Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2015-03-15 10:11

Boverket: Flyktingar föreslås gå förbi bostadsköerna - hyresbeståndet socialiseras

Dagens Samhälle uppmärksammar Boverkets rapport Nyanländas boendesituation – delrapport. Boverket föreslår att dagens passiva bostadsförmedling med kötider ska ändras till aktiv bostadsförmedling där flyktingar ("nyanlända") ska gå före till hyresrätter, och att eventuellt privata eller interna bostadsköer ska förbjudas. I praktiken ska hela hyresrättsbeståndet socialiseras och fördelas planekonomiskt socialistiskt och inte fritt av fastighetsägarna.Boverkets sammanfattning:
"Förslagen som läggs är däremot i allt väsentligt riktade till en särskild grupp: nyanlända som behöver en kommunplats för att kunna lämna sitt anläggningsboende. En bredare målgrupp kan nås genom att temporärt ta det befintliga bostadsbeståndet i anspråk. Därför föreslås en aktiv bostadsförmedling. Det är en öppen fråga huruvida bostadsförmedlingar ska vara obligatoriska i en del – eller alla – kommuner. Dessutom behöver frågan om det dels ska finnas anmälningsplikt för hyresvärdar av lediga lägenheter, dels om bostadsförmedlingarna ska behovspröva vid anvisning av lägenheter utredas. Förslaget innebär att den köhantering som i huvudsak bedrivs på bostadsförmedlingarna därmed skulle ersättas av en mer aktiv bostadsförmedling."
Dagens Samhälle översätter:
"Boverkets tanke är att kommuner över viss storlek ska vara skyldiga att ha en bostadsförmedling som hyresvärdar har plikt att anmäla lediga lägenheter till. Där ska lägenheterna sedan fördelas ”aktivt” efter andra kriterier än kötid till de mest behövande."
Det ska, om Boverkets rekommendationer blir lag eller förordning, alltså i praktiken helt bli stopp för kötider eller privat förmedling av hyresrätter. Vare sig privata eller bolagsinterna köer blir längre möjliga.

Exempelvis blir Spotifys egen bostadskö för sina anställda olaglig - lediga lägenheter ska till bostadsförmedlingen, som bestämmer vem som får lägenheten, ej baserat på kötid.

Den som redan har ett hyreskontrakt kommer inte ens få byta till en annan hyresrätt inom samma bolag, då alla vakanser ska distribueras av bostadsförmedlingen, i praktiken till flyktingar. När Östermalms- eller Södermalmslägenheten blir ledig, flyttar flyktingar in. Privata hyresvärdar ska inte få förmedla hyreskontrakt själva.
"En plikt för näringsidkande hyresvärdar att anmäla lediga lägenheter är emellertid ett grundkrav."
Man påtalar också att privata hyresvärdar inte får säga nej till hyresgäster med flyktingbakgrund, då det är diskriminering.

Boverket skriver att man föreslår en lagändring:
"Boverket föreslår förändring av lagen (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar – nedan kallad bostadsförsörjningslagen."
Man konstaterar också att man ska köra över det kommunala självstyret.
"Vad gäller frågan kring de konstitutionella möjligheterna att i vissa fall ställa krav som kan gå emot det kommunala självstyret har regeringen ansett att det är möjligt att begränsa självstyret i fråga om bostadsförsörjning."
Man öppnar också för bostadsanvisning, dvs att den socialistiska handen bestämmer var du ska bo.
"Det är en öppen fråga om enbart inrättandet av bostadsförmedlingar är en tillräcklig åtgärd. För att få önskad effekt bör man även överväga ett införande av bostadsanvisning."
Sveriges befolkning har massivt röstat för mottagandet av dagens flyktingnivåer, den sk humanitära stormaktens öppna hjärtan. Flyktingarna måste få bostäder. Att låta dessa gå förbi bostadsköer och förbjuda privat förmedling av hyreskontrakt är förstås en utmärkt lösning. Alla öppna hjärtan får leva med att deras 20 år i bostadskön blir värda noll år. Det finns trots allt bostadsrätter att köpa så länge man inte är fattigpensionär, och blir låst i sitt nuvarande boende utan möjlighet att flytta till ett lämpligare.

Alla kommuner med mer än 10 000 invånare ska omfattas av den socialistiska fördelningen av förstahandskontrakt föreslår Boverket.

Slutsatsen är också att enda sättet för ungdomar att få lägenheter framöver är att köpa en bostadsrätt.

Återstår nu att se när och om Boverkets förslag blir lag. Situationen är akut och flyktingströmmarna fortsätter så länge Sverige ger permanent uppehållstillstånd till flyktingar från utpekade länder, till flyktingsmugglarnas profit och glädje. Onekligen skulle samtliga hyreskontrakt som idag går ut via bostadsförmedlingarna kunna täcka upp behovet, och dessutom minska segregeringen när flyktingar också får attraktiva förstahandskontrakt i våra centralaste och mest exklusiva stadsdelar som Södermalm eller Östermalm. Stora Östermalmsvåningar kan dessutom husera ofta stora familjer, rent av utökade familjer istället för som idag någon enstaka äldre hyresgäst. Möjligheterna att ge plats är rejäla när 1-2 personers boende idag kan ge plats åt 5-10 personer. Ska vi ta emot flyktingar är det vår förbannade skyldighet att ge dem drägliga bostäder, och då helst i områden där man kan integreras eller assimileras med svenskar. Vi kan inte ta emot flyktingar utan att ge dem bostäder, så enkelt är det.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

98 kommentarer:

 1. SD tackar och bockar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flyktingströmmen från de rumsrena partierna lär åter ta fart. Men att ställa saker på sin spets kan ofta vara upplysande och kan innebära ett uppvaknande från drömtiden där man tror sig kunna sjunga fram verkligheten. Nu fattar vi varandras händer och sjunger "We shall overcome..."

   Radera
  2. Det ironiska är att Boverkets förslag är helt i linje med SDs integrations och assimilationsprogram eftersom förslaget bryter det sociala utanförskap som invandrare drabbas av när de segregeras i sina förorter.. SD är inte ett rasistiskt apartheidparti som SvP utan man är i princip en klon av FPs "hårdare tag" linje.

   Radera
  3. Vi är nära den dag när alltför många svenskar tycker sig ha blivit ett B-lag, för att världens 67 miljoner flyktingar ska få komma hit och dessutom gå före i kön.

   En mycket stor andel av svenskarna är idag genuint oroliga över att välfärden raseras, att vi inte klarar den stora invandring som vi har idag. Hur många procent ytterligare röster ska rasisterna få innan politikerna i de sansade partierna ska börja ta oron på allvar?

   Radera
  4. Dr Hedge

   13% räckte inte, det är fortfarande tabu att tala om volymer. Nu fick SD 13,9% hos SIFO, innan valet fick de ca 9%, så i praktiken ligger SD idag på 16-19% och den siffran kommer att öka fram till 2018.

   Radera
  5. SD är inte ett rasistiskt parti och de är inte alls så extrema som massmedia påstår. Kom ihåg att en majoritet av Sveriges journalister sympatiserar med miljöpartiet, och av resten så sympatiserar majoriteten med de rödgröna.

   Radera
 2. Bra förslag, lusten bland privata aktörer att bygga hyresrätter kommer öka dramatiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir nog bråttom att ombilda till bostadsrätter och casha hem gissar jag.

   Radera
  2. Måste vara perfekt läge för de som har som affärsidé att hyra ut till nyanlända. Bygga upp lite baracker i skogen o hyra ut till migrationsverket. Den marknaden lär inte minska om de inte sätter stopp för detta.
   Ja, det är inte direkt ett dåligt ögonblick att omvandla till bostadsrätter. Jag har inte hängt med riktigt men planerade de inte att sätta stopp för det, eller har kanske inte hunnit gå igenom än?

   Radera
  3. @Riga:

   Ja, marknadsekonomin verkar inte ha lösningar på de stora samhällsproblemen: välståndsklyftor, segregering och överutnyttjande av naturresurser.

   Kanske dags för storstilad come-back för allmännyttan genom bebyggelse i attraktiva lägen. Snabbast går det nog att köpa tillbaka hyreshus (som eventuellt är bostadsrätter nu).

   Radera
  4. Det är lite märkligt hur socialister alltid skyller på marknadsekonomin när politiskt skapade problem ska lösas.

   Radera
  5. Kanske dags att ta bort hyresregleringen? "Reglerade" marknader är alltid (och kommer alltid att vara) bristmarknader.

   Radera
 3. Härligt!
  Såhär gjorde man i bolsjevikernas Sovjet också och där klagade ju ingen på systemet så det måste ju vara bra då.
  Varför stanna vid hyresrätter? För att minska segregeringen så måste vi inkludera alla områden. Staten måste få konfiskera BR, villor och sommarhus och placera ut lämpliga individer i dessa områden också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vi inte införa tortyr som förhörsmetod och massavrättningar av oliktänkande? Det funkade ju också. Blickar vi mot Ryssland idag så ser det fortfarande ut att fungera med en ekonomi i fritt fall och... inga massdemonstrationer.

   Radera
  2. Privat ägande är grovt överskattat. Jag är helt övertygad om att statligt ägande av allt och femårsplaner skulle ha en stabiliserande inverkan på både ekonomi och samhälle. För att inte tala om kreativitet som även den borde femårsplaneras.

   Radera
  3. @Victor,
   Naturligtvis måste vi i ett senare steg införa detta också eftersom det kommer finnas egoistiska individer som vill sabotera regeringens goda vilja att bygga ett bättre samhälle för alla.
   Förra gången vi hade koncentrationsläger i sverige så administrerades det av socialstyrelsen. Därför bör regeringen tillsätta en utredning om att modernisera det gamla systemet till moderna omskolningsläger så vi kan fostra invånarna i korrekta genusvärderingar, miljöansvar, etnisk och religiös upplysning. Folket måste formas till att bli dugliga och lydiga skattebetalare för allas bästa. Det kommer inte finnas plats för dom som obstruerar det goda samhällets utveckling.   Radera
  4. Nästa steg blir väl att staten också tillsätter alla jobb stat, kommun, landsting och privata företag. Alla jobb tillsätts av övermakten och då går nyanlända och flyktingar före. Utbildning och kompetens är underordnat liksom hur länge man stått i bostadskö.

   Radera
  5. Löser även frågan om könskvotering med den metoden.

   Radera
 4. Jaja ni 87% vad gnäller ni över... Som man bäddar får man ligga.....
  Väntar bara på att staten expropierar era sommarstugor.....
  Det kommer att bli mycket värre innan det blir bättre....
  Stackars jävla Sverige....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din sommarstuga är också tillgänglig. Att rösta på SD räddar inte din bostadsköplats eller din sommarstuga.

   Radera
  2. Hur skulle det kunna bli bättre?
   Sverige var ett tokigt land på 70 talet med mycket hög marginalskatt och en statsminister som sökte konfrontation med nästan alla. I Tyskland vände man på några år en dålig skola till en bra. Estland vände en dålig ekonomi till en fungerande.
   Samtliga dessa grundades i dåliga processer som gick att vända (underbara natten till exempel).
   Men hur vänder man en havererad integrationspolitik. Hur mycket man än enas, lagstiftar och reglerar kommer utanförskapsområdena, skolorna där ingen har svenska som modersmål, bristen på låglönejobb(eller tror någon vi kan konkurrera med Kina i det avseendet) och radikaliserade invandrarungdomar att finnas kvar.

   Jag tycker tyvärr det ser dystert ut på mycket lång sikt både för svenskar och invandrare.

   Radera
  3. Har ingen sommarstuga i Sverige samt bor i bostadsrätt..

   Radera
  4. Och är det en äkta bostadsrättsförening, utan hyresrätter?

   Radera
  5. PerAlbinsHem/ HSB :-)

   Radera
  6. HSB är en stor hyresvärd.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. Låter ungefär som normalläget i Atlas Shrugged eller som feltänket i AmWorks.

  Det kommer ju inte direkt minska myndighets- och politikerföraktet som redan finns i Sverige...

  SvaraRadera
 6. Nu fick jag Venezuela och Zimbabwe vibbar.

  Tyskland förbjöd judar rättigheter.
  Sverige särbehandlar svenskar på ett negativt sätt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet väl om att USA har negativt särbehandlat vita män sedan slutet av sextiotalet? Det kallas "affirmative action". Får du USA-vibbar nu?

   Radera
 7. Södermalms- och Östermalmsbor kan ta det helt lugnt, för politikerna kommer naturligtvis att införa speciella undantag i just Stockholm. Man vill ju för allt i världen inte skrämma bort sina kärnväljare, som har röstat för denna galenskapen.

  Inget pris är för högt för att surdegsmaffian ska kunna fortsätta leva i förnekelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har fattat allt.
   Eftersom man antyder statlig inblandning i precis allt som rör förmedlingen av hyresrätterna kan man vara helt säker på att exv Södermalm undantas. Inte bara kärnväljare utan även mediafolket måste hållas nöjda och glada.

   Radera
 8. Nu fick jag Venezuela och Zimbabwe vibbar.

  Tyskland förbjöd judar rättigheter.
  Sverige särbehandlar svenskar på ett negativt sätt..

  SvaraRadera
 9. Ser ju verkligen mörkt ut med hyresrätten som alternativ för den som tycker dagens priser känns besvärande. Men alla håller inte med. Enligt Cornucopia-bevis sedan tidigare så kan man känna sig trygg om man snabbt vill hitta hyresrätt. Det är ändå bara låtsatsköer och anmäler man sitt intresse får man en lägenhet direkt.

  SvaraRadera
 10. Hoppas de kommer ihåg att undanta Örebro från ordningen. Annars riskerar vi att hela samhällsåteranpassningen av våra kära busfrön i IS äventyras.
  Men det har de säkert tänkt på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kommer väl automatiskt ställas först i alla köer.

   Radera
 11. Det här är en storm i ett vattenglas. Lösningen hittar man lätt på marknaden bara man orkar tänka utanför boxen. Keetwonen container city är beviset på att man snabbt och billigt kan uppföra närapå obegränsat med lägenheter, bara man kan tänka utanför boxen. En fördel i sammanhanget är att dessa box-bostäder snabbt och enkelt kan relokeras till annan valfri plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nej nej, det tar alldeles för mycket plats! Lägenheterna har en massa onödig lyx som egen kokvrå och toalett. Föreslår att man hämtar inspiration här istället:
   http://en.m.wikipedia.org/wiki/Capsule_hotel

   Radera
  2. Boverket förordrar också att man ska bygga sk Kaplanslum. Det finns ett knippe av åtgärder i rapporten, där avskaffandet av passiva bostadsköer kanske är det som berör "vanligt folk" mest.

   Radera
  3. Kaplanslummen kan med fördel bestå av sådana där kapslar som jag länkade till, för maximalt arealutnyttjande. Med hjälp av denna revolutionerande tankegången inom bostadsbyggning kan vi få plats med flera miljarder flyktingar i Sverige. Vår kloka ex-statsminister Reinfeldt har ju upptäckt att Sverige har enorma ytor som bara väntar på att välsignas med vacker och solidarisk Kaplanslum.

   Radera
  4. Ja, kapselhotell kan nog fylla en funktion som temporär plats innan de kan få en egen container.

   Dessutom kan man nog få riktigt bra pris på containrar om man lägger en order på 10000 eller så. Utspritt på flera leverantörer kan de dessutom inredas på kort tid och sedan levereras till Sverige medelst traditionellt containerfartyg. Återstår sedan bara att placera ut dem, ansluta el, internet och VA.

   Vill man lyxa till det kan man tänka sig olika modeller där man kombinerar flera containers till en större lägenhet.

   Radera
  5. Man skulle ju kunna bygga in sådana där kapslar i container. Då kanske man kan få plats med 8 st kapslar per container. En fin bonus på köpet, förutom det effektiva arealutnyttjandet, är man enkelt kan flytta bostäderna dit de behövs mest för tillfället. Vi vet ju alla att ca 98 % av de syriska flyktingarna är högutbildade hjärnkirurger och civilingenjörer, och med denna metod kan industrins behov tillgodoses på ett effektivt sätt.

   Radera
  6. Du glömmer att man får plats med åtminstone två kapslar ovanpå varandra, så i en 10-meters container får man då plats med åtminstone 16 eller kanske rent av 24 kapslar.

   Men skämt åsido, så är containerboende faktiskt en möjlig lösning.

   Radera
  7. Vi bör oxå återinföra utedasset
   Idag måste ett utedass i Sundsvall tömmas och innehållet skickas för desrruktion i Norrtälje.
   Säkert kan vi införa en enklare hantering i direkt anslutning till Kaplanslummen

   Radera
 12. Ett bra tips till de som är i behov av en hyresrätt är att ta sig till Syrien, kasta sitt pass och sedan finna en flyktingsmugglare som tar dig till Sverige. Migrationsverket genomför ju inte någon som helst kontroll av vare sig språk, ålder, ursprung eller asylbehov, så att spela "syrisk flykting" är lätt som en plätt. Bo på ett asylboende ett par månader och vips så har pappa staten ordnat en hyreslägenhet till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bli svårt om man är exempelvis rödhårig eller har skånsk brytning.

   Radera
  2. Sådana detaljer bryr man sig inte om på Migrationsverket, det har man ju bevisat de sista åren eftersom precis vem som helst får asyl.

   För övrigt: har du några förutfattade meningar som säger att en syrisk, ensamkommande 12-åring inte kan se ut som en 47-årig gubbe med skägg, rött hår och med en skånskliknande accent? RASIST!

   Radera
  3. Jag insåg inte att mina svepande generaliseringar över hur jag uppfattade syrier att inte vara kan uppfattas som rasifierande propaganda. Beklagligt.
   Lätt att begå misstag också, man ska inte skylla allt på Migrationsverket. Alla människor på hela jorden sitter ju i samma båt här, när vi blir dödligt berusade låter vi ju alla som danskar.

   Radera
  4. Det är bra att du ber om ursäkt, vi gör alla misstag. Det råder dock ingen tvivel om att ditt uttalande var just rasistiskt. Jag kollade nämligen med experten Henrik Arnstad, och han bekräftade omedelbart att det var både rasistiskt och fascistiskt.

   Radera
  5. Är inte Arnstad lite väl ljushyad för sitt expertområde?
   Tycker nog att staten bör kvotera in någon med mörkare hudpigment för detta ämne.

   Radera
 13. Det här är inget speciellt radikalt förslag, det har länge varit så att nyanlända flyktingar, socialfall och psykiskt sjuka haft förtur i den kommunala bostadskön. Boverket vill nu att även privata värdar ska använda samma förturskriteria när det gäller lägenhetstilldelning.

  SvaraRadera
 14. Bostadsrättspriserna kommer väl dra iväg än mer antar jag...

  Kan bli en del humor av det iallafall, finns trots all en del hyresrätter kvar i Stockholm, förmedlas 10000 om året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Dessa 10000 lägenheter om året kan svälja en mycket stor del av flyktingbehovet. Med i snitt 5 per lägenhet skulle det täcka hälften av flyktingarna.

   Radera
  2. Det lär det definitivt göra. Speciellt mindre lägenheter i lite sämre lägen, de är ju inte så dyra att köpa och får inte samma belastning av amorteringskravet.

   Radera
  3. Då det står klart för människosmugglarna, att svenska staten löser problemet med bostadsbristen genom att prioritera nyanlända, kommer de att kunna höja sina avgifter. Trycket från tredje världen att söka sig till Sverige kommer att öka.

   Då är frågan, vad Boverket föreslår som nästa åtgärd. Expropriering av fritidsstugor, sampackning av hemmaboende pensionärer?

   Radera
  4. Många flyktingar kan dela på en lägenhet. En har förstahandskontrakt. 20 är inneboende. VIKTIGT: De inneboende måste skriva sig hos någon annan för att inte riskera bostadsbidraget för den som har kontraktet. Flyktingarna betalar förståss hyra till sin företagsamme landsman och en avgift till den hos vilka de är skrivna.

   Radera
 15. Ah, dessa eufemismer! Snart byter väl Boverket namn till Humanitära stormaktsverket.

  SvaraRadera
 16. Klart att den nya adeln ska ha förtur.

  SvaraRadera
 17. Bovverket rekommenderar regeringen att stjäla medborgarnas köplatser. Ungdomarna bor kvar hos mamma och pappa hela livet, om de inte lyckas få fatt på pengar till en bostadsrätt. Det torde verkligen krävas en DÖ(ds)-alliansöverenskommelse om politikerna skall få igenom sådant här. Men nästa val? SD kan säkert få egen majoritet i riksdagen om politikerna fortsätter att hata svenska folket.

  SvaraRadera
 18. 1. Ersätta alla PUT med TUT, ingen ska få PUT förrän vederbörande har bevisat att den kan anpassa sig till landet genom att lära sig språk, kultur och ordna en anställning.

  2. Söker man asyl i landet så måste man kunna bevisa sin identitet via pass, körkort etc, annars ska chanserna till TUT/PUT minska avsevärt. Idag kan bara 10-15% av de som söker sig sig bevisa sin identitet, hur kan vi då ha en rättssäker asylprocess? Dessutom ska många fler ensamkommande åldersbestämmas.

  SvaraRadera
 19. Östersunds kommun vill nu utreda containerbostäder på ett attraktivt obebyggt område mellan Storsjön och staden, Storsjö Strand. Staden har åtagit sig ytterligare 600 asylsökanden.

  Jag tror mycket på lösningen. Containrar kan staplas minst upp till 10 på höjden. Det skulle befria en stor del av stadsbefolkningen den distraherande sjö- och fjällutsikten.

  http://www.op.se/jamtland/ostersund/containerbostader-kan-utredas

  (naturligtvis betalvägg, men pedagogiska foton)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns fler pedagogiska bilder på redan existerande containerbostäder..
   http://www.tempohousing.com/projects/keetwonen.html

   Radera
  2. "Modular units: b. 18+ m2 units (3 x 6 meter up to 3,4 x 9 meter), these are delivered by truck only and also come completely finished to site. Available in Europe only. For up to 3 story buildings. Great for larger spaces, very flexible space solution. We offer these for 360 Euro per sqm[...]" - Tempohousing

   Radera
  3. 3500kr/kvm är som hittat. Varför betala 100.000kr/kvm när man kan bo på Gärdet, 200 meter ifrån för en bråkdel. Är det verkligen rimligt att vi frihåller den typen av relativt lågutnyttjade ytan så centralt när behovet av bostäder är så stort? Nära till förbindelser och bef infrastruktur.

   Radera
  4. Massor av människor skulle kunna få plats men: I Sverige är det lag på att alla bostäder ska ha en parkeringsplats. En container - en parkeringsplats

   Radera
 20. Förbaskat bra att du tar upp den här typen av förslag som annars seglar under gammelmedias "radar" och blir till lag. Jag har de senaste åren slutat att förundras över människors dumhet, vuxna människor beter sig som små barn och tänker inte längre än näsan räcker.

  Gjorde fö ett experiment på min yngsta son förra månaden, där han fick välja på 2st gelehallon som redan var inköpta eller en påse godis på affären senare under dagen då vi skulle åka dit.
  Han valde dom 2st små gelehallonen som han snabbt glufsade i sig och blev sen jättebesviken i affären när han inte fick blanda sin godispåse.

  Känns som att de flesta vuxna svenskar är likadan, dvs saknar förmåga att tänka i flera steg eller att man helt enkelt saknar disciplinen "jag vill ha det nu!!!", därav alla SMS-lån.

  Jag tror inte den stora massan kommer att agera förrän dom fysiskt blir drabbade, det måste kännas någonstans.

  .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den stora massan vet knappt vad som händer. Om folk verkligen var kompetenta nog att göra kloka val skulle du inte se en enda svensk som röker, super eller äter sig fet.

   Radera
 21. Vad finns det för kreativa motförslag här?
  Personligen tror jag inte på billiga modulhus som alternativ, det är för stor risk för ghettobildning.
  Vidare, om staten inte ska kommendera kommunerna, vilket för övrigt skulle bli odrägligt för kommunerna, alltså dålig ide, ser jag bara ett alternativ: att staten istället kommer med pengar. Kommunerna kommer ju att bli triggade att lösa situationen om de tjänar på det hela. Cynism tycker säkert någon, rationellt tycker jag. Man kan inte bygga sin huvudsakliga verksamhet på gott samvete och altruism i evighet.
  Utlokaliseringen borde få ett pris. På så vis blir det också mindre tjafs om var pengarna tas. När en flykting ska placeras medföljer en påse med pengar, anpassad efter kostnadsläget men ändå så stor att kommunen inte går back. Sedan blir det upp till kommunen att bygga, trixa med sina bostadsköer i de kommunala bolagen eller andra lösningar. Istället för att trycka igenom allt med tvång ger man ett uppdrag att lösa till kommunen, som kommer att vara lönsamt för kommunen, mer ju effektivare man är på att hitta lösningar.

  SvaraRadera
 22. En annan vinkling på frågan om lika rättigheter och skyldigheter för alla innevånare i sverige.
  Skrivet av en flykting naturligtvis. (se tråd om GPs ledarskribenter)

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/muslimer-padyvlas-representanter-av-regeringen_4409851.svd
  Skulle en svensk skriva detta skulle vederbörande bannlysas.

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 24. Ett enklare tips till Boverket är att skrota sina helt hopplösa byggregler, vilka tar bort lusten och möjligheten att bygga för många. Men det är ju också superkontroversiellt att ställa ett fåtal rullstolsbundna mot de fördyraningar som reglerna innebär för alla.

  SvaraRadera
 25. Hur blir det med alla s.k. "gäst- eller övernattningslägenheter" i brf:erna då? Det kan ju knappast ha gått någon obemärkt förbi att det finns i snitt en sådan/trapphus i hela sthlms innerstad. Om vi tänker oss att den normalstora gästlägenheten rymmer åtminstone två vuxna och tre barn, alt. några ensamkommande och det finns 4414 brf:er i enbart i Stockholms stad (källa hittabrf.se) så ryms ju drygt 22.000 personer i dessa. Idag. De behöver inte ens byggas om. Inflytt direkt. Då räknar vi inte ens med alla som också finns i åtminstone äldre brf:er i närförort samt alla i de prominenta förorterna, som Lidingö, Danderyd, Nacka, Bromma - där många äldre bor i bostadsrätter, nära till barnen som tagit över villan och nära till landstället "en bit från Norrtälje".

  Några frågor uppstår dock. Kan bostadsrättsföreningen besluta om att inte göra detta, eller trumfar staten här? Ett alternativ är ju förstås att ta ett snabbt beslut om stämma, rösta för att sälja lägenheten på marknaden och hoppas på att den säljs snabbt. Kasta in pengarna i renoveringsfonden och utöka trappstädningen kanske? Å andra sidan känns det otroligt att innerstadsborna skulle rösta annorlunda än de röstat i riksdags- och eu-valet. Eller? Visar det sig då att "öppna hjärtans politik" de facto existerar i verkligheten och inte bara som moderna avlatsbrev, så har vi genast täckt behovet för åtminstone en femtedel av de som kommer till Sverige i år. Detta skulle absolut ge skjuts åt en väldigt trögrörlig bostadsmarknad och låta byggmarknaden hitta nya, kreativa lösningar utifrån de nyöppnade möjligheterna, stärka integrationen och samtidigt ge de röd-gröna chansen att visa att de menar vad de säger - nu kan de ju, likt vid erkännandet av Palestina och uppsägningen av Saudiavtalet, visa att man faktiskt utför enbart den politik som röstats fram. Det är inte svårare än så.

  Se så nu, sätt igång med en artikel som föreslår ett lagförslag om det här - valfri rödgrön journalist som läser denna blogg (troligtvis många) kan säkert få chansen att få livslång etablissemangscred för att de lyfte frågan som löste "bostadsbristen" i Sverige på riktigt.

  SvaraRadera
 26. Förresten om vi ändå helt ska socialisera bostadsmarknaden vore det inte bättre då att införa kommunal förköpsrätt på bostadsrätter och villor till reglerade priser?

  SvaraRadera
 27. Och förresten vaddå integreras med sina grannar?

  Jag är infödd svenne precis som mina grannar och vi vill absolut inte integreras med varandra utöver vinka och säga "Hej".

  Vad mer tror man ska hända bara för att ens granne blir utbytt till en familj från Afrika?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det svennigt tråkiga vinkandet och hejandet över staketet kommer nog ersättas ev en massa härligt gränsöverskridande händelser och nya kulturupplevelser.

   Radera
  2. Mmm..Härligt.
   Ska bli skönt när det slagit igenom ordentligt och SvP får 70% av rösterna

   Radera
 28. För er som tror på den ekonomiska modellen "utbud och efterfrågan" kommer det faktum att massinvandrings invandrare får förtur till hyresrättsmarknaden, också öka Sveriges BNP.

  Genom att ta in många invandrare till storstadsregionernas hyresrättsbestånd, där det redan råder relativt stor efterfrågan på bostäder, kommer bostadspriserna skjuta i höjden. Helst ska man också låna till dessa bostäder, så att man har slantar till storstilad konsumtion. Ökar bostadspriserna så ökar också BNP, enligt känt Reinfeldt/Borg-manér.

  FYI: Sverige gav 2013 flest positiva beslut på asylansökningar av alla länder i EU, med 26395 av totalt 135725, vilket motsvarar 10 gånger mer än EU-genomsnittet, enligt Eurostat. Med positiva beslut innebär både TUT och PUT.

  SvaraRadera
 29. Uppror och inbördeskrig rycker allt närmare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det dröjer ännu minst ett årtionde eller två men det kommer att gå fort utför på slutet.

   Radera
 30. Det här är ju även ett ypperligt tillfälle att med krafttag styra upp svartkontraktskulturen i storstan. Se över alla hyreskontrakt - i de fall de hyrs ut i andra hand, säg upp och lägg i den "aktiva bostadsförmedlingskön". Det räcker att avsätta några timmar för en erfaren kontrollant att kolla detta. Har man rent mjöl i påsen är det väl inga problem, eller hur? Så har vi ju resonerat när det kommer till eftergifter avseende personlig integritet under några år nu, så detta är väl inga konstigheter. Det finns även en mängd (ö)kända fulvärdar i stockholm som satt i system att hyra ut rivningskontrakt och sälja svartkontrakt. Precis som korruptionsskandalerna i Muteborg nystats upp av bra journalistik kan väl denna systematiserade, korrupta process i stockholms granskas av, låt oss säga Uppdrag Granskning eller liknande. Så fort en hyresvärd påträffas som bryter mot den rådande lagstiftningen, ta ifrån hyresvärden makten att bestämma vem denne får hyra ut till. Med dessa enkla, högst effektiva och helt systemkorrekta metoderna kan många tusen lägenheter innebära ett friskt tillskott till den "aktiva bostadsförmedlingskön".

  SvaraRadera
 31. Bra förslag
  Dock måste det justeras så att inte boende i Stocholms innerstad dra bas negativt.
  Istället bör man se till att bördan fördelas rättvist över fattiga kommuner, helst i Norrland där det enligt Reinfeldt finns massor av granskog, lämplig för flyktingar att bosätta sig i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du? Detta är den goda vägens politik. Den som folket vill ha och röstat fram. Det är inga konstigheter att göra så här. I Norrland, förutom i anslutning till städerna, är det meningslöst att bygga eftersom det är bortkastade pengar. Om inte ens norrlänningarna själva stannar kvar i bygden, varför ska någon som har noll anknytning till orten känna någon lust att stanna om det varken finns jobb, familj eller ens "de vanliga" matvarorna på affären? Nej, i småorterna i Norrlands inland tror jag inte många ser någon framtid sett ur den aspekten. Dessutom är det slöseri att rusta upp och bygga ny infrastruktur när det gagnar så få. Fjärrvärmeledningar och VA-anläggning kostar dyra pengar som kommunen får hosta upp och underhålla. Det har de rika kommunerna i Sverige råd att göra, inte glesbygden. Att som sagt bebygga Gärdet, genom att koppla på befintliga tekniska system, sätta upp ett antal containerhus (ypperligt läge med hamnen i Värtan) i kombination med ovan nämnda lösningar så är vi nog något på spåren tror jag.

   Radera
  2. För övrigt så kanske Reinfeld blev missförstådd om det där med att det finns så mycket yta i Sverige att bebygga. Han kanske bara syftade på Stockholm och de stora arealer som finns tillgängliga för byggnation, som t.ex. Erstaviks fideikommiss med sina 2100 hektar. Det kanske var tänkt som en liten pik mot Marita Ulvskog (då på Kulturdepartementet) som stoppade avstyckandet av Fideikommissen runt -94. Från Expressens artikel från 2009:

   "...Men äldste sonen Johan af Petersens bildade allians med Marita Ulvskog på Kulturdepartementet och propagerade för att egendomens ovärderliga kultur- och naturvärden (Nackareservatet) skulle stå hotade om fideikommisset upplöstes. Så lyckades han upphäva pappans testamente och lägga hela miljardegendomen i egen hand."

   Nu när vi har en riktig röd-grön regering så kanske det är dags att slutligen avskaffa adelns privilegier, det brukar de ju, historiskt sett, vara bra på. Någon som vill göra lite överslagsräkning på hur många containrar man får plats med på 2100 hektar?

   Radera
  3. En typisk ISO-container mäter ca 6 x 2.4 m. Om vi antar att man utnyttjar 85 % av arealen så får man plats med drygt 1.2 miljoner container på 2100 ha. Sedan kan man naturligtvis stapla ett par våningar, säg 7. Då har vi plats till inte mindre än 8.4 miljoner st! Om vi vidare antar att det bor en familj på fyra (det där med utrymme är inte så viktigt) i varje container så är det plats till nästan 34 miljoner flyktingar.

   Vad väntar man på egentligen? Sätt igång och börja stapla och visa resten av världen hur vi öppna våra hjärtan!

   Radera
  4. Flyktingarna ska bo i Norrland
   Inte för att det är bra för något men för att man inte vill ha dem i Stockholm

   Radera
  5. Vem vill bo i Nacka? Det finns enorma mängder mark på Gärdet och Djurgården. Kungen får låta sina får beta någon annanstans. Det går att klämma in en halv miljon flyktingar om man bygger riktiga hus på höjden. Kaknästornet finns ju i närheten så det går nog bra att bygga högt just där.

   Radera
 32. Vänta, är det första april idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt någon kalender så kan det faktiskt vara det. Tror iofs att 1:a april är först den 20 mars enligt den Julianska kalendern.

   Radera
 33. Kan inte alla våningar på Strandvägen med intilliggande gator omvandlas till kommunalkor?

  "En ny kollektiv vision av framtiden"

  http://en.wikipedia.org/wiki/Communal_apartment

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rent allmänt har jag svårt för Arthur "Bomber" Harris filosofi att i första hand bomba stadsdelar där nazisterna fick minst röststöd, medan kvarter där nazisterna var starka i valet 1932 i stor utsträckning skonades.

   Jag tycker nog tvärtom, att rättvisan kräver att särskilt hårda undantagslagar bör gälla i valkretsar där stödet för ett EU-medlemsskapet med ty åtföljande öppna gränser var som störst 1994. Inte minst på Strandvägen och hela Hedvig Eleonora och Oscar. Låt the chicken come home to roost!

   Radera
  2. Du är medveten att flyktingströmmarna från EU länderna är ganska begränsad? (Dock lär regeringen jobba för att även EU medborgare ska kunna söka asyl i sverige. Är ju helt nödvändigt för att vi ska kunna bli världens moraliska stormakt.)

   Snarare är det väl valkretsarna på södermalm där man sympatiserar med att helt öppna gränserna som är mest angelägna att välkomna alla flyktingar i sina hem.

   Radera
 34. finns ju också andra handsuthyrning via sajter som myplejs och bostadddirekt främst mot företag dessa kan väll också gå först till behövande efter fastställdpris lamp istället för idag där det enda stället där marknadskrafterna funkar.

  Funkar inte det kan man alltid lägga beslag på hotellrum i stockholm som måste ut till behövande istället för betalande

  SvaraRadera
 35. Det är inget socialistiskt förslag med bostadsanvisning, det är ju en klockren konsekvens av Reinfeldts nyliberala öppna hjärtantal. Tälten räcker bara till romer, så nu får vi svenskar trycka ihop oss för att alla ska få plats i världens humanitära stormakt.

  SvaraRadera
 36. Jösses alltså.. När blev vi en del av gamla Sovjetunionen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var redan på Palmes tid, har du glömt?

   Radera
 37. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läste denna artikel.

  Om ni 87 % som röstade på de partier som i slutändan vill ha/får konsekvensen att det blir fri massinvandring. Hur ser ni på att det kommer bli svårt om inte omöjligt att skaffa boende till era barn, eller är det bara att låna och köpa i den nu ren av hysteriska bostadsmarknaden.

  De flesta tro jag är för ett förslag att vi skall lägga oss på samma nivå för flyktingmottagande som våra grannländer men invandringsfrågan har inte varit de viktigaste frågan utan andra frågor har varit tongivande inför valet.

  Snart tro jag dock att invandringsfrågan kommer vara den viktigaste därför den kommer ensamt påverka alla andra beslut och prioriteringar i Sverige för att pengarna måste fram om vi skall fortsätta på den inslagna vägen.

  Pengar finns inte nu för att lösa problemet med regeringen lär väl låna för att vi skall kunna fortsätta vara en humanitär stormakt.

  Mitt politikerförakt finner inte ord om hur de "misshandlar" Sverige och jag förstår inte varför vi skall på bekostnad av alla som redan lever här vara väldens "bror duktig" gällande att ta emot alla flyktingar.

  Sverige torde vara unikt i det sammanhanget att politikerna sätter flyktningar före de egen folkets bästa.


  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det klart om jag ska skratta eller gråta: jag gråter ...

   Radera
 38. Inte står Boverket med som undantag bland alla Offentliga Myndigheter eller utförare av Offentliga tjänster i Regeringsformens 1 kap 2§!

  REGERINGSFORMEN
  1 kap. Statsskickets grunder

  1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket.

  Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på
  allmän och lika rösträtt. Den förverkligas genom ett
  representativt och parlamentariskt statsskick och genom
  kommunal självstyrelse.

  Den offentliga makten utövas under lagarna.

  2 § Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla
  människors lika värde och för den enskilda människans frihet
  och värdighet.

  Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.

  Det allmänna ska främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer.
  .....
  Det allmänna ska verka för att alla människor ska kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället och för att barns rätt tas till vara. Det allmänna ska motverka diskriminering av
  människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person.

  ......
  .

  Det är ett Grundlagsbrott att diskriminera någon grupp eller att under förevändning av behov av särbehandling låta någon grupp gå före på andras bekostnader. För övrigt finns det i andra kapitlets 22§ ett antal begränsningar av Fri- och Rättigheter som är tillåtna vad gäller icke svenska medborgare någon som helst rättighet för någon svensk Myndighet eller annan Offentlig verksamhet att förfördela någon svensk medborgare/de som fått beslut om fast uppehållstillstånd i Sverige finns inte. Ingen lag eller något beslut som bryter mot Regeringsformen är giltig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra som vanligt, norah!
   Borde vara ristat i sten.
   Vi östgötar var ju bra på det en gång i tiden.
   Rökstenen, inte sant...

   Radera