Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2015-02-25 11:47

Peak häst har passerats i Sverige - peak hästgård nästa?

"Leker du fortfarande med maten?" - citat från Dagens Industri
Dagens Industri (tidningen, ej DI.se) rapporterar att antalet hästar i Sverige minskat med 5% de senaste åren som en följd av 25% färre betäckningar av ston. Frågan är om peak häst kommer följas av peak hästgård och fallande priser i hästgårdsbubblan.


Hela hästnäringen och hästgårdsbubblan brister förstås en hel del i prisstatistik. Det finns ingen officiell statistik över antalet hästar, som sades vara 360 000 år 2010, upp 10% från 2004. Att isolera ut priserna för hästgårdar är också svårt, då de dels är kommersiella fastigheter och därmed inte hittas som slutpriser på Booli, och dels då de inte enkelt klassificeras som sådana.

En metodik jag använt tidigare är att titta på jordbruksfastigheter med mycket lågt andel jordbruksvärde, som andel av fastighetstaxeringen. Hästgårdar har en tendens att en mycket stor del av taxeringsvärdet ligger på bostaden, pga att de flesta hästgårdar är små och gärna ligger i det sk hästgårdsbältet runt våra stor- och universitetsstäder, med höga bostadspriser.

Medelpriser lantbruk med 11 - 25%
jordbruksmark i taxeringen.
Jag tittar här på gårdar med 11 - 25% jordbruksmarksvärde som andel av taxeringen. Denna statistik finns bara till och med 2013 än så länge och för riket har jag preliminärt för 2014 höjt priserna med de 12.7% som jordbruksfastigheter i medel steg i pris under 2014. Jag har dock inte justerat de enskilda länen, då statistiken för 2014 är för hela Sverige.

Man kan konstatera att antalet affärer per år var högst 2007 och har minskat sedan dess. Priserna föll i riket svagt 2009 - 2012. I Skåne, Halland och Stockholms län har priserna stigit snabbare än villor gjort i riket, men jämförelsen behöver förstås göras med villor i dessa län. I Västra Götaland, som till stor del är landsbygd och inte hästgårdsbälte, är priserna som i landet i stort.

Ej med som graf, men villor har stigit 117% i pris i Stockholms län 2000 - 2013, medan 11-25% gårdar ("hästgårdar") har stigit 95%. För Halland är siffrorna 154% för villor och 212% för "hästgårdar". Skånes siffror är 138% för villor och 241% för "hästgårdar". Bubblan i Skåne och Halland kan sägas vara värre för hästgårdar än för villor, vilket inte gäller i Stockholm.

Frågan är om peak häst står sig och vad det gör för efterfrågan på hästgårdar? Färre hästar stämmer förstås väl överens med färre affärer i detta segment, men priserna har fortsatt stiga ändå. Fortsätter antalet betäckningar av ston att vara 25% lägre kommer antalet hästar på sikt förstås minska med 25% från toppen, eller med 90 000 djur.

Artikeln om minskat antal hästar hittas i tidningen Dagens Industri, ej på DI.se. Ni kan just nu prenumerera på digital på Dagens Industri i en månad för 79:- SEK eller helåret för 349:- SEK i månaden.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Kanske vänder vi hästtrenden åt andra hållet i och med peakoil? Man kan tänka sig att värdet på fossilfria hästkrafter får en renässans i lantbruket och skogsbruket så sakteliga.

  Skulle vara kul om du Lars Wilderäng kunde göra en uträkning på kostnaderna för häst, foder och omsorg kontra stora dieseltörstiga och låntyngda traktorer med service och underhåll i ett mindre lantbruk.

  Beroende på kalkylen kan det vara idé för BLTerna att "hålla i hästarna".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jämföreslen du vill göra är felaktig då en häst inte utför samma arbete som "stora dieseltörstiga och låntyngda traktorer" utan snarast bör jämföras med en liten veterantraktor som kostat lite i inköp och vars driftkostnad främst består i den tid man får lägge ner i garaget (och traktorn får vara mycket dålig om denna tid skall komma i närheten av tiden som krävs för skötsel av en häst)

   Radera
 2. Jag läste artikeln i DN, jag fick intrycket att det var de "fina avelshästarna" som hade minskat då det är en dyr verksamhet och folk inte hade råd att avla lika mycket efter 2008. Det är ju bara att gå ut och kolla på hästgårdarna, det finns lika många (om inte fler) hästar där som det gjorde tidigare.

  SvaraRadera
 3. Denna utveckling kunde man se redan för tre-fyra år sedan...
  orsaken är flera, men ofrånkomlig då det handlar om trender...
  Häst är inte trndigt längre...

  SvaraRadera
 4. Det finns inga marginaler för att ha häst eller andra fritidsintressen numera, allt går till boendekostnader. Det är underbart, vilken bra investering din bostad är!

  SvaraRadera
 5. Våra två vuxna prinsessor har som bekant sedan några år tillbaka stadgat sig och lämnat hästtävlingsintresset bakom sig. Därmed är den vägen inte längre aktuell för de som i förbifarten drömde om att få frottera sig med monarkin utan att ha de traditionella kontakterna. Nästa hästgårdsboom kommer således om tio år ungefär när Estelle blir tonåring - om hon inte blir mountainbikecyklist eller skidåkare istället...

  SvaraRadera
 6. Då blir det billig oxfile snart...

  SvaraRadera