Cornucopia?

2015-02-11 16:01

(Sd) på 19.0%, snart större än (m)

YouGovs senaste opinionsundersökning kom idag, och visar på att Sverigedemokraterna nu ligger på 19.0%, medan Moderaterna fallit till 21.8%. I sig inget överraskande, utan tvärt om i linje med min prognos från i november, som låg på 18.69% vid nästa val. Vad som kan överraska är att det gått så fort.


Antagligen spelar decembersveket in här och har drivit upp opinionsstödet, eftersom samtliga övriga "oppositionspartier" förklarat att de avser att stödja den socialistiska regeringen. Därtill har det antagligen börjat gå upp för allt fler att Sverige ska ta emot 400 000 traumatiserade flyktingar de kommande åren, utan att det vare sig finns bostäder, vårdcentraler, tandläkare, skolor, psykologer eller ens jobb för dessa. Som visat i tidigare prognos finns det en hår koppling mellan landets totala flyktingmottagande per år och hur många som röstar på (sd).

Med decembersveket bör dock en prognos ligga högre och så länge inte Sverigedemokraterna gör bort sig (dvs öppnar munnen - (sd):s problem är förstås att få tag på rutinerade och kompetenta politiker redo att stämplas som rasister och fascister i media, vilket gett resultat som att man stöder Putins invasion av Ukraina i EU-parlamentet pga inkompetens alternativt medveten politik - (sd) bör därmed för sin egen skull se till att deras politiker håller sina inkompetetna käftar så länge opinionen går åt deras håll, och lämnar eventuella utspel till de som är kompetenta) kan de se fram emot kanske över 30%, och en chans på största parti i valet 2018. För exakt utfall krävs dock en noggrannare analys och att vi kommer närmare valdagen. Ett intervall på 25 - 35% kan vara en lämplig gissning, som inte har ett dugg med åsikter att göra utan bara om att släppa allt naivt önsketänkande och förnekelse om pågående trend i opinionen. Prognosen om 18.69% är redan nådd och överträffad.

Man ska komma ihåg att allianspartiernas försök att värva främlingsfientliga röster från Sverigedemokraterna saknar all trovärdighet. De kunde nämligen med stöd från Sverigedemokraterna just nu suttit som regeringspartier om de verkligen stod bakom de utspel som t ex folkpartiet och kristdemokraterna gjort, och eventuellt ändrad moderat politik, inklusive den annonserade upprivningen av överenskommelsen mellan (mp) och (m).

Så länge migrations- och integrationspolitiken ligger fast, så kommer (sd) fortsätta att gå framåt i opinionsundersökningarna.

I sammanhanget ska man komma ihåg att verkligt utfall i valet blev högre för (sd) än alla opinionsundersökningar utom en, någonsin genomförda. Om denna underrepresenation av (sd):s väljare som svarande i opinionsundersökningar består ligger (sd) redan idag över 19.0%. För (mp) gäller tvärt om, dvs partiets resultat blev sämre än den sämsta opinionsundersökningen.

Alliansen kan snabbt vända situationen. Riv upp decembersveket, misstroendeförklaring mot regeringen, lansera skarpa förslag om TUT istället för PUT, språkkrav för att bli medborgare mfl, så har Sverigedemokraterna lovat att stödja alliansen som regeringsparti. Redan om några dagar kan man bilda en alliansregering och samtidigt sätta stopp för att Sverigedemokraterna fortsätter stärkas i opinionen. Alternativet kan vara att Sverigedemokraterna får var tredje röst i valet 2018.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

37 kommentarer:

 1. Svar
  1. Herr Lars skrev ju Yougov!
   Se Metro som beställt den.

   Radera
  2. Låt lagom kaxig där mr skepparn. Gå du in på Yougovs hemsida och hitta den. Metro var bättre tips... : )

   Radera
 2. ingen fara de kommer ha elektronisk röstning snart så det kan styras så det passar eller inga val alls i värsta fall. Bara det blir som tänkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja eller som i kärnkraftsomröstningen.. vi tar en "Lambert Walk"

   Radera
 3. Taskigt att ta så mycket betalt för mp3-cd. Vem fan lyssnar på sånna numera? Det minsta man kan göra är att rippa dem så man åtminstone slipper det besväret själv. Visserligen har jag som tidigare nämnt kört e-bok istället för ljud när det kommer till Wilderäng-titlar.

  SvaraRadera
 4. Visserligen ser jag att detta var fel blogginlägg att svara det på. Jäkla rss-feeder tjosan.

  SvaraRadera
 5. Det enda sättet att hejda sd:s uppgång är att släppa in dem i regeringen. Sverigedemokrater i regeringen skulle få Romson, Kaplan och Bah-Kuhnke att framstå som kompetenta. ... OK, kanske inte, men att sd får visa upp sin inkompetens i regeringsställning skulle ta knäcken av opinionsstödet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul poäng, inget sänker siffror så bra som att sitta som ansvarig en längre tid.

   Radera
  2. Kul poäng, inget sänker siffror så bra som att sitta som ansvarig en längre tid.

   Radera
 6. Det är lugnt, Täby kommun med sina öppna hjärtan har ju tredubblat sitt flyktingmottagande, från 30 till 100 personer! http://www.svd.se/nyheter/inrikes/reinfeldts-hemkommun-tredubblar-flyktingmottagandet_4322349.svd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad farao! Jag som kanske tänkte flytta till Täby. Jaha, jag får väl flytta till någon annan kommun...

   Radera
 7. Cornu jag bara undrar, vilket parti bör man rösta på om man inte samtycker med rådande skenande invandring och integrationspolitik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får rösta som du vill, jag lägger mig inte i det. Traditionellt har invandringen varit minst när man haft socialdemokratiska regeringar, men det var på den tiden när sossarna låg över 40% och kunde göra som de ville.

   Radera
  2. Då få jag väl stryka den bruna skjortan och sikta på att SD får över 40% elr ;-)

   Radera
  3. När politkerna inser att de inte är definitionen av flyktingbegreppet som gör att var fjärde asylsökande i EU hamnar i Sverige kommer nog nivåerna att sjunka, även om man inte får kalla det nivåer förstås.

   Radera
  4. Har alltid röstat blått men nu känns det som jag har förlorat min identitet....

   ps
   Malmö bo

   Radera
 8. Är nog lite tveksam till att alliansen i praktiken skulle ges möjligheten att axla regeringsansvaret genom att gå SD till mötes. Under åtta års tid har alliansen gjort exakt nada för att styra upp invandringen, istället har de gjort vad de har kunnat för att genomföra Miljöpartiets invandringspolitik, dvs öppna dörrar och plånböcker.

  Exakt vad skulle alliansen kunna säga till SD (för att få deras röster) och samtidigt BLI TRODDA?

  SvaraRadera
 9. Därmed lär vi åtminstone slippa höra argumentet från övriga att SD:s framgångar främst beror på Jimmie Åkesson personligen och hans pojkaktiga charm. En pseudoundanflykt mindre, alltid något.

  SvaraRadera
 10. Innebär det här att vi kommer att bli invaderade i antifascistiskt syfte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du syftar på Putin antar jag? Tja, du sätter ju åtminstone fingret på ett demagogiskt moment 22 - samma politiker i EU som försöker tala om för Putin att det inte finns några nazister i dagens Europa vänder sig sedan om 180° och talar om för sina egna befolkningar att partier som SD är nazister och att vi därför inte skall rösta på dem.

   Radera
 11. Jag tror jag har sagt det förut men om SD hittar en kvinna som går hem i stugorna lika bra som Jimmie och sedan inför dubbla språkrör som MP så kan de bli största parti i landet. Dubbla språkrör tycks ju dessutom vara ett slag "vaccinering" mot tabbar, gör den ena bort sig så låter man hen svalna ett tag och skickar fram den andra där det hettar till. Med bara Romson som traditionell partiledare hade Mp knappt hållit sig kvar i Riksdagen förra året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med helt och Paula Bieler är en sådan kvinna. Hoppas de släpper fram henne mer, vilket de iofs gjort och gör.

   https://www.youtube.com/watch?v=_B124nneh18

   Retar mig dock lite på MP:s språkrörskoncept eftersom det ofta gör att de får ha med bägge två i diverse debatter och andra sammanhang medan övriga partier enbart har en partiledare närvarande. Det är nog bara MP som kan komma undan med detta eftersom de stöds av en mycket stor andel i journalistkåren.

   Radera
 12. Det är ju inte av egen kraft som de går fram, utan det är p.g.a att MP-gänget är i regeringen, ett rejält missnöje med den förda politiken eller skall vi säga brist på förd politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant, så sant, gissar att kanske hälften av SD-rösterna är rena proteströster.

   Radera
  2. @ Sverigeakrobat

   Fast det sade man ju redan på den tiden de hade under fyra procent...

   Radera
  3. så hur mycket tror ni sd backar om mp faller ur regeringen?

   Radera
  4. @Gustav;
   -Du ställer en mycket intressant och relevant fråga; utan motståndare, behövs heller ingen kämpe. Jag skulle tippa på att SD skulle sjunka ihop med en tredjedel om MP:s galenskaper inte längre var riksdagsfrågor. Men detta hänger intimt ihop med att även media Sverige (som vi alla vet symatiserar antingen rödgröntrosa eller med den utopiska vänstern) utvecklas med den trenden. Annars kommer allt som inte är miljöpartistisk migrationspolitik (...eller all policy som inte är rödgrönrosa) vara islamofobiskt, rasistiskt, nazistiskt och fascistiskt...

   Radera
  5. Nu är det väl så att "gammalmedia" inte har kvar sitt tyckandemonopol utan många ideer och tankar sprids via nätet och är därför väldigt svåra att kontrollera.
   Politikerna tror kanske att det är folkets mening som skrivs i DN och rättar sig efter det, men SD kör sitt eget race efter som de inte har några sympatiserande journalister att ty sig till och det visar sig att det är ett klokt val. Kanske Romson & c:o borde göra detsamma strunta i DN och Aftonbladet och gå på magkänsla.

   Radera
  6. Visst skulle SD kanske tappa lite om MP försvann men samtidigt så finns en allt större kärna av väljare som inte kommer att glömma de senaste 15-20 årens politik i första taget. MP är och har alltid varit ett litet parti som tyvärr fått de större att dansa efter deras och medias pipa.

   Radera
  7. @ Peter Andersson

   Stämmer, det har man sagt hela tiden och jag tror att det var lika sant då som nu. SD har knappast sammantaget en politik som borde locka borgerliga väljare men för den som INTE vill ha Miljöpartiets invandringspolitik så finns helt enkelt inget val.

   Varför skulle SD minska om MP lämnade regeringen? MP har styrt invandringspolitiken under lång tid med hjälp av den enligt uppgift fysiskt fullt friske Reinfeldt och jag har svårt att se hur alliansen skulle kunna ändra på det. Man är fullständigt marinerad i sitt Messiaskomplex och den sortens åkomma botas inte i första taget. Om varje person som vill bosätta sig i Sverige tidigare av alliansen har beskrivits som en person som flyr för sitt liv, hur skall man då kunna säga nej till någon och därmed proaktivt skicka den personen i döden? Retoriken kommer som en gunga i nacken.

   Radera
 13. Håller med dig Cornu;

  Ny demokrati exploderade under 90-talskrisen med symbolen när Bengt "Röda Kors-snyltaren" Westerberg lämnade valsoffan. Denna gång blir det än värre när SD redan har 12%. Alltså har man i kommande depression förutsättningar att bli största parti med resultat att vi får en fruktansvärd invandrar-hets stödd av allt fler svenskar som ser sin framtid gå mot mörker. Våra politiker saknar helt framsynthet(som vanligt). "We shall overcome" räcker bara till kamera-linserna när en ny verklighet "plötsligt" kastar Sverige och Europa över ända. Fattas bara att det pågår krig. Då är fascismen ännu närmare i Europa.

  SvaraRadera
 14. Mycket sköna nyheter med 19%. SD är enda oppositionspartiet och som kan få landet på fötter. Bra politik på alla områden. Dags att fira detta med en klämtare. Skål alla bloggare!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, proppen verkar ha gått ur. Tror man kommer att stabilisera sig på runt 15-18% i opinionen för att någon gång under de kommande 2 åren göra ett hopp upp över 20%-gränsen på allvar. SD har klassiskt gjort just sådana här hopp för att sedan konsolidera sig inför ytterligare ett hopp.

   http://status.st/

   Radera
 15. Snart är Jimmie exekutiv chef över SÄPO, vilket kanske inte var tanken när de instiftade regeln.

  Kanske inte det researchergruppen önskar heller, ja inte jag för den delen heller men ironin är stor.

  Måste kännas hopplöst att jobba som journalist och inse att man är de bästa valarbetare SD någonsin haft.

  SvaraRadera
 16. Lika fel som Cornu har haft om SD har han om Ryssland/Ukraina. Han är har inte klart för sig vad drivkrafterna är och utgår bara från siffror ungefär som en teknisk analys. Cornu träffar förstås rätt ibland - kanske mer än 50% av gångerna men det beror som sagt inte på att han förstått bakgrunden utan att han gör en teknisk analys och får rätt om SDs uppgång, om än fel i tiden. Han gör också kopplingen massinvandring - ökning av stöd för SD - men också här likt en teknisk analys och inte djupare förståelse av kultur/etnicitet/historia/gemenskap/hat.
  Visst kanske Ryssland får ge sig om neokonservativa sionister i USA och Europa kan uppbåda så mycket kraft att Ryssland knäcks ekonomiskt.

  SvaraRadera
 17. Ekonomiblogg eller militärtramfs...?? Kollat ibland på bloggen men nu har du helt ballat ut....Den enda jag har sympatier för är är "oppti". Upp,upp;upp !

  SvaraRadera