Cornucopia?

2015-03-25 16:01

EFN: Saudi-Arabien har stoppat investeringar i Sverige

"Idag, sedan en vecka tillbaka ligger saudiska investeringar i Sverige helt nere." - Johan Westerholm
Web-TV:n EFN (fd Handelsbanken TV) rapporterar nu att Saudi-Arabiens investeringar i Sverige har upphört helt, och att de sista svenskarna kommer lämna Saudi-Arabien inom ett halvår då de sista affärsvisumen går ut.

Min tidigare spekulation om att Saudi-Arabien alltså investera i Sverige har därmed uppfyllts. Frågan blir om övriga muslimska länder, speciellt de rika oljeländerna vid Persiska Vikens södra stränder, följer efter? Nästa steg är också att inte bara stoppa investeringarna, utan sälja av dem...

I studion hittar vi Johan Westerholm, som har studerat politisk islam på universitetsnivå, på bloggrannen Ledarsidorna.se och Patrick el-Cheikh, tidigare chef för svenska handelskontoret i Riyadh.

Johan Westerholm påtalar att det är saudiska pengar som ligger bakom många svenska innovationer de senaste åren, t ex den svenska talldieseln. Saudiska pengar har gått till svensk FoU, men kranen är nu strypt, vilket kan ge enorma konsekvenser på sikt.

Blogginlägget hos Ledarsidorna, som hänvisas till i början av inslaget hittar ni här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

34 kommentarer:

 1. De är storägare i många av OMX30s bolag. Man kanske kan hoppas på ett kursras så man kan komma in billigare i dessa bolag? Ganska snart lär amerikanska och europeiska fondbolag fylla platserna dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt följande rapport är MENA ländernas innehav på den svenska börsen relativt marginell. Tom Finland har ett större ägande än arabländerna.

   Tror snarare det blir ett ras i antalet nybyggda moskéer i landet, vilket kan vara positivt eller negativt beroende på vem du frågar...

   Radera
 2. Det här kommer inte sluta för ens utrikesministern avgår.
  Om jag får tippa är hon borta inom två månader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med borta menar du från nuvarande tjänst gissar jag!

   Radera
  2. Ja som utrikesminister.

   Radera
 3. Ok, det är Saudiska pengar som ligger bakom den Svenska talldieseln såväl som bakom all världens islamistiska terrorism det senaste decenniet så vi får anta att det jämnar ut sig.

  .../Mujashodan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite surt bara att bli av med investeringarna fast tvingas ha kvar det andra...

   Radera
  2. Fast det är ju Al-Amoudi som äger Preem och SPE, han lär inte lämna Sverige. har stora intressen i sitt teknik/konsultbolag Midroc. Är dessutom Etiopier från början.

   Radera
 4. Talloljan och Preem i Lysekil -hör de ihop?
  Gissar att den sverigevän som sitter som ägare till Preem har Saudisk uppbackning.
  Han var i alla fall med och bygde oljelager i Saudi på 90 talet.

  SvaraRadera
 5. Den feministiska utrikespolitiken firar inga triumfer utomlands tycks det som. Mobbing och vilda anklagelser har fungerat fint för att underkuva män i Sverige medan det på annat håll möter motstånd och irritation. Skadorna regeringen nu orsakar kanske blir extra svåra att reparera då "oppositionen" de facto stödjer regeringen då de inte fällt fast de kan. Jäkligt dyr och svår sits vi sitter i nu.

  SvaraRadera
 6. Faktum är de muslimska länderna investerar tungt i Sverige, de sänder ju mängder med folk. Alltså bara tomt prat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De skickar folk de vill bli av med. Varför skulle de sluta med det?

   Radera
 7. Kanske kan det slå tillbaka mot Saudi om de går på för hårt. EU och väst kan tvingas att ta ställning för Sverige. Saudi bevisar ju med sin repression att de är rädda för sanningen och är en medeltida kultur. Jag håller med Wallström i sak men tycker finner ingen anledning sabba för Sverige. Saudi får hålla på bäst de vill med sin medeltida religionsutövning - det är deras problem. Tycker dock inte att avtalet om fabriksbygge m.m. skulle ha skrivits under. Det är för mycket risker med ett land som Saudi, med det är ju ett viktigt land, varför Wallström borde tänkt sig för en smula. Hennes obefintliga akademiska examen kanske spelade in när hon fick ett jobb långt över hennes nivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De sorgliga är att ingen kommer att hjälpa oss.
   Inte EU. Ingenting Margot har gjorts har förankrats i EU. Varför skulle de hjälpa oss.
   Inta USA. Vi har förnedrat Israel och Saudi. USA:s viktigaste bundsförvanter. Varför skulle de hjälpa oss. Sannolikheten att USA skulle gå emot Saudi är 0%, i alla sammanhang.
   Inte Ryssland. De ser Sverige som orsaken till problemen i Ukraina och dessutom ett land befolkat av degenererade ledare som vill införa obligatorisk homosexuallitet. Sverige är perfekt för Ryssland som fiende. Sverige är en traditionell fiende till Ryssland som man haft stor orsak att vara rädd för, samtidigt är vi obeväpnade och utan vänner.
   Inte arabvärdlen. Inte ens våra dyrköpta vänner i Palestina stödjer oss.

   Kan inte komma på ett enda land som har anledning att ställa upp på vår sida.

   Radera
  2. Visst förstår du att Saudi befinner sig nu i två krig - ett i norr och ett i sydväst. Iran är inte deras bästa vän just nu....det är ett land på krigsfot. Man gör bara inte så, säger inte så i det läget. Det var idiotiskt gjort och kostar Sverige miljarder !

   Radera
 8. Nu har även Somalia officiellt fördömt Sverige för Margots uttalande. De senaste sex åren har Somalia fått ca 2 miljarder i bistånd från Sverige.
  Tydligen är den feministiska utrikespolitiken ingen succé där heller....?

  Margot, finns det något land som applåderar din politik? Vad säger det om politiken?
  Har dom länderna fel? Allihop?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dom har fel allihop. Liksom alla män i hela världen har fel ! Det gäller att stå på sig för att få fram en feministisk utrikespolitik...!

   Radera
  2. Om den genomkorrupta skurkregimen i Somalia nu vägrar ta emot pengar från Sverige pga den Wallströmska fadäsen, lovar jag att helt byta fot och istället öppet applådera vår eminenta utrikesminister.

   Radera
  3. Risken att de ska vägra ta emot våra pengar är 0
   Möjligheten att de skulle stödja eller hjälpa oss är också 0

   Radera
 9. Verkar som att vi kommer svälta ihjäl som nation ifall oljeshejkerna blir sura på oss. Vad är det som händer egentligen. Om så är fallet så borde vi skicka vår drottning och prinsessor till oljeshejkerna, de lär gilla kungliga blondiner.
  Vi förtjänar inte att existera som nation ifall vårt levebröd hänger på beduinerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Vad jag vet så finns det inget vettigt land där muslimerna styr ? Ska vi underkasta oss allt skit som dom står för då kan vi lika gärna lägga ned vår självständighet.

   Radera
  2. Vi skulle inte haft några affärer alls med dem öht...

   Radera
  3. Alternativet är att underkasta sig Putler för att få tillgång till rysk olja
   Då föredrar jag Saudi, med den stora fördelen att de är långt borta.

   Radera
 10. Finns det ingen nykter person i regeringen som kan säga att det räcker nu och göra en pudel. Vad skall det kosta att ha kvar en person i positionen som Utrikesminister. Hon har ju visat att hon definitivt är utbytbar.

  SvaraRadera
 11. Dags för svetsarn från Avesta att ge Margot den stora foten! Det är enda sättet att försöka lindra denna katastrofala situation!!

  SvaraRadera
 12. Återige, det finns ingen gräns för hur okunnigt och dåligt insatt i läget i regionen som utrikesminister Wallström och hennes rådgivare är. Saudiarabien har norr om sig ISIS och till sydväst Jemen med olika Al-quadi fraktioner samt Huthirebellerna. Och mitt i denna soppa så kommer hon in på banan, - lika insatt i ämnet som en landstingspolitiker brukar vara - och angriper kärnan i Saudis värdegrund. Saudi - ett land med 3ggr mer folk än Sverige och omfattande handel med EU. Vad hade hon då förväntat sig - en lite protest. Saudi manövrerar för sin framtid och kan inte ge utrymme för svaghet just nu. Nej, Wallström. Inse att du är inte behörig för det jobb du har, kliv åt sidan och släpp fram någon som kan jobbet. Gör det innan det kostar oss mer än detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför har så få ledande politiker - lokalt som nationellt - så otroligt dålig självinsikt ? Är det numera ett krav att man gillar makt, saknar utbildning och aldrig reflekterar om det man gör är fel ?

   Radera
 13. Räddningen från ekonomisk kollaps och världskrig är i kommande! Jättebra!
  dvs mr Putins vision om en multipolär, rättvis och respektabel värld, är i kommande.
  dvs den vision och skapelse som gjort mr Putin så svartmålad av västmakterna (the usa)
  dvs BRICS, nybildade investeringsbanker, nya Sidenvägen, mm.
  Världens länder ansluter sig i tysthet, Men inget som västmedia tar upp direkt.
  Konstigt att en så pass berömd ekonomiblogg som den här förbigår saken med tystnad.

  http://www.globalresearch.ca/americas-post-world-war-ii-global-dominance-has-just-ended/5438479
  http://schillerinstitute.org/conf-iclc/2015/0328-ny/invitation.html

  Men även USA är tydligen inbjudet att ansluta sig, allt för att bygga en fredlig värld.
  Kanske tom Sverige kan ha en ny framtid, eftersom ryssar och andra säkert förstår vårt land inte är befolkat av idel utrikesministrar.
  En vacker dag måste nog även cornucopia ansluta sig till dessa ideer, Blir kul att se!
  Fast än är väl inte faran över för ett storkrig i Europa. Usa kan gripas av panik här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I dessa sammanhang börjar "psyops" kännas mest som en komplimang faktiskt,
   åtminstone är jag helt oberörd.

   http://rinf.com/alt-news/featured/why-the-western-alliance-is-ending/

   Här kommer en lite hoppfull länk dessutom:

   http://www.globalresearch.ca/obama-now-sides-with-poroshenko-and-the-european-union-to-end-ukraines-war/5438837

   Radera
 14. Vad kul det är vara att vara Saudisk politiker av rang... otrogna som man möter i utlandet ler inställsamt mot en, men man vet vad de egentligen tycker. Dessa västerlänningar, de blir som dreglande hundar när de känner doften av våra pengar. Som de låter sig köpas, dessa horor... Förutom Margot då, som faktiskt säger vad hon tänker och inte låter sig köpas... Stackars svenskarna som har en rakryggad utrikesminister.

  SvaraRadera
 15. När Margot Wallström inte fick tala inför Arabligan i Kairo 9 mars 2015, är det i detta sammanhang mycket viktigt att känna till att dagen innan , dvs 8 mars, var Tysklands vicekansler Sigmar Gabriel i Riad för att prata med den nye saudiske kungen. Han har med stor sannolikhet vredgat den saudiska kungafamiljen genom att kritisera bloggarens spöstraff och betona mänskliga rättigheter. Vad det den tyske vicekanslern har sagt är ju mycket mer allvarligt än vad Margot har sagt. Men det Margot och Sverige som får ta emot arabligisternas ackumulerade vrede. Tyskland kom undan!

  http://www.spiegel.de/politik/ausland/gabriel-in-saudi-arabien-vizekanzler-wirbt-fuer-menschenrechte-a-1022417.html
  "Eigentlich war Sigmar Gabriel (SPD) nach Saudi-Arabien gereist, um zusammen mit 90 Wirtschaftsvertretern für deutsche Produkte zu werben. Doch der Bundeswirtschaftsminister und Vizekanzler nutzte den Termin bei König Salman in Riad, um sich für den zu 1000 Stockhieben verurteilten Blogger Raif Badawi einzusetzen - und düpierte das Regime mit seinem Einsatz für Menschenrechte."

  På en presskonferens där fru Clinton och höga representanter för Saudiarabien presiderade, hävdade de senare, att det är en plikt att beväpna ISIS aka syriska oppositionen i kampen mot de syriska regeringsstyrkorna. Därför tycker jag att det inställda vapenfabrikssamarbetet är bra, eftersom då reduceras risken att ISIS beväpnas med Billrobotar i deras utrotande av kristendomen tillika värvet att göra Arabvärlden renlärigt. Kudos Margot, säger jag som med bestörtning ser hur ISIS går bärsärkagång i civilisationens vagga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man bör fråga sig vad den långsiktiga konsekvensen är, av dylikt agerande: vi blundar för diktaturers övergrepp eller beteende i största allmänhet, förutsatt att de 1) ligger på betryggande avstånd och 2) vi kan tjäna pengar på dem. Om vi alla agerar enligt den principen, då får vi en snygg värld... Carl Bildt framstår som en inställsam fjant i nuläget. Sträck på dig Margot Wallström. På längre sikt så tror jag Wallströms agerande stärker Sveriges anseende och gynnar svensk export. PS. Jag är INTE socialdemokrat.

   Radera