Cornucopia?

2015-03-28 18:30

Fallande migration av svenskar från Sverige

I takt med missnöjet med regeringen pratar allt fler om att fly Sverige. Men regeringsskiftet i höstas gav inte någon synbar effekt under hösten, även om 2015 kanske kan innebära en förändring när regeringsskiftet slår igenom på allvar.

2014 var den lägsta migrationen av svenska medborgare respektive personer födda i Sverige. Skillnaden mellan de två kategorierna är bara några hundra i emigrationsstatistiken. Med all sannolikhet är dessa två grupper i stort sett samma personer, dvs svenska medborgare födda i Sverige.

I spåren av den akuta finanskrisen 2009 kraschade emigrationen från Sverige. 2014 visade upp de lägsta emigrationssiffrorna sedan dess, både netto och brutto.
Emigration av svenska medborgare och emigration av födda i Sverige under åren 2000 - 2014. Mörk linje avser nettot,
dvs emigration minus immigration i grupperna.
Nettoemigrationen från Sverige har minskat sedan socialisterna senast kastades ut ur landet vid valet 2006. Dock ser man en lite skillnad mellan svenska medborgare och emigration av födda i Sverige. Svenska medborgares nettoemigration har tydligt minskat under åren som alliansen styrde.

Under Göran Perssons sista år vid makten 2002 - 2006 steg nettoemigrationen. 

Tyvärr finns det ingen valstatistik över partisympatierna hos utlandssvenskarna, då de räknas till den valkrets respektive person bodde i när de flyttade från Sverige. 100 000-tals svenskar bor utomlands, och det hade varit mycket intressant att se deras politiska hemvist. baserat på att emigrationen minskade under borgerligt styre kan man dra slutsatsen att borgerliga partisympatier överväger.

Att trenden nu kan vända och allt fler flyr landet verkar inte osannolikt. Dessvärre får vi vänta till nästa år för SCB:s data för 2015.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

38 kommentarer:

 1. Fast helt osannolikt är det inte att de flesta som flyttar utomlands gör det för jobb eller kärlek.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ofta är det en kvinna i kulisserna som sufflerar sufflén

   Radera
  2. Jag skulle gärna flytta direkt..men det behövs ju ett fast arbete där först,
   inte helt enkelt tyvärr.

   Annars blir jag ju själv en likadan som jag stör mig på här..

   Radera
  3. Kanske skulle ni prova att bo i Saudiarabien, finfint land enligt många svenskar.

   Radera
 2. Varför kan inga journalister göra sådana här undersökningar.?
  Det verkar bara krävas att man jan lite statistik?
  Vad lär man sig egentligen på journalisthögskolan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Statistik" ingår som en del i naturvetenskapliga utbildningar, i olika former.

   Radera
  2. Eller så har man någon hemma som fixar statistiken när man själv gör suffle'n...

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. @skepparn
   Det är du som är den paraboliska analogin, sufflén . :-)

   Radera
  5. @Nidnus Rep
   Svenska journalister har grav statistisk slagsida åt tokvänster, typ 70% eller så. Möjligen en kvarleva från gamla pravdas DDR-Sverige. Nuförtiden kan det dock vara en form av självbevarelsedrift hos övervintrande vänsterstollar i stället för styrd propaganda. Bara en möjlig förklaring, inte en ståndpunkt.

   Radera
 3. För mig är det faktiskt ointressant om någon är svensk medborgare eller om någon är född i sverige. Jag bryr mig om etniska svenskar. Det är min grupp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Och den gruppen försöker man göra helt osynlig i offentlig statistik.

   Radera
  2. Jag bryr mig inte om ifall någon som är här är född i Sverige eller vilken "ras" det är. Huvudsaken är att de bidrar till samhället och gör rätt för sig. Kalla mig gammaldags och urkonservativ, men det är så jag ser på saken. Sen kan man debattera varför de som vill göra rätt för sig inte får det, och varför andra ser ner på dessa som inte gör rätt för sig för att de inte får det.

   Radera
  3. @Neo
   "Sen kan man debattera varför de som vill göra rätt för sig inte får det, och varför andra ser ner på dessa som inte gör rätt för sig för att de inte får det."

   Det framgår sällan tydligt vilka som vill göra rätt för sig men inte får det, och de som inte vill göra rätt för sig och slipper göra det.

   Och om man vill göra rätt för sig men inte "får" det så beror det ju ofta på att det inte finns något behov av den arbetsinsats man erbjuder eller att det är något "fel" på en som gör att man inte fick jobbet man nyss sökte. Eller att någon annan var mer lämplig eller kompetent

   Kanske beror felet på att man åker outbildad och oerfaren till ett främmande land utan att kunna språket eller någonting och tror att man ska få ett jobb där..

   Men sitter man på röven utanför affären hela jäkla dagen och tigger från dag 1 eller begår en massa brott, och det är hela ens plan, så blir det tydligt, då är man på helt fel spår enligt mig och behöver genast en returbiljett.

   Radera
  4. Kalle7, nu blandar du ihop populistiska äpplen och päron å det grövsta.

   Radera
  5. Haha..jag gillar både päron och äpple

   Och jag får inte jobb i det nya land jag vill flytta till..buhuu..det är iingen som vill anställa mig..ännu..

   Men jag fattar åtminstone vad som är problemet :)

   Det är jag som är problemet, varandes Svenne med konstiga språket som bor långt borta och blir krångligt att anställa i jämförelse med han som står precis utanför deras dörr med nästan samma kompetens och kan språket flytande..Valet är deras..och det är plätt-lätt

   Radera
  6. Ser inte vad problemet är. Bara du slutar envisas med att tala ett obetydligt litet språk från världens ände och anammar lingua franca så kommer du att få jobb var du vill. Hur svårt kan det vara? Det finns till och med gratis kurser på nätet.

   Radera
  7. Allvarligt Kalle7, du behöver vara åtminstone tvåspråkig för att vara attraktiv som löneslav.

   Radera
  8. Väntar på en android-app som i min öronsnäcka översätter i realtid det som talas till mig..

   Radera
  9. Bara genom läsa ditt inlägg har jag bestämt mig att jag flyttar till ett land där man inte bryr sig om ras, religion eller vilket moderspråk du har. Utan om din kompetens och vad du kan göra för att bidra till landet. Samma attityd borde vi ha i Sverige och då även ställa krav på alla från flytningar till etniska svenskar för ingen ska ha gräddfil varken de etniska Svenskar eller någon annan. Alla får se till jobba hårt för trygga sin egen och familjens försörjning under hela livet.

   Radera
 4. Barnens skolgång, kanske?
  Eget jobb ?
  Ja, rent utav det!
  Man kan ju faktiskt hamna i ett läge där det blir noll skatt på det man säljer i Sverige.
  Närmare till platser att se där man inte behöver flera dagars restid att komma till
  från Sverige.
  Hemma (!) kan man ju, tack och lov ändå vara på sommaren i skärgården.
  Dessutom bättre sortiment av matvaror till billigare pris.
  Gäller ej strömming, erkännes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åland kanske? Världens bästa skolor. Svensk radio och tv. Mer sol och bättre skärgård än Sverige. Strömmingen pilkar du upp från bilfönstret. Och alla talar svenska. Även läkarna.

   Radera
  2. Har varit på Åland några gånger. Ett svenskt miniatyrwannabe med ett ego större än Margots. Me like, men lite för bondigt och avsides för min smak.

   Radera
  3. Avsides?
   Med vatten runt om!
   Glöm inte heller att det finns flygplats där.
   Eller så har du en Pilatus med tofflor och en trivsam PT 6:a.

   Radera
  4. Ego? Vi har inget. Men vi har ingen Margot heller.

   Radera
  5. Ego... ett tag världens centrum för shipping industry nu lokal stormakt för dito. Med rätta. Ålands ego är med rätta gigantiskt, och rättvist med ett track reckord som backar upp det. Sluta vara så jävla svensk och var stolt i stället. Ni har förtjänat det!

   Radera
 5. Hmm. Finns flyttskatten kvar? Alltså om man säljer en fastighet i Sverige och inte köper någon ny i Sverige så kommer reavinstskatten som en slägga ett år senare. Det drabbade mig. Är det det som håller folk inlåsta i sitt boende. Och i landet. Jag drabbades av släggan ytterligare en gång då min far dog och villan var skriven på mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ålänningar har visst 40% anförluster?
   Kusingifte?

   Förlåt
   Har lite svårt att glömma Degerbyvarvet 12/7 19xx
   Men "Gustav Eriksson", hon var bra.

   Radera
 6. Åland sedan en månad. Mycket bra !

  SvaraRadera
 7. Cornu, redovisas inte oftast statistik för utlandsröster senare än den inhemska? Skulle det inte i så fall gå att se dessa röster separat? Flydde själv till UK under 4 år med hela familjen men har nu återvänt pga släkt och vänner. Sverige blev ju bättre i flera avseenden under alliansens tid så det hjälpte beslutet att återvända. Har rätt god inkomst så blir det för mycket nya skatter under kommande år så kan jag relativt lätt flytta på mig. Jobb inom mitt gebit finns ffa i UK, US, Schweitz och Tyskland. Jag tror att effekterna av samhällsklimat på emigration från Sverige släpar efter med flera år. Exempelvis har jag en vän som flyttat hem från NY nu men han hade ingen vidare koll på vad som är på den politiska rödgröna tapeten framöver, eller hur galet bostadsbubblan blåsts upp. (bostad är för övrigt ett annat argument för att söks dig bort. Tydligen så är det billigare iaf i medelklassområden på Long Island än Stockholm )

  SvaraRadera
 8. Vill bara lägga till att eftersläpningen på eventuell korrelation mellan skattetryck eller bostadsbubbla och migration säkert släpar 2-3 år så vi lär få vänta till 2018 innan tydliga effekter av rödgrön politik syns. Vore intressant att se korrelation mellan marginalskatt och emigrering över lång tid i Sverige typ 20-40 år.

  SvaraRadera
 9. Borde det inte rimligtvis finnas ett vist glapp mellan "rödgröna vinner valet, börjar höja skatter, bryta löften, bete sig socialistisk" och "nu är det fan nog nu flyttar vi!"?

  Rent generellt så är ju gruppen som flyttar de med goda inkomster (till skillnad från 1890 då det var fattigbönderna), men de kommer inte flytta på vinst å förlust utan de kommer se till att ha jobb iaf för den ena parten, ordnat med boende, fixat skolor åt ev barn. I Sverige kommer de behöva sälja hus/brf, kanske låta barnen gå ut skolan etc.
  Tror vi kommer börja se effekter någong gång 2016-2017 tidigast.
  Som ren anekdot kan noteras att det tog iaf mig ungefär 1 år från beslut att lämna skutan tills flyttlasset väl gick. Då ska tilläggas att från jobb-sök till på plats var tiden ungefär 6 månader, vilket ansågs som snabbt. Jag hade tur och kunde få ett erbjudande inom samma företag som jag arbetade på i Sverige. Men hur många har den möjligheten? Så för de flesta tror jag nog att det tar längre tid.

  SvaraRadera
 10. Den gången jag flyttade utomlands hade jag ingen aning om vilken regering landet jag flyttade till hade och brydde mig inte om vem som styrde Sverige. Tror det gäller väldigt många som flyttar. Helt andra orsaker än politik styr nog de flesta.

  SvaraRadera
 11. Åland är otroligt bra. Synd bara att det är så svårt att köpa hus där....

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 12. Om man flyttar till Ryssland så finns inga sossar att reta sig på. Och inte heller en kapitalinkomstskatt och än mindre något fånigt investeringsssparkonto. Inkomstskatten är 13 procent och det finns naturligtvis inget löjligt jobbskatteavdrag, även det för dumma moralister. Staten är liten, utom inom säkerhetsapparaten, vilket behövs med dessa mentalt störda grannfolk. Det finns mycket kärnvapen och dessa kommer dom kanske en dag att få smaka på och få vad dom förtjänar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen reavinstskatt på aktier och lägre kapitalinkomstskatt i varje fall. Det är ju inget sosseland.

   Radera
 13. Ett problem för vissa förmögna med länge ägda aktier är 10-årsregeln. Sverige är extremt och kräver 30 procent kapitalinkomstskatt om något säljs inom 10 år från flytten. Enligt dubbelbeskattningsavtal slippar man den svenska skatten efter 5 år i bland annat Tyskland, Schweiz, Portugal och Ryssland, som inte har någon motsvarande skatt. Man kan även bo i exempelvis USA delar av tiden och flytta till något av de aktuella länderna och sälja innehavet där, bara 60 månader har gått från flytten. Det blir förövrigt ingen skatt i USA av vistelsen, om dem är mindre än 8 år, tror jag.

  Många känner inte till detta och kan med lite planering och flexibilitet göra enkla pengar.

  SvaraRadera
 14. Helt OT, men intressant artikel med tanke på bostadsbubblan.

  I Köpenhamn kan man alltså köpa en ägarlägenhet för i snitt 28 000 DKK/kvm:

  http://www.sydsvenskan.se/danmark/oro-for-ny-bostadsbubbla-nar-lagenhetspriser-rusar/

  Översätter man det till svenska kronor, så har vi alltså ca 37.500 sek/kvm för en ÄGARLÄGENHET helt utan lån i någon BRF. Fundera över det en stund och jämför med förhållandena i storstäderna i Sverige just nu...

  SvaraRadera