Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2015-02-27 16:13

Saudi-Arabien står för hela Sveriges nettoexport

För nettoexportens bidrag till svensk BNP, så står i princip all export till Saudi-Arabien för hela bidraget. Svenska regeringens vilja att exportera vapensystem och försvarsmateriel till en av världens hårdaste diktaturer kan mycket väl hittas i övrig handel med landet.

Sveriges nettoexport var förra året 12 366 MSEK, eller drygt 12 miljarder ner från 44 772 MSEK 2013. Sverige som exportland är alltså nästan utraderat och svensk BNP tyngs av allt mer import. Detta gäller trots kronfallet mot slutet av 2014 enligt färsk statistik från SCB.

Exporten till Saudi-Arabien var 11 221 MSEK och importen var bara 939 MSEK för ett netto på 10 282 MSEK. Skulle Saudi-Arabien sluta köpa av oss skulle Sverige nästan inte ha någon nettoexport alls. Då gick ändå exporten till diktaturen ner under 2014.

Vad gäller vad för vapensystem som Sverige exporterat så är det förstås generellt hemligt. SIPRI har som vanligt en del uppgifter. 2005 lades en order på 200 stycken pansarvärnsrobotsystem Robot 56 Bill 2 (som svenska försvaret under alliansens ledning avskaffat nyligen lämnande ett enormt hål i pansarvärnsförmågan), och dessa levererades 2010 - 2011. Antalet faktiska robotar till systemet framgår inte.

2010 lades en order på två begagnade flygande lufstridsledningscentraler ("radarplan") av typen Saab-2000 AEW. Det handlar alltså om det svenska stridsledningsflyg som avvecklades av svenska Försvarsmakten under alliansens styre och istället såldes till Saudi-Arabien. Återigen fick alltså Försvarsmakten agera exportstöd åt Saab och avyttra sin utrustning för exportens skull. Enligt SIPRI ska Saab fått 4.5 miljarder SEK för detta och planen levererades 2013. Hur mycket av dessa 4.5 miljarder som slussades vidare till Försvarsmakten, som sålde planen, kan vi bara gissa. T ex noll.

I övrigt finns det inga uppgifter. Saab har exportorder där de inte anger köpare, t ex av den svenska storsäljgare Carl Gustav, dvs granatgevär 48 (oftast i modernare tappning). Man säljer antaligen även sk Saab-mål och annan träningsutrustning. Eventuellt även kamouflageutrustning. Ordet (namnet?) barracuda dyker upp i mitt huvud i kontexten Saudi-Arabien och Saab. Vet inte varför.

Saudiska hyllningar till mördarna, våldtäktsmännen, folkmördarna, vandalerna, slavdrivarna och uppeldarna av människor i bur Islamiska Staten (IS) har enligt Recorded Future ökat kraftigt sedan årsskiftet. Eventuellt är det just ihjälbrännandet av först en jordansk stridspilot och sedan ett 50-tal kurder, instängda i burar, som fått saudierna att hylla IS. Kasta ut homosexuella från höga byggnader gjorde man ju redan förra året, men att bränna ihjäl folk framför kameran är det nya, populära, och garanterar ett jobb hos Örebro kommun. Trots allt är de som tagit tjänst hos IS själva offer enligt Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna.

Vi får väl se när svenska vapen härnäst dyker upp i IS händer, i den mån de inte redan gjort det när tidigare amerikanska vapen kommit i terroristernas händer när de besegrat irakiska armén. Kanske lite robot 56 Bill 2 får se skarpt bruk hos IS?

Man kan tänka sig att avvecklingen av Bill 2 skedde för att Saudi-Arabien ville köpa fler system och att Försvarsmakten även där agerade exportstöd åt Saab. Återstår att se om SIPRI kan få fatt på uppgifter kring vad det egentligen är Sverige exporterar för försvarsmaterial just nu. Men varför vara bitter? Köp Saab-aktien, bli rik, öppna konton utomlands i valfritt land att fly till när kriget kommer till Sverige.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Svar
  1. Sambanden klarnar nu..
   Tillåta Islam breda ut sig i Sverige = Vapenexport

   Radera
  2. Ju mer vapen vi exporterar desto fler nybyggare får vi välkomna till Sverige.

   Radera
  3. Fantastisk utveckling, snart har vi det exakt lika bra som de har i Mellanöstern..

   Radera
 2. Ny kandidat till årets inlägg.

  SvaraRadera
 3. Frågan är vilka kompisar vi har kvar om vi dumpar Saudiarabien också.
  Israel, njaa
  Baltikum, knappast
  Ryssland , inte de heller
  USA, tveksamt, har ju Fogh Rasmussen gjort klart
  Norge-Danmark-Finland, troligen inte, vem vill ha ett IS-reservat nästgårds.
  Tyskland - lite less på oss som fegade ur Euron, de har ju en bra sammanfattning också -Die dummen Schweden.

  Grekland och Chile kanske...

  Moralisk stormakt kanske men jäkligt ensamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Fegade ur Euron"? Tja, kanske tyskarna tycker det, men troligen har de också insett hur dumt det projektet var/är. Sannolikt är de betydligt mer irriterade över att Sverige vågade stå upp mot HDW och ta tillbaka vår ubåtsproduktionskapacitet.

   Radera
  2. Ensamma, obeväpnade, utan vänner med en försvunnen industri.
   Men vänta nu!
   Vi har ju den palestinska myndigheten! De är väl våra kompisar?
   Kommer de att hjälpa oss, om tex någon svensk gör en olämplig skämtteckning eller om vår feminism retar upp några muslimer?

   Radera
  3. Tyskarna tvingades in i Euron eftersom samgåendet mellan öst och väst var villkorat med att de gick med i euron.

   Radera
 4. Det är klart att det känns surt att sälja vapen till diktaturstater. Men om inte vi säljer så gör något annat land det. Ryssland, Frankrike, USA mfl. brukar inte vara blyga i dessa sammanhang. Ett moraliskt dilemma som jag inte vet hur jag skall ställa mej till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle då bara vapen vara moraliskt förkastliga? Olja tex är ju en strategisk produkt. Någon svensk politiker som insisterar på bojkott av oljan ? (Ja, jag vet att vi inte köper mycket olja från saudi. det mesta kommer från Ryssland. Mycket bättre så!)
   Man kan även lista telecom, fordon, infrastruktur mm som export som kan anses stödja en diktatur.

   Jag har inte ens sagt ett ord om Kina.
   Vill Romson ha handelsbojkott med Kina enligt samma arguemnt som saudi.
   Trots allt är det ju dom som avrättar flest i världen.

   Radera
 5. En misslyckad "arabisk vår" i Saudi-arabien kunde nog dessvärre bli väldigt jobbig - för hela världen. Det är väl inte alldeles osannolikt att den här frågan knäcker regeringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle inte vara så bra, nej.
   En fjärdedel av oljeexporten i världen plus en betydande andel av kända reserver.

   Radera
 6. Sveriges tradition av att sälja allt möjligt till båda sidorna i en konflikt grundmurades ju redan på 30-talet. Så varför ändra på ett vinnande koncept? Om inte vi säljer så säljer nån annan. Och som bieffekt får vi känna oss duktiga när "vi" i obygden förvarar/lagerför flyktingarna som det genererar. Dubbelbra på så många emotionella nivåer, vilket ju är vårt nationalsignum, att äta kakan, ha den kvar och dessutom sälja den efteråt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ta det ett steg längre och säga att sveriges "välfärd" grundades i och med krigsprofitering 1939 -45. Skrönan om att vi har "socialdemokratin" att tacka är ju bara BS.
   Man skodde sig gott på båda sidors behov av både råvaror och förädlat.
   Detta motiverades ju senare som "klok politik", "vi hade inget val" , måste hålla landet utanför kriget". Notera att dom moraliska argumenten för eller emot kommunism eller nazism inte bekatades alls då eller senare.
   Nu är det just moraliska argument, inte affärsmässiga, som kommer upp när det gäller ett land lång borta som inte direkt kan påverka eller hota sverige.
   Hyckleri på högsta nivå.

   Radera
  2. Nej välståndet grundlades långt innan dess, av liberaler och välmenande aristokrater. Sossarna har bara skördat. Kommer du ihåg en företeelse som kallas upplysningen? Sidokommentarer i Emil och Madicken kan du ta som utgångspunkt i dina vidare studier i ämnet. Eller om du känner någon riktigt gammal som minns fortfarande. Kontakter mellan generationerna gillas inte av socialisten men de kan ändå rekommenderas.

   Radera
  3. Kgb, instämmer. Bla den emanciperade kvinnan fanns redan tidigare. Vanligt var att kvinnor i städerna efter att de fött barn startade en egen verksamhet, ett företag som de drev. vissa blev riktigt framgångsrika. Sen när transformationen från agrarsamhälle inträffade blev helt plötsligt kvinnor hemmafruar, en situation som var normerande ända in på 60-talet då staten satte P för det med speciella aktiveringsinspektörer. Ja, du läste rätt, aktiveringsinspektörer. Tacka såssarna. Man vet inte om man skall skratta eller gråta.

   Radera
  4. Då får vi nog definiera rikedom. Jag menar monetär rikedom. Men visst, att lämna agrarsamhället, emancipiering mm. är också stora framsteg. Det håller jag med om. Dock kom inte dom stora pengarna och vinsterna åt staten den vägen. Ett exempel. Det talas eller forskars inte så mycket om naziguld i SEBs valv.
   http://www.svd.se/kultur/understrecket/pengar-och-politik-omgav-fallet-wallenberg_675155.svd
   Man kan nog säga att kriget förvandlade konungariket sverige till AB Sverige, ett konglomerat med statsministern som ordförande och bröderna Wallenberg som VD för utbytet med respektive Tyskland (Jacob) och Storbritannien/USA (Marcus).
   Det ordet krigsprofitör är självklart nog bannlyst, men krigsprofiterande var precis vad sverige ägnade sig åt. Kriget gick med vinst för oss i både pengar och levnadstandard.
   Att industrin efter kriget snabbt kom upp i full fart och sen gick så det knakade berodde förvisso på en hel del kompetens och innovation. Vidare så hjälpte även samarbete mellan facket (partitet) och arbetsgivarna/storkapitalet.
   För det andra blev inga svenska företag bombade (även om USA funderade på att jämna SKF i Göteborg med marken). Efter kriget var alla Europas länder, där konkurrenterna fanns i ruiner. Främst gällde det tyskland, men också Storbritannien och Frankrike. Fältet var alltså öppet för svenska företag att gå in och "hjälpa" till att tillfredsställa de ofantliga behoven, och vinsterna lät inte vänta på sig. Sedan kom det (S)tatsbärande partiet och "fördelade rikedomen till folket"…för att vinna val...

   Radera
 7. Är det inte Saudiarabien som brukar finansiera moské-byggandet i Sverige? Hur går det med det nu om det blir stopp för vapenförsäljningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett argument åt vår bostadsminister.
   Eller vänta, svenska skattebetalare får rycka in istället om saudierna inte vill betala.

   Dessutom har Kaplan förbindelser till sponsorer i andra länder.
   http://www.expressen.se/nyheter/brevet-som-bevisar-koppling-till-styrelsen/
   Undrar vart miljonerna tog vägen? Locket på där.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Eftersom den nuvarande regeringens första åtgärd var att erkänna Palestina som stat så kan vi väl använda dem som mellanhand? Det erkännandet var ju MP också med på. Sälj till Palestina - och sedan kan de sälja vidare till Saudiarabien...

  SvaraRadera
 10. Fantastiskt inlägg, och om vi inte exporterar stannar Sverige nästan omedelbums. Den inre marknaden är kväst sedan länge av högskattesystemet. (A köper av B för hundra, B får efter skatt 40kr att köpa för av tex C, C har sedan efter skatt sexton kronor kvar att köpa något för, tex av A... Färska exportpengar måste in i systemet annars stannar det.) Det blir intressanta år framöver i Svedala tror jag.

  För övrigt hörde jag ett radioreportage om Nigeria häromdagen. För att det skulle gå bra för landet talades om vitsen av att det skulle vara en meritokrati istället för att hålla på med svågerpolitik. Här i Sverige talar vi om att nätverka och skaffa bra nätverk...

  SvaraRadera
 11. Vi exporterar redan nu mängder med jihadkrigare, ska de ej ha några vapen??? Detta är på gränsen hets mot folkgrupp. Ett litet anonymt samtal till Aftonbladet och exporten till saudi kommer att mångdubblas.

  SvaraRadera