Cornucopia?

2015-02-05 07:55

Mer riktig journalistik hos DN: Ryska trollfabriken

Har fått en rejäl bunt mail från läsare om Bonnier/DN:s senaste ansats till riktig journalistik. Denna gång har man fått tag på två fd ryska Internettroll och avlönade psyopsoperatörer, i den S:t Petersburgbaserade trollfabriken Internet Issledovanija, där contractors (dvs inhyrda psyopslegosoldater) genomför mer eller mindre avancerade psyopsoperationer mot Ukraina och väst.DN har återigen gjort riktigt journalistiskt arbete och inte bara skrivit av vad någon kändis sagt på Facebook eller Twitter, utan faktiskt varit på plats, och rent av intervjuat två fd psyopsoperatörer.

Samtidigt skrapar man bara på ytan här, även om det medges att man även gör psyopsinsatser internationellt, bland annat på engelska. Det är inte orimligt att trollfabriken bara är en enklare bulknivå, rent av honungsfälla för journalistisk uppmärksamhet. Antagligen finns det ytterligare leverantörer av psyopstjänster.

Bland nämnda existerande tjänster hittas fejkade Twitterkonton med köpta följare för att ge legitimitet, inklusive ett antal fejkade följande Twitterkonton som stöder huvudkontona, falska bloggar, falska nyhetssajter, samt falska kommentatorer på nyhetssajter och bloggar. Antagligen finns även falska Facebook-konton också. Man använder även proxyservrar för att dölja var man sitter.

Oavsett är beskedet till de nyttiga idioterna i mitt kommentarsfält, för alla av er är inte avlönade psyops utan några av er är (ännu värre) dumma i huvudet på riktigt, att ni går miste om motsvarade 5000:- SEK i månaden när ni jobbar gratis åt Putin.

Sedan hävdar dock journalisten Ingmar Nevéus att den sk Putin-jugend, Nasji/nashi, är nedlagd. Jag är inte så säker på det. Putin ska hållit ett av sina "utplåna väst"-tal till Nashi det senaste året, och uppgifterna om att man ska ha lagts ner kan mer vara riktade mot väst då det ser illa ut med Putin-jugens. Speciellt som organisationen nästan heter nazi.

Återigen bra jobbat av DN. Man kan naturligtvis ha synpunkter, men detta är likväl riktig journalistik, dvs fotarbete och träffa riktiga människor inblandade i händelserna på riktigt. Det är enda vägen framåt för gammelmedia i mediakrisens Sverige. Fortsätt så.

Trollfabriken i S:t Petersburg är dock bara en liten pusselbit i det massiva ryska informationskriget. Sputnik News (fd Ria Novosti), Russia Today (inklusive RT:s sändningar i Göteborgs lokal-TV) är ytterligare exempel. Därtill kan man utgå från att Ryssland betalar ett antal etablerade konspirationsbloggar rakt av, alternativt förser dessa med material i egenskap av "oroad läsare" (ni ska veta hur mycket "oroade läsare" skickar Putin-propaganda till mig - men jag nappar inte och dessa avsändare är spam-markerade för automatisk radering - antingen är dessa "individer" dumma i huvudet på riktigt som tror att jag nappar, eller så är det deras jobb att skicka propaganda, inklusive standardupplägget om vilken etnisk/religiös folkgrupp som står bakom allt, till mig. Jag lutar åt det senare på grund av envisheten utan respons.), och har kvar kontouppgifterna till en lång rad svenska journalister, som jobbade åt Sovjetunionen eller DDR under kalla kriget. Dessa börjar nog ändå gå i pension nu, men kan fortfarande ha inflytande.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

70 kommentarer:

 1. Nashi hade iaf minskat i storlek o betydelse senast jag hörde. Har delvis ersatts av annat.

  SvaraRadera
 2. Wow, DN, who knew you had it in you?!

  Mycket intressant artikel. Man måste nog vara lite paranoid när man "vistas" på internet. Alltid utgå ifrån att alla har en agenda. Det är ju inte precis så att ryssarna är de ända som sysslar med sånt här, även om de är de som ligger på en märkbar nivå just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller försiktig. Det är precis som i trafiken-du umgås med alla sorters människor och får agera därefter.

   Radera
 3. Det intressanta är att det är så låg nivå på psyopsen. Parallellerna till Bagdad-Bob är ju övertydliga på ett komiskt sätt, trots allvaret i situationen. Det är frontalattack direkt, istället för att hämta hem bollen, runda egen kasse och börja jobba uppåt i planen.

  Antingen är det panik i lägret, eller så förstår man inte hur det egentligen fungerar i en kritiskt granskande demokrati. Troligen en kombination i detta fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, "låg nivå" är ju relativt. Jag tror tvärtom man har god kännedom om hur västs demokratier fungerar. Om man istället ser detta för vad det är, en skenmanöver i det ryska konceptuella hybridkriget, är det ju så att målet inte är mediadominans utan bara att så tvivel och göra folke lite veliga, 90% säkra istället för 100% säkra. Ur det avseendet behöver man inte ligga på toppnivå direkt.

   Att det sen finns en del människor som köper konceptet till 100%, blir gay för Putin och gör bort sig gång på gång i det här kommentarfältet beror nog på att de var defekta i huvudet från början.

   Och eftersom målet är att få oss att vela, bör vi göra motsatsen och stödja nazijudejuntan i Kiev, med alla medel. Även militära.

   Radera
  2. +1
   Tyvärr fungerar det. Eftersom man får intrycket att det pågår en diskussion, även om de mest uppenbara fakta, blir det en argumentation runt detta istället för att diskutera och kräva motåtgärder. Psyopsen förlorar ju hela tiden diskussionen, men det gör ingenting eftersom det stjäl fokus från kärnfrågorna.

   Radera
  3. Nivån spelar mindre roll av två skäl. Den första är att öka bruset och på så sätt dränka sanningen/sina fiender i ett hav av meddelanden/artiklar/åsikter.

   Den andra är att genom att bomba ut extrema meddelanden/artiklar inom valfritt ämne så kan man sakta men säkert styra medianbudskapen i samhället åt det håll man önskar. Den taktiken har mycket framgångsrikt använts av högern i USA och i Sverige av F!.

   Radera
  4. Håller med flera föregående.
   Den "låga nivån" funkar bra nog på stor del av målgruppen samt en ännu större del av sveriges mediaelit.
   Att skicka ut en "2nd opinion" hur fel den en är mörkar alltid sanningen lite grand och sår lite tvivel.

   Radera
  5. Och den låga nivån tillsammans med spam-beteende gör det dessutom mindre intressant att kommentera för de som håller lite högre nivå.För vilken vuxen vill diskutera i en mental sandlåda med barn eller rent av idioter.

   Radera
 4. Första kommentaren på artikeln är ju rätt klockren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. MEN USA DÅ!?!?!?!?!?111111

   Radera
  2. Läste artikeln för några minuter sedan. Då fanns där 5 kommentarer, varav samtliga var negativa till artikelns ämne och mer eller mindre "Men USA då". Lite oroväckande.

   Radera
  3. De flesta begriper att man inte behöver vara rädd för ett land med stora ekonomiska problem och som har ett försvar som knappt spenderar en tiondel av vad USA gör och om det var en tjugondel av vad Nato lägger ner

   Radera
  4. Du menar ett land som ökar sina militärutgifter med 30% om året 8 år på raken.
   Ett land som har invaderat ett grannland i syfte att erövra territorium.
   Ett land som trots stora ekonomiska problem väljer att öka militärutgifterna ytterligare, ovanpå tidigare höjning (nyhet igår: Ryska flygvapnets modernisering/expansion ska accelereras).
   Ett land som har en av de största kärnvapenarsenalerna i världen kombinerat med en doktrin som förespråkar användande av kärnvapen även i mindre regionala konflikter mot icke-kärnvapenmakter.
   Ett land som styrs av en liten klick människor (4-6) som alla kommer från underättelsetjänsten - ett yrke där paranoia inte är en sjukdom utan snarare ett krav.

   Näe, varför ska vi vara rädda för Ryssland?

   Radera
  5. @Kristian

   Jag kan tyvärr räkna, 20 gånger mer än 20 gånger mer. Är putin så jävla dum så han försöker ge sig på någon som är 20 gånger starkare lär det bli julafton inom Nato om man får en ursäkt att komma över alla de naturresurser ryssarna förfogar över

   Radera
  6. Apropå psyops: Man får nog räkna Dagens Industri till någon slags psyops åt att skrämma folket för Putin. Det är lätt att få uppfattningen att Putin står för det mesta ont här i världen och han tänker attackera precis när som helst när man läser artiklar om ryssarna i DI

   Hur korrupt Ryssland än må vara så har vi inget att vara rädda för

   Radera
  7. @dopad
   Nato ja. Men vi är inte med i Nato. Ingen kommer komma till vår hjälp (i tid) om vi behöver det. Och vi bor mitt i den största friktionszonen mellan Ryssland och omvärlden. Är det någonstans konflikten mellan Ryssland och Nato kommer komma i dagen så är det i Östersjön.

   Dessutom tvivlar jag på att dina ×20 mer är kompenserade för köpkraft. Ryssland får betydligt mer för pengarna i Ryssland än vad USA får i USA så din jämförelse haltar.

   Dessutom anser sig Ryssland redan vara i krig med det liberala väst. Ett heligt krig där rysslands existens och särart står på spel. Enligt rysk doktrin har krigföring åtta steg, om jag kommer ihåg rätt, och öppna strider kommer först på steg sex.

   Dom tänker inte på samma sätt som oss och dom ser helt annolunda på vilka risker som är värda att ta.

   Radera

  8. @Kristian

   Jag kan tänka mig att ryssarna ogillar om ukraina blir ett nytt grekland, du vet man lånar ut nytryckta pengar som man håvar in ränta på.

   Radera
  9. Kommentarsfältet till artikeln är ju klockrent, hihi!

   Radera
 5. Betyder det att du står på Freedom House's löneliste C? - nej, antagligen inte. Alla som i vissa frågor inte håller med dig eller anser att NATO är snällast i världen jobbar INTE heller för vare sig SVR, FSB eller GRU e.d.

  I övrigt var det en intressant artikel i DN!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man brukar behöva betala folk för att ljuga. Sanningen däremot, är gratis.

   Radera
  2. Nja, det bästa är självklart att använda sig av nyttiga idioter som exempelvis Jan Guillou som tror att de säger sanningen (dvs vad de kommit fram till själva) men egentligen bara rapar vad någon annan säger.

   Radera
 6. http://globalvoicesonline.org/2014/12/10/russias-anonymous-international-promises-new-wave-of-leaks/

  Här kan man se ett av högdjuren inom Nashi räkna en hel väska med pengar som säkert är helt legitima, skattade etc. Ordföranden för MUF går säkert också omkring med typ två miljoner i kontanter.

  Annars finns det ju ljudinspelningar av Surkov där han tycker att det är "fantastiskt intressant" att Nashi utbildar sina medlemmar i gatustrid mot meningsmotståndare.

  Nashi är en Sturmabteilung, ingen ungdomsorganisation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sossarna skattar väl inte heller för de 70 miljoner de ger till SSU och allt vad deras ungdomsorganisationer heter? de har ju infört kombilotteriet för att slippa sådant!

   Radera
  2. Ja, det är ju precis samma sak. Bra där.

   Radera
  3. hahaha..nej men tendensen är detsamma. Jag ogillar starkt att man kan gå med i politiska ungdomsförbund som 6-åring. Väldigt OT jag vet.

   Radera
  4. Ja om inte annat är det ett gigantiskt demokratiskt problem för Sverige, det håller jag med om. Men, OT.

   Radera
 7. Tycker även att Zerohedge har visat sitt pro-ryska vinkling väldigt tydligt det senaste året. Förut var det ju bara allmänt häcklande av USA/EU medan vissa gryn av sanningar. Är inte långt ifrån att man kan kalla sidan för enbart rysk propaganda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. pro-ryska elementen har ju dock alltid funnits på sidan.... blev bara så tydligt när ukrainska konflikten började.

   Radera
 8. Man bör också passa sig för whataboutism avseende media, förresten. Visst, det finns t ex en del vänsterjournalister i Sverige som är ivriga att framhålla en viss sida av en story och så där, men det är en milsvid skillnad mellan det och de direkt fabricerade historierna om korsfästa treåringar och allt sånt skit som förekommer i den ryska propagandan. Att rapportera selektivt är inte det samma som att blåljuga.

  SvaraRadera
 9. apropå ryska psyops och nyttiga idioter i väst, hit hör även Greenpeace mfl organisationer som bekämpar exempelvis fracking se länk: http://us4.campaign-archive1.com/?u=c920274f2a364603849bbb505&id=47a67288a4
  Antagligen är MP Rysslands "nyttiga idioter".....

  SvaraRadera
 10. Det är ett svårkontrollerat fenomen. Floderna av SD-troll som sköljt över de svenska kommentarsforumen i perioder uppvisar liknande tendenser.

  SvaraRadera
 11. http://www.theguardian.com/technology/2011/mar/17/us-spy-operation-social-networks

  Antar att även Guardian är en rysk psyops-operatör. Det är känt sedan länge att USA, England mfl har kompletta militära förband för detta ändamål sedan ett bra tag tillbaka - om DN hade varit "riktiga" journalister så räcker att par minuter med Google och DuckDuck för att få fram information om västs operationer inom samma område. Att de inte gör detta är en stark indikator på att DN själva är en del av svenska/västliga psyops-operationer som aktör.

  Undrar hur många "väst-troll" man kan finna på denna blogg?

  Sten-Erik Björling - som inte arbetar åt någon än sig själv... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, så om man gör ett reportage om det här måste man nämna andra motsvarigheter i andra länder?

   Tillämpar du samma logik i vardagen också? Äter du en varmkorv måste du trycka ner en hamburgare också. Recenserar DN en bok ska dom fanimig recensera filmatiseringen också, och testar de Fords nya modell måste Volvo XC90 vara med på samma uppslag?

   Verkar väldigt jobbigt med sådana tvångstankar.

   Radera
  2. Testas en bil brukar det jämföras med konkurrenter i samma klass. Annars är väl just biljournalister ett bra exempel på halvt osund symbios mellan parterna.

   Minns hur det var året innan farbror Ford tog över Volvo, i alla tidningar hördes ropen skalla : överkapacitet, en biltillverkare måste bort.

   När affären var klar var det tyst om detta, trots att kapaciteten inte ändrats.

   Radera
  3. Ett bra troll flyttar fokus från ämnet genom att alltid räkna upp andra som gör "samma" fel. Har han tur flyttar diskussionen då dit i stället.

   Radera
  4. Jaså?

   http://www.svd.se/naringsliv/motor/mini-storst-bland-de-minsta_4294673.svd

   Här talar man bara om de märken som ägaren BMW innehaft, sålt av etc.

   Inte ett ord om konkurrenternas motsvarande produkter vad jag kan se.

   Men Sten Erik Björling har säkert redan skrivit ett argt brev som skäller ut SvD för att de inte nämnt Audi A2 eller vad det nu finns för alternativ idag. Right?

   Radera
  5. Det får nog betraktas som journalistisk vardagsmat (inom den klassiska journalistiken) att ifrågasätta systemet i det egna landet. Det känns väldigt politiskt korrekt att ifrågasätta vad USA m.fl. ägnar sig åt. Men motsvarande diskussion lyser helt med sin frånvaro i ryska medier.

   Radera
  6. Farbror Ford köpte väl Volvo PV -99 vill jag minnas och det var skeendena innan dess jag menade. Ett tag sedan med andra ord. Men för mig var det intressant.

   Radera
  7. @Neocortex; Man skall nog vara försiktig med sådana slutsatser så länge det handlar om erkända fakta. Det finns personer som helt enkelt vill ta en polariserande ståndpunkt bara för sakens skull. Alltså inte grundat på t.ex en politisk uppfattning. Ofta kan sådan "motströms"-polemik vara befrämjande för debatten men idag och på internet skrivs under anonymiteten tyvärr allt för mycket skit. När kriser pågår och propagandan växer så växer givetvis även paranoijan. Allt är inte vad det ser ut att vara och det gäller åt båda hållen. Oskyldiga hängdes ut som under McCarty-eran t.ex. Jag tror att många kritiserar väst för att få bättre balans istället för att hetsa upp folk åt enbart ett håll. När det gäller Ryssland så tror jag att få försvarar deras agerande i flera sammanhang. Men att förstå är något helt annat.

   Radera
  8. Lite mer bränsle till brasan...

   http://www.globalresearch.ca/britains-armys-facebook-warriors-reflexive-control-covert-information-and-subversion-campaigns-on-the-internet/5429557

   Sten-Erik Björling

   Radera
 12. Detta för åter upp den påtalade bristen på psykologiskt försvar. Ett förslag var häromdagen att bloggarna skulle ta upp den manteln. Men hur skall man veta att de inte är avlönade av annan makt? Tex NATOvurmandet är väldigt misstänkt.

  Hur skall vi veta att även denna journalistiken inte är ännu ett uttryck för inplantering av nyheter, nu från en annan makt? Eller rättare, det är ju garanterat att denna artikel är godkänd uppifrån. Det är allt som kommer i tryck. Någon har alltså tyckt det är dags att beskriva denna sanning i tidningen. Varför, och varför just nu?

  Svenskens prekära läge är alltså att en stor del av den offentliga makten är kapad av personer med dubiösa solidariteter, hit eller dit. Vi skall i det läget hänvisas till ryktesspridning på internet av bloggare sv okänd solidaritet.

  Det är riktigt illa.

  Inte ens en stämpel att denna blogg är verifierad av försvarsmakten hjälper. Det betyder nog tyvärr i dagens läge att den är värdegrundskontaminerad. (Vilka psysoppar började med värdegrundssnacket? Vem avlönar partiet fi?)


  Angående Rysslands psysoppande har vi ännu glädjen att den än så länge är ganska oraffinerad, trots alla kontakter de hade traditionellt i Sverige. USA har haft betydligt längre tid på sig att bygga upp ett enormt globalt nätverk i informationssyfte efter Sovjets kollaps. Vad vet vi om det?

  Ett exempel på desperationen skulle jag gissa är att självaste favoritbloggaren tydligen kontaktas i detta ärende frekvent. Hade ryssen kvar sitt informationsövertag från kalla kriget hade denne fokuserat på media med större målgrupper.


  Om någon nu på grund av ovanstående börjar gaffla om whataboutism visar det på dennes oseriositet och eventuella avlöning. Kunskap är för viktig för dagistrams. (BenD över håll dig seriös, du är misstänkt, har dessutom varit i samröre med utländsk militär.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det sammanhanget är nog mitt samröre med din mamma betydligt mer suspekt och komprometterande...

   Radera
  2. Nekrofil också. Det är synd att du inte kan hålla en dräglig nivå, kapaciteten verkar finnas och den behövs i Sverige idag.

   Radera
  3. kgb, hur vore det att läsa det som skrevs istället för att förutsätta att absolut ALLT är manipulerat. Det finns ju vissa nyanser här. De som efter ett tag erövrar den föga åtråvärda titeln psyops har lite saker gemensamt:
   de bemöter sällan konkreta fakta eller synpunkter
   de trasslar in sig i konstiga lögner, som de sedan upprepar även efter det är klarlagt att det är fel
   de försöker hela tiden skifta ämne när trådarna berör Ryssland

   Det här betyder ju inte med automatik att alla artiklar i DN är planterade av NATO, eller hur?
   Hittar du fel i DN-artikeln? Eller är det bara tidpunkten som är ”suspekt”? En ledtråd kan vara att en kommersiell tidning faktiskt lever på att publicera sådant som är angeläget den dagen det publiceras.

   Radera
  4. Om nån, vem det nu månde vara, uppmanar mig att vara seriös kommer jag SJÄLVKLART att börja tramsa.

   När det gäller planterade artiklar etc så har ju "våra" journalister vad jag förstår en ganska stor frihet att, inom valt ämne, efterforska, tolka, och redovisa fakta. Trovärdigheten i en artikel faller därmed tillbaka på:

   -i första hand den enskilde journalisten. Vad har denne gjort och skrivit förut?
   -i andra hand på arbetsgivaren och dennes förmåga att hålla sig med vettiga och normala anställda.

   Radera
  5. K24, I de här sammanhangen är det väl just så att man skall förutsätta att allt är manipulerat!

   BD, jag uppfattar det mer som att efter en lång journalistutbildning och sedan en konkurrensutsatt anställning, intervju och tillsvidaremässigt, har man sorterat bort de flesta som skulle kunna tänkas författa några banbrytande reportage. Lite i stil med T-Fordens färgval, du får skriva vad du vill, bara du skriver rätt saker.


   Ett apropå om vem man kan lita, på så fick Palmegänget till en lag om att polisen skulle i händelse av anfall genast byta sida till de anfallande, med motiveringen om är de skulle hjälpa till att upprätthålla lag och ordning. Denna lag gjorde att en seg gubbe i hemvärnet fick tillfälle att under ett möte säga till polisen "och den första jag skall skjuta är du".

   Radera
 13. På något sätt påminner vår tid om tjugo-trettiotalet.
  Den enskilde som såg rörelsen tystnade och drog sig tillbaka.
  Betraktade och funderade på hur mänskligheten fungerar.
  När nästa generation efter kriget trampade utan att förstå så sade de som mindes inget, då de insåg att det inte tjänade något till....
  Samhället förändras hela tiden och när problemen nått en tröskel så är det inget återvändo.
  Politiken är sin egen fiende idag.
  Förvirringen total och ett nyval närmar sig. Ett nyval som inte heller då rensar luften...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog. Högmod går före fall. Tyvärr.

   Radera
 14. En googling på ”Internet issledovanija” eller bara ”issledovanija” ger inte många träffar. Uppgiften om att dom får en lön på 40 000 rubel nämns i upprepade kommentarer av ”Pro-Ukraine” i Finland den 1 november förra året.

  http://www.topix.com/forum/world/ukraine/TJHRHAENPSL96AL0V

  Några veckor senare cirkulerar samma sak i finska media.

  http://yle.fi/uutiset/mondays_papers_propaganda_machines_in_russia_putin_fesses_up_and_finland_sits_on_russia_plan/7632483

  Och nu har DN fått spinn. Innan detta finns överallt i seriös internationell press så tror jag inte på det. Det är samma låga nivå på Cornu som på trollet ”Pro-Ukraine”, som det kanske kommer från. Dom fantiserar och önsketänker och det blir rundgång med dynga. Om psykopscheferna hade något något i huvudet så borde de värva mer pålitliga personer är de två avhopparna. Varför inte från Putin-jugend, om det nu finns.

  Med den typen av rekrytering och hundratals anställda är det hur lätt som helst att infiltrera organisationen. De tusentals kommentarerna finns kvar på nätet och det går att redogöra för dom i efterhand. Det här är inte sant och de som tror annat är rena tokar. Nu måste jag ut en sväng och kan inte kommentera mer förrän ikväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkliga icke-argument som vanligt. Du menar att DN hittat på hela saken, eller?

   Radera
  2. Nej som Urban skriver så är det alltför amatörmässigt för att vara trovärdigt att den ryska militären skulle ligga bakom det som DN skriver om. Några privata finansiärer som kör sitt eget race på en amatörnivå ligger närmare till hands.

   Därmed inte sagt att det inte förekommer, tvärt om. I dag är den här typen av "mjuk krigföring" lika viktig som soldater på marken. Att kunna svänga opinionen dit man vill har blivit nödvändigt i vår ständigt uppkopplade värld. Och liksom militärkostnaderna mellan Ryssland och USA förhåller sig 1:10 så är det inte alltför vågat att utgå från en motsvarande fördelning av psyops-verksamheten. Den som tror nåt annat får allt betraktas som rätt enfaldig...

   Ett tydligt exempel är Irak. Med ett ensidigt tjatande om "weapons of mass destruction" lyckades makteliten i USA få opinionen med på en invasion av ett land som inte på något vis hotade USA. Anledningen var annan, bl a hade Irak börjat sälja olja för EUR i stället för USD. Men det är en annan diskussion och blir OT.

   Sen att många i Sverige inte ser det är naturlig, så helt fokuserade på USA som vi är. När man växer upp med kalla kriget där Östblocket utmålas som fienden är det inte lätt att ändra åsikt när verkligheten förändras. All vår "input" kommer västerifrån, evig tillväxt med en allt extremare kapitalism där penningen är gud. Kortsiktigare vinster och fler I-prylar.

   Jag tror många inte heller ser skillnaden mellan Sovjetblocket och Ryssland av idag. Putin talade om en anslutning till NATO i början, han hoppades få Ryssland till en fungerande demokrati och bli en naturlig del av Europa. Detta kommer att ta flera generationer då det inte fanns entreprenörer som kunde ta över de statliga företag som såldes ut när kommunismen föll. De som kunde marknadsekonomi var maffian. De tog över en stor del av landets företag och resultatet ser vi nu. Där har Putin nog det stora problemet, att försöka styra ett land som dels har många mafiosos i företagsledningar, dels har en okunnig och alkoholiserad underklass. En medelklass som tänker som Västerlänningar tar tid att bygga upp.

   Radera
  3. Helt utan träffar blev det ju inte: http://bit.ly/1D1Uel7

   Radera
  4. Att det här kommer ut i Finland och Sverige beror på att folket där har en så febrig ryssnoja. Att avslöja detta vore ju ett oroligt internationellt scoop. Uppenbart är det så dumt att folk skrattar åt det i exempelvis USA. Inte ens Nord Korea håller på med sånt här.

   DN borde ha studeras vad de två avhopparna skrev. Att försöka ringa dit och få en förklaring visar vilka puckon journalisterna är. DN är rövhålet nummer ett i svensk journalistik. Kommentarer till vad som skrivs tillåt inte längre. Allt visar också vilka sjuka och farliga figurer Cornu och hans hejarklack består av, när dom ska frälsa världen.

   Radera
 15. 1 dollar per inlägg är siffran jag sett för rysskramare på större sajter; inlägg på en stor blogg likt denna borde ge en liknande ersättning. Mest intressant skulle det dock vara att få veta hur mycket Putins maskineri betalar för en artikel undertecknad av en kulturredaktör i en kvällstidning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trodde nyttiga idioter arbetade gratis.

   Radera
  2. Varför vill de inte ha betalt i rubel? De vet ju att dollarn och euron kommer att rasa.

   Radera
 16. ojdå, paniken ökar här bland ryssofobikerna.
  Har inte den här hopplösa fobin egentligen sitt ursprung i situationen direkt efter WW 2?
  "Operation Unthinkable", planerna som ständigt tycks leva vidare här i västvärlden.
  Nu med Nato/USA-s planer att innesluta/ oskadliggöra Ryssland.
  Från början var det kommunismen som var farlig, men det tycks man ha ändrat på nu.
  Västmakten hatar helt enkelt konkurrens.
  Ryssofobikerna tror intensivt på att Ryssland vill utplåna/sluka väst, och denna vanföreställning medverkar till att eskalera mot ett riktigt farligt storkrig.

  Cornucopia hjälper så gärna till, han får ju betalt i många kommentarer iallafall.

  Man kan jämföra med an annan fobi, tex hundskräck, där folk har en mycket djupt inrotad skräck och även starkt hat mot hundar, speciellt då stora hundar (som man inte kan sparka på).
  Man kan berätta för dessa personer vad som helst nästan.
  Tex det faktum att vissa stora hundraser egentligen är mycket begivna på människokött.
  Att flertalet spårlöst försvunna männinskor, förmodas vara uppätna av hundar,
  Jag lovar, en hundfobiker skulle fyllas av ohanterlig fasa, och rent känslomässigt tro dessa "fakta"

  Om du är en ryssfobiker: Sök hjälp! För fredens skull.
  Det enda vi ska begära av politiker och makthavare i denna fråga är FRED.
  Att de måste göra allt för att verka för FRED.
  Även om det innebär att man måste erkänna att Ryssland är ett oberoende land.
  Det får finnas i världen fler än ett land som inte tar order av andra.
  Och som inte tillåter massiv uppbyggnad av militär infrastuktur av annat land, på sin gräns.
  Och som gärna vill upprätta nya handelsområden mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var ju rädslan för sovjet högst välgrundad. Hade inte polackerna stoppat dem hade det inte varit så roligt. Detta är kanske den största anledningen till att så många stödde nazisterna. De sågs en bra vakt mot sovjeten. Internationella och nationella socialister du vet.

   Bolsevikrevolutionen var en av de största olyckorna under förra århundradet, kanske den största eller tillsammans med första världskriget. Framtiden för ryssen såg riktigt ljus ut 1914.

   Radera
  2. Så är det KGB. Men Sovjet finns inte längre. Ryssland försöker bli en demokrati liknande Väst. De har också lärt sig att kommunismen inte funkar. Tyvärr så kan man inte mentalt sudda bort alla års indoktrinering utan det måste få ta sin tid att förändra synen på hur ett land styrs. Än så länge föredrar många ryssar en stark ledare som de är vana vid.

   Radera
  3. "Det får finnas i världen fler än ett land som inte tar order av andra.
   Och som inte tillåter massiv uppbyggnad av militär infrastuktur av annat land, på sin gräns.
   Och som gärna vill upprätta nya handelsområden mm."

   Håller med. Tänker t.ex. på Ukraina som en god kandidat här.

   Radera
  4. Ja, Jesper sådär resonerar alla som totalförnekar inblandning/iscensättande från USA i regimskiftet/statskuppen i Kiev.
   Om man börjar händelseförloppet där. där det verkligen börjar på allvar, så blir bilden av hela situationen en annan. Eller hur?
   Rysslands agerande är en respons på USA:s tilltag, och så kommer det fortsätta.
   Politikerna i EU, och västmedia. iakttager tystnad om detta, precis som politiker och media tiger om terrorbombningarna mot civila i Donbass.
   Kom ihåg att förre presidenten i Ukraina, dagen före statskuppen skrivit under ett nytt handelsavtal med EU. Allt hade kunnat fortskrida på fredligt vis.
   Men USA ville inte ha det så.
   USA:s militärchef Breedlove har uttryckt det är mycket illa, typ en katastrof att Ryssland nu från Krim kontrollerar Svarta Havet och östra Europa.
   Men det har man väl gjort hela tiden?? Typ alltid??
   För den som är utan skygglappar så syns det nog som om USA ville ändra på det.
   Ryssland är inte fel ute när man påstår att USA vill försvaga, förstöra och senare utnyttja detta enorma land. Ekonomiska sanktioner är bara ett steg.
   Du väljer tillsammans med många andra att inte se något.

   Radera
  5. Boktips: http://karnevalforlag.se/bocker/bakom-kulisserna-i-kiev

   Radera
 17. Läste en hel del blogginlägg på flera erkänt seriösa siter i USA som behandlade ("lönn")-mordet på åklagare Nisman dagen före han skulle lägga fram en enorm utredning av president Kirchner som från 1994 och framåt skulle ha tystat ner ett bombattentat mot en judisk församling. Det handlade om misstänkta iranier och feta oljekontrakt för landet. Nisman "dog" dagen före domstolsförhandlingarna.

  En och samma bloggande person återkom på flera bloggar där han gick i identiska ihärdiga försvar av att det måste ha vart ett självmord samtidigt som han presenterade lösa uppgifter som dels skulle peka mot att Nisman´skulle samarbetat med FBI/CIA etc. , dels om hur regeringen agerat trovärdigt genom att tillsätta en undersökningskommission (som inte ledde någonstans innan Nisman). I sådana här sammanhang kan man "känna av" hur vederbörande formulerar sig, tonläge, logik och hur slutsatserna presenteras för att få en uppfattning om personens vederhäftighet.

  SvaraRadera
 18. Jaha so what? Att man i öst tog mer allvarligt på nazityskland än i väst bevisar snarare motsatsen än budskapet på denna djupbruna sajt kommunicerar. Att väst var mjäkigrre är väl inget okrossade den nazismen bör vi vara tacksamma för. Allabruna toktroll som härjat på dessa sidor är skyldiga en förklaring Själv anser jag att demokratin i Västeuropa varit positiv. Tycker alla mörkbruna med Crnnu i spetsen annorlunda? Jag blir faktiskt lite mörkrädd.

  SvaraRadera
 19. Här är mer propaganda från DN
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/pentagon-putin-har-asperger/

  Putin är tydligen sjuk i huvudet enligt en gammal "rapport" från en tankesmedja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Asperger är ett syndrom och inte en sjukdom om man ska vara petig men onekligen öppnar det vissa perspektiv. De flesta stormästare i schack tycks också ha samma syndrom och det förklarar Rysslands snabba och effektiva motdrag. Man ligger helt enkelt före i sin analys. En annan intressant aspekt är att aspergare inte kan ljuga, de saknar helt enkelt fantasi för detta, och om nu Putin har Asperger, så innebär det att det inte finns några baktankar i det han säger.

   Radera
 20. Den bland ryska ungdomar populära lifestyle magasinet Sobaka skrev om den ryska trollfabriken för en vecka sedan: http://www.sobaka.ru/city/city/32942/
  Och även den polska Gazeta Wyborcza, som i motsats till DN hade den goda smaken att länka till Sobaka:
  http://wyborcza.pl/1,75477,17361811,Zawod__bloger_propagandzista__Pracowalam_w_kremlowskiej.html

  Fast de duktigaste trollen bryr sig inte ett dugg i de svenska kommentarsfälten. Det finns en industri som är mycket mera lönsam, näst efter drog-, porr- och flyktingindustrin - dejtingindustrin. Efter Sovjetunionens kollaps, när många ryska psyops blev arbetslösa tog den ryska maffian kontrollen över de ryska dejtingsajterna.

  Det är alltid samma scenario. Galina har tröttnat på sitt grå, ryska liv. Hon vill någonting bättre. Väninnan tipsar om en dejtingsverksamhet som har hjälpt många ryskor hitta en svensk eller amerikansk prins. Svenskarna är mycket populära, lätta byten - både naiva och ensamma.

  I bästa fall säljer Galina marken som familjen ägd i generationer. I sämsta fall lånar hon pengar från dejtingsfabriken. Det är inte billigt, men Galina är säker på en bra utdelning. Det är många som lyckades före henne. Galina behöver bara betala och lämna in några bilder som photoshoppas lite - Marylin Monroe i solglasögon funkar alltid. Sedan behöver Galina träna att uttala några engelska fraser “darling I love you so much” så att det låter både eldigt och passionerat. I priset ingår även lite rådgivning.

  Under tiden går Sven ut på nätet, haffas av en hackare som heter, låt oss säga, Galina. De börjar chatta. Redan efter några minuter känner Sven att han äntligen träffat en själsfrände. Någon som har samma intresse - spelar ingen roll om det handlar om Bachs sena verk eller skifferoljeproduktion. Bland de hundratals psyopsen hittar man alltid någon som kan på mycket bra engelska konversera om precis det som ligger nära Svens hjärta. Efter en halvtimme börjar Sven förstå att han har nu träffat sitt livs stora kärlek. Chatten fortsätter flera gånger per dag. Sven går som på moln. Hans chef börjar fundera på om Sven kanske borde drogtestas. Sven börjar ringa Galina. Det blir mycket korta samtal för att Galina är en mycket upptagen kvinna med ett mycket viktigt jobb i huvudstaden. Men Sven är lycklig. Han har aldrig i sitt liv blivit överröst med så många kärleksfulla ord. Han börjar bli galen av längtan efter att få träffa Galina. Till slut får han det - men bara ett par dagar Galinas exklusivt möblerade lägenheten i huvudstaden. De hinner inte säga särskilt mycket till varandra, utan pratar kärlekens språk.

  Nej, Galina kan absolut inte tänka sig att lämna sitt underbara liv och fantastiska karriär. Inte ens för Sven. Och Sven är förtvivlad. Som tur är så går Galina med på att tillbringa en veckas semester med Sven. Han får välja mellan tre mycket exklusiva resmål. Det blir inte billigt, men Sven är överlycklig. Galina med. Om hon inte visste det förr, så hennes rådgivare har lärt henne nu den enkla principen att ju mera mannen investerar i sin kvinna, desto mera dyrbar blir hon.

  Sven blir tokig av längtan efter den romantiska, men ack så korta semestern, där de igen fick prata kärlekens språk. Hans förtvivlan är stor. Galina vill absolut inte lämna sitt fantastiska liv i det fantastiska landet för det tråkiga Sverige.

  Men så en dag förbarmar sig gudarna över Sven. Han får ett dramatiskt mejl från Galina. Säkerhetstjänsten är ute efter henne. Eller maffian. Hon är tvungen att fly. Och vem kan hjälpa henne om inte Sven?

  SvaraRadera
 21. forts.
  Det brukar ta två år innan Galina får permanent uppehållstillstånd i Sverige. De har det inte lätt under tiden. Det är Svens fel att Galina förlorade sitt fantastiska liv i det fantastiska landet och flyttade till det hemska Sverige. Det enda som kan få Galina att bli lite gladare är lite fickpengar. Och lite mera fickpengar. Killen från dejtingsfabriken som regelbundet besöker Galina så att hon kan betala av lånet är inte så trevlig. Om fickpengarna inte räcker så måste Galina delta i olika sortens verksamheter medan Sven är på jobbet. Förhoppningsvis är lånet betalat när Galina får permanent uppehålltillstånd. Sedan är det bara att byta låset till lägenheten. Galina behöver inte ha dåligt samvete. Livet i Sverige blev inte som hon hade tänkt sig. Och allt är Svens fel.

  Sven är nu som en urvriden trasa. Både i själen och i plånboken. Men snart reser han sig igen. Så fort ekonomin tillåter blir han igen kund hos den ryska dejtingsfabriken. Det här är värre en knark. Obotligt.

  Trevligt att se att den ryska dejtingfabriken har fått lite blygsam konkurrens av Cornu. Bra satsning med en ny inriktning på bloggen. Väldigt lönsam bransch med bra framtidsutsikter.

  SvaraRadera
 22. En liten fråga i förbifarten är vem som har lärt alla dessa troll det svenska språket? Det finns ju ett antal svenska kommuner som har outsourcat typ hemtjänstens telefonservice till baltikum och tagit emot den personal som skickats dit. Lär inte ha varit allt för svårt att infiltrera för ryssbalter. Är det våra egna skattepengar som betalat trollens språkutbildning?

  SvaraRadera