Cornucopia?

Aktuellt

Löfven: Skärp er "tillsammans för Sverige"

Statsministern höll i en oklipp tagning ett tal till nationen i kväll. Beskedet till svenska folket var att vi ska skärpa oss "tillsamm...

2015-02-17 11:55

Teppanyakihällens återkomst: "Här kan man inte förlora pengar på bostäder"

Stampen/GP skäms inte för att ta in ren reklam som redaktionellt material. Denna gång verkar det vara en annons åt mäklarfirman Ahre, som konstaterar att man inte kan förlora pengar på bostäder i centrala Göteborg.


Muteborgs lokalblaska följer den sk Göteborgsandan och gör reklam för en 270 m2 stor lägenhet i den nya bostadsrättsföreningen Lilla Torget 1, där vi bland annat ser återkomsten för Teppanyakihällen.
"Köket har mycket som en kock som älskar att laga mat, kan önska sig, Teppanyaki-häll, ångugn och tallriksvärmare bland annat."
En Teppenyakihäll kan kosta 10 000 - 20 000:- att köpa in1.. Lägenheten kostar 18 000 000:- SEK, så det är helt klart att närvaron av denna spishäll blir helt avgörande för ett köp. På köpet av klubbmedlemskapet får man också del i en skuld i föreningen på 66 000 000:- SEK och drygt 250 000:- SEK i uppbuffrad yttre underhållsfond. Noll amorteringar sker av föreningslånen, trots att amorteringar i en bostadsrättsförening är avdragsgilla, där ungefär 3.3 MSEK av skulderna landar på denna paradvåning.

Mäklaren Ahre konstaterar att det är helt omöjligt att förlora pengar på bostäder i attraktiva delar av Göteborg, så det är bara att låna 18 miljoner och köpa för att göra ditt livs affär.
"Vilken är den hetaste adressen i stan?
– Just nu Lilla Torget 1, men hela city är populärt. Linné, Vasastan, Lorensberg, Nedre Johanneberg och inom Vallgraven, här kan man inte förlora pengar på bostäder, säger Tomas Ahre."
Vi tackar Stampen/GP för denna objektiva och faktabaserade artikel som ni alltså hittar här. Guldspaden nästa för journalisten Ulrika Karlsson, som ska sträcka på sig och stolt se sig själv i spegeln.

1. Det går förstås att köpa en bordsteppenyakihäll för 459:- SEK om man vill vända sina frasigt spröda grönsaker hemma i medelklassvillan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Tur att priserna i city aldrig har gått ner rent historiskt :)

  SvaraRadera
 2. Med anledning av ditt mycket tunga ( ja, alls inte oviktiga redogörelse för vad tidens tand kan ställa
  till ) då det gällde vattenvärmare vill jag bara fråga: hur länge varar funktionen av denna häll?
  Kanske kan man använda den till blombord när elektriciteten tagit slut?

  SvaraRadera
 3. I samband med en topp blir det oftast vanligare och vanligare med anekdoter och tidningsartiklar på temat "det är annorlunda nu". Kombinera detta med den sista nödvändiga maniska fasen som vi är inne i nu så inser man att det inte är långt till nedgången startar. Det göttiga i att få rätt äts tyvärr upp flera gånger om av det faktum att många av våra bekanta har hoppat på senaste 6-12 månaderna. Så jäkla typiskt, men jag förstår dem helt och fullt. Vad ska man göra när barnen börjar bli större? Att det dessutom sitter en stor 40-talistgeneration kvar i sina alldeles för stora hus och blockerar omsättningen är inget annat än ett stort svek mot den yngre generationen. Att skylla på att man får betala vinstskatt om man flyttar håller bara inte. (Har hört det resonemanget first hand från några 40-talister). Höj fastighetsskatten! Det skall kosta att bo 2 pers helt i onödan på 200 kvm.
  Blev lite långt, men hela situationen vi befinner oss i är vansinnigt frustrerande.

  Och nej, jag sitter inte på sidlinjen och har missat tåget. Äger en billigare lägenhet, men räknar kallt med att den kommer att ha fallit i värde när det är dags att köpa hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om bostadspriserna faller generellt så är det nog till din fördel, givet att huset är dyrare än lägenheten. Ett fall på 10% blir ju mer där än i den bostad du redan äger.

   Radera
  2. Jag bor väl i mitt stora hus som jag betalat och underhållit i alla år hur länge jag vill. Vad fan har pengafojlaren med det att göra? Och varför har inte reavinstskatten med det hela att göra. Det kan ju bli miljoner i skatt på ett hus man bott i hela livet.

   Vilken pappskalle - eller skall jag säga kommunist.

   Radera
  3. Ja... "Det skall kosta att bo 2 pers helt i onödan på 200 kvm. ", någon som inte gillar ägande uppenbarligen. Om man har något som det vore "bättre" att andra hade så ska man bestraffas.

   Och ärligt talat, det går bygga vettiga villor för runt 1,5 miljoner. Om du nu vill ha en egen villa och är sur över att det finns äldre som bor i sina egna, spara ihop 225tkr till handpenning och bygg. Det är inte en mänsklig rättighet att ha "finare" golv än plastmatta om man inte har råd.

   Radera
  4. "....den sista nödvändiga maniska fasen som vi är inne i nu så inser man att det inte är långt till nedgången startar."

   Det har ni sagt i många år nu. Fast denna gång är det annorlunda, eller?

   Radera
  5. miljoner i skatt på ett hus är väll inget. Har man jobbat i hela sitt liv och drivet företag så kommer man lätt upp till 20-40MIljoner i skatt med räknat socialavgifter, inkomstskatt, vinstskatt och detta för att slita med 70-80h/veckor

   Radera
  6. poängen var att skatten på värde ökningen på hus, aktier och andra egendomar i Sverige är mycket låg jämfört med skatten på jobb (antingen som löneslav eller om man driver egna företag och jobbar i dessa företag) i Sverige.

   Radera
 4. Fastighetsskatten behöver höjas. Flyttskatten behöver tas bort.

  Stadens planering och byggnation av infrastruktur ska utgå från stadens intressen och finansieras av staden. Inte finansieras av byggbolagen och främst ta deras intressen tillvara.

  SvaraRadera
 5. Så sa man 1975, 1989, 2000 och 2007....hehe, men en trend varar tills den vänder. Så länge centralbankerna understödjer och så länge inte skulderna imploderar(default) kommer priserna att hållas uppe. Den långa trenden från 1945 i USA hade sin topp 2008. Vi ser aldrig den nivån igen inom vår generation. Sverige lär väl följa med viss eftersläpning.

  SvaraRadera
 6. Det verkar bli byggarbetsplats på Lilla torget i tio år framöver. Man däckar över kanalen och använder som uppställningsplats för maskiner och byggbodar under Västlänkenprojektet. Fin utsikt när man står och steker falukorv på hällen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu bygger de dock spårväg brunnsparken -> järntorget.

   Radera
  2. Japp, och Lilla Torget 1 är redan duktigt trötta på att bo på byggplats...

   Radera
 7. Sen Lidl började kränga tappanyakihällar så känns det som att glansen har falnat.

  http://www.lidl.de/de/silvercrest-teppan-yaki-grill/p108586

  SvaraRadera
 8. Ömma tår uppenbarligen. Svordom, kommunist och pappskalle i samma svar. Jag antar att du jobbat ihop till din villa och renoveringar över tid, gott så. Jag skiter högaktningsfullt i vad du gör med dina pengar om du har lust att betala extra för att bo stort. Det är din rättighet. Det som jag stör ihjäl mig på är 40-talister som anser att de är smarta för att de råkat snubbla in i en av de starkaste trender vi någonsin haft på bostadsmarknaden. Sedan kan de sitta kvar enbart pga avskaffad fastighetsskatt och av centralbankerna helmanipulerade räntor. Detta samtidigt som den yngre generationen slåss med varandra i budgivningar för att få äran att tillträda Bosse och Bettans på 80-talet nyrenoverade gillestuga.
  Vidare är jag helt för att man kan lägga sig på mindre risk och inte lyxa till det så vansinnigt. Där har vår generation absolut ett eget ansvar.
  Men det faktum att det i Göteborg börjat införas VIP-visningar till 40-talisternas villor där man snällt få be mäklaren om att få komma säger väl egentligen allt om hur sjukt det har blivit. Om det är kommunistiskt att försöka unvika en sån situation så må det vara hänt. Det är i allafall inte värre än att kalla sig själv för liberal i en planekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skjuter du inte på fel tavla om tycker att det är 40 talisterna fel att det har blivit såhär?
   Ett tips, du nämnde "avskaffad fastighetsskatt och av centralbankerna helmanipulerade räntor."
   Följ upp det spåret i stället.

   Radera
 9. Artikeln menar naturligtvis att det är omöjligt för en byggherre att förlora pengar på att bygga Brf i centrala Göteborg. Bara att bilda Brf, låta Brf betala hela bygget plus rejäl vinst till byggherren. Sedan kan Brf sälja klubbmedlemskap för att täcka upp skulden en del. I värsta fall får Brf sänka insatsen men det lär alltid finnas några dumma personer som inte tänker på att man i och med medlemskapet får ta ansvar för skulden som föreningen har. Teoretiskt skulle det kunna bli negativa priser på klubbmedlemskapet. Alltid kommer det lura någon.

  SvaraRadera
 10. Exakt, omöjligt för byggherren och mäklaren att förlora på det!
  På tal om det så hade stora byggbolaget JM, för året 2014, en avkastning på eget kapital på nästan 30%! (normal bra avkastning är väll närmare 5-6%)

  BLT:arna är dom som betalar i slutändan...

  SvaraRadera
 11. Vad är det för skillnad på en teppanyakihäll och ett vanligt stekbord? Stekbordet har en yta i rostfritt stål som inte slits ut?

  SvaraRadera