Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2015-02-20 08:05

Polisens omorganisation gav ännu sämre polis - ingen är förvånad

Återigen är definitionen av idioti att pröva något en gång till och förvänta sig ett annat resultat. Sedan årsskiftet är polisen i Sverige en enda myndighet i ett utfall av ökad centralism och ännu längre ansvarsvägar till brottsoffren, vilket naturligtvis inte fungerar. Den enda reformen av polisen som någonsin lett till bättre polis var närpolisreformen, men så kunde man inte ha det och den har istället motarbetats och i praktiken successivt avvecklats till fördel för ökad centralism och byråkrati.


När såg du senast en polis skapande proaktiv trygghet på våra gator och torg? Reaktionen hos vanligt folk när man ser en polis idag är snarare antingen "wow, coolt, en polis" eller mer vanligt "en polis, vad har hänt nu?". Man ser inte ens några poliser utanför polisstationerna, åtminstone inte i Göteborgsområdet.

Facket och skyddsombudet i Kalmar har nu slagit larm om att polisverksamheten helt enkelt kollapsat sedan årsskiftet. Ingen vet längre vem som ska göra vad, och ingen i ledningen (i Stockholm) bryr sig verkar det som. Men det kommer säkert tillsättas en utredning som om några år är klar och drar slutsatser och erfarenheter kring vad som gick fel.

I Göteborg följer inte ens polisen lagen, utan hittar på egna lagar som inte klubbats av Sveriges riksdag, detta åtminstone när det gäller vapenlicenser. Dock hindrar detta förstås inte kriminella att få tag på vapen, då de inte söker vapenlicens...

På annat håll har nu Skånepolisen lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket, eftersom Lars Vilks livvakter utsattes för fara vid terrorattentatet i Köpenhamn (sist i artikeln hos Aftonbladet). Livvakter får tydligen inte utsättas för fara, men trots detta lyckades de göra sitt jobb och med verkanseld förhindrade de terroristen att ta sig in i lokalen för ett ännu värre resultat i antal dödade och skadade.

Alla poliser på fältet vet vad som behöver göras, men är fångar i en toppstyrd organisation och ett politiskt system, där man dels ursäktar gärningsmännen och behandlar dessa med silkesvantar, och dels skuldbelägger offren. Felen hos polisen måste hittas högre upp, och den enda omorganisation inom polisen som skulle fungera är att sparka alla chefer över en viss nivå. Utan att passera gå.

The GW har tvärt om föreslagit att hälften av landets 20 000 poliser ska kommunaliseras och fördelas befolkningsmässigt lokalt till kommunerna. Min egen kommun skulle då få 37 poliser, som kunde bygga upp lokala kontaktnät och etablera lokalkännedom och faktiskt skapa ordning och trygghet och effektivt sätta stopp för vardagsbrottsligheten som kan utredas på plats. Idag har polisstationen i kommunen runt 8 st anställda, och då ska de delas med en grannkommun. Var övriga 67 poliser, som kommunens befolkning betalar skatt för, tagit vägen lämnas som en övning åt allt mer centralisering och allt glesare mellan poliserna.

Men istället gjorde man tvärt om. En enda polisorganisation i hela landet, och ännu sämre koppling till befolkningen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. 100 dagar bör de få!
  Tar tid för alla chefer att samarbeta!

  SvaraRadera
 2. Och att skaffa en vapenlicens är idag omöjligt eftersom polisen inte ens följer sina egna regler.

  Inte för att det hindrar de kriminella, som tom tycks kunna köpa militära vapen.

  Man undrar ju om det inte är dags att emigrera...

  SvaraRadera
 3. Att livvakterna blev utsatta för fara är ju bara ett mindre delproblem - jag har hört från säker källa att terrorhoten mot Lars Wilks som sedan lång tid tillbaka regelbundet legat till grund för arbetsuppgiften - ja, håll i er nu... de terrorhoten är inte genuscertifierade.

  SvaraRadera
 4. Det finns ju ett antal särintressen som vi inte ska lägga så stor vikt vid (dvs se till att de fungerar)

  Sådana särintressen är framförallt de som har "våldsmonopolet" som t ex polis och militär

  Om dessa inte fungerar så fungerar inte det förhatliga "våldsmonopolet" och då kan alla som vill utöva våld när de vill och hur de vill och mot vem de nu har lust att göra det emot

  Nattvandrarstat -en -er. Samhälle där statens uppgifter maximeras i allt utom att garantera medborgarnas grundläggande trygg- och säkerhet. Försvar, rättsväsende och katastrofberedskap sköts ist av frivilliga. Se Sverige.

  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2014/08/11/motsatsen-till-nattvaktarstaten/

  Heja Sverige friskt humör....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är vilken händelse som krävs för att Sveriges elit skall lyfta fokus från marginalfrågor (genus, invandring, procentsatser i socialförsäkringarna) och fokusera på kärnfrågorna. Att medborgare i vissa invandrartäta områden idag inte omfattas av våldsmonopolet är tydligen inte tillräckligt. Mellanstatligt krig i vår närhet är tydligen inte tillräckligt. Tyvärr krävs det nog en katastrofal händelse som drabbar den röstande medelklassen för att få förändring. Håller tummarna att det inte blir mitt villaområde som behöver offras.

   Radera
  2. Där kommer man ju att tänka på Martin Niemöller

   Först kom laglösheten till förorten men jag brydde mig inte för jag bodde i bostadsrätt

   sen kom laglösheten till landsbygden men jag brydde mig inte för jag är ingen efterbliven redneck

   sen kom laglösheten till socialtjänst och försäkringskassa men jag brydde mig inte för de som jobbar där är bara lata vänstertyper

   sen kom laglösheten till mig och det fanns ingen kvar som kunde bry sig

   Radera
  3. Inskjut någonstans:

   Sen kom laglösheten till det nära utlandet men jag brydde mig inte för jag åker till Thailand

   Radera
  4. I Sverige översätter vi redneck till SD-sympatisör.

   Radera
 5. Jag ser polisen i princip varje vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje vecka. Du borde se polisen flera gånger varje dag. Utan att det begåtts några brott.

   Radera
  2. Utländska gäster reagerar alltid likadant. "Where are the police?" En gång tog jag en sådan gäst till polisstationen, men där fanns inga poliser heller.

   Radera
  3. Precis.
   Bor i en by på knappt 6000 personer i stort sett utan brottslighet. men vi har fast stationerade poliser. Polisstationen är öppen hela dagarna måndag-lördag, och man träffar på deras patrullbilar varje dag.
   Cirka hälften av poliserna bör vara utstationerade i proportion med folkmängd; jag fattar inte varför alla svenskar är villiga att betala för alla byråkratiserade konstaplar på Kungsholmen.
   Sverige är världens polisfattigaste område, med undantag av just Kungsholmen som är det mest välbefästa.

   Radera
  4. Jag ser bara polisen när de går ut framför mig med en spade i handen och vill ha pengar för att jag inte har bilbälte på mig.
   Förresten såg jag en polisbil igår också, utanför en närliggande flyktingförläggning, dock inget i tidningen om det..

   Radera
 6. När man trots sin litenhet försöker leka “humanitär stormakt” kan man lätt drabbas av "imperial overstretch". Det funkar inte. Man förtar sig och klarar snart ingenting. Sverige fungerar allt sämre i nästan alla avseenden. Till glädje för vem? Inte för oss i alla fall, men vad bryr sig politikerna om det? De bildar ju alla slags oheliga DÖds-allianser för att behålla makten hur de än beter sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ingen imperial overstretch som inte kan "åtgärdas" med någon moskvarättegång, typ skådeprocesser mot någon som påstås ha nekat HBTQ-personer att boka spa, nekat kända snattare tillgång till butiken etc.

   Min "favorit" i det avseendet i det offentliga rummet just nu är kritiken mot Karolinska Institutet för att inte ha "gjort upp" med sin gamla rasforskning för att dölja att akutintaget klappat ihop.

   Nyckelord: Chaff, human buffer overflow, cognitive overload

   Radera
  2. Jag har sagt det förut och det tål att sägas igen och igen - borgarna förlorade inte valet pga av för lite arbetslinje, för lite migrationsdebatt eller otillräcklig närvaro i sociala medier - utan pga av ett administrativt misslyckande för en rad samhällsbärande funktioner. Antar att det blir såhär när politikerkastet är slutet och en förutsättning för en politisk karriär är att man saknar livserfarenhet utanför Riksdagen eller läns- och kommunalpolitiken.

   Nulli secundus

   Radera
 7. I New York finns gott om poliser. De jag mött har varit trevliga och inte så stressade eller likgiltiga som svenska poliser kan vara. Även i Tyskland och Österrike har jag blivit förvånad över att möta avspända och glada poliser. I Tyskland verkar det även finnas områden med förvånansvärt lite klotter och skadegörelse.

  En annan märklig skillnad: I Tyskkand kan man ha obemannade järnvägsstationer där man går in, köper sin biljett i en automat och väntar på tåget i en välstädad väntsal. Motsvarande är inte möjligt i Sverige. Skadegörelse, alkisar som urinerar och annat gör det omöjligt. Vad är egentligen skillnaden mellan Tyskland och Sverige? Polisen? Skolan? Lagstiftningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjeckien. Poliser överallt, hela tiden. Gick inte ens att stå stilla vid stoppförbud, smack var de där.

   Ordning och reda.

   Radera
  2. I Tyskland var det ordning och reda(Bayern). Lugnt och stilla och utan fylla på kvällarna i staden. Polisen hade tid att stanna de få cyklister(inkl undertecknad) som inte hade föreskriven belysning. Ovanligt med inbrott. Utöver vanligt familjevåld såg man sällan rapporter om misshandel/våldtäkt eller rån. Få poliser men ändå synliga!

   Radera
  3. Restauranger i Bayern har över lag inte öppet längre än till klockan 8-9 på kvällen. Sen går folk hem. Nattlivet är annorlunda - mindre fylla och bråk. Jag vet inte om det har så mycket med antalet patrullerande poliser att göra. I Sverige har krogarna öppet längre, med mer fylla och bråk som följd. Här skulle vi behöva fler patrullerande poliser.

   Radera
 8. Kommunalisera polisen och fördela efter invånarantal låter som något GW sagt på fyllan. Inlandskommunerna skulle i princip lämnas åt sitt öde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Struntprat. Vi har en polis per 500 invånare i Sverige (nåja, en per 475). GW:s förslag är att häflten ska fördelas efter befolkningen, dvs en polis per 1000 invånare. För många inlandskommuner skulle det innebära att de faktiskt får polis, något de inte alls har idag. För min egen kommun skulle det alltså innebära runt 35 poliser, och enbart i "byn" (med tillhörande landsbygd) skulle vi ha tre poliser på våra 3000 invånare.

   Sedan tillkommer de poliser som fördelas på län och nationell nivå.

   Radera
 9. Ni missar helt poängen. Omorganisationen är till för att myndigheten skall tala ett språk och inte ha några lokalt förankrade ideer när det gäller brottsbeskämpning, zigenar-register, prioriteringar, positiv särbehandling vid anställningar och liknande. Omorganisationen har varit framgångsrik.
  Att upprätthålla lag och ordning har polisen inte sysslat med på många år.

  SvaraRadera
 10. Där jag bor fick jag en dag för några år sedan se två poliser som tillsammans tycktes patrullera i centrum(aldrig hänt förut). När jag passerade dem uttryckte jag min tillfredställelse över denna syn varvid jag lite skämtsamt, men utan ironi etc, drog en liknelse med Pippi´s hemstad och om det fantastiska med lokal polis på gator&torg. Det skulle jag inte gjort. De båda angrep mig verbalt då de antagligen kände sig förolämpade.

  Slutsats: Varje polis våta dröm är väl att vara terroristbekämpare. Inte hjälpa vanligt folk i deras vardag.

  SvaraRadera
 11. OT; Uppföljare till NSA och hårddiskar(borde byta till SSD snarast :)).

  https://firstlook.org/theintercept/2015/02/19/great-sim-heist/

  NSA m.fl har nu fått tag i SIM-kortens "enigma". Men vem fan bryr sig av våra folkvalda idioter.
  Nu kan alltså myndigheterna pejla in t.ex varje tfn utan att den är påslagen.

  SvaraRadera
 12. "Den enda reformen av polisen som någonsin lett till bättre polis var närpolisreformen......."

  Fel, det var då det stora förfallet startade.

  SvaraRadera
 13. Licenshanteringen är under all kritik i Västra Götaland och Skåne, vi talar processer kring ett år!

  Enligt JO och Polisen själva ska det ta maximalt 30 dagar.

  I Stockholm verkar den fungera okej.

  SvaraRadera
 14. Jag är nog böjd att hålla med Per Löfquist i att förfallet började på allvar med Närpolisreformen. (Den enda reform som fungerat var förstatligandet 1965). Närpolisreformen var en fin tanke där snart sagt allt som kunde göras fel gjordes fel i genomförandet. Jag brukar raljant säga att närpolisreformen tog svensk polis från internationellt högt ansedd poliskår till ett vandringsskämt på Svenssons grillkvällar.

  Få vet idag att svensk polis före NÄPO-reformen var mycket högt ansedd, och nog tog emot betydligt fler studiebesök från internationell polis än man behövde åka på själv.

  Svensk polis var udner lång tid längst fram i utvecklingen, och både FBI, Scotland Yard och andra som numera anses leda utvecklingen kom till Stockholm med stora anteckningsblocket, villiga att lära. Det händer inte så ofta längre.

  Exempelvis har Sverige varit en av de världsledande nationerna i utvecklingen av kriminalteknik (i dessa CSI-tider). Fadern till det hela var "Revolver-Harry" Söderman, första chefen (1939) för vad som idag heter Statens Kriminaltekniska Laboratorium tog under bland mycket annat fram den metod som än idag används för att koppla avlossade kulor till ett visst vapen genom att jämföra räffelspåren (1928).

  Detalj: Få vet också att svenska Rikskriminalpolisens spaningsmetodik och uppföljning/säkring av egen personal från 70-talet ligger till grund för hela amerikanska FBI:s avancerade spaningsverksamhet, som modellerades efter svensk förebild.

  Efter 1993-94 är det inte så många som kommer till Sverige för att lära av svensk polis sätt att organisera sig eller hantera generell arbetsmetodik längre, även om det finns undantag inom små fungerande öar. Som t ex Malmöpiketens metoder för att öppna dörrar som inte vill bli öppnade....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för detta som var intressant att läsa.

   Angående slå in dörrar så har jag alltid undrat över hur man kan använda dessa stora slagverktyg för att slå in dörrar, när dörrar i Sverige oftast går utåt (i resten av världen inåt).

   Speciellt är det konstigt hur i arrestlokaler, häkten och fängelser celldörrarna också går utåt, vilket gör det svårt att slå in dem när någon barrikaderat sig, och de kan användas som farliga tillhyggen att slå på någon som står utanför.

   Men jag får väl googla på "slå-in-dörrar-teknik" i Sverige och på inredningsarkitektur för slutna institutioner.

   Kanske blir det ett led i terrorist- och brottsbekämpning att förbjuda utåtgående dörrar också för bostadshus? Inget förvånar mig mer på den fronten...

   Radera
  2. Nordiska dörrar går alltid utåt och är av betydligt mer rejäl grundkonstruktion än exempelvis "anglosaxiska", vilket gör dem extra svåra att öppna. "Dörrknackare" av modellen murbräcka används därför (nästan) aldrig här och har aldrig gjort det. Oftast används olika specialverktyg modell "slägga/bräckjärn" i olika kombinationer eller... olika grejor som smäller... beroende på dörrkonstruktion. Svenska dörrar är påfallande ofta lättare att öppna i bakkant än "från rätt håll".

   Det blir nog inga dörrförbud. Jag lovar att även den finaste säkerhetsdörr i metall går att öppna på ett ögonblick...

   Radera
  3. Kan bekräfta det där med dörrarna. Har sett och klämt på utrustningen, sett träningsanläggningen med i princip alla dörrar som finns, och sett filmer på hur det går till skarpt.

   Nytt inlägg med en del av Malmöpiketens utrustning.

   http://cornucopia.cornubot.se/2015/02/malmopiketen-visar-upp-sin-utrustning.html

   Radera