Cornucopia?

2015-02-02 15:53

Massiv rysk offensiv förestående - sätter in 100 000 man

Under rubriken "pro-ryssar mobiliserar 100 000" man hävdas det nu att man ska mobilisera 100 000 man i Donetsk. Det handlar naturligtvis inte om lokalbefolkningen, utan om en nära förestående massiv rysk offensiv med reguljära ryska trupper och rysk utrustning.


Den som tror att ett "land" som inte ens existerat mer än några månader kan trolla fram en armé på 100 000 man, komplett med utrustning, träning på utrustningen och samövning i större förband är förstås antingen en nyttig idiot eller rysk avlönad psyops. Eller redaktör på Schibsted/SvD, vilket tydligen inte innefattar några krav på rimlighetsbedömning.

Ryssland hävdar bestämt att de inte förser Donetsk och Luhansk ens med krigsmateriel. 

Lustigt nog sågs precis världens tyngsta och kraftfullaste bandhaubits, 203 mm 2S7 Pion, med sin samövade och samtränade fjorton man starka besättning, i Donetsk. Inte bara en, utan minst två av dem, med tillhörande understödsfordon. Ett vapensystem som kräver fjorton mans besättning är inte bara att hämta från ICA och börja använda. Det kräver månader av utbildning, träning och övning. 2S7 har upp till 55 km räckvidd, vilket innebär att man hinner omgruppera innan ens granaterna når målet.

Man läser med fördel bloggrannen Carl Bergqvists på Wiseman's Wisdoms sammanställning över ryska arméns avancerade luftvärnssystem, som är på plats i Lugansk och Donetsk, inklusive världens modernaste närskyddsluftvärn SA-22 Pantsir-S1. Bergqvist gör också den korrekta analysen att det ryska luftvärnet är på plats för att bekämpa ukrainas semiballistiska robot Tochka-U, som senast ska ha satts in idag. Tochka-U kan inte ens träffa en lada, än mindre en ladugårdsvägg, men är i salvor lämplig att sätta in mot större mål som baser, ledningsplatser, hamnar och logistikcentra.

Dock ska inte ens Pantsir-S1, eller de också observerade SA-15 Tor (som ni känner igen från Midvintermörker), kunna bekämpa ballistiska robotar. Däremot är Pantsir-S1 avsedd som närskyddslyftvärn åt det strategiska luftvärnet S-300 och speciellt toppmoderna S-400, som just ska kunna skjuta ner ballistiska robotar. 

Dessa luftvärnssystem är inget man plockar upp på ICA och inget man kan operera utan omfattande utbildning, träning och övning. Sverige saknar helt förmåga att skjuta ner ballistiska robotar och har ingen avsikt att införskaffa den förmågan heller. Donetsk och Lugansk har inte köpt den förmågan på ICA och Pantsir-S1 eller S-400 har aldrig funnits i Ukraina.

Nedan visar "rebellerna" (i verkligeheten faktiskt separatisternas sk politiska kommissarier, som man skickar fram när man ska ha sådant här på film) en del av en nedskjuten Tochka-U från tidigare idag. Därmed bevisar man själva att man har extremt kvalificerat luftvärn, som bara kan opereras av ryska armén.
Uppgifter gör också gällande att "Lugansk flygvapen" anfallit ukrainska förband. Dessa uppgifter har inte bekräftats, men att Ryssland sätter in sitt stridsflyg är rimligt om man nu förbereder en större offensiv med 100 000 man.

Verkligheten är att först tog lite "oroade medborgare" kontroll över städer i Donetsk och Lugansk, utrustade endast med lätta handeldvapen. Ukraina drog i somras då igång sin ATO (anti-terrorist operation) och var mycket nära att besegra terroristerna ("oroade medborgare") när Ryssland grep in massivt och sedan dess har ukrainas armé varit på reträtt. Förmågan att besegra ett helt lands armé på slagfältet är inget som "oroade medborgare" kan åstakomma, speciellt inte när man just höll på att bli besegrade, och manskap, denna tunga utrustning och dessa avancerade vapensystem kommer från Ryssland. Punkt slut.

Tillägg: BBC har en bra analys av utspelet om 100 000 man och påtalar att siffran är orealistisk, speciellt som 1.2 miljoner människor flytt från området redan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

61 kommentarer:

 1. Jag förstår varför Putin ville ha Krim, men vad ska han med resten av Ukraina till? Jordbruksmark?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Landväg till Krim.

   Men man vill också återupprätta Sovjetunionens gränser och anser att Finlands självständighet var brottslig och behöver hävas.

   Radera
  2. Läste nyss detta på svd
   "
   Nu förekommer dagliga strider och 10-15 ukrainska soldater dödas varje dag, berättar Jan Hallenberg.
   '– Jag gissar att tanken är att få fram en region som stödjer Ryssland. Allt tyder på att man vill utöka området för att kunna bli någorlunda självförsörjande, säger han.'
   "
   Kan nog ligga nåt i det då. Men dom leker med elden...

   Radera
  3. Hörde idag på tysk TV och de kommenterade istället mobliseringen av 100 000 man med att man troligtvis kommer att frångå frivilligheten att strida och istället kräva/tvinga mannar i Donetskområdet att strida.
   I ett av separatistområdena förbjöds dessutom män att lämna området för ett tag sedan. Dvs ungefär som att man förberedde sig på detta.

   Sedan att de med utpräglat Rysslandsfobi tror på ett speciellt sätt är ju numera det mest vanliga blajet.
   Vad gäller områden de strider om så uppmanar jag att försöka lyfta blicken från Ryssland och titta på Donetsk-området dvs försök släppa lite av Rysslandsfobin om så bara för en stund så faller allt mera på sin plats. Om de i Donetskområdet skall bli självständigt och någorlunda livskraftigt som separatisterna önskar där så behöver de ett större näringsliv inkl mer industrier. De behöver också en stor hamn och därför är Mariupol viktig som ju ligger i Donetsks administrativa enhet.
   Industristaden Dniepropetrovsk har de ingen chans att ta bl.a. pga motståndaren oligarken Kolomoyskys privatarmé som är betydande.

   Luhanskseparatisterna vill ju däremot ingå i Ryssland dvs där har de andra mål och därmed har de inte riktigt samma behov.

   Radera
  4. Ja, och utrustning, vapen, ammunition och fordon till 100 000 man trollar man bara fram sådär, förstås.

   Psyop eller nyttig idiot?

   Radera
  5. Nejvisst det trollas ju inte fram på direkten, men vem säger det?

   Radera
  6. Gäsp!!! tror du verkligen på dravlet du skriver?
   Att Ukraina är ockuperat av Ryssland är ingen fobi. Det är ett välkänt faktum. När de nu hotar med att föra in ytterligare 100k stridande terrorister för att försöka mota bort stöd till Ukraina. Bara en aggressiv angripande part kör med det språket.

   Hade Hitler stoppats i Polen vi sluppit ytterligare död och förstörelse. Stoppa Putler innan det är försent. #Terrorussia

   Radera
  7. Visst märktes det att du inte var koncentrerad när du lästa vad jag skrev även om ordet gäsp antyder något värre än jag trodde.

   Du tror inte att Ryssland hade tagit både Luhansk och Donetsk för länge sedan om de velat, ungefär på liknande sätt som de tog Krim, vilket också jag tycker var förkastligt.

   Radera
  8. Det är naturligtvis helt ointressant vad milisen i Luhansk tycker. Det är inte de som lever vapen, ammunition och drivmedel för att hålla igång kriget.

   Radera
  9. Spekulerar; om man nu tvångsrekryterar de som ännu inte flytt, så rekryterar man både som är för Rysslands annektering, och de som inte är det. De som inte är det får gå i främsta ledet mot Ukrainska armen, blir kanonmat. Man saltar allt man orkar i Ukrainas nya sår som Putin gärna gör så infekterat som möjligt.

   Jag mår illa av tanken på att man inom ett land och mellan två brödraländer slår ihjäl varann på löpande band. Allt för geopolitiken.

   Radera
  10. Jan Andersson, Ryssland vill kunna neka all inblandning till det här, det är därför man inte bara åker in med reguljära ryska förband utan håller på med allt det här. Eller tror du verkligen att några "separatister" skulle kunna slå tillbaka ett lands hela arme om man inte hade fått män/utrustning?

   Radera
  11. Så länge Ryssland kan upprätthålla en status av "interna oroligheter" i Ukraina, kan inte Nato ansluta Ukraina till alliansen. Därför finns det ingen orsak till att rusta rebellerna alltför starka, åtminstone inte ifall man dessutom inte har kontroll på vad vapnen används till. Ryssland har heller inga intentioner på att låta Donetsk/Luhansk att falla, varför de pytsar in just den mängd vapen som behövs för att upprätthålla status quo.
   Att nu 100.000 man ska beväpnas och tränas för att slå tillbaka Ukrainas armé, borde nog snarare betyda att 100.000 så kallade "frivilliga" ansluter, färdigbeväpnade och färdigutbildade. Och målet lär nog knappast vara att marschera mot Kiev. Det är nog snarare så att Mariupol-offensiven behöver förstärkningar.
   Likt Tyskland pausade operation Barbarossas inledning några månader för att hjälpa Italiens styrkor mot Grekland, lär det nog vara så att Ryssland lånar ut sina styrkor för ett distinkt tryck in mot kusten. Sedan kommer större delen av dessa 100.000 "frivilliga" magiskt ha försvunnit med vapen, utrustning och allt, samtidigt som armébaser i Ryssland som ett tag varit förvånansvärt nedsläckta och tysta, plötsligt får liv igen...

   Radera
 2. Stor sannolikhet att det bara är en modul/steg med motordelen till en avfyrad Tochka-U robot. Således inte nedskjuten. Bara rysk propaganda likande filmer och bilder har florerat tidigare på samma delar. Bara propaganda som de påstådda Nato-granaterna.

  100k! ja inget man trollar ur hatten, får vi se RU öppna ny front mot Kharkiv eller Odessa från Krim nu?

  SvaraRadera
 3. 100 000 nu nere på 30 000. (nyttig idiot)

  Stoppa vansinnet i Ukraina. Utan vapenmakt tack!
  Tala mera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med fullständigt. Bästa inlägget idag, fred via förhandlingar är det enda rätta. Tänk på den enkla vanliga människan.

   Radera
  2. Synd bara att Ryssland och terroristerna inte vill prata. Terroristernas ledare sa mycket tydligt redan för någon månad sedan att dom skulle anfalla för att mångdubbla sin kontrollerade mark.

   Radera
  3. Vi kan ju skicka ner lite folk från MP dit.

   Radera
  4. Eller F!. Dom vill ju ersätta försvaret med HBTQ-förhandlare. Här har dom ett prima läge att visa att dom menar alvar.

   Radera
  5. Skicka vem tusan som helst-gärna Romson!
   Var finns de Ryska mödrarna-de brukar kunna tala med hetsporrarna!
   Sätt Lavrov och nån från Merkels kabinett och tala i några dar.
   Sen för upp det till Putin/Merkelnivå.
   Ingen av dessa är ju inblandade på marken eller hur?

   Radera
  6. Visst denna gång var det mycket synd att separatisterna inte ville prata dvs det gällde inte Ryssland som nämndes ovan. Orsaken var att separatisterna inte ville utgå från den tidigare demarkationslinjen utan ville utgå från en ny demarkationslinje utifrån de nya områden de sades sig behärska. Det var verkligen illa. Putin, Hollande och Merkel hade dock kommit överens om ett gemensamt uttalande om fredsförhandlingarna inför mötet.

   Radera
  7. Vad har Putin med fredsförhandlingarna att göra? Ryssland är ju inte inblandade. Fast det är ju inte Hollande och Merkel heller.

   Radera
  8. Till Oppti.
   Du nämner Lavrov som förhandlingspart. Jag har dock observerat att det hänt ibland att Lavrov sagt en sak och sedan samma dag kommer Putin och säger något helt annat. Tror att Putin agerar som en enväldshärskare som bestämmer i slutändan även i utrikespolitiken. Så fungerar väl samhället med brister i den representativa demokratin.

   Radera
  9. Nej det är planerat och vi kallar lögnerna för maskinrovka
   De vill bara ska förvirring medans de krigar vidare. Av samma anledning som du ödslar tid med att skriva här.

   Radera
  10. Vem är idiot nog att tro att separatisterna inte förankrade det beslutet med Ryssland först?

   Radera
  11. BBC har fel det är troligt då ryssen har cirkus 50k soldater mobiliserade kring Ukrainas gräns. Det finns även drygt 800k fångar i ryska fängelser som de kan sända. Finns bevis där de skickat kriminella till fronten.

   Radera
 4. Jag kommer att tänka på bullien Nelson i the Simpsons och associerar det till Putler; "Stop hitting yourself, stop hitting yourself!"

  SvaraRadera
 5. Ännu mer propaganda. Som vanligt rena påhitt helt utan hållbara bevis för nånting. Det är tydligen brottom för Washington att få sitt 3:e världskrig. Håller dollarimperiet på att braka samman fullständigt nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu är det ju rebellerna själva som säger att de ska mobilisera 100000 man. Att det sedan inte är rimligt att får fram dessa med vapen på 10 dagar behöver vi inte diskutera rimligheten i.

   Radera
  2. Klart dollarimperiet håller på att rämna. Dollar n har ju halverats i värde på bara några månader. Eller vänta, det är ju rubler. Försök igen.

   Radera
  3. Dollarn kollapsar för att Bilderberg, Trilaterala kommissionen och Brzinzki har bestämt att den skall göra det.

   Radera
  4. Vilket av det där är kodord för 'judarna' ? Jag är så dålig på foliehatts-newspeak. Eller är det alla tre?

   Radera
  5. Kodord för judar är bankirer, off shore bankers, banksters eller globalister.

   Radera
  6. BTB ovan är kodord för NWO

   Radera
 6. Bråttom stavas så här din ignorante jävel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var lite slarvigt får jag väl erkänna :)

   Radera
 7. "Finlands självständighet var brottslig". Jag vet inte vad du syftar på. Den finländska deklarationen 1916 om självständighet, vilket de borgerliga partierna opponerade sig emot? Historien senare visar på annat. Så gärna en hänvisning. Och visst deltar Ryssland i Ukraina men de ryska trupper, som du pratar om har varken OSSE eller regeringen i Kiev kunnat visa på. Ukrainas generalstabschef och ÖB Viktor Muzjenko
  officiellt erkände vid ett informationsmöte för utländsk
  militär att statliga ryska styrkor ”just nu inte deltog i militära
  operationer i sydöstra delen av landet”.
  Muzjenko tillade att han hade information om ryska
  civila och militära individer som kämpar tillsammans
  med de oberoende Donbassstyrkorna Varför inte droppa några av dina eminenta kunskaper till dem? De skulle bli glada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så där går det när man hämtar sin information från foliehatts-siter. Ukrainas försvarsdepartement informerade samma dag om att:

   Russian and terrorist forces are redeploying manpower toward Debaltsevo and Mariupol.

   samma dag sade SBU, den ukrainska säkerhetstjänsten att:

   [...] between 20-23 January the General Staff of the Armed Forces of the Russian Federation ordered that 7 mobile crematoria be moved into territory controlled by the Kremlin-backed terrorists. Nalyvaichenko stated that the SBU hotline receives dozens of calls each day from Russian citizens looking for family members who have been illegally deployed to Ukraine.

   ...etc etc. Att det opererar ryska styrkor på ukrainskt territorium är liksom helt uppenbart för alla, sen att man inte befann sig i direkt konfrontation med dem just den dagen representerar inte hela verkligheten om man inte låser in sig i foliehattsvärlden.

   Radera
  2. Har du någon bra länk till Viktor Muzjenkos uppgifter. Har sökt information om detta på nätet och jag hittar många länkar. Kruxet är bara att jag litar inte på dessa länkar jag sett. Det gäller ju att försöka undvika att blint tro på information som jag kan misstänka vara ren propaganda, t.ex. i stil med denna blogg i ämnet Ukrainakrisen. I alla allvarliga konflikter är det ju som vanligt väldigt svårt att bedöma vad som är information och vad som är desinformation.

   Radera
  3. Själva citatet är korrekt överallt, även på pro-ryska sidor. Sen är det ju frågan om vad man läser in i att ukrainska styrkor "just nu" inte strider mot "reguljära" ryska styrkor.

   Radera
  4. Ursäkta, jag hade dock min fråga riktad till H Bylund. Jag borde naturligtvis ha angett det i mitt förra inlägg.

   Radera
  5. Uttalandet, i kontext, finns även videofilmat. Det som man inte talar om är att Muzhenko samtidigt så klart sa att de har gott om bevis för att ryska reguljära soldater deltar i kriget "ur formation" vilket väl ska tolkas som att hela pansarbrigader etc inte satts in.

   Citatet är alltså helt taget ur kontext även om det är helt korrekt. Men det gäller att läsa exakt vad karln säger.

   Radera
  6. Ja, det gäller ju att du frågar rätt kille så att inte verkligheten gör sig påmind.

   Radera
  7. Jan, vad letar du efter egentligen?
   Dina tyska tidningar berättar om en fredskonferens med tyska, franska, ukrainska och ryska utrikesministerierna representerade. Men inga "separatister". Ryssarna ska vara villiga att diskutera tillbakadragning av sitt artilleri.
   Samtidigt letar du febrilt efter citat som kan tolkas som att ryssarna inte är aktiva i konflikten.
   Varför?
   Hur kan deras artilleri skjuta den ukrainska fronten sönder och samman om de inte agerar på plats? Hur kan de fredsförhandla om de inte är part i konflikten?
   Det skulle vara intressant att veta något om dina motiv.

   Radera
  8. Till Kingedward24.
   Du tänker på fredskonferensen i München antar jag.
   Helt klart anser även jag att ryska staten är inblandad i konflikten med deras vapenleveranser. Det jag inte är fullständigt klar över är om ryska statliga förband medverkar i östra Ukraina, möjligen gör de det. Att ryssar medverkar är helt klart men är det endast mer eller mindre privata frivilligförband?
   Detta har ju naturligtvis betydelse för konfliktens möjligheter till lösning.
   Jag föredrar en förhandlingslösning framför militära lösningar. Då gäller det att inte haussa upp den Ukrainska armén sida och demonisera den andra sidan.

   Som vanligt verkar det som att när en sida som vi i väst håller på så tycker vi det är bra om de kan vinna över fiendesidan militärt. När vår fiende är på frammarsch militärt då kommer istället snacket om att en militär lösning inte är lösningen på konflikten utan att en förhandlingslösning är det enda rätta.
   Personligen är jag emot militära insatser i denna konflikt oberoende av vilken sida som just nu har militär framgång.

   En militär lösning om Ukrainska armén vinner är jag alltså emot men det verkar som att det är just det som de flesta som skriver här är anser som önskeresultatet, möjligen inbegripet dig?

   Radera
  9. Eftersom "separatisterna" beter sig exakt som serberna gjorde på 90-talet så kan jag tala om för dig Jan, att så länge det går hyfsat bra för dem kommer de att vägra förhandla så som de gjorde senast. När det går dåligt för dem däremot, kommer de att vilja ha förhandlingar och vapenvila. Så länge Ryssland ger dem tillräckligt med resurser finns det alltså ingen vilja och ingen möjlighet till en fredlig lösning.

   Radera
  10. Här ett nyhetsinslag från igår kväll om den senaste striden, på tyska från deras TV1.
   http://www.tagesschau.de/ausland/kaempfe-ukraine-101.html

   Här ser man vilken skillnad det är i bevakning av konflikten i svensk media jämfört med tysk media. I flera dagar har det där talats om de omringade Ukrainska soldaterna. Här i Sverige känns det som vi inte ens är på banan vad gäller vad som händer på plats utan istället ständigt sysselsatta med diverse demoniseringar av Ryssland och separatister.

   Radera
  11. Vad som talat emot det du skrev Ben Dover är inviten till förhandlingar i Minsk initierat av Putin i början av september. Då var nämligen just separatisterna på frammarsch och de var ju då på gång att inta Mariupol.
   Det blev första gången som Poroshenko äntligen talade med separatistledarna och då började det hända en del även om man inte skrev på allt. Innan hade Poroshenko vägrat tala med separatistledarna eftersom de betraktas som terrorister och terrorister skall man inte förhandla med sades det.

   Radera
  12. @Jan Andesson: Varför skulle han slösa tid med att prata med "separatistledarna"? Konflikten skapades av och styrs helt från Moskva, att förhandla med någon annan än Putin är bara slöseri med tid, då det ändå är han som bestämmer.

   Radera
  13. @Jan Andersson:

   Eftersom Putin bevisligen ljugit (t ex om Krim) så kan man inte tillmäta hans ord någon som helst betydelse. Att han initierade förhandlingar saknar värde eftersom det inte gav något faktiskt resultat - Minskavtalet är brutet. Jag köper inte din argumentation. Uppenbarligen pratar Putin för fred medan han i handling är fullt upptagen med att trycka Östukraina fullt med krigsmateriel.

   Att "inta Mariupol" var gissningsvis inte på agendan. Det fanns inte resurser till det då.

   Radera
  14. @Jan Andersson:

   Situationen i Debaltseve rapporteras t ex här:

   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ukraina-minst-30-doda-i-nya-strider_4301141.svd

   Vad är det för fel på den rapporteringen menar du?

   Radera
 8. Om Ryssland har gett män reseförbud och tvångsrekryterar soldater är det en nyhet av rang då det i praktiken innebär en ny berlinmur.

  SvaraRadera
 9. Det är en del ICA saknar faktiskt,.
  Själv tycker jag coop har mer saker här.

  SvaraRadera
 10. I en intervju i söndags med CNN talar mr Obama om att man (USA) sedan starten varit delaktig i en "maktövergång" i Ukraina. "Förmedla maktens övergång".
  Det är mao att anstifta en statskupp. Statskupp med efterföljande inbördeskrig.

  https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422503916&x-yt-cl=85027636&v=y9hOl8TuBUM#t=12

  Man tänker också göra allt för att stödja den nya, nuvarande makten i Kiev.
  Dvs även fortsättningsvis ge nuvarande regimen frikort för terrorbombningar mot civila områden i östra Ukraina. Inklusive många andra odemokratiska och folkfientliga åtgärder.
  (obefintlig yttrandefrihet, politisk utrensning, indragande av pensioner mm)
  Man får göra vad man vill/kan mot dem som inte stödjer statskuppen.
  Vilket då också givetvis alla EU-länder måste medverka till genom att tiga och samtycka.
  Samt inte minst göra allt för att förstöra Ryssland ekonomiskt
  Alla i hela världen "måste" gemensamt och ljudligt fördöma "Rysslands aggression".
  "Vi står till 100% bakom det nya fria Ukraina"
  Men alla är inte "nyttiga idioter" till USA, som bekant.

  Civila och även soldater, som givetvis egentligen är vanliga enskilda människor, slaktas i ett lika omöjligt som onödigt krig. Ingen vanlig människa i Ukraina hade kunnat tro detta för ett år sen.
  Vad skulle stormakten USA in i den andra stormakten Rysslands intresseområde att göra??
  Väst- medias bevakning och rapportering är under all kritik.
  Det är en krigshetsande partiskhet som är skrämmande egentligen.
  Det vore bra (anser jag) om Ryssland gick in nu, först som sist, med en fredsbevarande styrka,
  Många vill det. Men det vore omöjligt pga västpropagandan som då skulle utnyttja detta till max.
  Det blir fortsatt dödande istället, det är otäckt och tragiskt.
  Ryssland har väl egentligen inget större intresse att ta över hela Ukraina som många här tycks tro,
  Man gillar nog tanken att EU blir tvunget betala för och reda ut Ukrainas ekonomi,=mycket dyrt.
  Vilket är lika med fred nu. Ryssland vill alltså ha fred nu, inget annat.
  .
  Från USA har man sagt att Russia today är ett hot mot USA. Man har ju rätt.
  En dag blir det fred igen.
  Men vad jag och många, många andra aldrig kommer återfå är förtroendet för media.
  Att folk har förtroende för vad ett lands media förmedlar till allmänheten är ju helt grundläggande för att samhället ska hålla ihop.
  Så nog orsakar RT och andra "alternativa" problem.
  Sanningen tycks bli ett problem, förmodligen stora problem på många områden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland har redan gått in med sin fredsbevarande styrka. Den ska bara vinna kriget först, sedan ska den bevara freden.

   Radera
  2. Så praktiskt att Obama försa sig i TV och att Bilderbergfinansjudarfrimurarna inte hann klippa bort det innan det utsändes.

   Eller så kan det ju vara så att foliehattar tolkar in nånting i Obamas ord som inte finns där från början.

   Radera
  3. Det kan bli dyrt att reda upp Ukrainas ekonomi med vad tror du all krigsmateriel, ammunition mm som Putin dagligen skickar till Ukraina kostar? Samtidigt skär han ner på sjukvård och utbildning för sitt eget folk.

   Radera

  4. Aktuellt: "Det är vårt land"

   https://www.youtube.com/watch?v=knMWlB4c_cY

   För att få veta vad som hänt/händer i östra Ukraina är rebellsidans uppgifter det mest trovärdiga. Det är i allafall de som befinner sig på plats är hemma i sitt eget land och givetvis är beroende av vara trovärdiga och att behålla lokalbefolkningens förtroende.

   Här går det inte att påstå vadsomhelst tex att något (bombningar av städer) inte har hänt.
   Så, lyssna på rebellerna, närmare sanningen kommer vi inte.

   Radera
  5. Rebellerna har så klart inget som helst intresse av att föra fram sin version av sanningen?

   Du besvarade inte heller mina frågor.

   Radera
  6. EU har råd att stötta Ukraina 118 gånger om ifall EU vill.

   Radera
 11. Jägarchefen som Cornu ibland hänvisar till har ett mycket bra inlägg om Ryssland med utförlig analys och en trovärdig förklaring till agerandet. Överensstämmer med min personliga åsikt.

  http://jagarchefen.blogspot.se/2015/02/hotbilder-och-spegelbilder-del-1.html

  Slutsatsen han kommer till:

  Rysslands nuvarande geostrategiska tyngdpunkt ligger inom området UKRAINA - ÖSTERSJÖN - BARENTS/ARKTIS. Den säkerhetspolitiska situationen mellan Väst och Ryssland är inom denna "triangel" mycket instabil.
  Praktiskt innebär detta att Ryssland övergått till ett renodlat säkerhetspolitiskt tänkande inom detta geografiska område. Vilket bedömt i förlängningen kommer leda fram till ett låst förkrigstillstånd i mitten av 2015 mellan Väst och Ryssland, enligt tidigare gjord bedömning.
  Vilket i förlängningen innebär att varje budskap, beslut och handling av Ryssland inom detta geografiska område måste tolkas ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv, där dess nyss antagna militära doktrin bör utgöra grunden för att dels förstå Rysslands handlande dels bedöma framtida agerande. Då först kan man förstå det Ryska agerandet, som i mångt grundas på geostrategi och säkerhetspolitik, något som vissa svenska utrikespolitiska företrädare bör ta till sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst. Det är jättepraktiskt att ha satellitstater som buffert emot en upplevd fiende. Ukrainare vitryssar, polacker m fl kan offras både som soldater, civila och som territorium medan man nedgör en tänkt fiende. Det var i princip det som var "förkrigstillståndet". Märk väl också att dessa satellitstater härjades svårast av tyskarna under andra världskriget.

   Problemet är bara att ukrainare m fl inte tycker det är en bra idé att det ska vara på det viset.

   Radera