Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2015-02-21 09:07

Malmöpiketen visar upp sin utrustning

"Yeah, there are a lot of things to do concerning gangs." - Kent, Malmöpiketen
Malmöpiketen har släppt in ett amerikanskt filmteam från Vickers Tactical och visar upp sina vapen och en del av sin personliga utrustning, samt en av deras bilar, i en film som nu släppts på YouTube. Ingången till piketen verkar ordnats via svenska siktestillverkaren Aimpoint.


För er som läst Midsommargryning eller bara är allmänt intresserade av ämnet är detta mycket intressant. Dock finns det mer än så här att se, t ex ytterligare fordon, mer inbrytningsutrustning, mer personlig utrustning (t ex ballistiskansiktsskärm, kroppsskydd för armarna, kommunikationsutrustning mm), olika typer av ammunition för olika bruk, träningsanläggningar mm, men detta är ändå en mycket generös inspelning som visar det allra mesta, även om det sker på bara några minuter. Själv känner jag igen allt från mitt tidigare studiebesök på enheten.

Man kan konstatera att man fortfarande har kvar sitt prickskyttegevär, men alltjämt är förbjudna att använda vapnet tack vare rikspolisens etiska nämnd, som fått för sig att polisens insatsstyrkor endast ska ha prickskyttevapen hos Nationella insatsstyrkan i Stockholm. Värt att notera är dock att man har 3x förstoring på en av utrustningsvarianterna på sina G36, och den vägen har viss begränsad prickskytteförmåga (eller snarare skarpskytte). 5.56 är dock för klent för många situationer, t ex om man måste skjuta genom svenska treglasfönster utan att kulbanan störs, plus att den inte nödvändigtvis har den stoppkraft man vill ha när man faktiskt är i ett så akut läge att en prickskytt behövs - då handlar det om sekunder för att rädda ett offers liv och de misstänkte måste gå omkull direkt trots adrenalinpåslag.

Glädjande nog finns åtminstone Sandkatten kvar, och syns i bakgrunden i filmen från garaget. Ett tag skulle NI även ta över det fordonet.

Filmen nedan, håll till godo. Utmärkt genomgång. Baserat på Vickers Tacticals reaktioner så är utrustningen i världsklass. Hänger ni inte med på fordonet på grund av att interiören är för dunkel, så går alltså lådorna som dras ut genom bakluckan hela vägen fram i mellanutrymmet när de är inskjutna, så all utrustning som lastas i skjutlådorna baktill är även tillgänglig inifrån kupén.

Notera också att man nämner icke-livsfarliga metoder ett antal gånger, som pepparsprej och sköldar mot våldsamma individer. Det är mycket sällan man behöver använda skjutvapen, även om det händer. Skjutvapnen har inget självändamål, utan är en sista utväg när man måste använda nödvärnsrätten åt sig själva eller oftare åt någon annan. Dock tvekar man inte att använda vapen när nödvärnsrätten kräver det. En inte helt okvalificerad gissning är att Vilks svenska livvakter i Köpenhamn, som avstyrde en massaker genom att besvara elden, kan vara från Malmöpiketen, vars uppdrag spänner väldigt brett. Som nämns i förbifarten i filmen uppträder man exempelvis även i civila kläder.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Om dom nu är så jävla duktiga, varför har de fortfarande inte hittat min Crescent som stals på Kirseberg 2004? Hmm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att det inte är piketens uppgift att hjälpa dig komma ihåg var du ställde cykeln på fyllan.

   Radera
  2. Var faktiskt helt nykter då den försvann. Den stals utanför bostaden.

   Radera
  3. Det säger alla.

   Vet en som trodde cykeln blivit stulen, men senare fann den fastlåst med den egna nyckeln vid huset intill.

   Radera
 2. Den här presentationen kommer att sågas helt.
  Tyvärr.
  Var är alla duktiga kvinns?
  Minst 50%.
  Var det inte så?

  SvaraRadera
 3. Snyggt och imponerande, varför används de inte lite oftare?
  Prickskyttegeväret hade ju kunnat passa fint tex när de skulle skydda räddningstjänsten mot stenkastare, bara ett skott i benet på de som kastar så kan man samla ihop dem.

  Hade nog inte behövts många skott innan den företeelsen hade upphört.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, absolut! En av de mest obegripliga företeelserna i dagens samhälle är polisens hantering av kravaller. Man spenderar dagar med att slåss med demonstranterna med batonger, med resultatet att vi får hundratals skadade och många miljoner i egendomsskador och också kostnaden för tusentals poliser i flera dagar.

   Om man hade som policy att skjuta den mest våldsamma demonstranten i benet skulle fenomenent våldsamma demostrationer vara något som direkt skulle försvinna.

   Radera
  2. De skulle ju faktiskt kunna använda gummikulor för att då spara pengar på vård av skadorna. Och de där demonstrationerna nuförtiden är ju bara förtäckta upplopp där själva syftet är att få bruka våld mot sina meningsmotståndare samtidigt som man kan få utlopp för sin förstörelselusta. I stort sett alla demonstrationer blir anordnade av eller kapade av vänsterextremister.

   Temat för demonstrationerna är oftast rena svepskäl.

   Radera
  3. Men det är ju en laglig rättighet att få demonstrera, kasta sten på blåljuspersonal är fortfarande inte lagligt, även om man skulle kunna tro det med tanke på samhällets mesiga motreaktioner.

   Radera
  4. Det är skandal när vuxna svenska brandmän struntar i att släcka bränder bara för att några skitungar kastar sten. Hade aldrig hänt där jag vuxit upp, och där fanns deg också några elaka jävlar.

   Radera
  5. Det är ju snarare skandal att man inte tar tag i problemet och statuerar exempel av de där jäkla stenkastande unga männen.

   Radera
  6. Klarar man inte att hantera ungdomar utan att statuera exempel tycker jag man ska flytta till Saudi Arabien. Har hört att där gladare den typen a samhälle där.

   Inget för oss att sträva efter, dåligt förslag du kom med.

   Radera
  7. Sista meningen, första stycket ska förstås vara:
   "Har hört att de är glada för den typen av samhälle där."


   Radera

  8. Jo precis, jag vet, det är ju där stenkastarna kommer ifrån..

   På 80-talet fanns här ingen som ens skulle komma på tanken att kasta sten på blåljuspersonal.
   Inte heller fanns det någons som skulle få för sig att bygga ihop meningar som innehåller "kn*lla" och "mamma".

   Radera
  9. @iblandekonomi

   Eller ja, kanske inte exakt från Saudi, men från de trakterna där stenkastning är tradition.

   Och en annan sak:
   Detta är mitt sista svar till dig, någonsin, bara så du vet att jag har sett vad du skriver men låter bli att bemöta dina inlägg.

   Anledningen? Du tjafsar alltid emot, men saknar alla argument på ett sällsynt dåligt sätt.


   Radera
 4. Våldsmonopolet, det enda hantverksyrke där byråkrater anser sig mer kompetenta att bestämma hantverkarnas verktygsval.

  SvaraRadera
 5. Tack för filmtipset. Det är faktiskt ett intressant fenomen: Fram till kalla krigets slut hade svensk polis topprykte för sin förmåga att organisera, utreda och beivra brott. Det fanns bara en sak man var riktigt amatörmässig på; tunga vapeninsatser. Nu har allt blivit tvärtom - samtidigt som polisen har en djupt dysfunktionell grundläggande organisation och verksamhet har man samtidigt för första gången i historien insatsstyrkor i internationell toppklass, med den absolut bästa utrustning som går att köpa för pengar. Åtskilliga av världens främsta specialförband och polisiära insatsstyrkor tappar hakan över kvaliteten i utrustningen hos svenska Piketen och NI.

  Jag förstår att programledaren är förvånad över att hitta detta i en internationellt sett liten byhåla som Malmö. Den där arsenalen och utrustningen är för den vapentekniskt/taktiskt kunnige som att titta in i ett polisgarage och upptäcka att det inte syns en enda Volvo eller VW - utan enbart sprillans nya specialutrustade och vältrimmade Ferrari, Porsche, Aston Martin och Rolls Royce.

  SvaraRadera
 6. Var det de här grabbarna som hade sköldar som kunde stå emot 50kalibriga kulor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg: :D Pallar de för 57kalibriga kulor också ?

   Radera
 7. WOW vilka prylar :)

  SvaraRadera