Cornucopia?

2015-02-03 16:11

TV4:s Twitter kapad av ryska troll

Journalisten Patrik Oksanen, som ligger bakom EU-bloggen, uppmärksammar i en ledare hos Hela Hälsingland den pågående ryska informationskrigföringen. Bland annat ska TV4:s lokala Twitterkonto för Uppsala blivit kapat efter att TV-kanalen lade ner sin lokala redaktion.


Läsvärt och visar på vikten av att svensk media skärper till sig och att vi återupprättar ett psykologiskt försvar. Det är inte bara det militära försvaret som lagts ner, där finns det åtminstone lite personal kvar. Det psykologiska försvaret har istället i princip helt lagts ner.

Istället får civilsamhället axla ansvaret, och vi fick försvarsbloggarna som först pekade på det ryska hotet och den svenska avrustningen, sedan fick rätt och nu allt mer exponerar de ryska informationskrigsoperationerna mot oss svenskar. 

Så på sätt och vis är jag och andra bloggare civilsamhällets frivilliga psyokologiska försvar när staten och media står handfallen inför rysk informationskrigföring. Kanske dags att skapa ett Psyförsvarsförbund, som likt klubben Civilförsvarsförbundet, kan ta på sig det arbete staten inte klarar av eller vill utföra?

Fast att organisera ett frivilligt psykologiskt försvar kanske skulle klassas som högmålsbrott och olovlig kårverksamhet? Antagligen bäst att utöva psykologiskt försvar individuellt.

Läs gärna Johan Kylanders blogginlägg Nu upphör fiktionen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

14 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Ja den svenska IT-infrastrukturens tillväxt har tydligen tappat greppet om allt vad fungerande säkerhet heter. Såväl tekniskt som hur vi interagerar i systemen. Inte heller förvånande genom egna lekmannaögon när man sett i vilket rasande fart IT-tillämpningar tas i bruk. Men så är det väl i en liberal tillväxtboom! Marknaden kommer före säkerhetsrutiner och utbildningsrutiner som släpar bakom i kölvattnet.

  Vi tackar för dina insatser Cornu tillsammans med de andra. Är inte ironi trots mina synpunkter på en del av dina inlägg.

  SvaraRadera
 3. Intressant tanke med psykologiskt frivilligförsvar, men tyvärr så kommer nyttiga idioter eller till och med betalda agenter försöka infiltera organisationen från första stund.....hur skall urvalskriterierna se ut ? Minst krigsplacering i det gamla invasionsförsvaret och sen några intyg från gamla befäl ?

  SvaraRadera
 4. OT men mycket roligare..sån vill jag ha!...Tesla "insane-mode"

  SvaraRadera
 5. Det ær ett vældigt litet problem jfr den propaganda som væstmedia bombarderar befolkningen med konstant. Det slinker igenom extremt lite från andra vinklar æn vad værldshaveristerna från Washington bestæmmer sig før ska førmedlas. Det ær inte mer desinformation vi behøver utan mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att Sverige inte ens är med i Nato än så måste de vara sällsynt inkompetenta.

   Radera
  2. Klart att västbefolkningen förleds av sina folkvalda och dess representanter. För deras eget/allas bästa....i vissa fall men alltmer för deras egna agendor.

   Inte alltid så mycket desinformation utan mer av mörkläggningar och intresse-politik(också rena lögner genom juridiska försvarsfinter, jurister som de flesta högre makthavare är idag). Bortsett då från rena operationer inkl t.ex NSA´s verksamhet. Det som numera alltmer kallas för rikets säkerhet och dess tilltagande förevändningar.

   Tänk en framtid(nära) där man(staten) automatisk i realmiljö övervakar varenda operation på t.ex både interna som externa nät. Skrämmande tanke. Men det är väl ditåt vi går. Offrar det som förr var heligt(ja vi var övervakade även förr men ALL info om oss kunde inte tas fram genom en knapptryckning

   Radera
  3. Den enda sanna bilden är den som rapporteras av svensk massmedia och envise bloggvärden, allt annat är bara fula lögner.

   Radera
 6. Ett öppet och fritt samhälle är per definition mycket sårbart för det du säger. Men den offentliga debatten inom nymedia kommer man omöjligen att våga/ha rätt att strypa. Vilket vi bör vara stolta för(i motsats till vår granne i öst). En ökad medvetenhet är förstås bra men skapar samtidigt svåra avvägningar vid egenpropaganda(utanför arbetsplatserna då) och riskerar att så split och paranoija i befolkningen så länge inte ryssen står för dörren.

  Du som är f.d IT-programmerare m.m kanske kan svara på när militära säkerhetsprogram eller dyl. kan anpassas för kommersiellt bruk, t.ex när det gäller snabbare upptäckt och spärr av felaktig åtkomst? Jag gör antagandet att det måste finnas sådan system som fungerar mycket bättre än de som används ute hos våra offentliga myndigheter, regering&riksdag, media, näringsliv, banker etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dra ur sladden ur hålet! Jag skämtar inte, vill man vara säker får man ha separerade nätverk, men i slutändan är det urkoppling som gäller.

   Radera
  2. Ja Obama har ju sedan ganska länge en Internet-switch. Den passar säkert bra att utnyttja även mot sina undersåtar när det börjar brännas.

   Radera
 7. Ja, alltså det måste vara lite drygt att vara sån där svensk psyops-karriärist och få sparken och sen använder staten skattepengar till NATO-propaganda i Gerogien. Det är konstiga saker som händer här, nästan som i visan.

  SvaraRadera
 8. Man behöver alltså inte läsa västmedia. Läs ryssarnas egna Kremltrogna nyhetskanaler och ta del av den bild de vill förmedla. Välj därefter vilken värld dina barn vill leva i.

  Varje meddelande om att motståndet ska brytas är falskt!

  SvaraRadera
 9. Har månne den finske utrikesministern läst cornus inlägg?
  Den finske utrikesministern varnade också för att ta det som finska och svenska medier skriver om Ryssland på alltför stort allvar – eftersom man då kan få intrycket att Ryssland håller på att överfalla både Finland och Sverige.

  Sådana föreställningar bottnar i huvudsak i bristande kunskap och insikter om historia, konstaterade Tuomioja under sitt anförande. (Fria Tider).

  SvaraRadera