Cornucopia?

2015-02-02 17:52

Oljepriset stiger 10% - COS rusar 21%

Oljepriset inleder veckan med att stiga ca 10% än så länge, vilket innebär en ansats till tredje veckan med en möjlig bottenformation i oljepriset mellan 40 och 50 USD. Samtidigt fortsätter Canadian Oil Sands (TSX:COS) som ett spjut på börsen och stiger ca 21% efter att redan stigit 24% i fredags.

Veckochart nordamerikanskt spotpris för oljan
Frågan är som sagt om vi ser en bottenformation i oljan här?

För aktier som COS var det perfekta bottenfisket i torsdags, men många aktier har redan stabiliserat sig. 

Dagschart COS.
En aktie som stått sig ganska stark genom hela raset är exempelvis norska DNO International (OSE:DNO), som snarare redan tidigare fått sitt fall på grund av IS offensiver i Irak och egentligen inte fallit nämnvärt på oljepriskraschen. Detta är förstås ett styrketecken för DNO, som också har just landbaserad konventionell finolja i sitt relativt stora fält i irakiska Kurdistan. Just den typen av billig olja som förblir lönsam även vid dagens nivåer.

DNO lämnar rapport den 5:e februari och en marginell förlust förväntas.

Man kan och ska förstås inte ropa hej än. Tror man däremot på officiella prognoser som t ex amerikanska EIA:s dito, så ska oljan tillbaka till 70 - 80 USD senare i år eller 2016, och med det finns en rejäl uppsida i utslaktade oljeaktier.

Just reaktionen i COS kanske kan anses som överdriven, men rimligtvis handlar det om blankningar där aktörerna nu stänger sina positioner, vilket skickar upp aktiekursen mycket starkt och rent av tvingar fram tvångsstängningar av blankade positioner, en sk short squeeze.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

5 kommentarer:

 1. Troligtvis en "dead cat bounce", oljelagrena fortsätter att fyllas på världen runt, alltså mer olja pumpas upp än vad som efterfrågas.
  http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2015/02/20150202_armoredwolf2.jpg

  SvaraRadera
 2. Det efterfrågan påpekar hamnar på bordet i ett sandigt Riyadh för slutgiltig acceptans. Om efterfrågan har tur kanske den kan bli hörd i Wien över en muta eller två.

  SvaraRadera
 3. Oljan ska ner mot 30-35 dollar minst. Det vi ser är precis som sägs här en dead cat Bounce men den kan ändå gå en bit upp. Oerhört mycket spekulativt kapital ligger sedan länge i långa förlustbringande positioner vilket kommer att påverka priset på väg upp(säljtryck vartefter). Men under den nuvarande börsrekylen nedåt, som med rätt stor säkerhet följer på den starka intermediära säljsignalen i fredags, är det inte omöjligt att priset kan åka upp mot 60-65-nivån fram till maj i år. Långräntorna går mot strax över noll även i Sverige under detta år varefter räntebubblan spricker. Pensionsbolagen måste allokera allt mer kapital till börsen eftersom våra pensioner är beräknade efter en nominell förräntning kring 6-10%. USA dollarn kommer att rusa mot nya höjder(overkliga för de flesta idag) med bottenpriser för hela råvarusektorn. V går mot en allt svagare ekonomisk utveckling inkl Kina. Oljeindustrin(bortsätt från de mycket stora välkonsoliderade) och flera gruvindustrier blir de första att kollapsa i kommande depression.

  Som ni vet innebär (sälj-)signaler nästan alltid en motreaktion innan nedgången fortsätter. Ibland testas först motstånd högre upp.

  SvaraRadera
 4. Oljan skall upp till 90 USD/fat-innan årsskiftet. Gissar jag.
  När?
  Vad som skall ändras?
  Svårare att svara på.

  SvaraRadera
 5. Tack Cornu för att du hjälpte mig att hitta detta bolag. Intressant och lärorikt ur flera perspektiv. Hittils med vinst.

  /Mats

  SvaraRadera