Cornucopia?

2015-03-12 15:33

100 000:- SEK per m2 är det nya normala på Östermalm

En etta på Tomtebogatan på Östermalm såldes just för 97 000:- SEK per m2. Köerna till objektet, som saknade användbart badrum fyllde hela trapphuset.


SMS från mäklaren.
Säljande mäklare på Svensk Fastighetsförmedling SMS:ade ganska omgående ut en ny lägenhet på samma adress, denna gång 39 m2 med utropspris på 3.9 MSEK, eller en finare villa i större delen av Sverige.
"Säljaren är beredd att släppa den utan att gå ut på marknaden för ca 3 900 000kr."
Att skicka ett mass-SMS till 100+ spekulanter på en lägenhet i samma trapphus kallas alltså inte för att "gå ut på marknaden", utan är väl att betrakta som ett exklusivt och personligt unikt tillfälle.

Oavsett är alltså 100 000:- SEK per m2 att betrakta som helt normalt och något säljarna kan vara beredda att släppa på sina lägenheter för.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

23 kommentarer:

 1. Herregud! Mitt m2 pris är 2500kr. Då finns även fungerande badrum. Bor i villa. Österlen. Iofs långt till närmsta surdegshotell. ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan du överleva utan surdegshotell?

   Radera
 2. Tomtebogatan skulle jag kalla Vasastan. Men det förhindrar ju inte att det är helt absurt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Birkastan och Vasastan är dock inte ömsesidigt uteslutande.

   Radera
  2. Birkastan och Östermalm är dock ömsesidigt uteslutande.

   Radera
 3. Denna tar priset just nu i Stockholm: http://svenskamaklarhuset.se/objekt/?gid=OBJ22697_1352802686

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt skoj!
   Starkt präglat av tidens tand = ruckel. För 7 100 000 kr

   Radera
  2. Vilken pärla, budet har gått upp 2.1 miljoner, suck!

   Någon som vågar gåut på den balkongen?

   Radera
  3. "Med stor kunskap och kärlek kan huset återigen bli ett hus"

   Radera
 4. Det skall ju hetsas nu till det yttersta innan Finansinspektionens amorteringskrav börjar gälla.

  SvaraRadera
 5. Det är väl inte så konstigt när tillgång till pengar (skulder) är i stort sett gratis

  SBAB uppmanar nu sina kunder i "lågt belånade" fastigheter med riktade utskick att skuldsätta sig ännu mer till "förmånliga" villkor

  SBAB är väl statsägt? Staten uppmanar privatpersoner att skuldsätta sig med ena handen medan den andra säger amorteringskrav?

  SvaraRadera
 6. Denna är nog dyrast per kvm just nu i Stockholm/Sverige

  En 2:a som med största sannolikhet kommer att gå för över 10 000 000 SEK

  SvaraRadera
  Svar
  1. ESNY (Fredrik Eklund) som säljer, då är det ofta fantasipriser i ett första skede - SÄRSKILT när det gäller Strandvägen, ett exempel var när priset halverades av mäklaren som tog över försäljningen...

   Radera
 7. vänta bara

  snart är det normalt med 120000 kr/kvm i Stockholms innerstad


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker du på mäklaren som gick ut med det när snittet var 60 papp? Att det skulle nå 120 inom ett par år? Då skrattade man bara, men fan vet...

   Radera
  2. I vasastan är snittet redan 80 för alla lägenheter enligt mäklarstatistik. Så antagligen närmare 100 redan nu för ettor.

   Radera
 8. I den där kreativitetens huvudstad borde det väl finnas någon som verkligen lagt golv med hundralappar och lackat in det. Bilder?

  SvaraRadera
 9. Fastighetspriserna är inget annat än en funktion av EK + Lån. Priset blir vad vinnaren i budgivning kan lägga, och vinnaren är alltid den med mest ek+lån. Ek är oftast en funktion av priserna, som är en funktion av, ja ni fattar, ek+lån. Lån är en funktion ränta och inkomst. För att hålla mig kort, priserna är en funktion av räntan. Ni verkar både överraskade över priserna och många verkar tycka att de är på tok för höga.

  Ni måste tro på väsentligt högre räntor de närmaste åren.... Annars får jag inte ihop det?

  SvaraRadera
 10. Helt bisarrt, min brorsa sålde en lägenhet i samma storlek och i samma kvarter, på en innergård (så väldigt lugnt, men lite mörkt kanske) för 60 papp kvadraten för 2 år sedan. Då var köket förvisso nerslitet och badrummet är trångt, våningen ovanför gick för 75 kvadraten, bättre skick förvisso men enda egentliga skillnaden var att den har balkong...

  Säkerligen kommer en stor del av 1:orna och 2:orna i Vasastan omsättas innan amorteringskravet går igång...

  SvaraRadera
 11. … herregud. Sedan ska alla som säljer ut på andrahandsmarknaden (eller bostadskön) pga amorteringskraven på nya lån=bruten bostadskarriär/exit. Snart 25tkr för en trea i 2a hand? 15 år i kö för en trea i botkyrka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är plötsligt "billigt" att hyra i andrahand nu. Det är fortfarande omständigt att bo på det sättet och drygt att hitta lämpliga kontrakt, såklart, men priserna har inte hängt med. För 10k/månad kan du bo helt okej. Ena förklaringen till detta är att marknaden eventuellt är efterbliven och inte förstår att risk kostar - och det är ju kostnaden för risk som primärt har ökat senaste året.

   En annan förklaring är lite läskigare. På andrahandsmarknaden kan folk inte kriga med luft (ökande mängd krediter), det vill säga betalningsförmågan är förankrad i verkligheten där den har sitt naturliga tak. Blåser vi in för mycket luft i BR-marknaden kommer alltså andrahandsmarknaden helt omöjligen kunna hänga med. Då har du ingenting som kan fånga upp misslyckanden på BR-marknaden.


   Radera
 12. 10 kr/cm2
  Det innebär att en lägenhet är 10 ggr dyrare än en hundralapp per ytenhet!

  SvaraRadera