Cornucopia?

2015-03-15 19:12

Bloggläsaren: Högutbildad, högavlönad, manlig tjänsteman, chef eller egen företagare

Dags att redovisa resultaten från annonskampanjleverantören Tailsweeps läsarenkät från tidigare i veckan. En kort sammanfattning är att svaren är ungfär de samma som i de läsarenkäter jag själv genomfört tidigare - läsarna är högutbildade män i sina bästa år, som jobbar som tjänstemän, chefer eller egna företagare med höga inkomster.

Enkäten besvarades av 1 350 av de 57 895 unika besökarna på bloggen under veckan, och får väl sägas vara ett godtagbart antal respondenter - för en opinionsundersökning skulle det motsvara att ca 220 000 svenskar skulle svara mot de 1 000 - 3 000 respondenter som opinionsundersökningar använder.

För att summera de stora punkterna.
Inkomstfördelningen i
Tailsweeps enkätsvar.
Källa: Tailsweep
 • 92% män.
 • 81% är i åldern 26 - 55 år. 5% är pensionärer och i princip ingen är under 16 år (tre av 1350).
 • 78% lever i ett förhållande med en annan person.
 • 75% har högskole- eller universitetsutbildning.
 • 74% bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller annan större stad.
 • 72% jobbar som tjänstemän, chefer eller egna företagare. Endast 3% är arbetslösa.
 • 61% har 451 000:- SEK eller mer i hushållsinkomst, 26% har mer än 750 000:- SEK i hushållsinkomst.
 • 47% har hemmavarande barn.
 • 42% bor i villa, 31% i hyresrätt med förstahandskontrakt och 22% i bostadsrätt.
Inget nytt där alltså. Jämför man med demografiundersökningen jag själv genomförde i oktober, med sina 3 254 - 3 497 svarande på de olika frågorna är utfallet snarlikt. Dessa redovisas som jämförelse nedan.
 • 94% män. Se graf för åldersfördelning, som har andra intervall och inte blir jämförbar. Likt tidigare undersökningar är äldersfördelningen för kvinnorna något mognare och visare än männen.
 • 79% har högskole- eller universitetsutbildning. 56 procentenheter har fyra år eller mer i högre utbildning och åtta procent är doktorander eller disputerade.
 • 75% jobbar som tjänsteman, chefer, egna företagare eller lever på eget kapital eller trading. Endast 3% är arbetslösa.
 • 75% bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller annan större stad, inklusive sex procentenheter som bor utomlands.
 • 73% lever i ett förhållande med en annan person.
 • 40% har hemmavarande barn.
 • 36% bor i villa eller gård, 33% i hyresrätt och 22% i bostadsrätt.
En intressant studie i hur två olika utformade enkäter, och olika antal respondenter - 1 350 mot upp till 3 497 - kan ge något olika resultat, och säger även något om felmarginalerna i sådana här undersökningar. Tailsweeps enkät var inte helt lätt att separera från reklam. Ändå kan man konstatera att utfallen är ganska nära varandra, och därmed trovärdiga.

Några grafer från min egna oktoberundersökning nedan. Jag frågade inte själv om inkomster, det har jag frågat om separat många gånger, och inkomst korrelerar ändå starkt med utbildningsnivå och trion tjänsteman-chef-egen företagare.
Urval från bloggläsarnas demografi oktober 2014.
Återigen, stort tack för att du läser bloggen, som en av 57 895 unika besökare senaste veckan eller 176 398 de senaste trettio dagarna.

Sedan får jag arbeta på att få fler kvinnliga läsare vilket i princip kunde dubbla besökssiffrorna, men ämnen, åsikter, ton och anslag attraherar helt enkelt inte kvinnor.

Naturligtvis är sådana här undersökningar viktiga för mina annonsörer, vilket också gör att jag kan driva bloggen i den omfattning och med den uppdateringsfrekvens som jag gör.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

17 kommentarer:

 1. Jag förstår faktiskt inte varför så få kvinnor följer din blogg! För mig är detta min favoritblogg och jag är nyfiken varje dag på vad du har skrivit! Ändra inte på något!

  SvaraRadera
 2. Eldas i Kreml nu. Måste Putin efterapa exakt allt Adolf gjorde? Då, Sudeternas "förtryckta" tyska minoritet, nu Ukrainas "förtryckta" ryssar, då, riksdagshusbrand med efterföljande diktatur, nu, elda upp ett världsarv med ??? som följd.

  Checka upp det senaste.

  SvaraRadera
 3. Min (kvinnliga) partner läser bloggen men mer sporadiskt än jag. Tror fler kvinnor kommer att upptäcka bloggen allteftersom så fortsätt i samma stil utan att medvetet försöka styra mot fler kvinnliga läsare.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Jag läser din blogg från och till. Den tar upp många intressant ämnen och är välskriven. Det som jag tycker är mindre bra din hårda ton mot de som inte tycke som du.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker den ibland hårda tonen är en stor del av behållningen. Det behövs alternativ till rövslickandet och dansandet kring het gröt :-)

   Radera
 6. Cornu, du skall få något att fundera på. (M) har en ny ledare som alienerar gamla konservativa (M)-väljare genom att göra en skakande vänstersväng. (C) "halvnya" ledare har redan jagat bort de traditionella C-väljarna. Nu har KD en ny ledare där prognosen ser densamma ut som för (C). Kvar då FP....vet inte om man kan rösta på dem ? Så, då borde det finnas öppning för ett nytt parti, kanske med utgångspunkt i din blogg och med mottot - Gör om och gör rätt, inga experiment och mera resultat för skattepengarna genom mindre snack och mera mätning av resultat !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det jag sagt massor av gånger tidigare. Ett nytt klassiskt borgerligt parti lett av Mikael Odenberg behövs.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Uppskattar verkligen din blogg! Det enda ämnet jag inte alltid läser är försvarsinläggen, har för lite kunskap och intresse för att sätta mig in i detta.

  SvaraRadera
 9. Har också fastnat i denna blogg sedan ett par månader tillbaka. Ämnen passar mig bra och har även vågat mig på att kommentera. Är kanske för hård ton ibland men det är kanske jag som är mesig. Innehavaren har gett alla partier över tiden rejäla pungsparkar så jag blir inte klok på hans partitillhörighet men det ska jag nog lista ut i framtiden. Trevligt kvällsnöje.

  SvaraRadera
 10. Det spelar ingen roll hur bra idéer man har eller hur kompetent man är som ledare. Är du inte uppbackad av massmedia så har man inte en chans i den sk "demokratin" vi har i Sverige. Annars är jag övertygad om att bloggens läsare på alla nivåer skulle styra landet bättre än vad dagens praktikantgäng gör.
  Så om vi börjar samla in pengar för att köpa upp ett antal medieföretag och sedan nästlar oss in på SVT då finns det en chans.
  Den som kontrollerar media är de verkliga makthavarna i en parlamentarisk demokrati likt den vi har i Sverige, vilket jag menar bevisas av den regering vi har idag (som inte någonstans är kompetent, snarare ett skämt)

  SvaraRadera
 11. Nästa enkät skulle kunna få en till fråga: "Använder du någon form av annonsblockering i din webbläsare?" Jag är uppriktigt nyfiken.

  SvaraRadera
 12. Eller så kanske vi inte svarar på enkäter...
  alternativt tycker nog många att clancy-influensen i de traditionellt mer kvinnointressanta bloggartiklarna är lite för starka (jag älskar själv att läsa om tendenser inom mat och sex och jämlikhet men inte just på den här bloggen). Svårt att analysera, men du byter t.ex. bildspråk och "ordbehandling" vilket inte stör mig som filtrerar bort de artiklarna just p.g.a. signalerna om icke-förankring, men andra kanske stör sig och filtrerar bort hela bloggen. Vi är alla människor. Kanske du kan låta nästa otrogna blondin överleva första kapitlet nästa gång? bara som övning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna är blond, hon överlever flera kapitel. Men visst, hon är inte otrogen.

   Vilka är de mer traditionellt kvinnointressanta bloggartiklarna?

   Radera
  2. Menar du att man bör utrotas om man är/var otrogen?
   Extra smärtsamt?
   "en som aldrig vågat fråga förr..."

   Radera
 13. Så här stor andel kommentarer från kvinnor har du väl knappt fått någon gång tidigare? :)

  Jag gillar att läsa dina inlägg om ekonomi, försvar och liknande. "tramset" brukar jag hoppa över.

  SvaraRadera