Cornucopia?

2015-02-14 15:06

Senvintermörker - hela Gotland strömlöst

Hela Gotland är utan ström sedan en stund tillbaka. Så var det med den saken.


Gotlands Energi felsöker och har än så länge ingen aning om varför strömmen försvunnit eller när den är tillbaka. Reservkraften ska fungera både hos P4 Radio Gotland och på sjukhuset, och baserat på Twitter har inte mobiltelefoninätens basstationer kört slut på sina batterier än. Men sedan lär det bli tyst.

Gotland Energi anger 17:30 på sin störningstjänst, för de som kan surfa in på den när strömmen gått. Men det verkar nog mest vara för att systemet kräver att man anger en tid i något inmatningsformulär.

Inga rapporter om RoRo-fartyg eller grått damm har kommit in än så länge, och ingen nödlandning av ett ryskt charterplan har skett på Visby flygplats. Än. Enligt uppgift. Har jag hört. Däremot sägs Gotlandsrevyn framfört en nidvisa om Gotlands Energi precis när strömmen gick.

Lustigt nog frågade Hela Gotlands tidningar mig tidigare i veckan om jag kände någon prepper på Gotland. Nu kan de väl bara åka runt när det mörknar och kolla var det fortfarande lyser och knacka på...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

16 kommentarer:

 1. Svar
  1. Helt riktigt. Ett skymningsläge blir kort innan det blir kolsvart på ön. Får hoppas gotlänningarna har bra beredskap hemmavid.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Intressantare än strömavbrottet är väl den "utländske (oroade?) medborgaren" som åkte som fripassagerare på färjan för att sedan krossa fönster för 70 000 i Visby, med motivet

  "Han berättar vidare att han vill visa hur enkelt det vore för en terrorist att komma hit och utföra hemska saker. Mannen säger "om jag velat placera ut bomber här i stan hade jag kunnat göra det hela natten utan att någon märkt något".

  DET ser ut som att bygga upp ett case för att Gotland behöver en "skyddsmakt" som kan "återställa ordningen"...

  http://www.helagotland.se/blaljus/han-ville-visa-latt-att-bega-brott-pa-on-10713940.aspx

  SvaraRadera
 4. Känner en bonde på ön, han är rätt lugn, han brukar gå ut med pekfingret i väderet och fundera på om han ska koppla på aggregatet på traktorn eller inte, sedan bryter han från nätet och körpå med sin generator... tror han har gott om diesel....

  SvaraRadera
 5. Det var ett evigt tjatande om Gotland. Jag rekommenderar "Gotländsk Krigshistoria" av Bengt Hammarhjelm (ISBN: 9789185716814). Senast jag tittade var den slut hos Norrbys i Visby och Hemse Krut och Papper, men det finns två ex på Bokbörsen.

  Bengt slår fast att Gotland saknat militär betydelse sedan 1400-talet, när Erik av Pommern använde ön som bas för simpelt sjöröveri.

  Jag har ett djupt förhållande till ön, och de som vill skydda och värna den är mina vänner, men när det ältas om den militära betydelsen blir det lite löjligt. Vem som än försöker använda Gotland som bas för militära operationer kommer att råka ut för ett mindre helvete i form av logistik. Allt, precis allt, måste transporteras till ön, och uteblivna leveranser stänger ner all verksamhet. Samma situation som knäckte Japan under 2:a världskriget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De robotsystem som Gotland är en idealisk bas för är en tämligen ny uppfinning.

   Radera
  2. Transporter lär inte heller vara något problem. Bara att rekvirera en RORO-färja och fylla den med det som behövs. Infrastrukturen är ju redan på plats för ett massivt inflöde av utrustning. Kan med fördel kombineras med partajande ryssar om man vill tjäna lite extra.

   Radera
  3. Ja, det var ju synd att inte herr Nikolaus Bodisco visste det i april 1808.
   Fast han kanske hade lajbans där under sina 22 dagar of fame.
   Det var i alla fall inte någon orkan som drabbade honom.
   Det fick ju herr H Gullberg sin dos av lite senare.
   Det sista apropå att det ( igen!) är alla hjärtans dag...

   Radera
 6. Det är väl "mello" i afton? Känns som att det snarare är kontraproduktivt att sabotera elnätet då om man vill invadera...

  SvaraRadera
 7. Verkar rätt mysko att hela Gotland kan slockna, även om någon råkat dra ur sladden till moderlandet. Gotlands 158 vindkraftverk som ger 25% av deras total elförbrukning torde fortsätta att snurra och leverera ändå, när det blåser. Måste ha varit huvudsäkringen som gått. Kanske dags att säkra upp med några Megaampere till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan man fortsätta låta dessa verk leverera ut på nätet, men av ekonomiska skäl slutar dessa kraftverk leverera när det saknas reglerkraft, dels för att överbelastning av generatorerna snabbt sliter ut dem, dels för att ett svajjigt elnät även tenderar att förstöra utrustning hos konsumenterna.

   Radera
  2. Ytterligare ett stort minus för vindkraften.

   Radera
 8. Och i morgon kommer rubrikerna att vara: 1000-tals gotlänningar missade Melodifestivalen.

  SvaraRadera
 9. Gotland matas ju med likström, den är väl död på riktigt nurå?.

  SvaraRadera