Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2015-02-12 09:36

Riksbanken sänker räntan till -0.10% och börjar med QE

Eftersom definitionen av idioti är att upprepa något och förvänta sig ett annat resultat än tidigare, så sänker Riksbanken nu sin styrränta reporäntan till -0.10%. Därtill börjar man med kvantitativa lättnader (eng quantiative easing, QE) och börjar köpa statsobligationer för 10 miljarder SEK.


Som konstaterades här på bloggen senast igår var den 2-åriga statsobligationsräntan redan negativ, men Riksbanken vill alltså ha ännu lägre statslåneräntor.

Riksbanken skriver:
"När räntan är nära sin nedre gräns kan penningpolitiken göras mer expansiv genom köp av statsobligationer. Inom kort kommer Riksbanken att köpa nominella statsobligationer med löptider från 1 år upp till cirka 5 år till ett belopp av 10 miljarder kronor. Även denna åtgärd bidrar till att göra penningpolitiken mer expansiv."
Riksbanken drömmer nu ihop att KPI-inflationen ska ligga på 1.9% nästa år och 3.3% år 2017, samtidigt som man ska ha fortsatt nollränta 2016 och 0.9% i styrränta i snitt för 2017.

Den svenska skuldbubblan ska fortsätta pumpas upp och med det tillgångspriserna. Likväl kommer inga pengar nå den verkliga ekonomin, då att tävla om vem som kan skuldsätta sig mest för en befintlig bostad inte innebär något välstånd eller att något skapas annat än skuldsättning.

Minusränta betyder att bankerna får betala för att deponera pengar över dagen hos Riksbanken, och ännu mer (inlåningsräntan -0.85%) över natten. Att låna pengar över natten från Riksbanken kostar fortfarande 0.65% (utlåningsräntan).
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

80 kommentarer:

 1. Man tror knappt det är sant...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Skolan är felaktig det går inte att öka lönerna med guldmyntfot, teorin skapades när det inte fanns fackföreningar, lönerna anpassades till mängden pengar som fanns, det innebar att lönerna även kunde sänkas.
   Teorin är inte längre relevant.
   Öka lönerna med 3% och pengarna med 2% då blir lönen större än alla pengar som finns till slut, den österrikiska skolan kan bara fungera om vi slutar att öka lönerna, det vet dom men det tiger dom om.

   Radera
  3. @ekvationsteorin
   Mängden pengar är alltid optimal. När ska du lära dig det? Löner bör sättas efter samma principer som gäller en fri marknad.

   Det finns inget anledning att gå tillbaka till en guldmyntfot nu när vi har kryptovalutor.

   Radera
  4. Kryptovalutor är pyramidspel, dom är penningförfalskare och ska in i fängelse.

   "Mängden pengar är alltid optimal. När ska du lära dig det? "
   Du kan inte räkna fantasin om guldmyntfot och kryptovalutor fungerar inte om vi ökar lönerna med 3% och pengarna med 2%.

   Grundskolans matte talet som har störst exponentiell ökning blir störst till slut.
   Mindre än tusen år behövs för att lönen ska bli större än alla pengarna som finns med din ekonomiska teori.
   Du sprider desinformation för du har Bitcoins.
   Det som är bra är att Bitcoins förbjuds i land efter land och att alla till slut förlorar alt.

   Hur kunde du gå på alt som penningförfalskarna sprider?

   Radera
  5. Hade du varit matematisk begåvad så hade du vetat att pyramidspel fungerar enligt andra matematiska principer än kryptovalutor. "dom är penningförfalskare och ska in i fängelse" Eftersom det inte är pyramidspel så finns det heller inga offer.

   Historien är full med exempel där man till förmån för gamla industrier, använt lagen för att hindra teknisk utveckling utan framgång. Lokomotivlagen gjorde så att England förlorade mycket av sin bilindustri till Amerika.

   Radera
  6. Mattelagarna gäller för alt det är den bäst bevisade vetenskapliga lagen.
   Du säger emot för du lura på andra att köpa Bitcions så dina stiger i värde.

   Radera
  7. Finansfolket säger att åtgärden "är en viktig symbolhandling". Frågan är om de fattar symbolens mening, dvs att ekonomin är sjuk och att man nu gör den än sjukare.

   Radera
  8. Om matematiklagarna gäller bevisa då ekvivalens mellan bitcoin och pyramidspel. Bitcoin är nästan motsatsen till ett pyramidspel i en matematisk mening. Eftersom Bitcoins är algoritmiskt få till antalet finns det ingen exponentiell fördel med att införa nya användare. Men som med andra handelsvaror finns det en kvantitativ fördel i att ha extra intresse och efterfrågan, men detta är inte på något sätt exponentiellt som kännetecknas av ett pyramidspel.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. @rttck,ja det kan man undra.Riksbankerna förlitar sig inte på stränga ekvationer för sin penningpolitik, de använder ett system med omröstning bland ordförandena. Det skapar osäkerhet, vilket innebär att den enda form av analys som är möjlig på det monetära systemet är anekdotisk och ad-hoc.

   Radera
 2. Vill de få inflation så är de väl bara sätta in några tusenlappar på varje bankonto i landet. Grattis till de som har flera. Fast då får man väl inflation utan att öka deflationspotentialen för framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller höja momsen. När borgarna sänkte restaurangmomsen, "föll" inflationen. (Eller den delen av KPI som rör restaurangbesök).

   Radera
 3. Hur bör man agera för att gå ut som vinnare ur detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Satsa pengarna i aktier och fastigheter. Kapitalet kommer söka sig dit där det finns chans till avkastning.

   Radera
  2. Köp USD om du vill vara likvid eller tillgångar handlade i USD. Pga QE i stora valutaområden så som EU och Japan kommer på kort sikt kapital att flöda till dollarn vilket ytterligare kommer att stärka den relativt andra valutor.

   Radera
 4. Bra av Riksbanken. Vi måste blåsa pengarnas värde och pensionssystemet. Det behövs en minismäll innan kollapsen så att folk lär sig att hantera en potatisgrep så länge de kan stå på benen. Inget att moralisera över som med Spara och Slösa i Lyckoslanten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa, perfekt motion för kroppen att hantera "päärogräfto" å pääroalne", men först måste man ploga och harva samt plocka kvickrot. Bye, bye gymmet.

   Radera
 5. De kanske borde återinföra 10,000krs sedeln? Sätter man Ingves huvud på den så är det lite ironi bakom också vilket 70-talisterna tycks gilla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om nu vi har deflation så blir ju pengarna mer värda. Verkar ju vara ganska långt bort med hög inflation... förstår inte varför vi skulle ha 10000kr sedlar i nuvarande scenario

   Radera
  2. Ingen som vill sälja en bättre begagnad rullebör... kan betala i natura.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Man kan ställa ett par intressanta frågor här. KPI-måttet är redan ifrågasatt på ett bra sätt tidigare; en annan fråga är om hushållens efterfrågan idag är svag och behöver stimuleras. Den statistik som finns visar att handeln inte är särskilt svag. Med det inte sagt att den inte skulle kunna ökas något lite till om hushållens ränteutgifter sjönk någon tiondel till.
  När dessa frågor kommer upp blandas alltid företagens intressen ihop med hushållens. Företagens intresse i en mer extrem räntepolitik är svagt; det får inte längre så stort genomslag i deras finanser. Mer intressant för dem torde vara tillgång på riskkapital och tillgång till lån över huvudtaget för nyinvesteringar. Det är ju det som är intressant att expandera i det långa perspektivet; hur mycket importerad skit man än har råd att köpa extra pga låga räntor för det inte utvecklingen framåt.
  Oj, en subversiv kommunistfras i sista stycket, var fan kom den ifrån?

  SvaraRadera
 7. Det är på tiden att RB sätter lite press på politikerna att ta itu med skuldbubblan. På allvar, eftersom de inte vågar av rädsla att bli arbetslöaa ( jmfr AKBs senaste uttalande som betyder att Stockholmare är inte bara smartare, utan också mer skuldsatta än lantisar och i slutändan kan man fundera på vem som är smartast...) . Förslagsvis halverad avdrgsrätt, intäkterna används för att modernisera vårt förSvar. Jag skall köpa luftvärn för pengarna och skjuta ner ryssen över ängarna.. (mel. Mikael Rickfors)

  SvaraRadera
  Svar
  1. det förutsätter också att politiker bryr sig, de har väl inte visat det?

   Radera
  2. Nu får man väl skatta på ränta man får för att låna och betala skatt på ränta som man betalar för att ha pengar på banken. Intressant.

   Radera
 8. Det är såna som Ingves som gör att jag har en del av mitt kapital investerat i guld...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur går du när du ska sälja ditt guld?

   Radera
  2. Antagligen stapplande för guld är ganska tungt! I stora volymer iaf.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Går att köpa och sälja på Tavex. Men sälja kommer jag inte göra så länge galenpannor som Bernanke, Draghi, Yellen och Ingves sköter penningpolitiken.

   Tyvärr har jag inte så mycket guld så att jag stapplar, och rekommenderar inte heller någon att gå all in i guld.

   Radera
 9. Riksbanken följer nu blint inflationsmålet. Hur obegripligt dumt det än är. Det börjar bli dags att organisera en demonstration utanför riksbanken för att vädja till deras förnuft och få dem att ifrågasätta inflationsmålet. Visserligen är det riksdagen som formulerat det men hur enfaldig är de egentligen där inne på riksbanken tror de verkligen på tramset själva? Om inte borde de sända en begäran att få målet struket av riksdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riksbanken följer rådande konsensus bland nationalekonomin. Dvs, teoretiska modeller som bara ytligt har med verkligheten att göra.

   Radera
  2. Alla tror inte på det. Se tex
   http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/riksbankens-agerande-ar-strutspolitik_4265791.svd

   Radera
 10. Vi måste komma ihåg, att kognitiv dissonans enbart är ett problem för dem som har fått liten egen vinning av att hålla (medvetet) felaktiga uppfattningar om verkligheten.

  Leon Festinger kunde visa, att det var de som fått lite betalt för att förfäkta en medvetet felaktig åsikt som i störst utsträckning reagerade på att den senare också visade sig vara helt fel. Ledandes då till att man faktiskt började tro på att det man sagt faktiskt var rätt!. Eller - och det gäller de flesta av oss som kommenterar här - helt enkelt mår dåligt. Vi släcker aldrig vår kognitiva dissonans rörande skuldberget som sparkas nerför gatan. Eller i det senare fallet vår kognitiva dissonans per ombud ("vicarious"), i den mån vi *aldrig* trott på skuldkulturen.

  De som varken började tro på det som de själva sagt, när det också faktiskt visade sig vara fel, eller mådde dåligt av det, var de som belönats rikligt av att ha förfäktat något mot bättre vetande från början.

  Det är det här som gör att anställda på Riksbanken, statsförvaltningen eller politiker fortsätter det här vansinnet. De har betalt för att inte bry sig, och just bra betalt för att snacka skit gör, enligt Leon Festingers klassiska studie, att man varken behöver tro på det eller mår dåligt av att snacka skit. Ansvaret kan externaliseras till den som betalar så bra för att lögnen består.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Forced_compliance_theory

  SvaraRadera
 11. Tack Riksbanken, för att ni förstör värdet på kronan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, alla företag som exporterar, och alla anställda dessa företag har, är nog ganska tacksamma för det. Att din burk med småmynt minskar i värde är ju ganska ointressant i sammanhanget.

   Radera
  2. Fast det där stämmer inte i ett litet land som Sverige som måste importera det mesta av råvarorna vi använder i produkterna vi exporterar. Nettoeffekten blir minimal.

   Radera
  3. "Faktum är att överskottet i Sveriges utrikeshandel, skillnaden mellan export och import, för både varor och tjänster är det sjätte största som andel av BNP bland OECD-länderna."

   "Till stor del består vår export av olika insatsvaror. Sådant som ingår i produkter som tillverkas i andra länder. Nästan 50 procent av vår varuexport består av verkstadsvaror: maskiner, elektronikvaror och fordon är de stora varugrupperna. Ungefär 20 procent av varuexporten består av råvaror från skogen och metallindustrin."

   Radera
 12. Men blir inte QE om 10miljarder mer av ett marknadspsykologiskt lös-skott?
  10 miljarder motsvarar: ~5% av husthållens nytagna lån under förra året, ~1% av statsskulden och ~0,3% av BNP.
  (FEDs år av QE blev till slut ~25% av BNP)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt, 10 miljarder gör varken till eller från och obligationerna kommer köpas på andrahandsmarknaden. Det är precis samma psykologi som på skolgården. Det de coola grabbarna i 6:an gör (Federal Reserve) tar småpojkarna i 4:an efter oavsett om det är vettigt eller ej. Samtidigt har man gläntat på dörren och tagit udden av dramatiken i QE.

   På presskonferensen säger Ingves just nu att repo-räntan kan sänkas mycket mer och att obligationsköpen kan skalas upp kraftigt om det anses lämpligt längre fram. Intressanta tider..

   Radera
 13. Det är på valutan vi ser resultatet:
  USD och EUR kursen ändras med 1% på denna sänkning.
  Det är på börsen vi ser resultatet av detta:
  Upp 1,7%

  Frågan är om detta sprider sig till risktagarna oxå. De som lever på att skapa arbetstillfällen åt sig och andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart det gör @oppti. Konjunkturerna är alltid cykliska(människans sätt att fungera). När efterfrågan stagnerar fortsätter företags-anorexin men produktiviteten har utan nya tekniksprång nått sin topp f.n. För att tillfredsställa det helt påhittade "aktieägarvärdet" kommer aktieåterköpen att fortsätta driva börsen. Riskerna i statspapper fortsätter att öka i takt med att världskonjunkturen fortsätter sin kräftgång. USA är främst i klassen och dollarn enda valuta som klarar skydd i stormar.

   Börsbubblan kommer att starta när räntan på s.k riskfria statsobligationer närmat sig noll.

   De flesta människor går i flock och vågar inte avvika. Riksbank och politiker är likadana. Därför vågar ingen av dem att ta initiativ att tillsammans med andra länders dito att i tid ompröva både problemdefinition och åtgärder(orsak&verkan). Men istället gör man som man alltid gjort i monetaristernas värld.....alla samtidigt!
   Som Cornu nämnde "höjden av idioti..."

   "De som inte studerat historia är dömda att upprepa samma misstag" och
   "De som studerat historia är dömda att stå hjälplöst bredvid när alla andra upprepar misstagen"

   Radera
  2. @oppti; Menade förstås tvärtom att risktagarna INTE väljer att investera hemma pga trots QE. Bankfolk har inte jobbat i företagsvärlden annat än vid sina skrivbord. Bankfolket som tyvärr får handla mot sina kunder gör mer affärer men inte riktiga investeringar i småföretag t.ex utan mest kortsiktig trading baserad på volym och marginal.

   Systemet och den akademiska ramen sätter begränsningar för att ta nödvändiga beslut innan det blir för sent. Nu är det sedan år för sent. Metaforen om jorden som platt blir tydlig när skeppet närmar sig.

   Radera
 14. Kan man inte använda QE för investeringar?
  T ex skulle staten kunna investera i Järnvägen.
  Kommunerna skulle kunna renovera vatten och avloppsledningarna.
  Eller så skulle man kunna vara så framsynt att man investerade i ett liv efter Peak-Oil. T ex ett hållbart jordbruk som fungerar och kan ersätta matimporten från andra sidan jorden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis min tanke också. Tryck pengar och bygg biogasanläggningar i alla större städers reningsverk.

   Så får vi inflation, jobb och förnybar energi utan att det kostar något.

   Radera
  2. Lösningen är inte QE krisen är för djup.
   Lösningen är att riksbanken köper upp statsobligationer direkt av staten, klartext riksbanken ger staten pengar.

   Om staten får pengar till järnvägen av riksbanken då får inte bankerna några ränteintäkter, banken vill att staten lånar av dom och sen reparerar järnvägen.
   Dom vägrar att lösa krisen för då skulle saker om hur pengar skapas avslöjas för folket.

   Radera
 15. Hoppas nu fler börjar förstå varför utflödet av kapital fortsätter mot USA och dollar. Snacka om att minska investeringsförutsättningarna. Företag har idag avkastningskrav kring 10-15% medan räntan är 0 eller minus. Normalt brukar avkastningskravet ligga kring statslåneräntan + riskpremie och varierar förstås beroende på bransch och kapitalstruktur. Lever företaget t.ex med låg andel eget kapital(höga skulder!) kan c.p. avkastningen vara stor och därmed avkastningskravet. En avvägning mot riskerna mht till hävstångsmöjligheterna alltså. Det låga ränteläget har medfört att företagen kan låna billigt och gör det alltmer utanför banksystemet vilket gör bankerna mer beroende av BLT-lån t.ex. Inte undra på att bankernas avkastningskrav stiger när räntan sjunker och riskerna ökar i låneportföljerna. Vinsterna måste öka mer än lånetillväxten mao. Helt logiskt men som få fattar när de ser bankernas enorma vinster på hushållens BLT-lån. Banken tar höjd inför kommande kreditförluster helt enkelt.

  "A race to the bottom" fortsätter.......medan börserna har chans att dubblas framöver. Allt medan investeringarna fortsätter att stagnera i väst. Deflation och ev. stagflation.

  Undrar om Riskbanken vet vad inflation är? När skulderna är på topp innebär inflation att det reala värdet minskar. Genom att höja räntan skapas inflation väldigt lätt eftersom företagen måste kompensera sig genom kedjan av hög skuldsättning. Problemet kommer om efterfrågan inte är tillräckligt stark för att kunna skapa s.k pricing-power hos företagen(s.k efterfråge-inflation istället för kostnadsinflation). Riskerna är då stor att man istället får stagflation. Men man ska inte underskatta möjligheten att skapa positiv inflation via räntehöjningar. Här är istället problemet att man låtit hushållen skuldsätta sig för mycket! Lite sent påkommet kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lösningen är att riksbanken ger staten pengar som sen används till infrastrukturen, varför ska staten låna sina egna pengar av bankerna?
   Tar staten ett lån av bankerna för att reparera järnvägen då lånar bankerna upp pengarna av riksbanken.
   Staten alltså riksbanken trycker pengar pengarna lånar riksbanken ut till bankerna banken lånar sen ut till staten.

   Där finns det ren dårskap i våra ekonomimodeller.

   Du är kritisk till bankerna men felen i vår ekonomimodell tar du inte upp.

   Radera
 16. Detta handlar ju om en devalvering av kronan. Inget annat.

  Sverige är exportberoende som få andra länder i världen.

  Nu är det hög tid att skicka in kapitalet i framförallt dollar-denominerade tillgångar. Undvik skuldpapper dock.

  SvaraRadera
 17. VARNING: Höga skulder är räntekänsliga. Default-riskerna i statspapper ökar när centralbankerna sänker räntorna(mot noll). Vem vill ha statspapper som inte ger avkastning och där samtidigt geldenären är konkursmässig? Därför kommer räntorna börja stiga från statslånesidan, inte från privatsidan som det borde vara i en frisk ekonomi. Dåliga lån(Japan, Europa och USA) sprider sig fort när det gäller prissättning. Grekland är ett exempel på katalysator.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vem vill ha statspapper som inte ger avkastning"

   Uppenbarligen ganska många, annars hade det gett avkastning...

   Radera
  2. Du skriver mao att man inte vill ha avkastning. Nej det handlar om dels placeringsplikt och dels om att ett mycket stort kapital söker en andel riskfri avkastning. Man kommer att tvingas att gå ifrån denna riskfria avkastning när tiden är mogen dvs när man inser dels att nollränta fortsätter(uppnås på långa sidan), dels att det finns alternativ-avkastning dit allt mer kapital söker sig vilket innebär en påtvingad omprövning. Sist men inte minst kommer man att upptäcka att statspapper inte är riskfri varvid räntan stiger av nämnda tre skäl.

   Börsen i USA ger en direktavkastning på ca 4% + valutavinster. Oemotståndligt vilket allt fler kommer att inse. Centralbankerna har nu under flera år målat in sig i hörnet. De kan aldrig monetisera det enorma statsskuldskapital som lämnas av yield-sökare framgent. När pensionsbromsen(underskotten) blir permanent(a) tvingas regeringar att ändra riskfördelningen. Köttbergets pensioner(världen över) ligger i allmänhet i statspapper och andra räntebärande. Pensionskapitalet är störst alla kategorier!

   Radera
 18. Kanske dags att damma av denna fina gamla serien i ny version:
  http://i.imgur.com/OuLnVPq.png?1

  SvaraRadera
 19. Inget boprisfall i sikte alltså. Det var väntat - åtminstone för oss som har en gnutta analytisk förmåga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 20. "Den svenska skuldbubblan ska fortsätta pumpas upp och med det tillgångspriserna. Likväl kommer inga pengar nå den verkliga ekonomin, då att tävla om vem som kan skuldsätta sig mest för en befintlig bostad inte innebär något välstånd eller att något skapas annat än skuldsättning."

  Lösningen är att riksbanken ger staten pengar som staten spenderar på infrastrukturen, inte en krona går då till BLT räntan kunde även ökat lite i stället.

  Riksbanken vill föra ut pengar i ekonomin, det är bra men det fungerar inte med reporäntan företagen vill inte investera, staten vill inte ta lån, endast folket tar lån till bostadsspekulation.
  Om vi får en sättning på bostadsmarknaden då upphör även kreditgivningen till BLT.

  Riksbanken vägrar att lösa krisen löser dom krisen så avslöjar dom att riksbanken kan ge pengar till staten.

  SvaraRadera
 21. Varför gå omvägen där bankerna ska låna? Jag säger ju att en monetisering av statsskulder(för infrastruktur t.ex) kommer att driva upp räntorna till slut. Pensionerna t.ex håller på att knäckas eftersom de huvudsakligen ligger i statspapper. Pensionssystemen inkl SWF´s är den absolut största placeraren.
  Japan har klarat sig hittills tack vare att man äger sina egna skulder. Knappast så i Europa....eller USA.

  Staten lånar främst från privatsidan utanför bankerna(som bara säljer vidare).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räntorna ska upp till mer normala nivåer det stoppar boprisrallyt, räntorna kan ökas om man samtidigt trycker pengar, (utan sedel pressning så kan inte räntorna öka)
   Pensionspengarna kan investeras i bostäder, man använder pengarna till att bygga hyresrätter, hyran är sen pensionspengarna.

   Dagens sätt att skapa pengar på genom kreditgivningen fungerar inte, vi måste göra vissa reformer.
   När en kris blir för djup så upphör kreditgivningen, skapandet av pengar upphör då går ekonomin sakta ner i en depression och det slutar i en katastrof, i kriser måste riksbanken föra ut pengar i ekonomin.
   Bernanke har sagt det inte bara jag han har helikoptermodellen.
   Du har rätt i mycket men våra ekonomimodeller är felaktiga.

   Vi kan enkelt skapa en fungerande ekonomi, inflationen förstör våra pengar 2% av pengarna förintas bokstavligen varje år (inte just nu) enda sättet att lösa det är att trycka lika mycket pengar som inflationen förstörde, pengarna ger sen riksbanken till staten staten får inkomster och då kan skatterna sänkas.
   Modellen ger skatteinkomster som dom rika inte kan undvika.
   Lite pengar skapas då utan att skulderna ökar.

   Riksbanken är laglig utgivare av pengar då ska dom skapa pengar varför ska bara privatbanker skapa pengar?

   Med dagens sätt att skapa pengar på så ökar skulderna konstant för pengar skapas bara genom kreditgivningen, skulle vi sluta låna och amortera så skulle pengarna i ekonomin försvinna.

   Radera
  2. Vanlig inflation måste öka de nominella skulderna. Naturlag om man ska investera med andel lånekapital. Men pga det låga ränteläget byter företagen eget kapital mot lånat samt att man inte amorterar på investeringsvinster etc (kreditkretsloppet bygger på amortering av vinster genererade av lån till investeringar). I det låga ränteläget vill inte bankerna att lånen amorteras eftersom det på marginalen innebär att det relativa avkastningskravet(vinsterna) vid låg ränta höjs(sjunker). Volymökning är A och O vid sjunkande ränta(spread) utöver normal inflationsrelaterad tillväxt(linjär modell över konjunkturcyklerna).


   Radera
  3. Du brukar prata om skuldavskrivningar Jubilee Debt.
   Det kan undvikas om riksbanken ger staten pengar motsvarande inflationen.

   Banker ska vara banker och inte en sedelpressningsmaskin.
   Mer av utlåningen ska vara inlånat från oss och inte skapat ur tomma intet.

   Inflation förintar pengarnas värde då måste man fylla på med mer pengar, Fyller man inte på med pengar så ökar priset på en bil med 2%per år och inom tusen år så kostar den mer än alla pengar som finns, vi måste tillverka pengar eller så måste inflationen bli noll i oändligheten.

   Nu tillverkas pengarna med kreditgivningen, skuldsättningen bli oändlig alla pengar som finns är skulder till banken som aldrig kan betalas tillbaka.Jubilee Debt.

   Tillverkar riksbanken 2% alla pengar som finns och ger det till staten så slipper vi Jubilee Debt.

   Du kan banksystemet men vi måste förändra reglerna en aning.

   Radera
 22. Tack RB för att ni håller uppe bopriserna. Med lite ökad penningmängd borde min reella skuld minska bara jag får höjd lön, alt sänkt skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höjd lön när vi har deflation?
   Sänkt skatt med vänstern vid makten och tom alliansens budget som gick igenom hade skattehöjningar (öppna era hjärtan style)?

   Radera
  2. Får jag mina 1-2% per år i löneökning och huset ökar lika mycket i värde så innebär det en reell minskning av skulden med ca 16% på 10 år. Om räntorna samtidigt hålls låga så kommer jag att ha det bra. Jag kan leva gott och samtidigt både spara och amortera.

   Radera
  3. Vilken verklighet lever du i. Här pratar vi global ekonomisk tillväxt vilken är en förutsättning för att du(flesta) ska få det du räknar med/hoppas på! Tyvärr är du en av få isf. Och få kan inte driva en ekonomisk tillväxt. Ledsen att säga det men du har antagligen bara levt under en och samma ekonomiska cykel, dvs född efter 1980?

   Det är inte penningmängden som numera ökar varu-tjänsteinflationen(som vi vet). I vart fall har vi sett en avtagande inflation i takt med penningmängdtillväxten. Eller hur! Allt vi måste ha går ju upp i pris.....tills efterfrågan i ekonomin faller på allvar. Så var glad om du har ett jobb utan löneökningar(låter kanske löjligt för en del just nu...). Vi går totalt sett mer och mer mot låglönejobb så 1% löneökning är i själva verket en lönesänkning i den aggregerade ekonomin.

   Radera
  4. Jag jobbar inom staten, eller diar skattepengar som det heter här. RB kan öka penningmängden för att betala min lön även om den höjs. Detta skapar rimligtvis ett inflationstryck och ett minskat pengavärde. På samma sätt kan staten köpa tjänster på marknaden.

   QE utan löneökning är väl samma sak som en reallönesänkning?

   Visserligen har vi ett deflationstryck som troligen drivs av effektiviseringar, men QE minskar ändå kronans värde.

   Radera
  5. QE utan löneökningar ger oss en fortsatt deflation.
   Inflation kan härledas till löneökningar, facket vill inte erkänna det men så är det.
   Deflation med oförändrade löner ger reallöneökningar.

   Räntan är relativt konstant över lång tid, valutorna är konstanta över lång tid det är bara lönerna som ständigt ökar hela tiden.
   Alliansens arbetslinje som pressar ner lönerna ger oss nu deflation i ekonomin.

   Arbetslösheten är över NAIRU så dom måste trycka en hel del pengar för att få ner arbetslösheten till NAIRU först då ökar lönerna och inflationen ökar.

   Företagen kan inte öka priserna det råder hård konkurrens, företagens kostnader är priset på varan, utan löneökningar så ökar aldrig priserna.

   Radera
  6. Hur kan QE med oförändrade löner ge en deflation? Någonstans måste väl de nya pengar som skjuts in i kretsloppet ta vägen?

   Radera
  7. Kvantitesteorin är båg rent flum påhittat för att lura folk.
   Vi har löpande produktivitetsökningar vilket sänker produktionskostnaden, det sänker priserna.
   Samma löner då får företagen lägre kostnader framåt i tiden.
   Konkurrensen begränsar vinsten företaget kan ta ut.
   Att pengar direkt skulle öka priserna är fantasier.
   Fantasin används för att sälja exempelvis Bitcoins köp våra Bitcoins det blir hyperinflation av USA:s QE skrek bedragarna, detta har upprepats så ofta att folk nu tror att pengar ger inflation.


   Priserna kan bara öka om företagen når fult kapacitetsutnyttjande och inte vill investera i mer produktionskapacitet.

   Nationalekonomi handlar om att lura folk den som har makten skapar teorier för att berika sig själv.

   Obs bostäder är tillgångsinflation och inte KPI,

   När en ekonomi är i balans arbetslösheten är på NAIRU då ökar lönerna om man tillför mer pengar och detta tolkar folk som att pengar ger inflation, mer pengar kan ge löneökningar med det är inte alltid sant.
   Kriser där arbetslösheten är stor är ett sådant undantag.

   "Någonstans måste väl de nya pengar som skjuts in i kretsloppet ta vägen?"
   Ökad produktion när efterfrågan ökar.
   Mer pengar mer varor till samma pris.

   Radera
 23. Om men reducerar alla kommentarer ovan, tycker jag det hela kokar ihop till att alla (eller mindre) är marxister utan att veta om det...?

  SvaraRadera
 24. Som jag ser det har Sverige inget val. Till skillnad från när Sahlin sa att marknaden inte ska bestämma över Sverige, så tror jag att det är bara anpassning internationellt som gäller. Jag hoppas att räntan börjar höjas lite grann i USA - de är nog det enda land som kan fixa det - och strax efter kommer vi andra i Europa.

  SvaraRadera
 25. Förberedelse för kollapsen som kommer strax. Serverad av våra kära politiker och bankgenier med efterrätt som bananen på moset nya lagar om bail-ins.

  SvaraRadera
 26. DN pratar om minusränta på kontot. Glöm det. Varje krona på bankkonto är utlånad sedan länge. Något annat är det om en bank får en större insättning som man f.n inte kan placera till positiv ränta eller med marginalkrav. Banken borde börja med att minska sina reserver hos riksbanken(med dessa ökar istället pga QE). Men de kan även sälja de pappers-reserver som Rb inte köper via QE.
  Sätter man minusränta på småsparares konton måste FI gå in och sätta stopp. Självklart än så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har jobbat i banker, banken får ingen kostnad om dom har pengar i kassan det kostar inte något att ha pengar i byrålådan.
   skattelagstiftningen och bokföringslagen kan ge kostnader, vilka kostnader får banken?

   Får vi betala för att ha pengarna i banken då tar folk ut pengarna, bankrunns får vi, dom kan inte mena allvar med att vi ska betala till banken det måste vara ren propaganda för att lura i folk att bankerna inte gör vinster.

   Radera
  2. Räknar du med inflation och skatt har vi haft minusränta åtminstone sedan sextiotalet på bankkontot.

   Det är så de velat ha det, politikerna. Lakar ur förmögenheterna utan att ägarna märker det. Med inflation och påföljande, så kallade ,löneökningar är ett helt folk duperat.

   Radera
 27. USA genomförde QE 1, QE 2, QE 3. Nu är det backdoor QE och vill nu höja räntorna. Det blir istället QE 4 och inga höjda räntor. Över 18 trille i skuld och skenar. Ser inte bra ut för detta land.

  SvaraRadera