Cornucopia?

2015-02-14 08:17

Ryssland medger skriftligen närvaron av trupp och utrustning i Ukraina

Via LiveLeak uppmärksammas vi på en finsk rapport om det nya Minsk II-avtalet. Där påtalas det att det explicit i avtalet nämns att det toppmoderna raketartillerisystemet Tornado-S ska dras tillbaka från Ukraina, vilket är ett skriftligt medgivande om närvaro av rysk trupp och rysk utrustning i Ukraina, undertecknat av Ryssland själva.


Tornado-S (Wikipedia) började tillverkas 2011 och förbandssattes i ryska armén först 2012. Inget annat land har systemet och ingen annan än ryska soldater har någonsin utbildats på systemet, som inkluderar laddningsfordon då varje raket väger runt 800 kg.

Finnish Institute of International Affairs skriver i sin rapport:
"Among the heavy weapons to be withdrawn is the Tornado-S, which is explicitly mentioned. This high-tech, long- range multiple-launch rocket system (MLRS) entered into service in the Russian Federation in 2012, and is operated by no other state. Hence, if Tornados are to be withdrawn from the conflict zone, they could not have originated from anywhere but Russia."
Systemet kan alltså endast kommit in i Ukraina från Ryssland och kan inte ha tagits som krigsbyte från Ukrainas armé. Ej heller finns det några gamla värnpliktiga ukrainare som är utbildade på systemet. Både personal, system och ammunition måste alltså komma från Ryssland. Systemet har för övrigt sk bombkapslar, eller det som journalister gillar att kalla klusterbomber och bruket av systemet visar att Ryssland fullständigt skiter i att t ex Sverige avsagt sig sådana vapen och kommer använda dem ändå.

Tornado-S ska vara förbandssatt i 18:e motoriserade gardesdivisionen i Tjetjenien och 20:e motoriserade gardesdivisionen i Volgograd, vilket visar på att man omgrupperat trupp och utrustning avsevärda sträckor till Ukraina, ca 33 mil från Volgograd ("Stalingrad") eller ca 80 mil från Tjetjenien.

Minsk II-avtalet skriver uttryckligen att systemen ska dras tillbaka och här underskrivet av Rysslands representant. Underskriften kan ni själva se här (PDF).

Så var det med den saken. Skriftligt signerat medgivande från en rysk toppdiplomat.

I kommentarsfältet nedan får vi se hur rysk psyops och svansen av nyttiga idioter bemöter detta:
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

37 kommentarer:

 1. Får väl dra mitt strå till stacken då Lars som nyttig idiot...

  Jippi!
  Ytterligare ett ensidigt rysslandsinlägg av "rysslandskännaren" WIlderäng som vare sig satt sin fot i Ryssland eller Ukraina eller pratar ett ord ryska. I förra inlägget diagnostiserar han dessutom Putin och den ryska ledningen som psykopater utan att själv ha någon som helst utbildning på det. De flesta läkare och psykologer anser sig åtminstone behöva träffa sina patienter ett par gånger för att kunna ställa sådana diagnoser. Men inte Wilderäng inte. Nej nej är man så träffsäker enligt sig själv så behövs inte sådana små trivialiteter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du tycker inte det är intressant att konstaterat ryska förband skall dras tillbaka när de hela tiden hävdar att de inte är där? Märklig information att ironisera över.

   Radera
  2. Dessutom är det ganska naturligt att man noga bevakar den största konflikten i Europa på typ 25-30 år och skriver en hel del inlägg om den.

   Radera
  3. @elrond: Kolla upp begreppet "cherry picking" och "ad hominem". Att undvika dessa fenomen kan avsevärt underlätta för din egen argumentationsteknik och för oss andra som förhoppningsvis slipper dumma kommentarer.

   Jag kan rent av hjälpa dig på traven:
   "Cherry picking is the act of pointing to individual cases or data that seem to confirm a particular position, while ignoring a significant portion of related cases or data that may contradict that position."
   http://en.wikipedia.org/wiki/Cherry_picking_%28fallacy%29

   An ad hominem (Latin for "to the man" or "to the person"[1]), short for argumentum ad hominem, means responding to arguments by attacking a person's character, rather than to the content of their arguments.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem

   Radera
  4. Elrond, om du inte gillar skribenten och det som skrivs, varför läser du det och dessutom kommenterar det? Vore det inte enklare att bara strunta i det och göra något annat i stället?

   Radera
  5. Neo Cortex, Det där var det dummaste jag någonsin hört.
   Dålig journalistik = monolog, bra journalistik = dialog.

   Du kanske tycker det vore bättre om man stängde av kommentarsektionen helt så att man inte kan diskutera det som skrivs?

   Radera
  6. Nä, men kritik bör vara konstruktiv.

   Radera
  7. Elrond och Ivl tillbringar förstås hela dagarna med att tvångsmässigt neurotiskt läsa sånt som de inte gillar att läsa om. De flesta människor tycker att det är både tråkigt och jobbigt att läsa sånt som de ogillar, och väljer i stället att läsa sånt som de gillar, om de inte får betalt förstås.

   Radera
  8. Elrond - du är dum i huvudet men bekymra dig inte, det är medfött, så det är inget du kan göra åt saken.

   Radera
 2. Bara för att det förs över kvalificerad rysk militärmateriel till separatistområdena behöver inte innebära att de är bemannade med reguljär rysk militär. Notera att separatistområdena representerar den mest industrialiserade delen av Ukraina som under lång tid levererat kvalificerad militär utrustning till ryska försvaret. Kombinera detta med det faktum att miljontals flyktingar från östra Ukraina har gått till Ryssland och det skulle förvåna mig om inte många av dessa har kvalificerad värnpliktsutbildning inom både artilleri och avancerade system såsom ballistiska robotar som nu används från Kiev-sidan i konflikten. Att utbilda dessa för att hantera Tornado-system tror jag inte är särskilt svårt att genomföra. Att sedan många i östra Ukraina även har dubbla pass ställer naturligtvis till det för propagandasystemen i väst.

  Notera att den enda bevisliga närvaron av utländsk reguljär trupp i Ukraina är i form av Polska piloter och specialförband, tillika trupp från Litauen vad jag har kunnat utläsa av rapporter. Tillkommer externa legoknektar från väst... Och vapenleveranser har sedan lång tid genomförts från Polen tillika leveranser av ammunition. Att inte notera detta är hyckleri...

  "FSB-agenten" Sten-Erik Björling :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar bara finnas en Sten-Erik Björling i Sverige. Om du inte är han är det på gränsen till identitetsstöld.

   Radera
  2. Bra där. Klart det är på ett visst sätt om hr Björling "tror det".

   Radera
  3. Bara för att det står Nasa på en rymdfärja behöver den ju inte vara bemannad av amerikaner. Det kan ju lika gärna vara värnpliktiga guatemalaner som styr skeppet. Jag tror inte att det är så svårt att lära en guatemalan att köra rymdfärja.
   Är ni rasister eller?

   Radera
 3. Läser just nu en bok om kubakrisen, tidigt 60 tal där Sovjet etablerade en nära allierad några mil från USA. Förstår delvis frustrationen i Moskva, att jämföra med frustrationen i Washington oktober 1962 som nästan blev till ett kärnvapenkrig.
  Knutte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om USA omedelbart efter Majdan ställt kärnvapen i Donetsk skulle jag förstå liknelsen. Förutom grisbukten som de fått kritik för har vad jag vet USA låtit Kuba vara ifred militärt, trots Sovjets stöd till Kuba. Lite humor i sammanhanget är den kontinuerliga flyktingströmmen från Kuba till just USA.

   Radera
  2. The Russia Sanctions bill that passed “unanimously,” with no scheduled debate, at 10:23:55 p.m. on Dec. 11, 2014, includes:

   11. A path for the U.S. withdrawal from the INF Treaty, which went into force in 1988. The implications of this are immense. An entire series of arms agreements are at risk of unraveling. It may not be long before NATO pushes its newest client state, Ukraine, to abrogate the Non-Proliferation Treaty, which Ukraine signed when it gave up its nuclear weapons, and establish a renewed nuclear missile capability, 300 miles from Moscow.

   Radera
  3. En förutsättning för Ukrainas avväpning var att bl a Ryssland garanterade deras territoriella integritet. Hur har det fungerat tycker du? Ukraina är i sin fulla rätt att skaffa kärnvapen.

   Radera
  4. Ben menar du alltså liksom Iran?

   Radera
 4. Jag skall inte slåss efter lördag kväll 24 00.
  Det lovar jag.
  Se där en fredsförklaring som reser en del följdfrågor!

  SvaraRadera
 5. Typiskt att det är finnar som märkte det.
  Sover svenska Must?
  Att politiker i Sverige skulle vara läskunniga är att ha för höga tankar om dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Senast nu når det politiker.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Must är nog vakna men svenska politiker skyndar att gräva ned och skyla över så vi inte "provocerar" ryssland.

   Ett aktuellt exempel är Utrikesdeklarationen med slutsatser som "Spänningarna mellan Israel och Palestina oroar oss.", "Regeringen undersöker förutsättningarna för att skicka svensk militär personal till Irak som kan bidra till utbildning av trupper som strider mot ISIL."
   "Sverige behöver kontinuerligt se över och förnya samarbetet och dialogen med ett Afrika i snabb förändring.", "I Latinamerika ser Sverige fram emot att fördjupa politiska kontakter och ekonomiska relation", "Närmandet mellan USA och Kuba är historiskt och inger hopp", "Regeringen eftersträvar ett närmare samarbete med Kina", "Sverige stärker det civila engagemanget i Afghanistan" "Nu formas en feministisk utrikespolitik vars mål är att motverka diskriminering av kvinnor, förbättra kvinnors villkor samt bidra till fred och utveckling."

   Ukraina nämns EN gång; "När kammaren debatterade utrikespolitik för ett år sedan inleddes den ryska aggression mot Ukraina som utgör den största utmaningen mot europeisk fred och säkerhet sedan kalla kriget"
   Men det finns ingen plan, vi har ingen ståndpunkt, ingen åsikt, vi stöder inte någon handling!!
   Jag kan inte dra någon annan slutsats än att man vågar inte. Det är lättare att vara kaxig mot länder långt borta.

   Radera
  3. Vore intressant att veta vad det betyder att föra dialog med Afrika.

   Radera
  4. "Hello Africa, Tell me how you're doing!"

   Radera
 6. Enda anledningen till att europeiska politiker inte har gått ut offentligt och officiellt att Ryssland har invaderat Ukraina är att det skulle automatiskt leda till ett antal obehagliga beslut. Till exempel vad europeisk solidaritet innebär i praktiken. För trots allt så vill man som politiker hellre köpa bröd och skådespel till folket för att vinna val, än faktiskt säga att det är hårda tider nu och man måste satsa på nattväktarstaten.

  /Statsmannen

  PS: Att reguljära ryska förband opererar i östra Ukraina är ställt bortom allt rimligt tvivel. De som tvivlar är begåvade med antingen en väldigt begränsad intellektuell kapacitet, naivistisk världsåskådning (kommunist, socialist, miljöfascist) eller så tycker man att Ryssland idag är den bästa formen av samhällsskick som existerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om ryssarna invaderat Ukraina hade man aldrig gjort det avtalet som slöts. Och varför åkte merkel och hollande dit och förhandlade när USA tidigare varit där med olika personer.

   Ryssland kan mycket väl vara i Ukraina men det handlar då om försvar. Hur väst hanterat situationen är sanslöst korkat för man har stärkt Putins ställning i Ryssland. Till och med liberaler mm har börjat tveka om västs förträfflighet. Andra länder som Kina, Indien mm kan heller inte missat och dragit öronen åt sig

   Radera
  2. Du har en poäng i att väst borde försöka agera katalysator för en rysk splittring.

   Radera
  3. Ryssland försvarar sig i Ukraina? Mycket ska man höra.

   Radera
  4. Borde vara likadant som när man sa att Sveriges försvar började i Afghanistan. :p

   Radera
  5. Sverige hade fn-sanktion att backa upp det med. Vad har Ryssland?

   Radera
  6. Har man en FN-sanktion i ryggen behövs ingen hjärnaktivitet.

   Radera
  7. Och har man en mafioso-sanktion av Putins kaliber, så behövs inte heller någon vidare hjärnverksamhet. Bara att lyda order och exekvera, annars blir det ett hästhuvud i sängen, och det vet man ju är väldigt jobbigt för veganer som Hitler [ref Godwin].

   Radera
 7. Dags nu att sluta diskutera Rysslands expansion på psyopsens villkor. Deras mål är ju bara att ta fokus från det realpolitiska skeendet och haka fast alla i en pseudodebatt om det självklara.

  Debatten borde styras över till att handla om strategi och motmedel. Vad ska göras?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget, leken är över. Dags att återgå till det normala

   Radera
  2. Kingen, du kan ju börja med att anmäla dig som frivillig för att förstärka Ukrainas stridskraft.

   Radera
 8. https://verklighetennu.wordpress.com/2015/02/20/ukraina-en-bricka-i-spelet/

  SvaraRadera