Cornucopia?

Aktuellt

Lönerna i IT-branschen 2018 yrke för yrke - var ligger du?

Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm i takt med att den massiva automatiseringen i IT-branschen effektiviserat och skapa...

2015-02-03 18:48

Osvenska preps till förrådet

Ibland kan det som prepper vara bättre att kliva över vattnet efter förråd och titta i de lite mer exotiska hyllorna på din lokala välsorterade ICA, och då menar jag inte ukrainska ICA:s vapensystemhyllor. Tvärt om kan man hitta många av de bästa prepsen bland importerade produkter. Här följer tre exempel, inklusive kungen av preps.


Till en början kan din välsorterade ICA ha äkta (nåja "äkta") amerikansk Mac 'n Cheese.
Lite osvenska preps.

Jag pratar här om Mississippi Belle Macaroni and Cheese Dinner. Makaroner och ostpulver i en bekväm förpackning för ca två portioner. Kanske inte helt sant, då man behöver tillföra fett och vätska till pulvret efter makaronerna kokats. Enligt receptet ska det vara smör och mjölk som tillförs, men kom ihåg att det går precis lika bra med rapsolja och vatten. Eller nästan lika bra. Till skillnad mot en del av andra produkter från denna Wisoncins stolthet är färg- och smakämnen bara naturliga och ger inte några hormon- och hjärnskador på växande barn. Då har jag noga kontrollerat innehållet efter andra förpackningar från samma leverantör haft klisterlappar på sig som skriver att de inte bör ges till barn under 25 år eller gravida, eller något sådant, pga hormonstörande färgämnestillsatser. Amerikaner...

342 kilokalorier (kcal) per 100g, ger ungefär en måltid för en person, men med specificerad tillsats av fett till ostpulvret stiger kalorierna till 557 kcal per 100g och räcker därmed till en måltid för två. 70 g kolhydrater gör att hjärnan får sitt och 11.4 g protein per 100g löser även den delen. Hållbarhet i rumstemperatur minst ett år enligt stämpel. Pris okänt, hittar inte på svenska Internetz. Gissar på 29:90.

Denna Mac 'n Cheese smakar gudomligt (för att vara en prepp), även med rapsolja istället för smör och kan med fördel serveras med skinka, köttbullar, "kyckling" eller vad annat man nu har att tillgå när undergången anlänt. Eller som separat måltid.

Det är ofta man missar frukostar när man preppar och bara fokuserar på lagade måltider. Pålägg har ju en tendens att inte kunna lagras, men glöm inte den klassiska svenska färskosten (Kavli räkost på burk) som kan lagras rätt länge i rumstemperatur. Nu fokuserar vi dock på importerade preps.

Då finns förstås Nutella. Hållbarhet i rumstemperatur ungefär ett år och den ska inte ställas in i kylskåp efter öppning, då den lätt blir ohanterligt hård. En liten burk, som på bilden, innehåller 400g och kan bredas på lagrade kex eller knäckebröd, eller för den delen ätas med sked rakt av. Kanske lite sött för en del, men kan fungera till något bittert, som exempelvis en kopp te.

Kan också vara en humörhöjare för barn, vilket kan vara helt livsavgörande då dessa annars lätt kan börja matvägra i krissituationer och svälta ihjäl trots att det finns mat.

546 kcal per 100 g innebär att en sådan här liten burk (finns kiloburkar också, har sett ännu större hinkar i Tyskland) kan ge kalorier till en person för ett helt dygn. Eller en hel måltid för fyra. Svagare på protein med 6 g per 100 g, men mer än tillräckligt med söta kolhydrater för hjärnan. Den höga sockerhalten gör också att den kan fungera som smärtstillare. Det fungerar på små barn och faktiskt även på vuxna - in med en sked med något sött i munnen, så minskar smärtan (relativt) medan ni amputerar den zombiebitna armen. 28:90 för ett dygns kalorier!

Start the day with Nutella. Vad mer behöver man säga? Helst ska den förstås bredas på rostat bröd, men det går även bra med dina preppsade knäckebröd. Med 13% hasselnötter, 7.4% choklad och resten mestadels socker kan Nutella liva upp det mest fuktdrypande skyddsrum. 

Så över till kungen av preps. Egentligen det enda du behöver. Innehåller allt. Höga halter protein, tillräckligt med hjärngodis, men fortfarande så lite att det nästan kan kallas LCHF. Ordentliga halter med fett som gör att du snabbt känner dig mätt och inte märker att du svälter. Fiber för magen. Alla vitaminer du kan önska dig (nästan).

Jag pratar förstås om jordnötssmör. Likt Nutella ovan något för frukostsmörgåsen, gärna med ett tunt lager sylt. Går även att använda till en fin sataysås (jordnötssås) till "kycklingen" du serverar till riset.  Den burken jag visar här har två års hållbarhet oöppnad och håller tre månader i rumstemperatur efter öppning. Kan även användas tillsammans med hållbara preps som socker, ägg (klarar sig länge i rumstemperatur och ännu längre i en sval), bakpulver och vaniljsocker göras till jordnötscookies hemma i din BOL:s (bug out locations) vedeldade ugn. Tänk choc chip cookies, fast på jordnötter. Mums.

Otroliga 623 kcal per 100g gör att en burk räcker mer än väl till ett dygns mat, speciellt som den har 25.6 g protein, 48.9 g fett och 16g hjärnbränsle, plus 8.4g fibrer för din återhämtning efter dysenterin som bröt ut i ditt kvarter. Enligt matkalkyl.se bland de ca 10% av livsmedel som har högst näringskoncentration. Bör dock kompletteras med speciellt D-vitamin, speciellt där nere i kärnvapenskyddsrummets solljusfria dunkel, men alla preppers har ju redan några år med vitaminer lagrade ändå. 34:90 för ekologisk variant.

Kom nu bara ihåg att inte lagra mer än hushållet gör av med rutinmässigt. Äter ni en burk jordnötssmör i veckan civilt, så kan ni med två års hållbarhet alltså lagra 52*2=104 burkar, vilket ger ett fyra personers hushåll fullt kaloriintag i 26 dagar. 52 stycken Mac 'n Cheese bör också få plats, liksom 52 burkar Nutella. Totalt pris 104*34.9+52*28.9+52*29.9=6 678:20 SEK, och ger då 104+52+52/2=182 dagars mat för en person eller 45 dagar för tvåbarnsfamiljen. Detta oräknat rapsoljan till ostsåsen. Sedan slänger ni in matchande knäckebröd, kex och ris till sataysåsen så är ni snart uppe i flera månaders mat. 

"Kyckling" kommer det alltid finnas gott om, så se till att ha tillräckligt med ammunition i rätt kaliber samt ändamålsenliga fällor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Möllers fiskleverolja kan rekommenderas å det varmaste, lång hållbarhet men öppnad flaska bör förvaras i kylskåp. Rik på A, E och D- vitaminer. För de känsliga finns alternativ med citronsmak. Dosering, en tesked om dagen.

  SvaraRadera
 2. Jag ställer den här frågan då och då till preppers och får aldrig svar. Varför köpa en massa konserver och frystorkad nödmat när det finns hur mycket högkvalitets mat som helst. Säd, bönor, linser, ärtor, nötter med skal, fröer, torkad frukt osv? Hållbarheten kan i många fall vara åratal, vackar man frön håller de också utan att härskna vid inköp av storpack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mättnadsfaktorn? Jag kan iofs äta allt det där du radar upp, men då är jag hungrig igen inom 2-3 timmar.

   Radera
  2. Peter, rör ihop lite okokt havregryn med t.ex. filmjölk och intag. Detta kallade vi för "svällare" i min ungdom då vi var ute på segeläventyr i skärgården med allmogebåtar och hade ont om pengar. Ger en garanterad mättnadskänsla.

   Radera
  3. Håller med dig Patrick. Nu är jag iofs bara en 'halvprepper' men bönor, linser, ärter eller nötter ingår i min dagliga kost och något jag alltid rycker med mig när jag handlar, särskilt om det kan inhandlas till extrapris. Genom intag så roteras förrådet per automatik.

   För 'helpreppern' så tror jag att lida litet är en njutning. Man tänker sig själv slevande i sig kall geleinpackad pressad och konserverad åsna samtidigt som man stirrar mot horisonten genom kikarsiktet. Vid närmare eftertanke kanske man skulle köpa på sig ett par kassar med konserverad 'skit', kan kanske byta dom mot ett par guldmynt en dag...

   .../sjodan

   Radera
  4. @Peter
   Är det kött du saknar så är det bara att fylla frysen, köp en 25 kg säck med salt för att rädda köttet i vanlig saltlake (15%)om det kniper. Steg två lär dig torka och röka köttet.
   De livsmedel jag räknade upp ovan är sånt du kan omsätta till vardags.
   Konserver och frystorkat behöver också omsättas. Sitta där med barna och klämma i sig några påsar frystorkat ett par gånger i veckan för att omsätta lagret? Svindyrt dess utom.

   Radera
 3. Kavli är väl importerat? Från Norge?

  SvaraRadera
 4. Honung istället för Nutella?

  SvaraRadera
 5. Ska man handla riktigt jordnötssmör utan tillsatt socker och palmolja till ett bra pris så är det Kung Markattas 1,5 kg som gäller. Gissar att hållbarheten på oöppnat jordnötssmör är väldigt mycket längre än vad som står på förpackningen så länge det förvaras svalt. Har haft öppnade burkar i skafferiet i många år utan att det synts mögel eller luktat illa.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Jordnötssmöret håller bra mycket längre än så. Frugan råkade av tragiska anledningar äta ur en öppnad burk från 2008 utan att varken märka något fel på smaken eller bli dålig.
  Kom ihåg det när ni hittar en burk i de svagt radioaktiva ruinerna av ICA maxi fem år efter smällen.

  SvaraRadera
 8. Mac and cheese, exakt det märket, kostade 17:-.
  Åt det förra veckan :)

  SvaraRadera
 9. Passa er för just det märket jordnötssmör som visas på bilden. Provät och se om er mage tål det - min gör det inte. Och då har jag som jordnötsälskare ändå försökt ett antal gånger. Har aldrig problem med nåt annars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att ha tittat noggrannare på bilden måste jag hålla med - känner igen den där burken som det enda jordnötssmör jag fått allvarligt ont i magen av.

   Radera
  2. Men den sorten innehåller bara jordnötter och lite salt enligt förteckningen. Inget annat. Inget extra socker o skräp som de andra skräpvarianterna har.

   Radera
 10. Korkat att börja äta skräp bara för att det råkar vara krissituation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis min tanke :-)
   Varför inte fortsätta som vanligt istället. Vill du ha flyktmat är det bara att torka lite själv och vacka.

   Radera
  2. I en riktigt krisig krissituation kan man behöva livsmedel med hög kalorikoncentration, för att man av någon anledning behöver mycket kalorier för att klara sig eller för att man måste bära med sig maten, och då gäller det att få så mycket kalorier med sig som möjligt.
   Sen ska man inte underskatta värdet av att kunna sätta lite smakmässig guldkant på tillvaron även efter katastrofen.
   Alla som gjort lumpen och legat i fält mer än en dag eller två vet att lyx är relativt. Minns fortfarande med värme den halvtinade skogaholmslimpa och prickig korv jag fick efter att ha avslutat soldatprovet efter lite över en vecka i fält, med guldburk och pansarkex som huvudsakliga föda.

   Radera
  3. Håller med. Skippa skräpet, annars kan ni ju baka lite pinnbröd och hälla i olja. Guldburk brukade länge följa med mig på älgjakten, perfekt till knäckebröd. Avslutade matpausen med lite Marabou choklad med nötter. Eldade fnöske och pinnar i en liten rostri labb-burk som numera är utbytt mot en titan-eldburk ...suck nostalgi. Det var bättra förr. Varför är det ingen som funderar på att jaga när samhället rasar samman. I skogen vandrar hållbart kött omkring överall.

   Radera