Cornucopia?

2015-03-20 09:20

Alla tider för solförmörkelsen - börjar 09:42 i Falsterbo

Sajten Astroinfo.se har alla tider för dagens solförmörkelse, som inleds i Falsterbonäset klockan 09:42, når mig 09:44 och centrala Stockholm 09:52.

För egen del ser det som mörkast ut 10:52 och i Stockholm 11:00. Spektaklet är över 12:01 för min del och 12:09 i centrala Stockholm.

Övriga landet kan alltså få detaljer hos Astroinfo.se.

Kom ihåg att inte titta mot solförmörkelsen med oskyddade ögon, och endast riktiga solförmörkelseskydd ska användas för att alls titta på fenomenet. Var extra noga med att inte låta barn titta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

10 kommentarer:

 1. Tyvärr så är det mulet här i Södertälje. Vi för kika nästa gång om 20 år eller så :-)

  SvaraRadera
 2. Typiskt att det har varit dundersol i Stockholm hela veckan, men idag ser man knappt solen för allt dis och moln.

  SvaraRadera
 3. Fick några bilder på något som ser ur som en månskära bakom molnskyarna. Kul i alla fall.

  SvaraRadera
 4. Sotat glas fungerar utmärkt, sota på ordentligt bara. 10 min kvar till max för min del nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samhällsförändringar har varit på tapeten här på bloggen på sistone varför skillnader i reaktionerna och rekommendationerna inför solförmörkelsen, som över tiden är ett identiskt naturfenomen, kan vara intressanta att studera. Givetvis helt anekdotiskt med minimalt urval.

   Vi hade partiell solförmörkelse år 2003 och Magnus Gjötterberg chefsläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm gav då följande rekommendation till Aftonbladet: "Använder man den klassiska metoden med sotat glas måste glaset vara ordentligt sotat. Det går också bra att använda ett överexponerat fotonegativ som är helt svart."

   År 2015, Kommunöverläkare Guttorm Eilertsen till AB: "Rådet är att inte titta upp om du inte har speciella skyddsglasögon."

   Skillnaden? En rekommendation som kräver någon form av eget omdöme kan ej längre ges 2015. Inte ens Cornucopia? tordes göra det. Att ny kunskap på området om solens inverkan på näthinnan vid direkt observation skulle ha tillkommit sedan 2003 håller jag för mindre sannolikt.

   Radera
 5. Stod och med en kollega på Kungsholmen, jag menar naturligtvis K-town. Solen syntes genom molnen, men det blev oskarpt. Var fint ändå. Förutom,att det blev kallt.

  SvaraRadera
 6. Då var solförmörkelsen över, tyvärr består samhällsförmörkningen ...

  SvaraRadera
 7. Det är ett omen!
  Gudarna straffar oss för vår regerings dumhet genom att släcka solen.

  SvaraRadera
 8. Vi som var med 1954 rycker på axlarna åt partiella förmörkelser!
  En total förmörkelse på en molnfri himmel är en epplevelse man aldrig glömmer!

  SvaraRadera
 9. Mannen bakom solförmörkelsen:
  http://petterssonsblogg.se/2015/03/20/mannen-bakom-solformorkelsen/

  SvaraRadera