Cornucopia?

2015-02-23 16:20

Sandkatterna har flyttats från piket till bombgrupp

När vi ändå är inne på rättsväsendet, så kan jag nu bekräfta vad som hänt med piketpolisens tre pansarterrängbilar, de sk Sandkatterna, av mina läsare bland annat kända från Midvintermörker och Midsommargryning. De har nu överförts från piketen till polisernas bombgrupper, mycket till bombgruppernas förvåning, då de inte efterfrågats.


Malmöpiketens fd Sandkatt sommaren 2012.
Notera plattformen baktill, där flera operatörer
kan stå redo för att storma upp på taket och
ytterligare stegar, eller för den delen ut längs sidan
på fordonet, förutom de som kan åka med i fordonet.
Sandkatterna är framtagna för att stå emot grovkalibrig eldgivning, upp till 12.7 mm kulsprutor och även handgranater och motsvarande, men inte kraftiga bomber. Samtidigt kan polisens operatörer besvara eld inifrån fordonet, utan risk för liv och lem, och man har även en ram fram, som gör att man kan köra in genom portar, vilket efterfrågades av RAID i Paris vid belägringen av Kosherbutiken.

Fordonen har även stegar för att snabbt kunna storma en övervåning på en byggnad, eller t ex stormning av ett kapat flygplan, och operatörer kan även åka med skyddade från eldgivning på plattformen bakom fordonet. Fordonet är även CBRN-skyddat och kan verka i biologisk- och kemisk krigsmiljö, och även ge skydd mot radioaktiva partiklar. Det var helt enkelt en unik förmåga för piketpolisen.

Istället ska alla tre fordonen förts över från piketpolisen i Stockholm, Göteborg och Malmö till bombgrupperna på samma orter. Bakom beslutet ligger tidigare chefen för polisens Nationella insatsstyrka (NI), som nu är chef för nationella bombskyddet.

Enligt uppgift är polisens bombgrupper själva mycket förvånade, då fordonen inte fyller någon som helst funktion för bombskyddet, som inte ska storma automatvapenbeväpnade misstänkta. Därtill är inte fordonet en stridsvagn, utan en pansarterrängbil, och klarar inte av kraftigare sprängladdningar, som bombgruppen kan behöva hantera.

För övrigt ska den tidigare filmen från Malmös piketpolis vara inspelad 2010, vilket kan förklara varför en del utrustning jag såg 2012 saknades. Att Sandkatten i Malmö stod kvar i bakgrunden beror alltså på att filmen var 4 - 5 år gammal.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

29 kommentarer:

 1. Vem har sagt till dig att sandkatten tål beskjutning av .50kalibriga gevär eller kulsprutor? Är det här samma killar som kånkade runt på sköldar som tålde träffar av 50kalibriga gevärskulor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läsövning för dig:

   "upp till 12.7 mm"

   respektive

   "upp till och med 12.7 mm"

   Radera
  2. Så fort du är inne på ett ämne jag känner till någorlunda så märker jag tydligt att du skriver trams och blaj. Sandkatten tål en viss beskjutning av 30.06 med konventionell stålammunition innan rutorna kollapsar. Underkalibrig pproj i 7.62x51 går in på ena sidan och ut på andra.

   Rysk eller amerikansk 50 kalibrig kulspruta gör besättningen till köttfärs med konventionell helmantlad ammunition. Att påstå att sandkatten tål beskjutning av ksp upp till 12.7 mm kaliber är trams även om du utelämnar "med". Det finns gott om kalibrar mellan 12.7 mm och 7.62 mm även om de inte hittas i kulsprutor. Det är till exempel högst tveksamt om rutorna står emot mer än en träff av en .338 lapua magnum eller annan grov jaktkaliber med konventionell helmantlad ammunition. Jag antar att samma utelämnade "med" även gäller för de där magiska sköldarna som tålde träff av upp till 12.7x99 mm gevärskula?

   Radera
  3. Jag finner det mycket intressant att en erkänd och uttalad nynazist och Sverigepartist som du är så intresserad av dessa ämnen. Det gör antagligen även mina läsare från SÄPO och polisen.

   Vad gäller skyddsklass, så är B7 upp till 12.7 mm (men inte till och med 12.7 mm). Vad jag vet överträffar Sandkatten B7 (även känd som BR7 om du vill anmärka på det).

   Radera
  4. Jag har varit intresserad av sådant här ända sedan tidiga 90talet då jag spelade rätt så enkla digitaliserade brädspel (steel panthers/close combat). Jag blev intresserad av hur pass väl spelen motsvarade verkligheten och började läsa från olika informationskällor.

   Det jag skrivit ovan är baserat på öppet tillgänglig information som vem som helst kan läsa sig till. Att du inte orkat göra det antyder att ditt möperi inte är av någon högre klass. Du borde kanske hugga mindre ved och spendera mer tid på att läsa. Skaffa en vedklyv eller flistuggare.

   Vilken källa har du för att B7 är upp till 12.7 mm ? B7 ska tåla multipla (minst tre) träffar av 7.62x51 AP enligt vad jag känner till. En 12.7 mm kula är ungefär fyra gånger tyngre än en 7.62 mm gevärskula och kommer att kollapsa rutan lokalt på första träffen.

   Jag tror att du har fått höra det här av någon budget-möp-operatör på insatsstyrkan som inte har någon djupare koll på tekniken bakom annat än hur man använder den. Det är han isåfall inte ensam om, finns många inom FM som är lika borta. Skulle ryssen någonsin anfalla så skulle de få en chock över hur pass usla deras prylar är.

   För övrigt är jag inte nynazist, jag är nationalist. Svenskarna är en folkgrupp och svenskarna är Sveriges urbefolkning. Det går alldeles utmärkt att vara nationalist utan att vara socialist. Går du och läser citat från 50talets socialdemokrater så upptäcker du att när det gällde nationalism och rasism så motsvarade de dagens svenskpartister. Var Tage Erlander en extremist? Kan man vara nationalsocialdemokrat?

   Jag är också rasmedveten, något som är nödvändigt om man inte bor långt ut på landet i Marks kommun. Du kan inte hantera en mörk nybyggare på samma sätt du hanterar en svensk. En av mångkulturens ironier är att nybyggare litar mer på en svensk än vad de litar på en från den egna etniska gruppen och förstår du inte varför är du inte mångkulturkompetent.

   Att inte känna till detta är en källa till onödig friktion mellan urbefolkning och pensionsräddare. Jag lovar dig att majoriteten av poliskonstaplarna, förlåt "operatörerna" inom polisen och nationella insatsstyrkan är rasister, men att de av förklarliga skäl måste hålla käft så länge det inte är mellan gamla kollegor.

   Du å andra sidan är en dekadent nymoderat som bor rassegregerat i en villa långt från allt vad mångkultur heter. Du kan sitta därute och känna dig nyborgerligt överlägsen, men du kommer att behöva pantsätta ditt hus och gå i borgen om du vill att dina barn ska kunna flytta hemifrån. Hoppsan.

   Du tycks seriöst samtycka till det avskaffande av nationalstaten Sverige (och även det svenska folket) som dina idoler inom Alliansen (inklusive stödpartiet SD) och deras rödgröna motsvarigheter håller på med, men deras ultimata mål är att reducera sådana som dig och din avkomma till den moderna motsvarigheten till jordlösa bönder medan de själva blir den nya internationella adelns fogdar. Om du hade förstått det skulle du inte gnälla om FMs bristande förmåga att försvara något som inte ska finnas kvar annat än som en juridisk konstruktion.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Varför är alltid foljehattar så mångordiga?

   Radera
  7. Peppino...

   Att du skulle vara mångordig är en överdrift..

   Radera
 2. Påminner lite om hur polisen i USA militariserats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, trist utveckling. Men vad göra? Malmö slits i bitar av gäng- och etniskt färgade gatukonflikter. Lägg till att varken MC-knuttarna eller juggarna inte på något sätt kommer att ge sig utan strid och alla parter är rätt kraftigt beväpnade. Ovanpå den mycket sköra sociopolitiska situationen. Ett vanligt polis- brandkårs- eller ambulansingripande i "fel" bostadsområde kan leda till regelrätt upplopp. I och med att politikerna inte vill se problemet och göra något konstruktivt så faller det på polisen i allmänhet, piketen i synnerhet att upprätthålla i alla fall grundläggande ordning. För att göra detta behöver de hårdvara som kan möta de tungt beväpnade gangstergängen som numera styr över mer än en fjärdedel av Malmö. Tråkigt men sant. Hade jag haft makt i frågan hade jag fördubblat resurserna till piketerna (Både Golf, Alpha och Mike) ty de är dem (och socialen) som håller kaoset från att nå kritisk massa.

   Radera
  2. Sierra, inte Alpha. Alpha var Uppsalas numera nedlagda operatörer avsedda för att skydda Forsmark.

   Radera
  3. I USA är militäriseringen av det civila polisväsendet så mycket mer långt gången än i Sverige att det inte är meningsfullt att göra en jämförelse. Fängelsesystemet är också delvis privatiserat och de bisarra amerikanska straffsatserna kan till stor del förklaras med att ju fler fängelsedagar desto mer pengar i kassan för de amerikanska systementreprenörerna. Dessa entreprenörer mutar också domare med flitpengar för varje amerikan de dömer till fängelse, ju längre straff desto bättre. Det amerikanska systemet med plea deals är också en annan mekanism för generering av fler kunder till det privatiserade fängelsesystemet.

   Radera
  4. @Cornu; I stand corrected; Golf, Sierra och Mike ska det förstås vara. Visste inte att Alpha var nedsläckta. Så det är i princip bara Securitas nu som vaktar Forsmark? Lysande...

   @Baronen; jo självklart kan man inte dra en "rak" jämförelse mellan US&A och Sverige i det här läget, men jag köper ändå signatur Tiny578:s poäng: det är oroväckande att polisen behöver militär-liknande materiel för att klara av sin tjänsteutövning.
   Detta är en diskussion som de ursprungliga "Beck"-böckerna är exempel på; hur kriminaliteten på sjuttio- och åttiotalet plötsligt dök upp med helautomatiska vapen och en brutalitet som tidigare var mer sällan sedd. "Den vedervärdige mannen från Säffle" är en analys av hur detta våld möts med mer våld från polisens sida, vilket triggar ännu mer våld. Det är en hopplös cykel. Nu närmar vi oss det som Sjöwall/Whalöö varnade för; en brutaliserad, tungt beväpnad polisstyrka, politiker som saknar kontakt och insikt i hur våldet exploderar på gator och torg, och en vettskrämd allmänhet som yrvaket undrar vad som hände. Malmö är ett mikrokosmos över hur svenska storstäder kommer att se ut om inget radikalt görs omedelbart.

   Frågan kvarstår dock; om vi inte ger polisen medlen och materialen för att möta ganstergängen och upploppen, vad skall vi då göra?

   Radera
  5. Sveriges idag tredje, snart andra, största parti har åtminstone en betydande delmängd av svaret på din avslutande fråga.

   Radera
  6. @Pingvin: Syftar du på hur kriminaliteten plötsligt "dök upp" på sjuttio och åttiotalet och använder skönlitterära böcker som källa? Om jag tänker på kända kriminella och terrorister under sjuttiotalet så tänker jag på Arkan och kapningen på Bulltofta.

   Det ökande kaosandet i Sverige drivs dock inte enbart av invandring av vilda Uruk-Hai utan även på grund av kulturell korruption från det stora borgerliga föregångslandet i Väster. Det mest fördärvande som kommit därifrån någonsin var inte våldsamma filmer utan 68-vågen. Jag är anhängare av teorin att finnarnas dåliga förmåga att tala engelska och därmed ta till sig trender från Det Borgerliga Föredömet är orsaken till att Finland idag är det minst degenererade nordiska landet.

   Radera
  7. Martin: Sverigedemokraterna erbjuder inget annat än plåster och smärtstillande mot ett knivhugg i buken. Det finns inga vägar ut inom ramen för nuvarande politiska system. Sverige är en allmänning som betas ner till rötterna av utländska och inhemska politiska och ekonomiska särintressen.

   Radera
  8. @Martin; Nope, de har de inte. Inte i det längre perspektivet. -De kommer att lätta på den omedelbara platsbristen och de följder de får, och däruti ligger som bekant en hel del kriminalitet. I det långa loppet kan de dock inte göra särskilt mycket. Skadan är redan skedd, gängen etablerade, no-go-områdena fullvuxna och smuggelvapnen redan i omlopp. Lägg till att gangsterkulturen får i princip hyllas oemotsagd i bland annat populärkultur.

   Jag vill också lägga till att jag helt enkelt inte köper resonemanget att allt kommer att bli så fullständigt hunky-dory bara vi drar åt migrationspolitiken. En del problem kommer att tappa i styrka, ja, men resten av systemet är i lika illa skick som förut. Vad jag förstått har detta snart andra största parti inga som helst egentliga idéer om vad som skall göras efter att spargrisen "förvisso vansinnig migrationspolitik" slaktats och dränerats. De har ingen strategi för att möta varken skuldmättnaden, avindustrialiseringen, energikrisen, bostadskrisen, härdsmältan i utbildningsväsendet och så vidare. Ska jag vara ärlig så tycker jag inte att de är seriösa i försvarsfrågan heller. Bara populistiska utspel om mer pengar, men ingen problematisering eller strategi. Ingen djupare diskussion om problemet med frånvarande missilförsvar, hur vi skall få personalförsörjningen att fungera eller att FM faktiskt måste välja; vara försvarsamakt eller monter för vapenindustrin.

   Radera
  9. @Baronen; Jag sa inte att det var vetenskapliga källor som för tid och evighet avslutar denna tråd med en fanfar riktad till mitt genius, jag använde det för att visualisera min poäng; att det inte var lika mycket hypervåld förr som nu, och att svensk polis nu måste rustas som soldater för att klara av "kaosandet". Detta rustande, kombinerat med en allt snabbare roterande våldscykel (som till stor del utgörs av att kriminella köper ännu större vapen och ännu mer läbbig ammunition), skapar ett extremt explosivt läge, som ingen, varken polis, politiker eller medborgare riktigt förstår. Vidare försökte jag peka ut att den här utvecklingen varandes det för tidigare, och ett lättillgängligt exempel för sådana varningar står att finna i skönlitteraturen från den tiden jag grovt refererar till, det finns också långa, fina rapporter om detta för Baronen att gotta sig i om han vill det också.

   Jag kan dock hålla med om att jag uttryckte mig slarvigt; självklart "dök" inte kriminella med automatvapen upp på sjuttiotalet som gubben i låden, men jag hävdar att "någonting" hände i det Svenska samhället i skiftet sextio-sjuttio-åttio talet; som jag förstått det, blev det allt mer grovt gatuvåld, mer tyngre vapen, mer narkotika, mer organiserad brottslighet, och polisen hängde inte med. Detta kompenserade polisen för genom att bli brutalare, begära tyngre vapen och nu, disponera pansarbilar. Behövde polisen pansarbilar på femtiotalet? Nej. Behövde polisen automatvapen, skottsäkra västar och krypskyttar på femtiotalet. Nej. Fanns ens begreppet "no-go areas" på femtiotalet? Nej. På trettio år har polisen gått från skärmmössa, vita handskar och guldknappar till paramilitärt rustade råskinn, ivrigt uppbackade av lika brutala vaktbolag. Detta ställs mot tungt beväpnade gäng som kontrollerar hela stadsdelar. Något har gått väldigt, väldigt fel på jämförelsevis kort tid.

   68:ans tilltagande dominans av politiken, massmedian och administrationen är säkerligen en del av förklaringen till dagens läge, där är vi överens.

   Vad Finland beträffar har jag ingen aning, men jag tvivlar på att det skulle vara så mycket bättre; de få finnar jag har mött vittnar om vansinnigt gatuvåld, vapenfixering á la USA och machokultur som inte sällan utmynnar i besinningslösa slagsmål. Lär vara mycket heroinproblem där också. Att storgatan i centrum av Helsingfors sägs ha det osmickrande smeknamnet "knivskärarboulevarden" säger en hel del, men det kanske bara är lösa rykten.
   Men men, inga bomber i julruschen ännu så där ligger de ju i lä...

   Radera
 3. Sjukt att polisen militariseras! Klart vi kopierar USA.

  Länk till Armstrong; Hur det fortgått overthere. Folket kommer att göra uppror och drabbas av polis och militär. Fy fan! Dekadens och girighet och inte minst makten inom makten demonstreras.

  http://armstrongeconomics.com/2015/02/23/if-you-want-to-kill-someone-call-the-police-just-say-he-has-gun/


  Precis som med drönare skiter man i att oskyldiga drabbas. Och värst är att ingen ställs till ansvar. Dt är tidens tand och ett förebåd inför den nödvändiga kraschen eftersom makten inte klarar att reformera, överskuldsatta som de dessutom är. Folk kommer inte att acceptera alltför stora skillnader.......etc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fenoment du syftar på kallas för "swatting" om nu någon är nyfiken.

   Radera
 4. Ser fortfarande inte hur den här pansarbilen ska hjälpa mig att få tillbaka min stulna cykel. Men lite cool är den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den pansarbilen kommer inte att hjälpa dig med din stulna cykel, korrekt.
   -Men tyvärr nödvändig för att möta den nya kriminaliteten som tidigare max var beväpnade med en pistol, kniv eller avsågad hagelbrakare, nu kommer vevande med tunga automatvapen, molotovcocktails och understödd av en mobb bestående av halva förorten.

   Radera
  2. @Pingvin Tunga automatvapen fraktar man runt på fordon. Handeldvapen är lätta vapen.

   Automatkarbiner och kpistar är faktiskt väldigt sällsynta för att de är bökiga att gå runt med. Kriminella vill ha vapen på sig hela tiden för att skydda sig mot andra kriminella eller för att själva kunna hota och då är det pistol eller revolver som gäller.

   Radera
  3. @Baronen; Ursäkta benämningsfelet, men jag tror du förstår vad jag menar.

   Jaså? Här i muteborg så får jag intrycket att de hittar automatiska vapen hela tiden när de bustat någon gängtönt. Men visst, de är nog lite svåra att ha under den mörka munktröjan till vardags, men de finns i arsenalen och dyker upp när det hettar till mellan dem eller när de gör bryt. Sprängmedel av olika typer och handgranater vet jag också finns för hugade spekulanter som är i svängen.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Kan det vara ett knep för att spä på bombgruppernas budget á la FMV? Fordonen flyttas över från piketen - som är den enda användaren - för att genom interndebitering hyras in vid behov. Bombgruppen får på så sett mer dollars och allt tas "inom ram". Ben's cykel får betala priset genom att ännu mer kosing dräneras från kärnverksamheten i form av Kling och Klang på gatan...

  SvaraRadera
 7. Den där stulna cykeln är bara halvt på skämt, det är typ enda gången jag behövt polisen och då har de ju inte hjälpt mig ett piss. 100% fail. Polisen har ett enormt pedagogiskt problem gentemot sina uppdragsgivare (t ex mig) med att förklara sin verklighet och varför de köper sådana här festliga leksaker istället för att lösa vardagsbrott. Det vore ganska anständigt av dem att åtminstone försöka förklara det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sorgligaste är väl inte att de lägger pengar på en "leksak" som sandkatten, utan att de sedan "vaskar" den genom att ta den från de som ansåg sig behöva den, och ger den till dem som inte tycker sig behöva den. Har polisen så mycket pengar och resurser att man har råd att använda sig av sandkatter som vanliga personbilar?

   Radera
 8. Är det rikspolisens etiknämnd som vart ute och harvat på områden de egentligen inte ska lägga sig i, igen?

  SvaraRadera