radioamatörer kan beordras till att sköta samband, många är elektroingenjörer.
   Kompetenta personer skall vara med i hemvärnet tvång som i gamla värnplikten.

   Peshmerga där är alla med gamla som unga.
   https://www.youtube.com/watch?v=5jWVTjUVecI
   https://www.youtube.com/watch?v=A2aQu6WeHKM
   Gubbar kan skjuta tanks med bärbara pansarvapen.

   Radera
  19. Jag föreställer mig att värnplikt ska reserveras för marinen först och främst för att inga glapp ska uppstå när en ny kull kallas in. Det finns så gott som inga fega eller odugliga yrkessoldater som det nog fanns under den delen av värnpliktstiden när värnplikten var total. Finns det 50 000 Gotlandsbor så är endast ca 0,75 procent i en kull 17 - åringar män. Av dessa gallras helst 50 procent bort. Min matte är usel, men jag får det till 125 man som kallas in per kull. Eller har jag fel?

   Radera
  20. Krävs det mod att skjuta med en bill 2, 2 kilomerer från fienden?
   Av 50000 Gotlandsbor finns det många som är lämpliga hemvärnsmän.

   Radera
  21. När jag var på Malta, som för övrigt regelbundet invaderas av allehanda armeer, imperier, krigsmakter, sultaner mm, så hade de en rolig kommentar till detta.

   Detta återkom varje gång det nämndes en erövring av ön.
   "XXX inavded us, and then followed 200 years of prosperity."

   Radera
  22. Det förväntas mer av en soldat än att bara kunna skjuta av en Bill 2. Ska man sätta uniform på dem enkom i detta syfte? Hemvärnsmän kan man väl inte tvinga folk att bli. 25 000 av manligt kön finns det på Gotland. Eller räknar du kvinnorna med?

   Radera

  23. kan man avfyra en bill 2 och slå ut en stridsvagn så räcker det, att dom inte orkar springa därifrån och blir kanonmat är en förlust vi får ta.
   I krig så beordras man att göra saker ordervägran är arkebusering.
   Värnplikten var tvång vi var tvungna att dö på slagfältet om det blev krig.
   Vem ska försvara Gotland om ingen vill göra det frivilligt?
   Ska försvaret bestå av ett mekaniserat förband eller med modena bärbara vapen får experterna avgöra.


   Bofasta som kan hantera vapen skall bli hemvärnsmän det är ett rimligt krav, lön måste betalas ut.


   Radera
  24. Det är riktigt. Inga reträtter! Den som retirerar skjuts av officerarna i det bakre ledet.

   Ordervägran ger arkebusering. Tvång även för pacifister och landsförrädare. Lön måste betalas ut.

   En sådan chef skulle inte jag vilja ha. Men lönen vore bra.

   Tvång för pacifister och landsförrädare.

   Kontraproduktivt! Låter misstänkt likt Nazityskland.

   En mellanväg är den bästa lösningen!

   Radera
 4. Lite fredagsmys:

  https://www.youtube.com/watch?v=vpGj-hOMpOA

  faen liknar han inte Stalin...?

  SvaraRadera
 5. hm kanske längtar tillbaka till DDR tiden när allt var rätt och inte som nu.... rött är svart och plus är minus

  SvaraRadera
 6. Ja, då återstår bara frågan om de skall försvara Gotland mot ett allt mer barbariskt och allt mer kalashnikovbeväpnat före detta svenskt fastland. Eller mot den lede fi i öster :p
  /m2

  SvaraRadera
 7. En pimpad självbild är så klart väldigt mycket värd för psykets tröskeleffekt. Ungefär som bröstimplantat och tandblekning för de som behöver jaga på krogen.

  Låt oss säga att Ryssland parkerar ett antal båtar en bit utanför Gotland och skjuter från säkert avstånd, skickar några kryssningsmissiler, samtidigt som redan inplanterade agenter utför sabotage både på fastlandet och på Gotland, och gröna gubbar dyker upp som handlat vapen på ICA. Jag tror det behövs lite mer än några motorskyttekompanier och helikoptrar för att hålla stånd.

  Vi behöver nog tänka ut en ny paradigm här. Vad nu den kan vara. Gammaldags försvarskrig fungerar inte mot hybridkrig och övermäktiga motståndare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du visade just på tröskeleffekten. Nu behövs det örlogsfartyg, kryssningsrobotar, sabotage på fastlandet mm. Inte bara att ta Öjn helt oförsvarad.

   Radera
  2. Hybridkriget är knappast ett nytt supervapen. T ex finns det ingen rysk landsgräns mot Gotland, ingen språklig och etnisk gemenskap, bara 13% femtrkolonnare i befolkningen, etc.

   Radera
  3. Ben Dover jag blev lite oroad en sekund av dina 13% femtekolonnare. Men utgår från att det är få av dem som vågar bli femtekolonnare innan Putin lyckats etablera ett starkt brohuvud på Gotland.

   Verkar riktigt bra steg av försvarsministern. Tror det går igenom i Riksdagen utan större problem. Sedan kanske andra partier lyckas få igenom någon annan förstärkning som luftvärn och robotar till Jas.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Kom ihåg att Visby ringmur byggdes för att skydda mot svenskar! Då som nu kommer det största hotet från oss själva.

   Radera
  5. Markus du har fel. Största hotet idag mot Sverige inklusive Gotland kommer från Putin.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Helt klart så eskalerar försvarsbehovet ju mer man analyserar frågan.

   Radera
  7. Markus, ringmuren behöver naturligtvis rustas upp efter allt bristande underhåll under flera sekel.

   Radera
  8. Nanotec, du har fetfel, det största hotet kommer från en kollapsande civilisation på grund av socialism och ett döende penningsystem.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Byggdes inte ringmuren för att de tyska och ryska handelsmännen i Visby ville skydda sig mot gutarna?

   Radera
  11. Jo, så var det. Borgarna och de gutniska bönderna drog ju inte jämnt, utan började kriga med varandra. Det slutade med att den svenske kungen, Magnus Ladulås gick in och medlade, vilket kostade Gotland lite av sin självständighet. Ringmuren hade byggts utan tillstånd från kungen, och användes som svepskäl för att kungen skulle kunna tillskansa sig mer makt och inflytande över de bångstyriga visbyborna.

   Radera
  12. Du talar mycket sanning där Neo.

   Och sanningen är nog att den pimpade bilden nu är så långt från verkligheten att den inte funkar längre.

   Radera
 8. Det finns däremot en pipeline i närheten som Moskva anser vara av "yttersta vikt för Rysslands säkerhet".
  Invasioner har gjorts med svagare motiv än så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det första är det ett ryskt-tyskt samarbete.
   http://www.dw.de/nord-stream-pipeline-brings-russia-and-germany-closer-together/a-15508148

   Och Bildt var ju en av intressenterna i detta så det kan ju inte vara så farligt?
   Eller har ryssen skaffat huggtänder sedan Gazprom-tiden?
   http://blog.zaramis.se/2011/09/15/carl-bildt-gasen-och-oljan/

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Att bygga upp en 11. LMekBat i Kungsängen är helt rätt. Med fördel kan man hämta 360-vagnarna från 71. MekBat som då kan förses med CV90. Likaså att återbilda 31. LLB är ett klart lyft. Men var finns pengarna?

  SvaraRadera
 12. Jo säg att du lyckas föra över AMF och LL bat, hur har du tänkt att få fram underhållet över tid? Dagligen flyga in drivmedel, ammunition och mat? Eller ska det bli ett Stalingrad? Ska Gotland försvaras måste inte bara Tung mtrl förhandslagras utan även Drivmedel, AM och annat underhåll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag listar bara manöverförband och specialförband här. Dessutom behövs naturligtvis logistik, och speciellt ett sjukvårdsförstärkningskompani då Visbys sjukhus inte klarar av en krigssituation. Dock är fortfarande manöverbataljonerna dimensionerande för fiendens operation. Och fienden behöver också hantera logistiken, trots ubåtar och JAS.

   Radera
  2. Jo men Ryssen har i nuläget mer TPT resurser än vad vi har och kan därmed lyfta in mer trupp och UH än vad vi kan, Lyfter man in in LL Bat och inte kan förse dom med Am och UH varje stridsdygn så tvingas dom kapitulera. Vi har valet att antingen föra över trupperna i god tid eller förhandslagra och vem kan garantera att beslut tas i rätt tid? Och våra JAS och fartygsförband kommer att vara insatta men även lida förluster och vem kan bära störst förluster över tid? Vi eller Dom?

   Radera
 13. Säg mig ett krig, ett krig som inte har startat överraskande, där man inte först har byggt upp styrkorna på bägge sidor och visat musklerna. Det är en retorisk fråga. Men jag skulle gärna vilja veta om ett sådant krig har förekommit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett INTE överraskande krig där man INTE byggt upp styrkorna? Du menar ett krig där man alltså snackat om krig länge, men ingen sida förberett sig, och där man mer eller mindre kommit överrens om ett startdatum? Låter inte som något jag hört talas om sådär på rak arm.

   Radera
  2. Nej det menar jag inte!

   Radera
  3. Det är ju heller inte många krig som inte börjat utan en provokation som iscensatts av individer med udda medel.
   http://www.911review.com/articles/anon/false_flag_perations.html

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. AmfBat Organisation 2010 hade ju organiskt luftskydd i form RBS 70, finns det fortfarande kvar i den nya organisationen? Om inte annars kanske gubbarna från LBB kan ta med några när dem springer ombord "Hercan".

  Skapar ju ytterligare en tröskeleffekt och gör det riskabelt att verka med AHkp och "Grodfötter"

  SvaraRadera
 16. Hur stor sannolikhet tror ni det är att ryssen skulle ockupera gotland, ärligt?

  SvaraRadera
 17. Ni människor lever ju i någon sorts sjuttiotalsliknande fantasilandkap :o
  Wow.

  SvaraRadera
 18. http://heiwaco.tripod.com/bomb.htm

  Intressant läsning!

  http://heiwaco.tripod.com/bomb.htm

  SvaraRadera
 19. Hade inte Italien rea på relativt nya Patgb och understödsvagnar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.ilsole24ore.com%2Fart%2Fnotizie%2F2013-06-01%2Fgrande-svendita-armi-usate-143811.shtml%3Fuuid%3DAbZAMJ1H

   Radera
 20. ÖB vill dock inte ha trupp på ön.

  SvaraRadera
 21. Kanske en eftertankens artikel?
  http://newsvoice.se/2015/03/19/franz-smidek-lita-inte-pa-nato-romantiker/comment-page-1/#comment-119583

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera