Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2015-02-25 14:01

Polismyndigheten startar ny egen SÄPO - drar ner ytterligare på vardagsbrottsbekämpning

Vid årsskiftet slogs landets polismyndigheter ihop till en enda centraliserad myndighet, samtidigt som SÄPO bildade sin egen fristående myndighet. Så kan man inte ha det, så Polismyndigheten startar nu sin egen säkerhetspolis, som ska få obegränsade resurser (Bonnier/Expressen, debattartikel i Bonnier/DN), i ett utfall av omedelbart revirpinkeri mellan två svenska myndigheter.


Det handlar om det sk författningsskyddet, dvs säkerhetspolisens uppdrag att skydda samhället mot hot mot den svenska demokratin.

Rikspolischefen skriver bland annat:
"Det är bakgrunden till att svensk polis nu utvecklar arbetet för att slå vakt om och skydda det öppna demokratiska samhället. Det är en ambitionshöjning från polisens sida. De metoder som polisen redan använder ska förfinas och nya initiativ är under utveckling. En viktig signal är att polisen tar ett samlat grepp kring brott som hotar de grundläggande fri- och rättigheter som rör vårt öppna samhälle. Hatbrott i alla former, hot mot förtroendevalda, hot mot medieredaktioner och liknande brott ska hanteras som en helhet i ett större sammanhang."
Från SÄPO:s hemsida:
"Säkerhetspolisen skyddar demokratin, det vill säga rikets inre säkerhet. En del av Säkerhetspolisens uppdrag är att motverka otillåten påverkan på grundläggande demokratiska funktioner. Med otillåten påverkan menas våld, hot och trakasserier som riktas mot förtroendevalda, myndighetsföreträdare och journalister."
Menar Rikspolischefen att det behövs två olika myndigheter som gör samma sak, eller att den andra myndigheten, SÄPO, är inkompetenta? Ska det springa två myndigheter på varje hot mot t ex journalister?

Till Expressen säger han att finansieringen inte är något problem.
"I en sådan här viktig fråga kommer jag inte tillåta att finanser, pengar, är det som gör att den här frågan fallerar. Då får vi hitta pengar internt för att ombalansera och räcker inte det så får jag gå till regeringen och säga att jag behöver mer pengar, säger Dan Eliasson."
Kort sagt ska man dra ner på annan brottsbekämpning, dvs vardagsbrottsligheten (t ex höja de brott man utreder och inte omedelbart lägger ner från 3 månaders fängelse till 6 månaders fängelse?) och om det inte räcker, så ska man gå till regeringen och kräva mer pengar. Punkt slut.

Och Sverige får alltså två myndigheter som sysslar med samma sak, samtidigt som ännu fler poliser dras bort från gator, torg och bekämpning av vardagsbrottslighetens grogrund för tyngre brottslighet. SÄPO kan med fördel kallas SÄPO, och de nya avdelningarna kan få något annat namn, t ex IB.

Annars kan man gissa att det handlar om tre avdelningar skrivbordstjänster, dit avskaffade chefer vid centraliseringen ska flyttas, så de inte ska tryckas ut närmare folket som den nya organisationen annars var tänkt att göra.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Rent krasst, med viss foliehattsvarning, om man nu ska ta utvecklingen rent allmänt runt om i världen i beaktande, så misstänker jag att SÄPOs officiella uppdrag numera kan anses vara en fasad, underställda regeringen så kommer de framöver jaga oliktänkande istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen har SÄPO samma ställning som regeringen och båda är underställda ägare till verksamheter inom finans som framförallt huserar i Europa och USA. Så länge de kan låna ut pengar och få förstår vilka som drar i trådarna är de antagligen inte allt för petiga.
   Om fler förstår kopplingarna däremot, då blir det problem

   Radera
 2. Och hot och trakasserier är redan olagligt, så ett annat alternativ kanske skulle vara att börja utreda och stoppa dessa brott istället för att skapa en ny, helt onödig organisation? Men det är såklart inte så statlig byråkrati fungerar. Så länge ingen någonsin hålls ansvarig för någonting så är det ingen som behöver bry sig om sådana förlegade saker som resultat och effektivitet.

  SvaraRadera
 3. Då kan myndigheterna publicera listan på "veckans felaktiga åsikter" så att grannar och andra kan tjalla på grannar, arbetskamrater osv. Det krävs också ett landsomfattande tipsnummer. Typ 116 17 för att göra det enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel nummer. 716 617 ska det vara.

   Radera
 4. "I en sådan här viktig fråga kommer jag inte tillåta att finanser, pengar, är det som gör att den här frågan fallerar."

  Åh, ytterligare en chef som anser sig ha hittat "a mission from god"...

  Jag vill göra jämförelsen med en kropp som prioriterat de inre organen länge, men när kroppstemperaturen nått 34 grader släpper det och blodet rusar till huden och accelererar nerkylningen.

  På samma sätt har polisen sparat, sparat och prioriterat. Men nu släpper det och i ett rus av vertikal flykt har Eliasson hittat högre värden för vilka inga offer är stora nog.

  Tragiskt. Har Eliasson alla får i hagen egentligen, eller är det ett tillfälligt delirium?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dan Eliasson…det är ungefär som du säger. Han har egna lagar och regler som han tex. tillämpade på sitt förra jobb:
   http://www.expressen.se/nyheter/eliasson-raderade-mejl-hos-f-kassan/

   Han är helt klart polare med den inre cirkeln makthavare och verkar komma undan med vadsomhelst.

   Radera
  2. "Dan Eliasson…" på FK

   Har viktiga svenska myndigheter blivit så svårt korrumperade?

   Har nyligen uppmärksammat att (minst) 3 svenska myndigheter verkar ha till uppgift att på mer eller mindre godtyckliga grunder avgöra var en individ ska anses vara bosatt - oberoende av varandra.

   I mån av godtycklighet finns möjligheter till mutor, så man måste utgå ifrån att korruption förekommer.

   Riksskatteverkets folkbokföring ang. beskattningen.

   Försäkringskassan ang. rätten till social stöd samt hälsovård.

   Pensionsmyndigheten ang. rätten till bl.a. garantipension, bostadsbidrag för pensionärer, samt efterlevandestöd..

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Fast är inte det här en ganska rationell prioritering? När gatorna blivit för stökiga och obehagliga och resurserna inte räcker till för att polisa dem effektivt längre så satsar man istället på att beivra kritik av de stökiga gatorna? Utifrån sett uppnår man nästan samma resultat fast till en mycket lägre kostnad? Dessutom är den politiska risken mycket lägre och den politiska uppbackningen mycket större. Nästan bara fördelar! Och så håller cornu på och gnäller när myndigheterna utvecklar verksamheten?

  SvaraRadera
 7. För att röra till det ytterligare (införa redundanta organisationer), så ska också svensk militär ägna sig åt det inre våldsmonopolet. "Ådalen 31" är glömt!

  SvaraRadera
 8. Varför begränsa oss till två polisiära myndigheter. Italien har väl 5?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ju några områden som bör övervakas bättre och ges polisiära befogenheter tex: Kommittén för Genuskorrekthet, Myndigheten mot islamofobi och Svenska Statens myndighet för miljöövervakning av samhället.

   Radera
  2. Romson kan patrullera skärgården i egenmålad båt med raka rör och öppna spjäll....

   Radera
 9. Personligen tycker jag det är oroande att rikspolischefen är så PK att hen vitt och brett deklarerar att hen tänker prioritera bekämpningen av "hatbrott" som inte ens är ett brott utan en straffhöjande omständighet, dvs motsatsen till en förmildrande omständighet. Alla brottsliga handlingar har således potential att klassas som hatbrott då det är "målsägandes subjektiva uppfattning som avgör om handlingen betraktas som ett hatbrott", enligt BRÅ.

  Positivt är väl iofs att även bensinstölder har potential att klassas som hatbrott om stationsföreståndarens subjektiva uppfattning är att stölden genomfördes pga främlingsfientliga, religiösa, sexulla, mfl orsaker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så om jag uppger till polisen att min cykel var homosexuell är det större chans att jag får tillbaka den?

   Radera
  2. Om du målar den i väldigt korrekta färger och symboler kanske du kan hävda det när den blir föremål för omgivningens reaktioner. Då kan du dessutom hävda att det är/var en konstnärlig installation. Dessutom skulle nog grannarna och alla mödrarna uppskatta när du kom cyklande med den.

   Min militärcykel som jag hade strategiskt på central pendlingsplats blev åverkad åtminstone fyra gånger innan jag gav upp att provocera på detta vis, tog hem den och började gå istället. Som tur var är det robusta grejor så den klarade sig med små skråmor. Jag upplevde det som typiska hatbrott men missade tyvärr att polisanmäla alla tillfällen.

   Radera
  3. @ BD
   Du har formulerar fel. Om din homocykel blir stulen är det ditt och ev. ditt försäkringsbolags fel. Inget myndighetsärende.
   Men om din homocykels HBTQ rättigheter har kränkts så blir det pådrag och du erbjuds dessutom traumaterapi.

   @kgb
   Du är ute på djupt vatten här. Solklart hatbrott Att cykla offentligt med en militärcykel? En typisk patriarkal symbol för det manliga och auktoritära förtrycket i samhället! Dessutom cementerar detta hetronormativa normer och hindrar utvecklingen till ett bättre samhälle!
   Du inser även att detta kränker alla lesbiska och transsexuella kvinnor?

   Radera
 10. Dan Eliasson ser på pricken ut som en nasseskurk från en 50-talsfilm. På Migrationsverket var han Reinfeldts handgångne man. Hur det var under SÄPO-sejouren är obekant.
  Känns väldigt otrevligt att en sån fullblodspolitruk blivit rikspolischef. Kan han vara en putschist?

  SvaraRadera
 11. Dan Eliasson inger inte förtroende. Hans tweet om Jimmie Åkesson när DE var GD för försäkringskassan är minst sagt uppseendeväckande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om den tweeten ryms under brottsbalkens kapitel 29, §2 p. 7:
   "...om ett motiv för brottet varit att kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller annan liknande omständighet."?

   Radera
 12. Bara lugn. Man måste ändå ta in konsulter till lägsta pris för att genomföra kärnverksamheten då alla fast anställda ägnar sin tid åt interna möten, utbildningar och värdegrund.

  SvaraRadera