Cornucopia?

2015-02-03 09:36

Uppköpsrykten om COS

Finwire skriver nu att det föreligger budrykten på fuloljebolaget Canadian Oil Sands (TSX:COS) från Syncrudes övriga ägare, som t ex Imperial Oil (TSX:IMO). Man kan se vissa likheter med oljepriskraschen 2008 - 2009, som innebar ett antal uppköp.


Dagschart COS
Ett av bolagen (egentligen en sk trust) den vändan var Harvest Energy, vilket blev väldigt lönsamt för den som klev in på eller nära botten.

Finwire i sin tur länkar till Financial Posts artikel om COS-budryktena.

COS enda tillgång är ett 37%-igt ägande i fuloljebolaget Syncrude, där man också är största enskilda ägare. Övriga delägare, förutom Imperial, är bland annat fuloljebolaget Suncor, State Owned Enterprises, Murphy Oil, Nippon Oil och kanske mest intressant kinesiska Sinopec. Sinopec har idag 9% av ägandet i Syncrude, men skulle alltså i ett slag kunna gå upp till 46% ägande om man köper upp COS.

Baserat på reserver och utvinningstakt är Syncrude ett av de oljebolag som på idag verifierade reserver kommer ha oljeproduktion längst i världen. Med nuvarande 350 000 fat olja om dagen räcker de bevisade reserverna om 5.1 miljarder fat i drygt 39 år vid linjär utvinning. Räknar man även in ännu ej bevisade eller produktionsplanerade resurser har bolaget 11.9 miljarder fat olja, som vid hypotetisk linjär utvinning alltså räcker i 93 år. Bolaget kommer alltså ha olja att utvinna även långt efter peak oil passerats, även om det förstås bara är 3-4 promille av världens oljeproduktion idag och inte räddar världsekonomin på något sätt. Syncrude avser dock att bygga ut sin produktion till upp till 500 000 fat per dag som peak production, vilket innebär kortare livslängd på reserverna vid linjär utvinning (linjär utvinning existerar aldrig i verkligheten).

COS-aktien stängde +20.38% efter att även ha stigit ca 24% i fredags.

Man ska komma ihåg tumregeln buy the rumor, sell the news här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

1 kommentar:

  1. Känns nästan försent att hoppa på COS nu då.
    Black Pearl kanske har mer potential?

    SvaraRadera