Cornucopia?

2015-02-05 12:02

Risker vid utlandsarbete - sälj inte bostaden i Sverige?

Från flera håll kommer uppgifter om stora problem för utlandssvenskar att flytta tillbaka till Sverige. Grundproblemet är bostadsmarknaden, där man inte kan få en bostad utan svensk inkomst eller tillräckligt handpenning för att köpa en bostad.


Utlandsjobb kan vara mycket lockande, och är antagligen att rekommendera för unga utan familj. Värre är det när man har familj och barn och försöker flytta hem till Sverige igen. Ännu värre är det om man rent av nått pensionsåldern eller i värsta fall blivit sjuk och oförmögen att jobba.

Grundregeln i Sverige är är inget jobb - ingen bostad.

Den som flyttar utomlands måste se till att ha eller arbeta ihop tillräckligt sparkapital för att kunna köpa en bostad i Sverige för att kunna komma tillbaka.  Hyresvärdar ger inte hyresrätter till den utan arbete och inkomst i landet och bankerna ger inte lån till dessa, där man oavsett behöver 15% till bolånetaket.

15% till bolånetaket i en av våra storstäder kan handla om ett sparkapital på netto 750 000:- SEK för en 5 MSEK dyr bostad. Är man singel och barnlös är det förstås enklare, men speciellt barnfamiljen behöver avsevärt med kapital för att kunna bosätta sig i en region där den särskilda kompetens man oftast har som kvalificerad utlandssvensk efterfrågas, dvs främst storstäderna.

Då mediansvensken har ett sparkapital i intervallet 40 000 - 70 000:- SEK inser man lätt problemet.

Trots risken för bostadskrasch under utlandsvistelsen kan det vara att rekommendera att hyra ut bostaden i andra hand under utlandsvistelsen. Dock kan Skatteverket därmed hävda att du inte flyttat utomlands och dubbelbeskatta dina inkomster.

Många som vill flytta tillbaka till Sverige på ålderns höst upptäcker att de inte släpps in i landet - ingen hyr ut lägenheter till pensionärer som inte är inne i systemet. Pensionen räcker inte till att få lån från banken.

Ännu svårare är det om man blivit skadad eller svårt sjuk, rent av döende. Att flytta hem till Sverige för att dö nära släktingar och anhöriga kan man glömma. Boende i utlandet får du inte ens någon SGI och sjukersättning på dödsbädden, än mindre kommer du beredas någon plats inom slutförvaret hos sjukvården, då du inte är skriven i landet. Omvägen är förstås att först skriva sig hos någon vän eller släkting, så man åtminstone kan få vård.

Det finns stora möjligheter och lockelser med jobb och karriär i utlandet. Se bara till att bygga upp tillräckligt med sparkapital för att faktiskt kunna flytta tillbaka till Sverige igen. Kan man dock initialt tänka sig att bosätta sig norr om Dalälven kan det räcka med några 100 000:- kronor, och rent av under detta om man inte har barnfamiljens utrymmeskrav.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

32 kommentarer:

 1. Pension bör väl räcka för att man skall få hyra något? Den som inte är pensionär kan dock få det besvärligare. Vi behöver medborgarlöner för att inte människor skall falla mellan stolar på orimliga sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om du noterat att jag skrivit blogginlägg om hur enkelt det är att få ett förstahandskontrakt på en hyresrätt i Stockholm. Det är mkt enkelt, men då är det hyror som få pensionärer kan betala.

   Därtill kan utländsk privat pension ses som kapital och inte lön, och du måste visa upp lön/pension för att få den där lägenheten. Hyresvärdar går inte på kapital.

   Radera
  2. Medborgarlön hamnar oavsett på socialbidragsnivå och räcker inte till dagens hyror, knappt klubbmedlemskapsavgifterna i BRF:erna, eller till att låna för att köpa en BRF.

   Radera
  3. Först och främst bör man förstås ha stått i bostadskö ett antal år. Det kan man göra även om man bor utomlands. Och så har vi fortfarande bostadsbidrag för pensionärer. Därtill är man väl ofta två som kan dela på hyran. Om inte annat så har man sagt att man skall utreda kompiskontrakt, dvs att det inte behöver vara ens partner man skaffar bostad tillsammans med.

   Radera
  4. Varför skulle man vilja flytta tillbaka till absurdistan när man sett ljuset.

   Radera
  5. Många vill flytta tillbaka till absurdistan och bli absurdistaner igen när de behöver dyr och avancerad behandling för exempelvis cancer.

   Radera
  6. Sannolikt bara för att snylta på resterna av svensk sjukvård, om det finns någon sådan kvar.

   Radera
  7. Det är förstås lätt pessimistiskt att förutsätta att Absurdistan skall fortsätta att vara Absurdistan i all framtid. Vi skulle behöva skaka ut några av idiotpartierna ur riksdagen och gärna även få in ett parti som bryr sig om verkligheten.

   Radera
  8. Jag kan tänkas vara intresserad av att komma tillbaka till Sverige när jag är åttio år och har då ca 50 år i olika bostadsköer. Har jag gjort slut på mina egna pengar så får jag kanske leta fatt på någon som vill dela bostad med mig.

   Radera
  9. Om du letar efter stängsel och grindar: http://www.demex.se

   Radera
  10. Där jag bor utomlands har de bättre cancersjukvård än absurdistan och den är dessutom gratis.

   Radera
  11. Intressant. Inga skattepengar går alltså till att finansiera cancervården? Var kommer pengarna ifrån?

   Radera
 2. Har flyttat in ut till Sverige 3 gånger och vet att det stämmer, stora problem, inte speciellt välkommen. Men det som tar priset är när man ska skriva in sig igen hos myndigheten och där får en blankett med frågan hur länge man ska stanna? Tills vidare godtages ej, man måste ange ett datum. Och denna fråga får jag född Svensk av Svenska föräldrar.

  SvaraRadera
 3. För den sjuke eller döende som vill tillbaka är det väl eg bara att bränna pass och ID-handlingar. Har du anhöriga bosatta i Sverige underlättar det väl ytterligare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man anhöriga kan man ju bo på deras soffa. Bränner man passet tillkommer alternativet "flyktingförläggning". Vinner man kanske inte så mkt på?

   Radera
  2. Om man ändå ska ligga inne på sjukhus spelar det väl ingen roll om hemmadressen är en flyktingförläggning?

   Radera
  3. Om man ska ligga inne på sjukhus så verkar det rätt poänglöst med en hemadress öht.

   Radera
 4. Sverige är ett dysfunktionellt land i flera avseenden. Fri rörlighet begränsas sannerligen av t.ex hyresutbudet. I t.ex Tyskland finns det särskilda skatteregler som motiverar byggandet av mindre hyresbostäder som kan ägas av privatpersoner utan alltför betungande beskattning av hyresinkomster. Därför byggs det hus med lägenheter för långtidskontrakt som vilket hyreshus som helst i Sverige. Det tyska systemet föreföll att fungera bra. Bostadsboomen i Tyskland f.n ökar byggande av denna typ av bostäder trots hårda krav på eget kapital vid byggkrediter. Den finansiella boomen har möjliggjort för flera kategorier människor att investera i mindre hyresfastigheter i vilka de t.ex bor själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill tillägga att tysken bara får låna 60% av köpe-(byggkostnaden). MEN ytterligare lån kan fås under förutsättning att man amorterar snabbt. Man bedömer lånestorleken strikt efter inkomsterna(inkl ev hyresinkomster). Ränteavdrag finns ej i Tyskland. Systemet gynnar(skattesubventioner) som sagt uthyrning "tills vidare". Däremot inte andrahands-uthyrning. Tyskland har en fungerande hyresreglering.

   Radera
 5. Har råkat ut för precis det här.

  Vi i släkten fick gemensamt slanta upp för en bostadsrätt helt enkelt, sen fanns det en del tillgångar i form av en bostad i utlandet som i efterhand kunde täcka den kostnaden. I det fallet fick personen en stroke så det fanns liksom ingen tid att förlora på att först strula med att sälja bostaden i utlandet, etc etc.

  Har dessutom ytterligare en gammal släkting utomlands, så vi lär få göra om samma sak en gång till inom säg fem år.

  Står man helt själv utan släktingar i Sverige, etc osv, så kan det säkert vara en oerhört svår situation men vi löste det ju ganska smidigt.

  SvaraRadera
 6. Jag förstår inte problemet. Måste man bo i Stockholms innerstad? Stå i bostadskö hos så många du rimligen kan tänkas behöva. Om du återvandrar för att kunna ta del av dyr sjukvård så kanske det inte är så viktigt att bo innanför tullarna - eller ens inom en radie på ett par mil från Stockholm. Varför inte flytta till Umeå exempelvis?

  SvaraRadera
 7. Ser inte problemet??
  vill bara belysa det faktum att det är klart olämpligt att återvända till Sverige om man är gammal och sjuk. Då är det bättre att stanna kvar utomlands i synnerhet inom EU. Det finns privata sjukförsäkringar som ger mycket bättre sjukvård än vad man kan tänkas få i Sverige. Den svenska sjukvården är dessutom på väg mot kollaps.
  Om man ändå prompt vill återvända finns det billiga bostäder i mindre städer, man måste inte bo i Stockholm. Nej, Cornu har man lyckats försörja sig utomlands eller leva på pension finns det ingen anledning att återvända. Ev anhöriga kan väl hälsa på? Och är man döende spelar det ingen roll iallafall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så mycket BS och skitsnack om svensk sjukvård.

   I Sverige opereras höftleder i snitt inom tre dagar. I Italien 45 dagar.

   Sverige har Nordens bästa cancervård, med längst 5-årsöverlevnad för patienterna.

   Man kan ge fler exempel, men svensk vård är inte så kass som socialisterna och Aftonbladet lurat i väljarna.

   Radera
  2. går efter egnas och andra personers erfarenheter som är bosatta utomlands
   det varierar givetvis beroende på land och typ av sjukvård
   Men bevisligen har svenska sjukvård tappat en del de senaste decennierna samtidigt som resten av världen kommit ikapp. Ditt inlägg om återvändande till Sverige för sjukvård etc kändes lite gammaldags och DDR -aktigt.

   Radera
 8. Med tanke på tilltagande antibiotikaresistens mm kan det tänkas finnas mycket gott om lediga bostäder om tio eller tjugo år. Har man dessutom ett heltidsarbete blir det kanonenkelt att få en bostad när robotarna har tagit flertalet av våra arbeten.

  SvaraRadera
 9. Förstår inte problemet. finns gott om hus i detta enorma land. Här t.ex
  http://www.hemnet.se/bostad/fritidshus-3rum-linsell-harjedalens-kommun-linsell-913-6346446

  SvaraRadera
 10. Man behöver inte norr om Dalälven för att köpa bostad, finns bostadsrätter för en spottstyver i många småhålor i södra Sverige. Sen tror jag nog att folk som bott utomlands länge är driftigare än genomsnittspersonen, och har mer koll på hur bostadsmarknaden i Sverige fungerar och agerar I TID därefter...

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Säljer man sin BR så är ofta inte problemet att man inte har råd att köpa ny, tyckte det var ett större problem att leta lägenhet att köpa på distans. Att hyra ut lägenheten i andra hand ger rätt bra inkomst nu och är skattemässigt bra. Sälj inte bostaden om du inte flyttar för att undvika skatt, då måste du sälja.

  Dubbelbeskattning är sällan ett problem om Sverige har ett avtal med landet man jobbar i. Har räckt att visa upp en deklaration för att få SKV att gå med på att man inte ska skatta i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. I de lite större städerna med högre tryck på hyresrätterna och hos de hyresvärdar som ställer krav på fast jobb etc. så kan jag säkert tänka mig att det är ett bekymmer. Det finns dock gott om hyresvärdar som hyr till folk som har 0:- i inkomst enligt kreditupplysningen, det handlar väl lite om hur man förklarar och hur pass pålitlig hyresvärden känner att du är. Skulle rekommendera att man söker sig till de små hyresvärdarna, där brukar det bli enklare att få en personlig kontakt på ett annat sätt.

   Har flyttat in och ut från landet ett par gånger nu och aldrig haft något större bekymmer med att hitta bostad, iofs har jag inte bott i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Hur jag har jobbat har varierat, brukar gå bra bara man verkar pålitlig och kan betala hyran.

   Har många i min bekantskapskrets som arbetar och skattar utomlands men bor i Sverige och nollskattar här. Kan inte komma på att någon skulle haft svårt att hitta bostad. Möjligen att det har tagit lite tid ibland.

   Radera
 13. Om problemet enbart är att köpa en bostad för att få komma hem till Sverige så är väl inte det ett oöverstigligt problem ? En snabb slagning på hemnet ger 19 träffar på villor för Max 100.000. Efter att ha sorterat bort 6 st som bara var tomter finns ändå 13 st kvar från 50.000 till 100.000. Exempelvis denna: http://www.hemnet.se/bostad/villa-4rum-liden-jarkvissle-sundsvalls-kommun-jarkvissle-236-6781195 . 95.000 i totalpris för boende utanför Sundsvall torde väl ligga inom möjligheternas gräns för de flesta ?

  SvaraRadera