Cornucopia?

Aktuellt

Lönerna i IT-branschen 2018 yrke för yrke - var ligger du?

Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm i takt med att den massiva automatiseringen i IT-branschen effektiviserat och skapa...

2015-02-06 10:48

Nu utplånas alliansen i spåren av decembersveket

Föga överraskande utplånas nu alliansparti efter alliansparti i opinionssiffrorna tack vare decembersveket. Med detta var beskedet att en röst på allianspartierna är en röst på Miljöpartiet och regeringens stödparti vänsterpartiet. Allt annat är bara snack.

Folkpartiet ligger på sina lägsta siffror på åtta år och är till och med mindre än Kristdemokraterna, även om man fortfarande enligt Demoskop håller sig över 4%-spärren.

Det hjälper inte ens att allianspartierna helt meningslöst försöker problematisera invandrings- och migrationspolitiken. Det ska väldigt mycket till för att alliansen ska få tillbaka de väljare som på grund av ställnignstaganden inom de politikområdena bytt till Sverigedemokraterna.

Det samma gäller egentligen även inom försvarspolitiken. Där är det snarare Socialdemokraterna som via försvarsminister Peter Hultqvist tagit initiativet.

Den snart fd alliansen saknar all trovärdighet inom både migrations-, integrations- och försvarsfrågor, eftersom man aktivt under åtta år i regering schabblat bort dessa områden. Att i en opposition, som lovar att stödja regeringen, prata om förändrad politik tvärs emot den linje man drivit i åtta år i regeringsställning är bara retorik och tomma ord.

T ex medger till och med Östermalmsbon Jonas Sjöstedt (v) att man har problem med flyktingmottagandet. Vill regeringen och vänsterpartiet lägga miljarder på detta kan alliansen i enlighet med decembersveket bara nicka. Vilken migrations- och integrationspolitik allianspartierna nu desperat försöker lägga fram, så kommer det bli (s)(v)a(mp)arnas politik man stödjer i riksdagen.

Alliansoppositionen har inget att komma med på grund av decembersveket. Man har lovat att stödja regeringens politik i allt som innebär att något kostar pengar, dvs sådant som bakas in i budgeten. Och det gör både försvar, migration och integration. Det enda man kan säga ja eller nej till är saker som inte behöver finansieras, som t ex vilken årskurs man ska ha betyg i skolan, eller för den delen nya lagar i brottsbalken, som trots allt aldrig åtföljs av ökad finansiering för rättsväsendet.

Att Folkpartiet nu vill ta bort vårdnadsbidraget visar tydligt att alliansen är på väg att spricka och att Socialdemokraternas genidrag med decembersveket fungerar. En menlös opposition kommer istället börja opponera inbördes i allt desperatare försök att hålla sig över 4%-spärren.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Med undantag av V har vi bara enfrågeparti i Sverige.
  SD - minskad invandring
  MP - ökad invandring
  S - makt
  Alliansen - stoppa SD

  Bara att välja vilket som ligger dig närmast eller strunta i att rösta om man är trött på spektaklet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trodde V's enda fråga var att allt ska drivas i offentlig regi...

   Radera
 2. Schabblat bort migrations- integrations- och försvarsfrågorna? Tror att den listan kan göras betydligt längre, utan att överdriva det minsta. Och problemet är att det saknas trovärdiga alternativ.

  SvaraRadera
 3. Tror inte Decemberöverenskommelsen spelar någon större roll. Detta är snarare vakuumet efter valet. Reinfeldt och Borg är de enda som hade kunnat hålla uppe Alliansoppositionen, men när de övergav skeppet i ren panik så uppstår ett vakuum som nu börjar ge effekt, ingen stark ledare som håller ihop det hela, ingen inriktning etc.

  SvaraRadera
 4. Det finns fortfarande en del extremdumma nötter inom folkpartiet som tar den liberala ideologin på fullt allvar och därtill tycker att öppna gränser är det allra heligaste för en liberal.

  SvaraRadera
 5. Pris ske gud, att blockpolitiken luckras upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det leder till att sakfrågorna kommer i fokus på allvar så har du helt rätt.

   Radera
 6. Efter bombattentatet mot den romska rättegångslokalen i Malmö kanske det satsas på rättsväsendet? Det är väl allvarligt att domstolar utsätts för angrepp?

  Det romska rättsväsendet "Romaniya" alltså. Och romska domstolar "Kris".

  Ja, jag är kritisk mot att tillåta alternativa rättssystem, antingen det nu är HA eller Romaniya.

  Särskilt är jag fientligt inställd till det vidskepliga och utanförskapande romaniya som rättssystem.

  SvaraRadera
 7. Fantastiskt att alliansen lyckades göra regeringsmakten relaterad till en fråga, 13% frågan blev 83% frågan helt utan deras egna väljares förskyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kommer aldrig någonsin mer kunna kalla SD ett enfrågeparti, man kommer aldrig mer kunna säga att SDs lösning på alla problem är relaterat till invandring.

   Radera
 8. OT (?) I USA satsar Koch-bröderna nu 889 miljoner dollar (runt 7,2 miljarder kronor) på att få bort Demokraterna från Vita huset. Democracy american style. Räkna med att de här herrarnas pengar styr svensk politik också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så USA högern uppmanade Sveriges kristna höger att bli vänstersocialistisk med stöd av Kommunism?

   Radera
  2. Kochbröderna stödjer både konservativa och libertarianer. De senare har nog ungefär samma åsikt som svenska anhängare av öppna gränser, skulle jag tro. De gillar förstås de nyliberala inslagen i den politik som förts.

   Radera
  3. Det finns säker enstaka guldkorn att få ut av sosse Sverige men nackdelarna lär vara överväldigande.

   Radera
 9. Måste säga att Peter Hultkvist är den vettigaste försvarsministern sedan Odenberg. Faktiskt den enda ministern som jag har förtroende för i den nya regeringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att försvarsminister posten är ett ämbete då, övriga sossar gör honom impotent.

   Radera
 10. Det här var väl ändå ganska förutsägbart.

  SvaraRadera
 11. Det alliansen gör nu är att förbereda för en koalitionsregering med SD efter 2018. Den regeringen kommer att vara dödskyssen för SD för de tar mycket lättare på multikultifrågan än vad deras mer extremare väljare tror.

  SvaraRadera
 12. Vad då "i spåren av" ?

  Det du kallar för decembersveket är en tillbakagång till den riksdagsordning som *trumvirvel* rådde i november 2014. Sverige hade en ljuv men ack så kort frihetstid där i december, innan och efter var landet en diktatur, uppenbarligen..

  Bortsett från det kufiga i att kalla något för ett "svek" när ingen av de du anklagar för svek har ställt ut ett löfte och ingen borgerlig politiker har haft makten över att utlysa eller inte utlysa nyval ( Statsminister = Löfven), borde du tänka längre.

  (S) strategiska mål har varit, alltid, att splittra borgerligheten. Det är vad allt snack om utsträckta händer handlade om. Nu blev inte så. Överenskommelsen kodifierar i sin skrivelse om partikonstellation att S sitter i båten med MP och V. Detta är till stor fördel för borgerligheten när Sverige håller sitt reguljära val 2018. Och nej, Alliansen är inte död utan alive and kickin' i riksdagen varje dag. Senast i går åkte regeringen på pumpen kring AF och LOV.

  Man kommer också att gå till val med ett gemensamt manifest på samma sätt som man har gjort tre gånger tidigare.

  De borgerligt sinnade som klagar över att landet nu inte längre riskerar att ha permanent polsk riksdag behöver också acceptera att enda möjligheten för Alliansen att regera givet det rådande parlamentariska läget (mandatmässigt och röstningsbeteende) hade varit att söka stöd av SD.

  De som sitter på läktaren och klagar borde därför för formens skulle redogöra för vilka eftergiver man menar att borgerliga partier som värnar öppenhet skulle göra för Jimmie Åkesson, avskaffad asylrätt och ett minaretförbud? Eller vart drar du gränsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du lever i din egen fantasi, en drömvärld, det sovande folkets värld. Man behöver inte redogöra för något. Fakta talar för sig självt. Ett svek är ett svek, även om det levereras av de politiker som man gett sitt förtroende. Det enda sättet att reparera skadan är att återvinna förtroendet. Och det blir tungt, eller uppförsbacke som en del kallar det, kanske till och med ett sisyfosarbete.

   Radera
  2. " vilka eftergiver man menar att borgerliga partier som värnar öppenhet skulle göra för Jimmie Åkesson"
   det är inte eftergifter som söks utan förhandling och då man uteslöt förhandling och sålde väljarnas röster har man också ett svek av rang.

   Radera
  3. Och löftet är att alliansen skulle föra borgerlig politik det har de nu svikit genom att lägga sig för socialisterna för att kontra 13%arna

   Radera
 13. Säger som Monbiot ska livet gå ut på att stöta företagen politiskt och ekonomiskt på bekostnad av människorna väl och ve. Den frågan borde ni ställa er. Livet eller kapitalet?Läsarna på denna blogg håller nog på kapitalet!

  SvaraRadera