Cornucopia?

2015-03-30 11:22

Ericsson totalsågar DAB-utredningen

"[B]etänkandet sammantaget inte kan tas i anspråk som ett beslutsunderlag." - Ericssons remissvar.
Föga överraskande sågar telekombolaget Ericsson DAB-utredningen med fotknölarna. Man ser omfattande brister och fel, och förodrar istället för centraliserade beslut en konsumentdriven utveckling, dvs att det som faktiskt efterfrågas ska få styra.
DAB-radio Pure Evoke D2.
Behöver slänga med bilder med
blogginläggen för att göra nya
förstasidan snyggare.

Förvisso kan och bör man se det hela som en partsinlaga från en telekomleverantör, men Ericsson står ändå för en sund röst och påtalar att intressenterna själva ska finansiera det konsumenterna efterfrågar.

Man påtalar också att det inte föreligger någon kapacitetsbrist i distribution av radio via Internet, speciellt inte på arbetsplatser eller hem, som redan har bredbandsuppkoppling. Jag har påtalat detta tidigare, dvs att sänd radio bara är relevant när man är mobil. I hemmet, affären eller arbetsplatsen är digitalradio över Internet helt felfri och ger oändligt mycket bättre ljudkvalitet än 90-talstekniken DAB+ i den form man planerar den.

Ericsson.
"Överföringskapaciteten torde inte vara något problem eftersom vissa markbaserade mobila internetbaserade teknikplattformar sedan tidigare arbetar med topp-datatakter om 10 - 100 Mbit/s och i tidsperspektivet 2020 kommer vissa teknikplattformar att erbjuda topp-datatakter om flera Gbit/s. Vid direktsända ljudprogram kan mobila bredbandsystem tillämpa inbyggda rundradiofunktioner för att ytterligare tillgodose ökande kapacitetsbehov. Redan idag konsumeras uppskattningsvis mer än 80 % av mediarelaterad internettrafik över fasta fiber- eller kabelförbindelser, ofta med Wi-Fi som trådlös ändpunkt för trådlös anslutning till apparater som hushållen använder, i hemmet. Även individanpassade ljudprogram kan levereras, t.ex. kan nyhets- och väderutsändningar konsumeras på, för konsumenten önskad tidpunkt, och som kan innehålla var för sig eller samtidig tal-, bild- och videoinformation."
Kort sagt, den moderna icke tidsbestämda konsumtionen av media.

Remissen innehåller sågning efter sågning, t ex:
"Ett märkligt påstående från betänkandet är att ett nytt marksänt digitalt ljudrundradionät är enkelt för konsumenterna. Noteras kan att konsumenterna behöver anskaffa en ny och särskild radiomottagare med ny inlärning. Om programinnehåll däremot konsumeras över internetbaserade system kan konsumenten välja att använda befintlig mobiltelefon, surfplatta eller befintlig dator som konsumenten är van vid att hantera, och som dessutom kan utföra många andra uppgifter relevanta för individen och hushållen."
Rundradio är egentligen bara intressant för allt äldre människor, som är för gamla för att ta till sig ny teknik och lever med radion. Då pratar vi om åldern 85+, då yngre oftast kan ta sig an Internetbaserad teknik.

Därtill fyller rundradio ett behov för samhällets krishantering.

För dessa två behov duger FM-radio gott, och är rent av att föredra.

Ericsson har en lång rad ytterligare synpunkter, som alla kan sammanfattas med att hela förslaget och utredningen är korkad. Remissvaret hittar man i sin helhet som PDF på regeringens hemsida.

Som gammalt svenskt storföretag har Ericsson fortfarande goda kontakter med socialdemokratin. Man ska komma ihåg att det var Leif Pagrotsky (s), som skrotade de tidigare idéerna kring DAB, och man får hoppas att han har inflytande nog hos socialdemokratin fortfarande, för att sittande regering ska förpassa både utredning och förslag dit de hör hemma, dvs i återvinningen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

11 kommentarer:

 1. Att Ericsson har goda förbindelser med sossar?
  Hur var det med Margareta Winbergs uppmaning till bojkott av detta företag för en del år sedan?
  "goda", tja.

  SvaraRadera
 2. Varför gå över till digital-teknik i radion så som i tv, internet, telefon osv?
  Det kommer allt fler indikationer och rapporter om hälsoproblem som kan härledas till digital teknik i trådlös överföring. Maxicom har en bra hemsida med risker och teknisk/fysiologiska sammanhang. Se fliken strålningsrisker.

  SvaraRadera
 3. Klart att vi skall behålla FM-systemet och strunta i DAB! Sammantaget pekar ju konklusionen på national-ekonomiskt slöseri om DAB genomdrivs.
  Nu kan man befara att vänskaps-avtals-korruptionsliknande förbindelser redan finna så pass långt gånget inom
  departements-kretsar, att remiss-svars-rundan mera handlat om "något för syn skull" förpliktande.
  Hoppas vekligen att jag har helt fel.

  SvaraRadera
 4. "Rundradio är egentligen bara intressant för allt äldre människor" <- Trams

  SvaraRadera
  Svar
  1. Radiolyssnandet är starkt fallande, vilket jag visat. Speciellt nyrekryteringen av unga lyssnare är mycket svag. Alla övriga blir allt äldre. En dag i taget.

   Radera
  2. Visat tidigare, alltså.

   Radera
  3. Fast det betyder ju inte att det bara är intressant för äldre människor?

   Eller menar du att alla som kan ta till sig ny teknik bara lyssnar på kissnödiga hipsterpodcasts och spotify?

   Du kom ju själv fram till att det är mycket bekvämare att trycka på en knapp så kommer det ett program direkt än in att klicka upp någon app som ska ladda sen in bland en massa menyer och sen ska man klicka upp en spelar-meny som sen ska buffra upp en stund och sen kommer det förhoppningsvis ett program...

   Radera
  4. Om man bara vill trycka på en knapp för att få vilket program som helst har man inte så stora krav på innehåll. Och då kan man ju lika gärna bara spela in vilket program som helst och lyssna på det flera gånger. Kan rekommendera Ykköskanava från 1981, en ovanligt bra årgång.

   Radera
  5. När sa jag att jag godtog vilket program som helst? Man kan byta kanal eller stänga av, bra va? Det visste du tydligen inte.

   Jag har hundratals riktiga radiokanaler på FM, KV, MV, LV och tusentals på Internet. Finns det inget bra kan jag lyssna på de 10 TB MP3-filer jag har lokalt på datorn eller mobilen.

   Folk som är helt hjälplösa utan en fungerande internetuppkoppling är jag inte så imponerad av faktiskt.

   Radera
  6. Kan tilläggas att folk som aldrig lyssar på "vilket program som helst" utan alltid söker upp sådant de redan är intresserade av (eller bara lyssnar på spotify) kommer vara ganska insnöade.

   Radera
 5. Njuter lite när jag läser det här. Sågningar av DAB-utredningen värmer :-)

  Men att Cornu skriver att både utredning och förslag ska dit det här hemma, >>återvinningen<<. Det låter lite för mycket MP ;-)
  Jag vill inte återvinna något av det. Släng det i brännbart eller lägg det på deponin ("soptippen") och gräv ner det.

  SvaraRadera