Cornucopia?

2015-02-28 17:34

Slut på #dress -debatten: Fotot är ljusblått och brunt

Den så kallade klänningsdebatten kan härmed läggas till handlingarna. En enkel mätning av de faktiska färgerna på bilden visar att delar är ljusblått och andra delar är guldbrun. Den är alltså varken vit eller svart och hela debatten är en ickefråga.


Vad det är som fotograferats är en annan fråga, men själva bildfilen går objektivt att mäta. Debatten kan möjligen handla om vad för kass kamera som använts för att ta fotot, men fotot går objektivt att mäta färgerna på.

Skärmdumpar från mätningen nedan.

Färgskalan här är sRGB. 

För den första mätningen ser vi att B, som i blue har rejäl övervikt. Det är alltså en blå färg.

Den andra mätningen ser vi att rött har en viss övervikt, vilket innebär brunt. 

Så, kan vi alla gå vidare nu? Inte? Slipp då.

Resten av mänskligheten går vidare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Ett foto är ju odiskutabelt mätbart. Däremot har kameror och människans öga inbyggd vitbalansjustering, vilket gör att omgivningens färgtemperatur avgör hur en färg tolkas.

  Exempelvis är en mulen dag blå om den ses inifrån ett vardagsrumsfönster där omgivningen är varmvitljusbalanserad, medan man upplever den som grå om man går ut.

  Om man orkar kan man googla fram massor med exempel där man ser en färg i en viss omgivning, men en helt annan i en annan omgivning.

  Det man kan ta med sig från det här är att verkligheten är högst subjektiv. Bra att ha i bakfickan när man träter om vems verklighet som är rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt korrekt analys (även om jag hade valt ett annat ord än vitbalans, som är något man ställer in på en kamera), i vilket fall betydligt mer korrekt än den förklaring som gavs av den förvirrade oftamologprofessorn som intervjuades på radion (KI - vilka kunskapskrav ställer ni på era professorer?)

   Radera
  2. Ibland är det tillåtet man förenkla lite ...

   Radera
 2. Jag antar att du syftar på Goethes enormt överskattade färglära. Han var någonting på spåren (dvs. skillnaden mellan ljusets fysikaliska egenskaper och hur vi upplever det) men hade knappt någonting rätt, han var helt enkelt en usel forskare. Dessutom var han en slarvig läsare och anklagade Newton för att inte förstått denna skillnad, vilket Newton var helt på det klara med och uttryckte otvetydigt i "Opticks".

  Det finns en totalt ogrundad revanschistisk myt bland humanister att Goethe på något sätt fört in själen i Newtons själlösa mekaniska universum.

  SvaraRadera
 3. Den blå färgen tyder på fluorescerande optiska vitmedel, så rutten kamera eller skum belysning eller kombo.

  SvaraRadera