Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2015-02-28 11:36

MSB om påverkanskampanjer och psykologiskt försvar

En kort blänkare angående psyopskriget, som Ryssland bedriver just nu. MSB:s Fredrik Konnander har skrivit ett gästinlägg hos bloggrannen Reservofficer.


Konnander höll en mycket imponerande dragning och svarade trovärdigt på uppföljande frågor i onsdagens seminarium om den ryska psyopskampanjen mot Sverige och omvärlden, eller påverkanskampanj som det lite mer akademiskt kallas.

Beskedet då var att MSB och därmed Sverige rustar förmågan och resurser för att hantera påverkanskampanjer. Mer detaljer finns i blogginlägget, även om det är mycket generella uttalanden, om än läsvärt. Sammanfattningsvis har man alltså sedan 2009 ett aktivt och operativt psykologiskt försvar.
"Psykologiskt försvar har, sedan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skapades 2009, bedrivits i annan form än som den gjordes under den tid Styrelsen för psykologiskt försvar fanns. Eftersom vår omvärld har förändrats har det funnits ett behov av att även förändra psykologiskt försvar. Behovet av stora trögrörliga mobiliseringsorganisationer har försvunnit och ersatts av ett behov av snabba och kontinuerligt verkande psykologiska försvarsförmågor.På informationsarenan råder ett permanent konflikttillstånd vilket för psykologiskt försvar innebär att verksamheten behöver bedrivas kontinuerligt. Detta ställer bl.a. krav på att ständigt följa utländsk informationsverksamhet som kan riktas mot Sverige i syfte att påverka svenskt beslutsfattande och opinionsutveckling."
Blogginlägget hittar ni här, även om det är i generella ordalag. 

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. MSB har väl som huvuduppgift att förbereda för kriser och olyckor.
  De skriver så själva i alla fall.

  De avviker allt mer från sitt officiella syfte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lille psyops. Styrelsen för psykologiskt försvar slogs samman med Krisberedskapsmyndigheten och Räddningsverket, vilket blev MSB. Att en handfull anställda sysslar med psykologiskt försvar tillhör uppgifterna.

   Radera
  2. Förklara i så fall varför det inte fanns el och telefon i veckor efter stormen Gudrun.

   Kalla mig inte psyops för att jag påpekar det du själv är för blind att se.
   Jag är allt annat än detta.

   Tror du på fullt allvar att samhället klarar främmande angrepp med den nivå som finns idag?

   Radera
  3. Stormen Gudrun var 2005. MSB existerade först 2009. Get a clue.

   Radera
  4. Bara för att man byter namn på myndigheter så upphör det inte att finnas ett ansvar.

   Get a clue?

   Jag har tillräcklig insikt för att veta vad som fungerar och inte fungerar i ett samhälle. Att blunda för det uppenbara, som du gör, är oförsvarligt.

   Vad säger du till de som fick klara sig själv 2005?

   Eller saknar det betydelse för att beredskapen då fanns hos en annan bokstavskombination?

   Radera
  5. Du får faktiskt svara på frågan.

   Det är oförskämt och respektlöst att bara vräka ur sig att MSB inte fanns 2005 så inget spelar någon roll. Skall du inte försöka spela lite översittare igen genom att presentera faktoider som i det stora hela är oväsentliga när det smäller?

   Återigen frågan du vägrade svar på genom att dra upp helt irrelevanta saker.

   Tror du på fullt allvar att samhället klarar främmande angrepp med den nivå som finns idag?

   Radera
  6. Hur mjölkar du en besättning på 100 djur manuellt?

   Svara på frågan eller lägg ner verksamheten.

   Radera
  7. "Myndigheten för samhällsskydd och beredskap" heter myndigheten. Det torde få plats rätt mycket inom samhällsskydd och beredskap, även psykologisk försvar. Du har helt enkelt inte begripit dess syfte.

   Radera
  8. Hur många människor dog av att inte ha ström under Gudrun? Är el en mänsklig rättighet?

   Radera
  9. Neo cortex. Som du skriver så innefattar det rätt mycket men nu verkar det på er som att psykologisk beredskap är det enda som räknas. Att tusentals människor fick klara sig på egen hand trots att det uttalade målet är:
   "Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är en statlig myndighet med uppgift att utveckla samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser."
   Varför räknas inte samhällets kriser in i detta?
   Om det nu är så att en statlig myndighet ger ett sken utåt och gör andra saker inåt, utan att ha täckning för den yttre devisen så är det du som är helt fel ute.

   Ben dover: du gör skäl för namnet. El är inte en mänsklig rättighet men det borde vara en mänsklig rättighet att inte tvingas betala för en myndighet som inte gör vad den säger sig göra.

   Radera
  10. Du får faktiskt svara på frågan.

   Det är oförskämt och respektlöst att bara vräka ur sig att MSB inte fanns 2005 så inget spelar någon roll. Skall du inte försöka spela lite översittare igen genom att presentera faktoider som i det stora hela är oväsentliga när det smäller?

   Återigen frågan du vägrade svar på genom att dra upp helt irrelevanta saker.

   Tror du på fullt allvar att samhället klarar främmande angrepp med den nivå som finns idag?

   Radera
  11. När lovade msb att samhället skulle vara riskfritt och avbrottsfritt?

   Radera
  12. Återigen blir jag påmind om att samhällskollapssäkra mitt runkande och köpa en porrtidning. Internet funkar inte utan el..

   Radera
  13. Clabbe. gör vad du gör bäst.

   Radera
 2. Hej

  Förstår jag det rätt, man använder sig alltså av psyops för att försvara sig mot psyops?

  Och medan den ena är "nyttig och begåvat" så är den andre en "onyttig och mindrebegåvad" i sammanhanget.

  Här ser man alltså glasklart var kultureliten finns.

  Trevlig helg, oavsett be- eller obegåvad...  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, MSB lämnar in rapporter till t ex regeringen och rekommendationer till angripna myndigheter och/eller makthavare, så t ex presstjänst etc kan bemöta angreppen. Det är en rejäl skillnad mot att offensivt gå ut och skapa påverkanskampanjer riktade mot främmande makt.

   Radera
  2. Hej Lars

   Tack för klarställningen.

   Så du menar alltså att en psops mera jobbar enligt din egen åsikt
   Citat:
   "Det är en rejäl skillnad mot att offensivt gå ut och skapa påverkanskampanjer riktade mot främmande makt."
   Citat slut

   Eller mao det som mycket av din blogg handlar om...och då är du jo enligt egen utsago att betrakta som en psyops...fast i de "nyttiga och begåvades läger". ;-)

   Trevlig helg

   Radera
  3. En skillnad mellan psyops och inte psyops är väl hur mycket man ljuger, böjer sanningen och utelämnar fakta som är motsägande för att uppnå sitt mål.

   Radera
 3. De s.k. "beredskapsfilmer" som spelades in under 40-talet (?) var väl en produkt av det psykologiska försvarets verksamhet.( Tror du MSB skulle vara villiga att finansiera en filminspelning av exempelvis dina böcker??

  SvaraRadera
 4. Hur hur opartisk är en sådan här myndighet? Vilka sorters infiltratörer bevakar den, ryska psysåppar, lobbyister från EU, USA, onda internationella storbolag, goda internationella storbolag, Göran Perssons debattinlägg, PG Gyllenhammars debattinlägg, propaganda på tidningarnas kultursidor eller Sveriges radio och TVs hjärntvättarprogram, osv.?

  Eller kort frågat, vem är ond och skall motverkas respektive vem är god och får propagera fritt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att skilja på sanning och lögn är inte samma sak som att ta ställning i frågan om vem som är ond eller god.

   Om det t ex cirkulerar ett brev på internet där den svenska försvarsministern erbjuder Ukraina svenska artillerisystem, och nationella och internationella media rapporterar om detta brev, så är det inte att ta ställning när man avslöjar att brevet är en förfalskning.

   Radera
 5. Man kan ju fråga sig vad det är för folk som jobbar på MSB. Hur nationellt pålitliga är dom?

  SD:s Luftförsvarskommittéledamot Mikael "Hitler" Valterssons sambo Carin Kaunitz har en chefsposition på MSB och har mejlat hemligtstämplat material till sin sambo.

  "...Carin Kaunitz. Hon är i dag chef för enheten för strategisk analys på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, dit hon kom från ett chefsjobb på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Före det jobbade hon för Försvarsmakten."

  http://www.expressen.se/nyheter/sambon-lackte-interna-mejl-till-sd-mannen/

  SvaraRadera