Cornucopia?

2015-02-26 07:13

Mer detaljer om ryska ubåten

Sajten Covert Shores har gjort en sammanställning och analys av tillgänglig information om den ena av de två möjliga rysk ubåtsklasser, som i höstas visade upp sig mellan Nacka och Lidingö. Det handlar om Losharnik-klassen.


Mer information och sammanställning kring denna topphemliga Losharnik-ubåt hittar ni här.

Dock ska Losharnik vara lite för stor med sina ca 70 meter. Vittnena talar mer om 30 - 40 meter synliga över ytan, vilket är lite för lite för Losharnik, även om delar är under vattnet.

Alternativet är den lika hemliga Paltus-klassen, som är bekräftad i t ex Norra Flottan, där även Losharnik är stationerad. Oavsett måste man ha omgrupperat från Murmansk till Östersjön, alternativt har man lyckats hemlighålla att man har ytterligare av dessa i Östersjön. Skillnaden i storlek mellan Paltus och Losharnik framgår på en av ritningarna hos Covert Shores.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

9 kommentarer:

 1. Vart hittar man denna sammanställning?

  Det enda jag hittar på Covert Shores är en gammal fattig artikel från 18 Oktober 2014.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du klickat på länken i blogginlägget ovan "hittar ni här"?

   Radera
 2. Vi får ta och knacka hål på dem när de passerar på nära håll och se efter vad det är för grejer.

  SvaraRadera
 3. Jag ser på sidan inte kopplingen mellan påstådda kränkningar av svenskt vatten oc en teknisk beskrivning av potentiell ubåt.

  Nyckelordet är väl "möjliga".

  "...möjliga rysk ubåtsklasser, som i höstas visade upp sig mellan Nacka och Lidingö."

  Är det en spekulation att det var någon av dessa ubåtsklasser som befann sig i svensk skärgård, eller är det rena fakta? Jag är å min sida inte övertygad beträffande faktabiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man kan ju alltid ifrågasätta. Det kan ju ha varit ett okänt däggdjur. Dessutom kanske det inte finns nån skärgård, och om den finns, är den egentligen svensk? Den kanske är rysk?

   Radera
  2. Att en miniubåt kränkte svenskt inre vatten är fastslaget (om man väljer att tro att vittnen och myndigheter ljuger, fotografier förfalskas, osv så kan jag inte hjälpa till). Att därefter kolla upp vilka länder i vår närhet som har miniubåtar känns relevant. Och att därefter titta på tekniska beskrivningar av dessa miniubåtar känns också relevant.

   Se där! Koppling gjord.You're welcome.

   Radera
  3. Det mest sannolika hittills är att det var den holländska ubåten som tilldrog sig lite uppmärksamhet. Det är den farkost som har störst sannolikhet och är bekräftat närvarande av flera parter.

   Dock skiljer sig storyn åt lite i detaljerna.

   http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/sweden/11232820/Sweden-releases-mystery-submarine-evidence.html

   http://www.theguardian.com/world/2014/oct/20/russian-vessel-hunted-by-swedes-likely-midget-sub

   http://en.wikipedia.org/wiki/Walrus-class_submarine

   Radera
  4. "(om man väljer att tro att vittnen och myndigheter ljuger, fotografier förfalskas, osv så kan jag inte hjälpa till). "

   Sedan när är företrädarna för rikets säkerhet fullt uppriktiga?
   Det borde finnas ett twitterkonto för alla med sådana tjänster så att det blir FULL transparens.

   Radera
  5. Så ser en "topphemlig u-båt ut" Med det utvecklade spioneri som bedrivs så kan den inte vara "topphemlig" för andra än allmänheten. Om de inte är bekanta för professionen så är det en katastrof. Finns det möjligen andra u-båtar som passar in eller skulle det störa den inkvisitoriska rättsinställning, som Cornu uppvisar. Inkvisitionens bidrag till rättsväsendet är bevisprövningen. Det är förståeligt under vilka omständigheter rättegången har ägt rum. Cornu har inte ens kommit så långt.

   Radera