Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2015-02-19 13:27

Peter Malmqvist: "Alla överhettningssignaler blinkar överallt"

Hos Talentum/Affärsvärlden kan vi läsa att Peter Malmqvist går ut och säger att både aktiemarknaden och bostadsmarknaden är överhettad och i en bubbla.


Malmqvist säger bland annat:
"Alla överhettningssignaler blinkar överallt [...] [D]et är absolut inte enbart förankrat i några vinster. [...] Sammantaget försätter det här folk i en stressituation som pressar in pengar på börsen, ofta oerfaret kapital. [...] Alla överhettningssignaler blinkar överallt på bostadsmarknaden. [...] börsen och bostadsmarknaden verkar följa varandra."
Marknadsbubblans anatomi.
Man kan dra sig till minnes just marknadsbubblans anatomi. När oerfaret kapital, dvs allmänheten, kastar sig in i marknaden så har man den sista maniska utblåsningsfasen. Det är både den kortaste delen av bubblan, men också den som ger störst uppgångar.

I så fall är vi nu i den maniska fasen. Frågan är bara hur länge den pågår, och när det är dags att kliva av.

En sak är alltid säker med bubblor, och det är att de som går in i den sista fasen också sitter kvar med förlusterna när bubblan spricker.

Historiskt brukar det dock inte vara någon akut panik att gå ur. Sista fasen i uppgången kan ta månader på sig innan den börjar sjunka. Inte ens under IT-bubblans krasch var det bråttom att gå ur initialt. De stora nedgångarna beror på att de är utdragna, som 2007 - 2009, eller 2000 - 2003, inte snabba korta krascher. Det gör det också svårare för oerfarna att kliva av i tid, då de likt grodan kokas långsamt till inget kapital finns kvar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Brukar inte Malmströms kommentarer fungera som kontraindikator? Dvs vi har inte alls nån bubbla. Eller är detta möjligen undantaget som bekräftar regeln när det gäller honom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han brukar kallas felqvist i branchen.

   Radera
  2. EQT då?

   http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-02-18/asset-bubbles-wherever-we-look-unnerve-top-nordic-buyout-fund

   Radera
 2. @Emilli
  Jag hade samma tanke och undrar varför Cornu marknadsför denne siare. Finns det något trackrecord för Malmström att studera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Marknadsför"? Jag rapporterar vad någon sagt och utifrån de uttalandena gör jag lite egna kommentarer. Hade jag marknadsfört någon hade det stått reklam och inlägg sponsrat av etc.

   Radera
  2. @Cornu
   Ta det inte så allvarligt. Men varför, av alla pratkvarna, valde du ändå att redovisa vad just Peter M hade att säga. Jag tror att han är jätteglad för att du (Sveriges störste ekonomibloggare) uppmärksammar vad han säger. Jag tycker för övrigt att ordet marknadsför går alldeles utmärkt att utsträcka som jag gjort. Även om det inte var din avsikt att gynna Peter M så gissar jag att du gjort det. Vi kan nog diskutera till döddagar om det är din avsikt med publiceringen som avgör vilka ord som är lämpliga. Jag tycker mitt val av ord var typiskt Cornu. Du borde snarast bli glad...

   Radera
 3. Då jag inte är tungt investerad i marknaden och extremt partisk, så har jag inga problem att ta till mig av vad Malmqvist säger.
  Att Emilli, box och RB vill misskreditera budbäraren istället för att lyssna på budskapet säger mycket om deras positioner och framtidsönskemål.
  Inse att festen är över och försök komma till sans istället för att peka efter syndabockar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt likvid så du ska nog inte basera allt för mycket på kommentarer på internet.

   Radera
  2. Festen är nog inte över. Vem skulle byta ut Riksbankens ledamöter? De är ju utvalda av våra politiker därför att de är dokumenterade singletons. De lär ju inte själva komma på att det barkar åt skogen.

   Radera
 4. Han brukade plocka fram fedmodellen för att visa på en rimlig värdering.
  Med nollränta så blir rätt kurs oändlig!

  SvaraRadera
 5. Å andra sidan kan ju även en blind höna hitta ett korn. Apropå Malmqvists analysförmåga.

  SvaraRadera
 6. Nu har i och för sig Malmqvist sagt att marknaden är överhettad hela detta sekel och även några år i förra seklet. Men visst någon gång får han ju rätt.
  Han fick ju rätt 2001 och 2008 så det kanske är dags igen?

  SvaraRadera
 7. Gubben kanske gått en kvällskurs i ekonomi och blivit lärd. Vem vet... :-)

  SvaraRadera
 8. Det är som vanligt svårt att hitta alternativa avkastningar. Om jag tittar på de stora alternativen:

  * Börsportföljen: 3,8% direktavkastning till dagens utdelningar och börskurser.
  * Bästa obundna sparkonto med fria uttag och insättningsgaranti: Cirka 1,3-1,6% ränta.
  * Byte från HR till BR (samma område, samma standard): +1,8% eller så (beroende på låneränta -- avgift + ränta + periodiserat underhåll gör i mitt område att BR och HR har nästan identisk månadskostnad).

  Aktier och BR är förenade med relativt hög risk till dagens priser. Det kan finnas några procents uppgång till på börsen, men sen börjar nog risken bli lite väl stor. Allra bäst vore förstås billiga aktier, så att utdelningarna var lättare att komma åt, men det kan också vara så att priserna är "rimliga" idag med tanke på det allmänna ränteläget.

  SvaraRadera
 9. Fredrik Lundberg, Sveriges förmodligen mest framgångsrika investerare, tror i alla fall inte på någon direkt fara för bubblor, enligt intervju i samma tidning som den med Malmkvist. Sen finns det ju dom som hävdar att mer pengar har förlorats utanför marknaden än på den samma...

  SvaraRadera
 10. Så här rockar man på Lidingö (hoppas länken funkar)

  Artikel sid 4

  SvaraRadera
 11. Hela penningsystemet är ju ett enda stort pyramidspel så kan väl inte vara nåt kontroversiellt uttalande. Svårt att tajma bara.

  SvaraRadera
 12. Tja, europa är på väg ned i diket, och mycket av sveriges export går ju dit.

  Vi är känsligare på ett sätt, samtidigt så vill jag nog påstå att det är mindre risk att ha pengarna på börsen just nu än i exempelvis eurobonds.

  Kort sagt, med bankkontokonfiskation i eurozonen, euroländer som har en fot i graven, och en europeisk centralmakt som planerar gud vet vad för att rädda sina banker, var ska man annars ha sina pengar?

  SvaraRadera