Cornucopia?

2015-02-28 07:56

Rysk oppositionsledare och Putinkritiker avrättad på öppen gata

En av de ledande ryska oppositionsledarna, Boris Nemtsov, mördades sent igår kväll på öppen gata utanför Kreml när han var på väg till ett möte inför anti-krigsdemonstrationer. Mordet kan närmast beskrivas som en avrättning, där en bil stannade och fyra män hoppade ut och avrättade Nemtsov med fyra skott.


Nemtsov var mycket kritisk till Rysslands invasion av Ukraina och kallade Krimannekteringen för stöld och att Krim måste lämnas tillbaka till Ukraina. Han var tidigare ställföreträdande premiärminister under Jeltsintiden.

Med oppositionsledare avrättade eller kastade i fängelse för påhittade brott, som inte ens "brottsoffret" hävdar skett, så är frågan om det alls kommer finnas någon som vågar protestera mot fascisten Vladimir Putin. Några fria media finns knappt längre, och Kremls propagandaapparat har full kontroll över medborgarna. Demokrati finns knappt på pappret, med tanke på begränsningarna av demonstrations- och yttrandefriheten.

I en demokrati gäller följande:
 1. Valda befattningshavare. Beslut tas och lagar stiftas av valda befattningshavare.
 2. Fria och opartiska val. Krav här är bland annat valhemlighet.
 3. Allmän rösträtt. Alla vuxna har rätt att rösta, med få undantag. Dahl gjorde dock ett undantag och en polyarki kunde vara en polyarki även om bara ena könet hade rösträtt, dvs männen. Men allmän rösträtt ska gälla utan krav, dvs man ska inte behöva betala skatt, betala avgift för att rösta etc, utan oavsett status ska man ha rösträtt.
 4. Rätt att kandidera. Alla har rätt att ställa upp i ett val.
 5. Yttrandefrihet. Hit räknas också rätten att fritt demonstrera.
 6. Press-, tryck- och publiceringsfrihet. Man ska kunna nyttja alternativa informationsskällor, som fri TV, fri radio, fri press och fritt Internet för att skaffa sig (des)information.
 7. Föreningsfrihet. Det ska vara fritt att bilda föreningar, politiska partier, fackföreningar etc som påverkar samhället eller driver lobbying. Hit räknas också möjligheten att inom föreningar föra en diskurs utan insyn från myndigheter, vilket inte längre gäller pga övervakning av Internet. Tre personer som delar ett intresse är en förening, det behöver inte formaliseras.
Punkt 5., 6. och 7. gäller inte i Ryssland och punkt 4. begränsas kraftigt, t ex godkändes inte Nemtsovs politiska parti och fick inte ställa upp i val. Punkt 2. gäller inte heller, då det omfattande valfusket bevisats om och om igen, t ex med Tjurovs fördelning redan 2011. Därtill är inte valen opartiska, eftersom yttrandefrihet och press-, tryck- och publiceringsfrihet inte råder. Det enda som faktiskt gäller är punkt 3. och 1., men utan de andra punkterna är dessa punkter meningslös. Allmän rösträtt hade man även i Sovjetunionen, där man hade "valda befattningshavare".

Man kan med säkerhet konstatera att den som uttalar stöd för Putin är en anti-demokrati.

Rysk psyops och nyttiga idioter tar vid i kommentarsfältet. Kom ihåg att endast diskutera frågan om den ryska obefintliga demokratin, även när de försöker peka på något annat land och säga "men X då". Men det är bara att konstatera att vare sig i EU, USA eller NATO mördas ledande oppositionspolitiker på öppen gata, utanför regeringskansliet. Och inte heller i de icke Ryssland-ockuperade delarna av Ukraina, även om oppositionen mördas på löpande band i de ockuperade delarna.

Tillägg: Patrik Oksanen har skrivit en läsvärd ledare i ämnet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

120 kommentarer:

 1. Inget nytt under solen - Det är farligt att ha rätt när en regering har fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha :-) Ett mer uppenbart skolexempel på en false-flag går nog inte att hitta. Just det här varnade Putin för, för 2 år sedan.. :) Finns på youtube..
   Gick ni på det om Iraks massförstörelsevapen också eller? Jag börjar undra om det finns nån befolkning överhuvudtaget som är mer hjärntvättad och naiv än den svenska..

   Radera
  2. Det hittade dem ju

   http://www.nytimes.com/interactive/2014/10/14/world/middleeast/us-casualties-of-iraq-chemical-weapons.html?_r=0

   Radera
  3. Det hittade dem ju

   http://www.nytimes.com/interactive/2014/10/14/world/middleeast/us-casualties-of-iraq-chemical-weapons.html?_r=0

   Radera
  4. Det hittade dem ju

   http://www.nytimes.com/interactive/2014/10/14/world/middleeast/us-casualties-of-iraq-chemical-weapons.html?_r=0

   Radera
  5. Martin, vem är hjärntvättad...?
   Irak hade inte bara kemiska massförstörelsevapen, de använde dem dessutom. Är du helt blåst?
   Att varna för en false flag innan den inträffar vet jag inte om det är så väldigt smart egentligen... I din värld verkar det tydligen mycket trovärdigt.

   Radera
  6. Här har ni mer om Iraks faktiska kemiska vapen och de lager som nu fallit i händerna på IS.

   http://cornucopia.cornubot.se/2014/10/new-york-times-usa-hittade-tusentals.html

   Myten att Irak inte hade kemiska vapen är bara en myt. Det upptäcktes massvis och som finns länkat till i blogginlägget sårades många amerikanska soldater av kemiska stridsmedel.

   Radera
  7. Jo det har fabricerats rejält med "bevis" i efterhand för att rädda skinnet.
   Men inget som var i närheten av att hota USA eller någon annan i den skala som påstods.
   Att producera lite kemikalier här och där kan vem som helst göra.

   Radera
  8. Du är medveten om att den irakiska regimen hade stor kapacitet på området och använde den till att gasa ihjäl tusentals kurder med antar jag?
   Annars är liksom diskussionen helt meningslös.

   Radera
  9. Fabrikationen av bevis har du förstås belägg för, Martin?

   Radera
  10. @ Cornu: De flesta länder har väl massförstörelsevapen, billiga sådana som stridsgas och Irak under Saddam använde sig av dessa under kriget mot Iran, men då var han good guy och de som upprördes betraktades som västfientliga psyops. Så detta var inte obekant utan senast gällde det annat. Vilka aldrig kunde påvisas. Det var väl inga hemligheter han skulle avslöja. Rysslands inblandning i konflikten i Ukraina är uppenbar , men väst handlar inte så, de gömmer sig bakom Rysslands förnekande att det finns reguljära förband där och kanske är det sant. Men Väst har givit en dolkstöt i ryggen på ukrainarna. Olika politiker far till Majdan och lovar stöd och när kommer det till kritan så finns inget. Jämför med Ungern 1956. Oavsett om man är stridtupp eller fredsduva så bör man granska situationen kallt.

   Radera
  11. @ Cornu: Tror du personligen att det kan finnas någon annan förklaring till mordet än att Putins polare översymboliskt ville tysta en kritiker mitt på en bro 200m från Kreml?

   Radera
 2. Finns det nån etnisk ryss här kommer han att ta upp att vår statschef är en analfabet som ärvt ämbetet. Det brukar sluta där när man snackar med ryssar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och grabben är ju gift med en flicka från Tyskland.
   Känns ju nästan lite Ryskt.
   Ja, Molotov Ribbentrop pakten.
   Länderna föll ju i varandras armar i augusti -39...
   Ja, Ryssarna har ju vanan inne.
   Alexander I och herr Nappe Tilsit 1807.
   Historien upprepar sig.

   Radera
 3. Listan måste nog utökas med rätt till rättvis rättegång och likhet inför lagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen. Nu handlade dock listan främst om själva valsystemet.

   Att likhet inför lagen och rättvis rättegång inte föreligger i ett extremt korrumperat Ryssland gör förstås inte saken bättre.

   Radera
  2. Att likhet inför lagen inte föreligger och att de dömande i rättegångar inte är oberoende anser jag som en av de värsta bristerna i dagens Ryssland. Det är värt att påtalas.

   Radera
  3. I länder som fungerar garanterar rättsväsendet äganderätten. I Ryssland är rättsväsendet och andra myndigheter instrument för maffian att stjäla exempelvis hela företag, och regimens instrument för att dela ut godtycklig bestraffning till de som inte lyder.

   Radera
  4. Ja, där är vårt kära Sverige verkligen ett föredöme.
   Tänk på Tomas Qvick.
   Först fälld i en hoper rättegångar
   Därefter friad i en ny hoper dylika.
   Det, mina damer och herrar, är verklig rättvisa det.

   Radera
  5. Ja Quick-debaclet visade ju på en glitch i maskineriet. Men skillnaden är att i ett fungerande samhälle blir dessa glitchar offentliga, diskuteras, processas, och leder i bästa fall till åtgärder för att förhindra att de upprepas.

   Radera
  6. När ni ändå är inne på rätts-osäkerhet så skall ju djurskydd nämnas.
   Där existerar inte ens rättegång. Ingen chans att försvara sig.
   Inspektörerna är inspektor, domare och bödel.

   http://cornucopia.cornubot.se/2014/05/miljopartiet-i-regering-dodsstoten-for.html

   Radera
  7. Det ryska rättssystemet är inte att lita till om man följer de principer vi tillämpar. Det liknar snarare det som råder på denna sajt, vilket Bendover förhånar. Vi vill ha en bov och varför inte Putin personligen, han bor ju bara 200 m från brottsplatsen och han har goda kunskaper i kampsport.

   Radera
 4. Liket har knappt kallnat men C anser sig redan ha tillräckliga bevis för att Ryska staten och Putin har mördat honom.
  Vi kan lägga ner både SÄPO och MUST och anlita det Wilderängska underrättelseoraklet istället! Visserligen har han vare sig satt sin fot i Ryssland eller Ukraina eller kan ett ord ryska men vad gör det?? Från sin fårfarm letar han blixtsnabbt upp allt som den elake putin och hans lakejer kan tänkas hitta på. Gärna innan de ens själva vet det.

  Till och med i Sverige mördas politiker utan att det alltid är beställt av någon. Ensamma galningar borde finnas även där.. Eller var Anna Linds och Palmes mördare utsända av Serbien och USA??

  Och du kallar oss nyttiga idioter. För vilken orsak? Bara för att vi inte håller med dig i denna frågan eller för att du tror att vi ska underlätta ett framtida ryskt maktövertagande av sverige?? (foliehatt på..)

  Personligen skulle jag isåfall vilja kalla dig en onyttig idiot som sprider en mkt onyanserad bild och uppviglar mot ett av våra grannländer. Och ja jag tycker vi ska ha ett starkt försvar alldeles oavsett vad Ryssland gör. Drar till och med mitt strå till den stacken genom att vara med i hemvärnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, så nu är du inte bara allmänspecialistläkare på min lokala vårdcentral, samt har bott ett antal år i Ryssland, utan också medlem i hemvärnet? Tjena.

   Radera
  2. 29 år sedan Palmemordet i kväll!

   Radera
  3. nej jag är inte på din vårdcentral. jag har heller inte bott mer än ett par månader i ryssland. och ja jag är med i hemvärnet. Låter det som en så totalt osannolik kombo att du var tvungen att efterlysa mig på twitter??

   Radera
  4. Fyra personer som samordnat avrättar en person kan knappast kategoriseras som ensam galning.

   Radera
  5. Va, stämmer det verkligen att han dvs Cornu inte satt sin fot någonsin i vare sig Ryssland eller Ukraina.

   Cornus påtagliga onyansering har jag tolkat som ett sätt att utmärka sig och synas i mediabruset. En vettig blogg som inte sticker ut antar jag får färre läsare.

   Din jämförelse med Sverige och Ryssland vad gäller politiska mord känns dock inte så relevant bl.a. beroende på den mängd mord och även åtal av politiska motståndare i Ryssland som är obehagligt unikt för Europa, möjligen med undantag av några andra fd sovjetrepubliker.

   Radera
  6. Jodå, du har sagt att du vet vad byborna tycker om mig och att du jobbar på vårdcentralen i området. Fast enda vårdcentralen för grannbyarna, rent av kommundelen, råkar vara här i byn. Där finns två läkare.

   Så när det blir krig eller kris lämnar du vårdcentralen och rycker ut med hemvärnet istället alltså? Bra att veta.

   Du är ett troll, sorry, finns inget annat. Möjligen är du en mytoman. Du kan väl som allmänspecialistläkare ta och ge oss en diagnos på din stalking av mig. Uppenbarligen ägnar du dig åt kartläggning, du har skrivit var jag bor, att jag har får, du följer mig på Twitter, du påstår dig prata med byborna om mig etc. Ser fram emot en självdiagnos.

   Radera
  7. Kingedward24, "In Putin Russia, lone lunatics appear in groups of four". Ifrågasätt inte Elrond nu, han är både hemvärnsman och läkare. Här i min by.

   Radera
  8. Det är ganska många som inte delar din bild av Ryssland såväl inom hemvärnet som läkarkåren.
   Och jag betackar mig för vidare efterlysningar av mig på offentliga forum. Jag kan mejla dig om du vill så kan vi ta en fika istället om du nu är så nyfiken på mig. Är föräldraledig under våren så jag har tid.

   Radera
  9. Om du inte vill bli efterlyst kanske du inte som narcissist ska lägga ut information om dig själv hela tiden.

   Absolut, maila mig gärna så kan vi fika istället.

   Radera
  10. Nej igen! jag jobbar inom vg region södra älvsborg. och jag har stött på folk från Sätila och då frågat om de känner dig.. "aha där bor ju Wilderäng" och då fått höra vad de ansåg om dig. inte mer stalking än så. att du har får och bor i sätila skriver du ju själv på bloggen.

   har inte twitter men har en annan kollega som följer dig på twitter som sms mig om ditt meddelande.

   Radera
  11. Jaså, verkligen? Din kollega var blixtsnabb på att SMS:a dig, sekunder efter jag skrev på Twitter. Imponerande.

   Varför skulle folk från Sätila åka någon annanstans än vårdcentralen för att träffa en allmänspecialist?

   Radera
  12. Gott! kaffe o kringla kan skingra de mest hetslga diskussioner! :)

   Radera
  13. ja hen snabb... hen tipsade mig nämligen om din artikel.. och jag smsade hen efter jag skrev kommentaren och då såg hen ditt twitter...

   det var inte en patient... "folk från sätila rör sig ibland som vanliga människor utanför byn..."(gammalt sätila ordspråk..;)

   Radera
  14. Ja, det finns ju många gamla kommunister i läkarkåren. Och de älskar väl fortfarande Ryssland.

   "En patient". Du baserar alltså ditt stickprov om vad "folk i Sätila tycker om mig", baserat på en enda person?

   Radera
  15. Det finns tusentals läkare och hemvärnssoldater och "ganska många" borde i alla fall vara fler än två så det går nog att finnas stöd för det mesta om man letar riktigt noga och hittar tre.

   Hemvärnssoldater brukar vara aktiva för att de finner landet, vänner och ibland även ovänner värda att försvara så det oroar när en stormaktsgranne hotar och invaderar grannar och även gör aggressiva markeringar mot oss. Att journalister och politiker mördas är en av de starkaste varningssignalerna som finns för att det snart kan gå riktigt åt helvete.

   Det borde vara ont om hemvärnssoldater som har en positiv bild av Rysslands ledarskap och politik. Jag har bara pratat med fler än 50 men mindre än 100 och inte träffat på någon. Själv har jag en positiv bild av vad Ryssland borde kunna bli, alla tänker inte så långt.

   Radera
  16. Väntar fortfarande på ditt mail, Elrond. Annars verkar det som att du var tvungen att skapa en fejkad personlighet på Internet innan du kan maila. Så lång tid tar det inte att regga en ny e-postadress och registrera sig på Facebook och Linkedin.

   Radera
  17. Sådant där ska man ha förberett i förväg, allt annat är amatörmässigt.

   Radera
  18. nej det har varit mer än en person..
   tänkte gå vidare med dagen nu då det är så fint väder..

   Jag tycker vi gräver ner stridsyxan nu och fortsätter igen under mer artiga former både på din blogg och om du vill kan vi ses någon gång.

   Ha en fortsatt fin dag! :)

   Radera
  19. Väntar fortfarande på ditt mail. Som du inte skickat. Går inte att ta ditt erbjudande på allvar, och därmed inget du skriver, om du inte skickar det där mailet.

   Radera
  20. mmm,, men jag är amatör inom IT så därför tar det tid när jag väl beslutar mig för det..

   jaha men nu är det så att min 8 månaders skriker och behöver mat så du får helt enkelt vänta

   Radera
  21. Du vet om att du helt saknar trovärdighet?

   Radera
  22. För att vara amatör inom IT så är jag t ex imponerad av att ditt IP-nummer inte dyker upp i någon av flera loggningsfunktioner, inklusive en som endast existerar specialbyggd för just min blogg.

   Radera
  23. Ur browsersignaturen kan man vanligtvis läsa ut massor med information, som dessutom i ett begränsat forum kan vara unik, vilket kan vara användbart...

   Radera
  24. Karl XII, Napoleon och Hitler hade likt Magnus Redin en positiv bild av vad Ryssland borde kunna bli. Tur för oss i den stora massan tänker alla inte så långt.

   Är det inte bra om dom mördar varandra där borta till sista man så att mer naturresurser kan exporteras till oss. Jag är tydligen en av idioterna i kommentarsfältet och förstår inte problemet.

   Radera
  25. I det insatskompani inom Hemvärnet som jag är aktiv finns inte en enda soldat eller befäl som är positivt inställd till Rysslands aggressioner eller Putins diktatur.

   Radera
  26. Det verkar som att en del (Urban P) inte kan skilja mellan folk och regim. Jag (liksom de flesta här är jag övertygad om) har största möjliga sympati för det ryska folket och önskar dem all möjlig lycka, däremot känner jag största möjliga avsky för den ryska maffiaregimen som bara är ett pinnhål bättre än Nordkoreas.

   Radera
  27. Hemvärnet sysslar bara med trams, en variant på en förening för inbördes beundran. Det finns ingen främmande makt på planetens yta som kommer att ta det här luspanka landet. Svenskarna dör istället av svält och sjukdomar när tillförseln utifrån upphör. Eventuellt slås Stockholm med befolkning ut med kärnvapen över huvudena på de patriotiska gevärsförsedda gröngölingarna så att färre dör plågsamt. Lycka till alla tokar med er kamp. Detta kan ni inte påverka och än mindre kan ni påverka situationen i Ryssland, utom möjligen försämra den. Ju mer ni kör er malande moralism desto sämre blir det. Så på nästa årsmöte lägg ner idiotin.

   Radera
  28. Jag ber härmed om ursäkt till signatur Elrond, som är en genuin äkta person, och ungefär det han utgett sig för att vara. Jag har verifierat detta på flera sätt och även talat med vederbörande på telefon.

   Radera
  29. Tack Cornu och Elrond för de bästa inläggen någonsin hitintills. Från mordet på Nemetsov (naturligtvis var det Putin själv. Bara 200m från Kreml) till vårdcentralen i Träryda. Vilken spännnvidd.

   Radera
 5. Usch, det ser inte bra ut med den ryska sk demokratin. Riktigt illa. Men när vi är inne på ämnet ryssar och rösträtt kan ju även nämnas läget i Baltikum. T.ex står det följande på wikipedia om Lettland:
  "Cirka 20 % av befolkningen är så kallade "icke-medborgare", huvudsakligen rysktalande som saknar rösträtt."

  Dessa personer kan vara födda och levt hela livet i Lettland. Någonting om kriterier för vilka som får medborgarskap står det ingenting om i de uppradade punkterna i artikeln. Medborgarskap leder ofta till rösträtt vilket innebär att saknas medborgarskap saknas oftast rösträtt. Detta tycker jag borde varit med i punkt 3 och därmed anser jag att även t.ex. Lettland har allvarliga problem med sin sk demokrati.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det dröjde inte länge: "Rysk psyops och nyttiga idioter tar vid i kommentarsfältet. Kom ihåg att endast diskutera frågan om den ryska obefintliga demokratin, även när de försöker peka på något annat land och säga "men X då"

   Radera
  2. Även Elrond ovan lyckades omedelbart dra upp USA.

   Radera
  3. Jan, känner du stolthet över hur Ryssland leds?

   Radera
  4. @Magnus Redin
   Inte alls på något sätt. Hur kunde du överhuvudtaget ställa frågan. Läste du inte vad jag skrev?

   Radera
  5. @Unknown
   Eftersom ryssars situation i andra länder är en del i Rysslands politik exvis hållningen till ryssar boende i Ukraina och Baltikum så anser jag att det är av värde att ange även demokratiska läget i något exempel där. Detta även om jag också kunde läsa att Cornu inte alls uppskattar det. Här använde jag dock min yttrandefrihet till det jag tyckte var relevant att känna till även för vår inställning till Ryssland och dess politik.

   Radera
  6. Jag är imponerad över att baltstaterna förhåller sig så bra till de ryska befolkningsgrupperna efter två generationers ockupation som började med massmord och på slutet bara var armod. Det är troligtvis huvudanledningen till att Putinregimens propaganda inte får större effekt.

   Å andra sidan förefaller många ryssar som inte lever lika goda liv som ryssar i Estland finna tröst i att Putin är en ledare som utstrålar kraft. Att finna livsmening i att vara kraftfullt behärskad förefaller för mig vara någon form av slavmentalitet, det är nog bra för psykets överlevnad att finna något gott i det usla men de skulle kunna ha det mycket bättre.

   Radera
  7. Jan,
   Det är ju lite uppseendeväckande att en gentemot Putin oppositionell som ska publicera en rapport som förväntas vara kritisk mot den ryska ukrainainblandningen, skjuts excutionstyle av fyra knektar. Det är liksom ett tungt ämne. Att då efter första raden svänga av till någon bristande behandling av den ryska minoriteten i Letland gör att du bara kan vara en psyops i mina ögon. Hur kan du annars förklara att du närmast tvångsmässigt försöker styra över diskussionen på annat så fort som rysslandskritisk debatt kan förväntas?

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Om dom är ryssar och mobbade av balterna, varför inte ge dem ryska pass?

   Radera
  10. @Ben Dover
   Hålla herr Putin, där avslöjade du dig allt.

   Skämt åsido, du låter här precis som Putin. Du verkar ha missat att det är just detta som Putin också kommit på.
   Själv är jag mycket emot det eftersom en risk finns att Ryssland då vill värna ännu mer om ryssar boende i Baltikum som då även är ryska medborgare. Det känns som att de baltiska staterna verkligen leker med elden med sina i regler för medborgarskap.

   Radera
  11. @Magnus Redin
   Jag har en direkt motsatt uppfattning om Balternas inställning till att ge ryssar boende och födda i baltikum medborgarskap. Med din uppfattning som jag uppfattar som rent skrämmande innebär det ju att en ryss på 20 år född och boende hela livet i Baltikum dvs född efter att balterna redan var fria från Sovjet skall lida av att han föddes av ryska föräldrar i Baltikum. Han har ju inget med den Sovjetiska tiden att göra överhuvudtaget.
   Tänk om man hade liknande idéer om t.ex. Sydafrika och de vita där. Usch vilken värld vi i så fall skulle leva i.

   Radera
  12. @Kingedward24
   Du verkar inte ha fattat att balternas hantering av ryssar som bor i Baltikum har påverkat ryssarnas hantering i Ukrainakonflikten. Dessa skeenden är delvis beroende av varandra även om du säger dig tycka just det är skrämmande.

   Radera
  13. Det är väl en högst rimlig handling om de är statslösa. Särskilt om man som Putin säger sig värna om ryskspråkiga.

   Radera
  14. Det är väl en högst rimlig handling om de är statslösa. Särskilt om man som Putin säger sig värna om ryskspråkiga.

   Radera
  15. Är då ryssarna i Baltikum diskriminerade utöver språkkravet för medborgarskap?

   Ett språkkrav är fullt förenligt med en liberal "equal-opportunities"-politik. Kravet går inte ut på "absorberande assimiliation" - att de måste "bli ester/letter/liatuer" i varje kulturellt avseende, utan om "additiv assimilation" - att de för sin egen sociokulturella framgångs skull måste koordinera sig språkligt med majoritetskulturen. Sen kan de sjunga vilka godnattvisor för sina barn de vill.

   Visst kan man ifrågasätta idén om ett dominerande "Staatsvolk" i allmänhet. Men ester och letter är lättviktare i det sammanhanget jämfört med Israel.

   Radera
  16. Jämför med Finnland. 5% av befolkningen talar svensk, har fullständiga medborgerliga rättigheter, har garanterad rätt till undervisning på sitt modersmål. Undervisning i andra inhemska modersmål är obligatrisk. En väg som också de baltiska etnokratierna borde snegla åt.

   Radera
 6. "Vem kommer att minnas allt det här slöddret om tjugo-trettio år?...Ingen. Vem minns namnen på alla bojarer Ivan den Förskräcklige gjorde sig av med?...Ingen. Folket behövde bara veta att han gjorde sig av med sina fiender. I slutändan fick de bara vad de förtjänade." (Josif Vissarionovitj)

  SvaraRadera
 7. Ska använda lite amatörpsykologi på eftermälet till Nemtsov i rysk statskontrollerad media den närmaste månaden. Om de försöker avhumanisera honom genom att sprida skit (pengar, otrohet, övervakningsfilmer från möten) så kan man nog dra slutsatsen att det hela var planerat och en varning till andra oppositionella. Om de tvärtemot talar misstänkt väl om honom handlar det förmodligen om någonting i hans arbete de gärna ville stoppa här och nu, även om det innebär att de måste låtsas försöka utreda mordet och sätta honom på en liten piedestal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Putin har ju "plausible deniability" så han kan vara lika upprörd som alla andra och dessutom lova krafttag för att vinna politiska poäng. Skulle någon mot förmodan åka dit är det i så fall för att Putin skulle vinna på det. Om den som åker dit råkar dö vid gripandet är det förmodlgen planerat, annars bara ett turligt tillfälle för Putin att gripa i flykten så att säga.

   Radera
  2. Amatörpsykologi var nog namnet, sa Bill, sa Bull.

   En före detta Jeltsin guvernör för Novogorod och vice premiärminister, med tveksam framgång.
   Kanske skulle man tänka tanken att det finns andra som vinner på detta.

   Radera
  3. Veterans Today anger flera tänkbara scenarios:
   http://www.veteranstoday.com/2015/02/28/who-killed-boris-nemtsov/

   Radera
  4. Var får du tag på all skit någonstans? Artikeln du länkar till är en lång, sinnesförvirrad och totalt faktabefriad sörja som pekar ut CIA för allt dåligt i världen. Om det får dig att känna dig bättre att tro att CIA sköt ned det malaysiska flygplanet, så för all del, fortsätt själavården. Men det är nog olämpligt att skylta med att du är inne på sådana om du vill bli tagen på allvar.

   Radera
  5. Var jag hittar all skit?
   Jag gräver i din soptunna.

   BTW. Dags att förnya receptet. DS

   Radera
  6. A. Nilsson,
   när du länkar till en viss sida kan man ju tro att du står för vad som sägs där, åtminstone i den artikel du länkar till. Men så är alltså inte fallet? Du skriver ju att de har tänkbara scenarios, det tyder ju på att du faktiskt tar på allvar det de skriver. Artikeln du länkade till anför att CIA ligger bakom allt, inklusive nedskjutningen av det malaysiska planet.
   Är det något du tror på, eller klassar som "tänkbart scenario" eller vad?

   Radera
 8. Enligt Russia Today har president Putins pressekreterare sagt
  "“With all due respect to the memory of Boris Nemtsov, in political terms he did not pose any threat to the current Russian leadership or Vladimir Putin".

  Nu vet ju inte jag om han verkligen har sagt det, men det vore ju festligt om han hade gjort det. Det kan ju knappast ses som annat än ett hot mot oppositionella och ett erkännande att Kreml nog är det logiska stället att leta på i ett fall som detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu förstår jag inte alls din logik. Förklara gärna.

   För övrigt vore det väl mer bekvämt för Putin om hädanfärden skett med bilolycka eldsvåda eller en mindre uppseendeväckande scen.

   Skjuten framför Kreml. Inte ens Putin har väl fördel av den typen av publicitet?
   Tvärtom. Eller resonerar man så att eftersom det är så uppenbart ofördelaktigt för Putin att han måste ligga bakom dådet.

   Mest att vinna har de NGOs / andra som söker konflikt.

   Qui bono?

   Radera
  2. Varför känner han sig tvingad att deklarera att den döde inte var ett hot mot Putin?
   Och vad skulle ha inträffat om han hade varit ett hot mot Putin? Då blir han ett legitimt mål?
   Antingen är pressekreteraren dum i huvudet och fattar inte vad han säger. Eller så är det ett riktat uttalande mot regimens fiender.

   Radera
  3. Kanske var det ett svar på en fråga?

   Vad var frågan i så fall?

   Radera
  4. Det citeras ingen fråga. Men eftersom det kommer från Kremls egen propagandakanal är det ju tydligt stt det var detta de ville få ut.

   Radera
  5. Fair enough. Man kan ju alltid undersöka om det finns ett intressant fenomen bakom olika saker.

   RT är ju som du påpekar en "oberoende röst" och skall läsas på det viset.
   Likaså DN, SVD, SVT, SR. Det finns en anledning till att det finns presstöd.

   Likafullt finner jag det i likhet med RT osannolikt att Ryssland, Kreml eller Putin vare sig enskilt eller i kombination gynnas av detta. Så det finns anledning att titta på om det finns andra som drar fördel av situationen.

   Jag har inga konkreta förslag, men tiden brukar vara en god lärare.

   Radera
  6. Att pressekreteraren sa det han sa betyder ju inte att regimen ligger bakom mordet. Bara att han tog tillfället i akt att skicka ett litet budskap.
   Samtidigt är ju alternativen begränsade, politiska intressen verkar det enda rimliga.

   Radera
  7. NGO, lite färg-tillställningar kanske?

   Radera
  8. RT kan knappas sägas vara en "oberoende röst". Dom finansieras till 100% av ryska utrikesdepartementet och har det uttalade målet att framställa Ryssland i god dager.

   Radera
  9. Kristian: det stavas "ironi"

   Radera
  10. @Kristian: Nej RT är ingen oberoende röst men framför Kremls kommentar. Sannolikt är den helt korrekt. Nu skriver vi på en blogg där vi hittar först en skyldig och sen letar bevis. Inkvisitionens rättsprinciper råder ju på denna blogg med undantag av att inkvisitionen sedan försökte se om det låg något i bevisen. Alla rättsprinciper vi är vana vid är helt åsidosatta hos Cornu och Bendover.

   Radera
 9. Hej

  An other point of view...

  Citat

  "Irina Khakamada, a prominent opposition figure who co-founded a liberal party with Nemtsov, blamed a climate of intimidation and warned that the murder could herald a dangerous destabilization.

  "It's a provocation that is clearly not in Putin's interests, it's aimed at rocking the situation," she said in remarks carried by RIA Novosti news agency."

  Citat slut

  Källa: http://russia-insider.com/en/2015/02/28/3963

  SvaraRadera
  Svar
  1. Khakamada kan knappast beskrivas som oppositionell på Riktigt. Hon är fejk, åtminstone numera. Men visst, kan vara andra än Putin som ligger bakom.

   Radera
 10. Vi kanske skulle navelskåda lite grand innan skit lastas av i knät på andra?

  I en demokrati gäller följande:
  1 Valda befattningshavare. Beslut tas och lagar stiftas av valda befattningshavare.
  Sverige har decemberöverenskommelsen istället för val.

  2 Fria och opartiska val. Krav här är bland annat valhemlighet.
  SD är inte min favorit men uppträdet från andra är allt annat än opartiskt.

  3 Allmän rösträtt. Alla vuxna har rätt att rösta, med få undantag. Dahl gjorde dock ett undantag och en polyarki kunde vara en polyarki även om bara ena könet hade rösträtt, dvs männen. Men allmän rösträtt ska gälla utan krav, dvs man ska inte behöva betala skatt, betala avgift för att rösta etc, utan oavsett status ska man ha rösträtt.
  I Sverige får vi välja mellan röd och blå tröja. Med decemberöverenskommelsen försvann även detta.

  4 Rätt att kandidera. Alla har rätt att ställa upp i ett val.
  I Sverige gallras de röda och blå "kandidaterna" ut av partiernas toppar.

  5 Yttrandefrihet. Hit räknas också rätten att fritt demonstrera.
  Press-, tryck- och publiceringsfrihet. Man ska kunna nyttja alternativa informationsskällor, som fri TV, fri radio, fri press och fritt Internet för att skaffa sig (des)information.
  I Sverige är man tvungen att bekosta SVT. Vad de än har för åsikter internt så är det inte ett fritt val.

  6 Föreningsfrihet. Det ska vara fritt att bilda föreningar, politiska partier, fackföreningar etc som påverkar samhället eller driver lobbying. Hit räknas också möjligheten att inom föreningar föra en diskurs utan insyn från myndigheter, vilket inte längre gäller pga övervakning av Internet. Tre personer som delar ett intresse är en förening, det behöver inte formaliseras.
  Som sagt, kommentarer och kommunikation handhas av olika instanser av olika skäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns uppenbarligen grader i helvetet. Om den i Svenska diktaturen kan verka lite halvljummen så är det på härdsmältenivå i Ryssland. Någonstans däremellan drar man gränsen för demokrati eller inte demokrati.

   Radera
  2. Lars har dock en bra poäng i att två fel inte gör ett rätt. Och precis som han sa så ska vi inte titta på andra länder (typ oss själva) utan inlägget handlar om Ryssland. Jag anser inte direkt att det är fel att kritisera Ryssland när det gäller deras demokrati, att folk dör och fängslas tillhör inte direkt ovanligheterna där. Däremot ska man inte underskatta Rysslands fiender, de kan rent av vara bättre än Ryssarna med sin Psyops (eller ren smutskastning), eller tror folk det ser bra ut för Putin när folk dör utanför regeringshuset? Nu vet ju ingen hur Lars egentligen tycker, han kanske bara retar proryssarna genom att enbart kasta skit på ryssland, men innerst inne kanske han anser att båda sidor är av samma skrot.

   Radera
  3. "Lars har dock en bra poäng i att två fel inte gör ett rätt. Och precis som han sa så ska vi inte titta på andra länder (typ oss själva) utan inlägget handlar om Ryssland."

   Driver du med mig?

   Finns det ingen anledning att städa hemma innan man klagar på grannen?

   Radera
  4. Anledning och anledning, måste allt tas upp i samma debatt?
   F.ö. Om jag ogillar någon och slår denne på käften är det illa men kanske inte så allvarligt, om någon annan ogillar någon och mördar denne så kanske det är lite allvarligare?
   Eller kanske ett exempel som passar vardagen mer, jag kör för fort på en 100 väg, jag kör i 110. Någon annan kör i 200. Men jag som kör i 110 ska ju inte klaga på den 200 då vi båda kör för fort, enligt din logik.

   Radera
  5. Alex. Du måste skilja på vad som bara påverkar dig och vad som påverkar andra.
   Om du kör för fort, (fotnot:på ett filosofiskt plan kan jag inte se att du kan ha kört för fort om du inte skadat någon), så har du bara ett ansvar att inte skada någon annan. Köra på någon eller på annat sätt skada sak eller person.

   En annan sak från texten i artikeln:
   "Men det är bara att konstatera att vare sig i EU, USA eller NATO mördas ledande oppositionspolitiker på öppen gata, utanför regeringskansliet."
   I sak har du rätt. Här är det bara utrikesministrar och statsministrar som dör. Och inte rakt utanför regeringsbyggnader. Malcolm X, Kennedy, mfl. I de flesta fallen lyckas man inte lösa frågan med vem som är skyldig.

   Och , ja, min åsikt är att inte berätta för andra vad de skall göra, utan gå före med exempel. Det är så i stort och i smått.

   Det är för övrigt upp till ryssarna vad de skall göra med sitt statsskick. Eller skall vi välkomna Putin att ge goda råd i valtider? Eller är Obama bättre?

   Radera
  6. Vad som skedde på 60-talet mordmässigt är inte så relevant.

   Listan över regimkritiker som mördats i Ryssland de senaste åren blir dock väldigt lång.

   Att du inte förstår det är inget överraskande, men jag skriver denna kommentar för de som faktiskt kan ta till sig verkligheten.

   Radera
  7. Kennedy var inte heller en regimkritiker, han var president.

   Radera
  8. Mordfrekvensen på journalister är även den exceptionell, världsledande(?).

   Radera
  9. "Vad som skedde på 60-talet mordmässigt är inte så relevant.
   Listan över regimkritiker som mördats i Ryssland de senaste åren blir dock väldigt lång.
   Att du inte förstår det är inget överraskande, men jag skriver denna kommentar för de som faktiskt kan ta till sig verkligheten."

   "Kennedy var inte heller en regimkritiker, han var president."

   Att en person är president eller gatsopare, spelar mindre roll. Frågan är vad han gjorde som utmanade till den grad att han blev skjuten.

   Förutom det som skrivs i artikeln nedan så var det ju den lilla incidenten med Executive Order 11110.

   http://readersupportednews.org/opinion2/277-75/20557-16-mind-blowing-facts-about-who-really-killed-jfk

   Radera
 11. Är humor tillåtet?
  http://img-9gag-ftw.9cache.com/photo/ae0eEnq_460s.jpg

  SvaraRadera
 12. Oppositionen i Ryssland är ändå märkvärdigt liten, och den mördade var ingen folkkär person.
  Utan en missnöjespolitiker som förknippas med de miserabla, laglösa åren på 90-talet.
  Han var inget hot mot en myckt populär president.
  Men vissa (cornucopia?) hugger direkt, och anklagar mr Putin.
  Oppositionen i Ryssland kommer göra exakt likadant. Försöka vinna så mycket som möjligt.
  Det liknar mest ett väldigt sjukt spel, där allt är tillåtet.
  Om den goda sidan gör något ont är det allafall gott, och viceversa.

  http://vineyardsaker.blogspot.ru/2015/02/nemtsov-murder-putin-warned-about.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast där någonstans lämnar vi rimligheterna bakom oss och öppnar dörren för absurditeter. På samma sätt som det för regimen verkar logiskt att varna i förväg för att Kiev ska anfalla de östra delarna av Ukraina kan det verka logiskt att tipsa om mord på oppositionsledare i förväg. Det minskar ju inte på något sätt anledningarna att misstänka regimen för händelserna.

   Radera
  2. Men Moster Mimmi
   Putin bor ju bara 200 meter från brottsplatsen. Han måste ju vara huvudmisstänkt. En av mina dotterdöttrar råkade knuffa till en vas som gick i kras. Vad sa hon till sitt försvar? Jo Det var Putin, som gjorde det.

   Radera
 13. Ni som har förstått vad Putin och hans regime går för har en möjlighet att visa det genom att delta i en demonstration på Östermalmstorg kl 15.00 i morgon 1 mars då det är 1 or sedan Duman förklarade krig mot Ukraina.
  https://www.facebook.com/events/1308138745868810

  https://www.facebook.com/events/1308138745868810

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad man kan utläsa i alla media är att det är Kiev mot östra Ukraina. OSCE har ju sina observatörer, turkiska och holländska bland annat, på gränsen mot Ryssland och påpekar att ingen onormal verksamhet pågår.

   Det vore väl mer rimligt att sätta press på officiella Ukraina att reda ut sina angelägenheter först. Det är ju trots allt de regementena som artilleri-beskjutit de östra delarna med ca 50.000 dödsoffer som följd enligt tysk media.

   Mest civila verkar ha fallit offer för detta.

   Radera
  2. OSCE har väldigt få observatörer på plats, deras få drönare skjuts ner eller störs ut av separatisterna och dom går av säkerhetsskäl inte ut efter mörkrets inbrott.

   Oberoende källor, som FN, anger ca 5500 döda - inte 50 000.

   Radera
  3. http://windowoneurasia2.blogspot.se/2015/02/putins-war-in-ukraine-has-already.html

   Radera
  4. Spännande blogg! Eftersom du hänvisar till den håller du alltså med om att:

   What has happened is an invasion. What is taking place is a war. And consequently what must happen is that the aggressor must be expelled by international pressure if possible but by military means if there is no other way.

   Moscow is planning to spark uprisings in major Ukrainian cities in March and April before beginning a major military attack on the country in May

   Such actions would likely require the use of massive artillery shelling or bombing, with the resulting massive loss of life that would have the effect of attracting the world’s attention to the brutality of the Russian advance and the heroism of Ukrainian defenders.

   And while it is just as obvious now to those with eyes to see that Vladimir Putin has orchestrated the attack on Ukraine and Ukrainians as it was that Richard Nixon organized the break-in and cover-up


   etc etc osv.

   Radera
  5. Jag undersöker alla underrättelser men vet varken om det är rätt eller fel.

   Ditt uppdrag tycks vara att ha rätt, samt måla ut en fiende som har fel.

   Kallas på engelska hegelian dialectic.

   Radera
  6. Det var ett spännande resonemang. Du har alltså i princip ingen aning om nånting? Har du några åsikter då och i så fall vad grundar du dem på om inte fakta?

   Att "Mitt uppdrag" skulle vara att "ha rätt" är trams. Däremot har jag en åsikt om att en diskussion oftast ska ta utgångspunkt i verkligheten. När man beskriver verkligheten brukar man använda s k "fakta" och då är det viktigt att ta reda på just "fakta", helst relevanta sådana så klart.

   Radera
 14. Putins kommentar till dådet:
  "— Jag vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var reinfeldts kommentar till att en SDare antogs ha blivit knivskuren i sitt hem, 2010 tror jag.

   Radera
  2. Nej. Vi lever ju i en demokrati. Det är omöjligt att regeringschefen i en demokrati, en humanitär stormakt till och med, skulle uttala sig så om våldsdåd mot en oppositionspolitiker. Det måste varit Putin.

   Radera
  3. Det är Reinfeldt som citeras.
   Skall vi, i likhet med analyserna av de ryska uttalandena, sluta oss till att Reinfeldt är skyldig/kände till planerna/stod bakom/utförde/hotade oppositionen?
   Eller var det ett konstaterande av generell natur?

   Slutsatserna är foliehattsliknande ibland, at best.

   Radera
 15. Grattis cornu! Du läser någon vinklad tidningsartikel och har sedan avgjort händelseförlopp, motiv och skuldfråga. Magiskt! Ärligt talat, den här artikeln var väl väääääl tendentiös även för dig? Du nämner det här mordet och börjar sedan direkt prata om annat, som kriterier för demokrati. Uppenbarligen i syfte att manipulera din läsare? Varför inte vänta och se vad som kommer fram? Det är det fina med internet, saker kommer fram, ingen version får stå oemotsagd.

  /m2

  SvaraRadera
 16. Har du några fysiska vänner Lars? Du verkar väldigt snarstucken ibland. Ditt rysshat förblindar dig en objektiv analys. Den ryssgalla du spyr ut så fort du får en chans kan ju skapa verklig antipati mot dig. Vem vet? När skiten blåser ur fläkten kanske Sätila och du vaporiseras av en kilotonladdning. Putin är säkert en långsint jävel och är säkert informerad om ditt rysshat.

  Själv är jag gotlänning och har rysshatet i generna. Vi på ön kommer att kämpa till sista man.

  Har läst dina böcker och är inte lika imponerad som dina hejarklackar.
  Ta och kolla här och skriv en mera realistisk story om hur rikets svennar kommer att agera efter att ha utsatts för det totala kriget . Massbomningar och senapsgas.

  Länk här som du kan hämta inspiration från.

  http://personalliberty.com/one-year-in-hell/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi som bott i mångkulturen kommer aldrig att lyfta ett finger för att försvara det här skitlandet mot något så mondänt som ryssar. Aldrig. Jag blir lika gärna utsugen av moskva som skithögarna till journalister och politiker i stockholm, ryssarna känner åtminstone inte ett rent etniskt hat mot oss svenskar och skulle gissningsvis inte har vår utrotning på agendan. Till skillnad från stockholms "eliten".
   /m2

   Radera
  2. Visst är man beredd att ställa upp för att försvara Sverige men större delen av etablissemanget har ju självmant avsagt sig sin svenskhet eftersom det enligt dem är "unket nationalistiskt". Så när krisen kommer så får vi svenskar försöka hålla ihop och klara oss bäst vi kan. Någon hjälp kan vi inte förvänta oss från politikerna, "journalisterna" och proffstyckarna som vi det laget säkert fått uppenbarelsen om det euroasiska, multikulturella rikets förrräfflighet. Men å andra sidan behöver vi inte känna något ansvar för dem. De hittar säkert någon ny födkrok i London, Moskva eller New York där de kan fortsätta ondgöra sig över resten av mänsklighetens ondska som inte lyssnar på deras geniala åsikter om hur de ska leva sina liv.

   Radera