Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2015-02-20 09:12

The Return of the Anna Kinberg Batra: Stockholmare är dummare än lantisar

Anna Kinberg Batra har gjort sin återkomst och uttalat sig om VM i längdskidor i Falun. Därmed bevisar hon att stockholmare är dummare än lantisar.


TV-inslag från Public Service/SVT nedan.

Citatet som är värt att uppmärksamma är:
"Det som är så fint med ett sånt här arrangemang, det är om det sätter Sverige och svenska fjällen på kartan och fler vill komma hit."
Sedan när finns det fjäll i Falun? Såg stockholmaren Kinberg Batra en kulle (kallat "berg" i Sverige) med några träd på?

Sjön Runn, som Falun ligger vid, hittas på 107m över havet. Kniptjärnsberget sydväst om Falun toppar på 273 meter, och sträcker sig alltså 166 m upp från Runn.  Björkberget på andra sjön sträcker sig till 277 m över havet och är alltså 170 m högt. Möjligt att AKB misstog detta för ett fjäll.

Ska vi ta ett riktigt fjäll, t ex Åreskutan, så toppar den ut på 1 420 meter över havet och sträcker sig 1 048 meter upp från Åresjön. Anna Kinberg Batra kanske kan lära sig känna igen fjäll på att de inte har skog på toppen. De ska liksom se ut som förra partiledaren för hennes Moderaterna, kal på hjässan, rent av fjällig.

Jag kontrollerar mängden popcorn i preppingförrådet och hoppas att Sverige genom AKB fått sin egen Dan Quayle. I så fall har vi många år med sköna citat att se fram emot. Vy ut över de (ironiskt) massiva skyhöga fjällen runt sjön Runn, från Google Streetview, hittar ni efter läs mer om ni är på bloggens förstasidan, annars direkt nedan:


Visa större karta
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. "Av fjällig". Nästan kollaps av skratt och alla undrar vad jag skrattar åt här. Tur att det inte kombinerades av "suga på kanterna av en platt-TV" - då hade det varit dags för 112.

  SvaraRadera
 2. Undrar om det är en first för Kinberg utanför tullarna?

  SvaraRadera
 3. All fjäll är ju inte kalfjäll men med det sagt så är det ju inte mycket fjäll i närheten av falun...

  SvaraRadera
 4. Flera hundra miljoner tittare?! Är detta sanning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst.....vinteridrotts-VM är som korpmästerskap jmf med Sommar-OS

   Radera
 5. Apropå det förra inlägget och den kända teorin om de anpassningsbaras överlevnad, detta verkar vara ett typexempel på sådana som frodas i dagens politiska system i Sverige...


  Fast i västsverige säger/sade vi fjäll om större bergsområden ex. Vättlefjäll, Kynnefjäll, Kroppefjäll. Kanske är hon i själva verket en lantis från västkusten?

  SvaraRadera
 6. Nu kom det jag har förväntat mig, dvs ännu ett dumt uttalande för henne. Det här är ju perfekt marknadsföring för det nyliberala moderata partiet. Jag fick kritik från en av kommentatorerna på den här bloggen att jag var lite väl hård mot henne då jag sa att man inte platsar som partiledare för ett större parti om man kommer med sådana kommentarer som att stockholmare är smartare än lantisar. Kommentatorn hävdade då att det var i hennes ungdom och att man skulle ha överseende med sådana ungdomsmisstag. Men nu är hon väl inte för ung längre? Är det här rätt person på lång sikt att bli statsminister och ta ansvar för Sverige? (och inte bara stockholm)

  SvaraRadera
 7. Det är inte likt dig att dra så ogrundade slutsatser ;-)

  Finns det en risk att hon faktiskt har rätt, om man rent sakligt skulle titta på andelen hög utbildade, eller genomsnittsinkomster (med antagande om att de smartaste har mer kvalificerade jobb, som därmed är mer välbetalda, och som i större utsträckning finns i huvudstaden) etc...

  Jag vet som sagt inte... men hennes kommentar har ju väckt rätt mycket förargelse, och därför hade det nästan varit kul om man kunde slå fast att hon har rätt.... för då skulle många bli ännu surare. hehe

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanligaste felkällan i olika teorier är felaktiga antaganden.

   Vilket år är det? Vad har hon nu sagt?

   Jag är inte sur, skrattar högt för mig själv åt senaste uttalandet. Tycker nästan synd om vederbörande när intellektet inte matchar attityden.

   Radera
  2. Hon har delvis rätt. Stockholmare är smartare än lantisar, men Umeåbor (som väl får klassas som stadsbor och inte lantisar) är smartare än Stockholmare.

   För övrigt kan väl skid-VM mycket väl skapa intresse för svenska fjällen även om själva tävlingarna inte går där. Skidåkning och svenska snölandskap associerar man väl betydligt mer med "fjällen" än med Falun.

   Radera
 8. "Fjäll används så gott som uteslutande om höga berg över trädgränsen i bergskedjan Skanderna eller övriga delar av Norden" - wiktionary

  Det är så klart moderat nyspråk. Dags att uppdatera wiktionary:

  "Fjäll används av stockholmare så gott som uteslutande om berg, kullar och slänter, när de på vintersemester frotterar sig med lantisar"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skiftet i den moderata politiken kan alltså uttryckas så, att där den förre partiledaren såg öppna fält och skogar ser den nya fjäll.

   Radera
  2. Stockholmare som skriker om Wassberg och sänker så mycket sprit inne på arenan att de slocknar vid en lyktstolpe säger också en del... men i ärlighetens namn var det bara en handfull som syntes redlöst berusade (som inte kunde stå upp).

   Radera
 9. Fullt av fjäll i Bohuslän, garanterat under trädgränsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock är ju uttrycket svenska fjällen inte något man bör förknippa med Falun om man vill göra anspråk på att bli statsminister.

   Radera
 10. Ah Lars. Nu är du ute och cyklar. Anna Kinberg Bathra har ju en havsnära, Bohuslänsk definition av fjäll. Utgå från Ramnefjäll på Sydkoster, 42 möh. Då måste ju hela Falun vara beläget på kalfjället.

  SvaraRadera
 11. Skrattade och kände mig tvungen att se hur högt Danmarks högsta berg är och min gamla tro från skolan rubbades. På 60-talet undervisades i skolan om att Himmelbjerget med sina 147 m var högst. Med Wikipedia fanns helt andra svar för de högsta bergen. Sökte vidare direkt på bjerget i fråga. Fram till 1847 var detta den etablerade uppfattningen i Danmark och tydligen i Sveriges skolor till åtminstone 1960-talet. Tänk om det gäller fortfarande? Ska fråga en grundskolelärare som jag nästa vecka träffar på en förhoppningsvis vilande vulkan.

  En teori är att Anna lever med uppfattningen att skidor åker man i fjällen och missat att det inte bara är i fjällen utan endast krävs lite diväteoxid vid strax under 273 grader kelvin som sakta i kristallform fallit ner på marken.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bjärred i Skåne har fått sitt namn efter den danska berg-metatesen bjerg. Sett från sundet sticker Bjärred upp ca 10 m ovanför den i övrigt låga kustlinjen, vilket motiverade danskarna att benämna platsen bjerget->Bjärred.

   Jag var i Falun 1954 då det var VM med skidspel där förra gången. Minns ej att det var några högar med kopparslagg från gruvan. Kanske såg AKB nu en låg hög och praktiserade lite dansk humor. Nä, hon får nog sköta sitt eget försvar i ärendet!

   Radera
  2. En dansk skulle kanske hävda att Danmarks högsta berg är Gunnbjörn, 3 700 m ö h. På Grönland.

   Radera
  3. För att sprida bättre humör så skilj på egentliga Danmark och de självstyrande delarna. Funderade på distinktionen men tyckte den var onödig.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 12. Förmodligen associerar hon Falun med Åre då dessa två orter tidigare har sökt Vinter-OS tillsammans. Den omröstningen gick ju inte så bra - se det som ett tecken för hur det kommer att gå för M i nästa val.

  SvaraRadera
 13. Bäste Nanotec!
  Nog kan vi unna William Thomsson stor bokstav...
  Bra beskrivning på snö, annars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok skepparn!

   Lite bortglömd vad jag förstått är William men påverkade med sina böcker senare filosofer under 1800-talet och därmed ännu - där den franska ekonomen Thomas Piketty i sin bok ”Le capital au XXIème siècle” är den senaste mer uppmärksammade. Men din kommentar om honom förstår jag inte riktigt.

   Varför alltid uttrycka sig så klart när det finns en adekvat inhemsk vokabulär som Sträng ungefär sa för 50 år sedan.

   Anna ger ju sin man utmärkta möjligheter att gissla vissa politikers grodor men passa på för gamla grodor tenderar som snön när solen lyser att försvinna. Ska bli kul att få höra fortsättningen från den familjen. Kan de uttrycken bli lika långvariga som "Internet är bara en fluga"?

   Ska nu packa för besöket på en 3718 m hög vulkan innan den får ett nytt utbrott.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 14. Jag tror det är så enkelt att hon aldrig hann med t.ex utförsåkning i sin ungdom. AKB är otroligt målmedveten vilket innebar att hon från början bara hade en sak i siktet, nämligen den politisk karriären. Allt medan hon bara hörde talas om t.ex kamraternas sportlov i fjällen. AKB har förmodligen inte sett särskilt mycket av Sverige. Nederländernas topografi har säkert också satt sin prägel på hennes svenska naturgeografi-kunnande.

  SvaraRadera
 15. "Ursprunget till namnet Kroppefjäll är oklart, men den senare delen, fjäll, betyder i den lokala dialekten ungefär 'höglänt skogsområde'."

  Kroppefjäll ligger i Dalsland, men kanske att "fjäll" används på samma sätt i Dalarna också? Hur som helst är det ett faktum att ordet används om väldigt mycket mer än bara berg som når över trädgränsen, och att det vimlar av "fjäll"-namn i Dalarna. När hon nu faktiskt är på plats har hon säkert träffat på massor av sådana. Sedan kan man ju tycka att det specifika uttrycket "svenska fjällen" syftar mer specifikt på våra höga bergsområden, men misstaget är under omständigheterna inte särskilt stort eller anmärkningsvärt. Give the woman a break! Det finns säkert massor av mer seriösa saker att anklaga henne för istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om man nu skulle använda "fjäll" på ett annorlunda sätt i Falun (vilket man mig veterligen INTE gör, och inte i nån del av Dalarna heller) så är Falun ingen fjällkommun.

   Radera
 16. EMU/€ är ett stolleprojekt, vilket smarta människor undviker att pådyvla sitt eget land. Sthlms innerstad röstade för EMU, lantisarna mot EMU i folkomröstningen 2003.

  Ergo: lantisar är smartare än stockholmare!

  SvaraRadera
 17. Twitterstorm som bör negligeras.
  Men ok!
  Hade hon sagt att det är bra med en båtmässa i Älvsjö för det säljer Svensk skärgård så hade ni förstått bättre.

  Den som tror att en matmässa i en industrilokal har som syfte att göra reklam för industrimatsalar kan ju skratta åt hennes uttalande!

  SvaraRadera
 18. Hon mins väl Högdalstippen som fjällvärlden kanske.

  SvaraRadera
 19. Nu är ju runt 80% av "stockholmarna" lantisar inflyttade under 1900talet eller utom-svenska immigranter. AnKi är själv inte stockholmare utan stammar från inflyttade västgötar. Så corny bordE kanske ändra rubriken till "Vissa lantisar är dummare än andra lantisar" (OBS ironi) :-p

  SvaraRadera
 20. Återigen nåt som David Batra hade kunnat göra nåt kul av. Men det börjar bli tjatigt nu va?

  SvaraRadera
 21. Fattar inte vad alla gnäller om. Detta är meriterande om något. So what om man är 20 mil fel, bättre än så kan man inte förvänta sig.

  SvaraRadera