Cornucopia?

2015-02-11 17:48

Skenande kreditförluster hos böndernas Landshypotek

Bondebanken Landshypotek gjorde ett rekordresultat under 2014, som går tillbaka som återbäring till bankens skuldsatta medlemmar. Samtidigt har dock kreditförlusterna rusat i höjden.


Dock handlar det inte om att bönderna generellt börjar kasta in handduken, utan det sägs vara ett färre antal stora lån som gått åt helvete. Men det kan vara en försmak för vad som komma skall.

Bankens kreditförluster är 26% av resultatet och lika omfattande som Swedbanks förluster i Baltikum under den akuta finanskrisen.

Hade inte räntorna varit på väg mot noll skulle betydligt fler bönder tvingats i konkurs, och när väl räntorna vänder uppåt eller bubblan inom jordbruks- och skogsfastigheter spricker, så blir frågan hur länge Landshypotek överlever? Då det är en medlemsägd (=de som har skulder till banken) bank saknas några ekonomiska muskler för kapitaltillskott när det väl går åt helvete.

Men som alltid med bubblor, så kan de pumpas upp lite till, innan de spricker. Smällen blir bara värre och har nog för länge sedan passerat vad som är lämpligt för små barns öron.

Hur Sveriges bönder ska kunna räkna hem mångmiljonskulder på mjölkrobotar och nya traktorer när ränteläget är ett helt annat lämnas som en övning åt läsaren.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

10 kommentarer:

 1. Ja, det verkar vara skit att vara bonde. Vilket är lite märkligt eftersom alla måste ha mat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bero på att väldigt många inte alls bryr sig om vad de äter, bara det är billigt.
   Har försökt diskutera med några som fungerar så, men det går inte ens.

   Radera
  2. "89 kr/kg för nötfärs! Det betalar jag bara inte..."

   Radera
  3. Mmm..Gratis (besprutade) bananer..Mums

   Radera
  4. "Äh, spelar ingen roll, man ska ju ändå dö av nåt."
   "Dom bara luras ändå, hur vet du att det verkligen är ekologiskt?"

   Radera
  5. @Ben,
   Svenskt lantbruk har helt enkelt fått en dödlig dos av planekonomi.

   Radera
 2. En ny ung generation sitter idag som kreditansvariga utan att "ha någon erfarenhet alls". 2008 var inte någon större händelse solvensmässigt utan istället handlade det om likviditetsbrist(som i sig föregår en kredithärdsmälta efter många års konkurrens att låna ut).

  Ju lägre ränta ju större kreditvolym krävs för samma avkastning(spreadarna krymper)! Elementärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hästgårdsbubblan :)) men kanske även mjölkbönder som kastar in handduken. Hur är det förresten med trottoarböndernas skogsinvesteringar? Virkes-priserna i USA går upp men i Sverige har de legat stilla till skillnad mot massan som stigit. Ser nog rätt stabilt ut mao.

   Nu är ju inte lån till skogsinvesteringar samma sak som lån till hyreshus(givet hyresgäster förstås). Skogspriserna brukar krascha i en finansiell kris medan de bara sjunker snabbt vid en vanlig lågkonjunktur.

   Radera
 3. På Swedbank där jag jobbar så finansierar vi inte S-klassad skog i hypoteket. Det sker som banklån med lösen / kraftig rak amorteringsplan.

  Landshypotek däremot finansierar gladeligen 85% på hela skogsbeståndet med ingen eller liten amortering med placering i hypoteket. Deras värderingar är uppblåsta rejält också.

  Skulle tro att när ytterligare förluster kommer så kommer säkerheterna definitivt gå att realisera till utestående kreditbelopp. Finansinspektion stänger Landshypotek under 2015 eller 2016.

  SvaraRadera
 4. Den här har gått i KK nu:
  http://www.lrfkonsult.se/varatjanster/fastighetsformedling/?objectId=4CB24L8JQ6478LM1
  Cirka 250 mjölkande kor á 10 kubikmeter mjölk per år.
  ytterligare 150 sinkor och ungdjur, totalt ungefär 400 djur.
  Räkna med 300 till 400 hektar åker som denna gård brukar för sin verksamhen.
  Stall med karusellmjökning från 2009, alltså en toppmodern gård.

  Än har inte den värsta perioden kommit, vänta tills vinterfodret är på upphällningen i maj.
  Det är då de som har bestämt sig för att avveckla sin verksamhet skickar korna på slakt.

  SvaraRadera