Cornucopia?

2015-02-07 15:06

Terrorism/gröna gubbar: Många militära MP är poliser civilt

Både terrorism, såväl som "gröna gubbar" är en polisiär fråga i Sverige. Regeringen kan dock besluta om att underställa polisen militära förband. Ett problem är dock att av lämpliga förband så är exempelvis många militärpoliser också civila poliser.


I tidigare inlägg identifierade jag vilka förband som kan vara lämpliga att underställa polisen i enlighet med krav på kompetens etc (ej räknat rena logistikresurser som helikoptertransporter):
"I praktiken begränsas rejält vilka militärer som kan sättas in. I den faktiska terrorismbekämpningen är det i praktiken antagligen bara SOG (ca en skvadron/kompani) och 14:e och 15:e militärpoliskompanierna som kan sättas in. Antagligen kan militären dock ställa upp med rena transport- och logistikresurser, men att sätta in stridsflyg eller stridsfordon mot terrorister saknar man antagligen lämplig utbildning och erfarenhet av. Dessutom behöver man antagligen vara utbildad i polismans befogenheter, vilket de flesta militärer inte har, utöver MP."
Problemet här är att enligt uppgift är en mycket stor andel av 14:e och 15:e militärpoliskompaniernas tidvis tjänstgörande personal (GSS/T och reservofficerare) i själva verket poliser civilt. Det innebär inte att polisen tillförs resurser vid en mobilisering av dessa, då det dränerar polisen på ordinarie personal.

Man kan också misstänka att problemet är större än så.

Gissningsvis är en inte försumbar andel GSS/T, reservofficerare och även hemvärnsmän också poliser, väktare, brandmän etc civilt - mobilisering av dessa innebär att övrigt samhällskydd, beredskap och totalförsvar dräneras. Detta gäller speciellt inom den militära krigssjukvården, vars läkare och sjuksköterskor förstås jobbar inom den civila vården till vardags.

Ofta är det precis samma inställning som får någon att bli militär eller hemvärnsman som brandman, väktare eller polis - en önskan att hjälpa utsatta och människor i krissituationer, samt upprättahålla ordning och ett fungerande samhälle. Det är inte osannolikt att många både är militär och en av dessa andra tjänster civilt.

Frågan är om det alls finns något totalförsvarsgrepp på personaltillsättningen inom försvaret? I hur stor omfattning har man i själva verket samma personal både inom civilt samhällskydd, beredskap och totalförsvarsrester och den militära personalen?

Med tanke på gröna gubbar-utvecklingen kan det vara aktuellt att uppgradera svensk lagstiftning till det postmoderna kriget. Att ca 200 polisoperatörer från NI och piketstyrkorna ska vara det enda vi kan sätta in mot "gröna gubbar" är inte tillräckligt. Lagstiftningen kanske bör ändras till att militären får sättas in mot alla som själva uppträder med militära vapen i brott mot vapenlagstifningen, vilket inkluderar alla former av automatkarbiner, handgranater, pansarvärns- och luftvärnsrobotar etc. Man kan sätta en gräns vid exempelvis "fler än tio observerade personer som inte följer polismans uppmaningar" inom samma kommun för att inte militären ska känna sig tvingad att rycka ut om några lokala gangsta får tag på kalashnikovs (vilket sker redan idag, och brukar åtgärdas av piketen). Antagligen kan någon på vänsterkanten eller en tokliberal gå i taket över att svensk militär på egen hand skulle få ingripa om fler än 10 st personer samtidigt springer runt med automatvapen på våra gator, men de flesta inser att detta är sunt förnuft. Dock vet vi att alla som springer runt med militära vapen i själva verket är offer och inte gärningsmän, och bör erbjudas jobb i Örebro istället för hantering via statens våldsmonopol.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

15 kommentarer:

 1. Det jag vet är reglerat är att man bara kan ha ett militärt kontrakt i taget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Militärt, ja. Men man kan vara både polis och MP, man kan både vara militär läkare och jobba på akuten på Karolinska.

   Radera
  2. Vi är helt överens i detta och nu är det övertydligt för publiken.

   Radera
 2. Enligt hörsägen skall en militär krigsplacering väga tyngre än en totalförsvarsplikt hos länsstyrelsen så det kan hända att hemvärnet/gss-t dränerar den civila sjukvården.

  SvaraRadera
 3. Alla vi som hatar mp klappar nu! Klapp klapp!

  SvaraRadera
 4. Nu kanske vi skulle haft den där särskilda beredskapspolisen förresten? Ni vet den som lades ner?

  SvaraRadera
 5. Kan instämma i att MP-kompaniet har ett problem med T-soldaterna. I övrigt så blir det en belastning men inget problem. Det handlar om var ngn har sin krigsplacering. Det intressanta kommer bli om något år när sjukvården kommer börja krigsplacera igen - det kommer vara "en del" rad-fem och annat löske som kommer protestera och inte tänker ställa upp på ett krig. Sedan att deras tanke-loopar inte alltid är helt slutna är ett eget problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan det vara ett större problem att sjukvården på landstingsnivå (som för övrigt numera oftast heter "region" istället för landsting) i de heliga besparingarnas namn överallt håller på att gå ifrån geografisk organisation till något slags specialitetsorganisation som är centralstyrd. I praktiken kan det se ut så här att en akutmottagning i en regementsstad sedan en tid tillbaka styrs av ett regionalt medicinspår (istället för kirurgi som alltid förr) där högsta förvaltningsschefen sitter i en annan stad, kliniken delvis bemannas av läkare från en tredje och den högsta politiska ledningen sitter i den största staden i regionen. Den dag ryssarna slänger en bomb på regementet är det tveksamt om det lokala sjukhusets ledning ens är beslutsmässig angående frågan att hjälpa till om man inte får fjorton dagar på sig att organisera ett länsövergripande förvaltningsmöte först.

   Radera
  2. Visst är det ett problem, men det är ju också en avsevärd förmågehöjning när en trafikpolis från Sundsvall kan uppgradera sin utrustning och få t ex Galt med ksp på taket och skuffen full med pansarskott, mörkerkikare och en massa annat skojsigt. Och dessutom förhoppningsvis skickas till Gotland eller var det nu var det var nåt på gång, i stället för att se till att folk inte tjyvåker på nya fina betalbron.

   Radera
 6. Försvarsmakten kan besluta om att ett område är ett skyddsobjekt, och på så vis ge sig själva ytterligare befogenheter (skyddsvakter). Länsstyrelsen och regeringen kan också fatta sådana beslut, men det verkar som att försvaret numera kan göra det själva. Källa: http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Militärt_skyddsområde

  SvaraRadera
 7. Undra om jag som landstingsanställd i ofred kan bli tvingad att plåstra om skottskador? Inte för att jag skulle ha något emot det.

  SvaraRadera
 8. Kommer det gröna gubbar till Sverige så kommer de antigen att vara etniska svenskar som gör uppror mot centralmakten eller så är det gangstergäng bestående av etnisk främmande individer som söker karva ut en större bit kött ur kadavret efter sossarnas och borgarnas fuskbygge. Putin kan möjligen vara med på ett hörn om det är svennar i farten för en riksdag som är upptagen med inrikes problem kommer inte att ställa till med bus riktat mot Ryska Federationen eller deras intressen. Det räcker med en summa pengar i kontanter och vapen som inte ens är kaffepengar i sammahanget.

  I båda fallen förlorar polisen för att de inte har samma uthållighet som motståndarna. De första slåss för något större än dem själva (som iden att deras barn ska få det bättre än vad de själva har det) och de senare slåss för personlig profit och makt. Polisen slåss för småpengar i jämförelse och när pappa polis får kutten i ett bakhåll eller minförsåt så hamnar hans kärring och barn på gatan när hennes lön inte räcker till att betala av bostadslånet och veva runt en familj samtidigt.

  Soc kan inte hjälpa för de går på knäna under EU-migranter och enorma mängder rasifierade människor med synnerligen exotiska problem som könsstympning och balkongdykningssydrom. Det slutar med att polisen antigen deserterar till svennesidan eller börjar ta mutor från gangstergängen. Slåss kommer att vara det sista som de vill göra för det är att riskera hela familjen.

  Allt konservativt moderatbabbel från Hr Wilderbäng är baserat på en världsbild där Sverige fortfarande fungerar som om det vore 1982 och USA är de goda och Sovjetunionen de onda.
  Idag är vi ute på okänt vatten där vi inte varit förut i den svenska historien och för att kunna gissa sig till vad som kommer att hända i framtiden är det nödvändigt att gå utrikes och se hur det hanterats hos andra folkslag, helst sådana som inte är så värst annorlunda än oss.

  Jag har gjort det och jag kan säga att det luktar bränd svenne och krut om framtiden. Dagens PK-adel har skurit halsen av det svenska samhällsbygget för sin egen personliga profit. Ett fint exempel på tragedy of the commons omsatt i ett praktiskt exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns flera trender som pekar på ett inbördeskrig i framtiden och hade det bara handlat om en trend (med undantag för mångfalden) så hade det kunna hanterats. Ekonomiska policys kan ändras och eftersatt infrastruktur kan byggas ut på bekostnad av konsumtion. Grejen är att när det är flera trender så superpositioneras deras destabiliserande effekt liksom ickelinjärt och plötsligt så går det väldigt fort. Dessutom är vårt politiska system dysfunktionellt och oförmöget att habilitera sig självt. Det beror inte på några svenska påhitt utan på fundamentala svagheter i kollektivkonsensusbaserade system.

   Radera
  2. Det är väl inte så konstigt att flickorna i arbetslöshetsghettona är dåliga på balkongparkour - de finns ju inga fritidsgårdar...

   OBS - Ironi!

   Radera