Cornucopia?

2015-02-16 16:55

Småbolag vs högutdelare

En kort blänkare, med två olika investeringsalternativ och filosofier. Småbolag med tillväxten framför sig, eller högutdelande bolag, som generellt har tillväxten bakom sig men växer beskedligt och lämnar goda utdelningar.


En snabbt titt hos Swedbank Roburs fonder ger t ex att Swedish High Dividend gått 94.54% på fem år, medan Småbolagsfond Sverige gått 130.11%. 

På samma sätt har högutdelarfonden gått 14.43% på tre månader och småbolagsfonden 19.31%.

Förvaltningsavgiften för de två fonderna är den samma, 1.42%. Dock är jag osäker på om utdelningarna ingår i högutdelarfonden, eller om inte de sker genom utdelning till fondandelsägarna och automatiska återköp i fonden, vilket ger en missvisande jämförelse. Dock påverkar det inte de senaste tre månaderna, då svenska utdelningar bara kommer en gång om året.

Småbolagfonder anses innebära högre risk (risk att förlora pengar, och chans att tjäna mer pengar), medan högutdelare sägs innebära lägre risk. Ingår utdelningarna inte i kursutvecklingen ovan, så bör avkastningen vara likvärdig och högutdelare är i så fall att föredra på grund av lägre risk.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

3 kommentarer:

 1. Båda fonderna anger "Fonden lämnar normalt ingen utdelning utan vinster återinvesteras i fonden." De är också 6 i risk så båda fonderna ska ses som lika i risknivå. High Dividend har "en friare" möjlighet att investera vilket gör den svårbedömd också. tittar man snabbt i faktabladet också verkar High dividend ha högre volatilitet än Småbolag vilket den inte borde om den ska ha mindre risk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reglerna för beskattning av utdelning i fonder ändrades för ett par år sedan. Innan regeländringen skickade nästan alla fonder vidare utdelningar till andelsägarna men efter regeländringen är återinvestering vanligast. Om man jämför värdeutveckling fem år bakåt får man alltså båda systemen under perioden.

   Radera
 2. Småbolag tjänar man pengar mest på om man följer med.
  Hittills i år,tjänar jag betydligt mer pengar i småbolags aktier än mitt kommunala "skit" jobb.
  Närmare en årslön utan skatt,
  Annars påminner cornu om kallesFarsa som skrev på,redeye. Samma person?

  SvaraRadera