Cornucopia?

2015-02-07 13:58

Lördagsmys: Bigfoot fångat på geyserkamera i Yellowstone

Orkade inte posta något fredagsmys igår, så det får väl bli lördagsmys istället. Bigfoot har fångats på kamera i Yellowstone nationalpark. Inte bara en bigfoot, utan fyra stycken, och detta av en ren slump.

En viss Mary Greely fångade när bufflar anlände till geysrarna via skärminspelning av amerikanska National Park Service livekamera. Videon är nedan. Ni ser bigfoot i skogsbrynet i bakgrunde ca 1:37 och sedan tydligare 2:53. Greely hade ingen aning om att det fanns bigfoot i videon utan hade bara tittat på bufflarna. Hon har aldrig postat något relaterat förut.
Att videon är autentisk kan bekräftas av time-lapsevideon från Geyser Observation and Study Association, som dock bara tagit en bild i sekunden (eller ngt) från samma kamera. Att Mary Geely inte fejkat något syns tio minuter in nedan.

Detta är alltså den officiella webkameran för den mycket kända geysern Old Faithful. Eftersom den officiella time-lapsen bekräftar det hela kan man utgå från att filmen inte är fejk. Kameran styrs av parkvakterna, så det var de som valde att zooma bort från det hela.
Avståndet är enormt och det är olagligt och belagt med böter att vandra utanför uppmärkta vandringsleder i Yellowstone. Detta sägs vara kilometer bort från tillåtna vandringsleder mitt i vintern.

Bufflar är heller inga små varelser, och jämför man storleken på dessa tvåbeningar med långa armar som dyker upp bakom bufflarna så är det i så fall fyra väldigt långa turister. Utan ryggsäckar, bör tilläggas, och alla i samma "kläder".

Thinker Thunker har gjort en analys av sekvensen.
Tål att funderas på, som underhållning om inte annat. Thinker Thunker har dock fel om perspektivet. Vid denna extrema inzoomning blir storleksskillnaden rätt liten, i princip obefintlig, om man är hundra meter längre bort.

Sedan är Occams rakblad att den enkla förklaringen är att det är några väldigt storvuxna turister som bryter mot nationalparkens regler och är ute och åker längdskidor. Men ändå. För att åka längdskidor går de tre sista väldigt tätt, så tätt att de bör köra på varandras skidor, och det kan vara därför de stoppar dolda bakom trädet medan en av dem fortsätter framåt ensam. Skidåkaren är i så fall inte halt, utan tänk att han stegar sig framåt på skidor utan glid.

Att gå i kolonn är för övrigt helt naturligt. Skidåkare på tur gör det, för att inte var och en behöva bränna energi på att spåra. Rådjur (get + kid) går på kolonn och trampar i varandras spår, liksom en älgko med kalvar, också för att spara energi. Och vintertid klumpar även vuxna älgar i Norrland ihop sig och går i varandras spår för att spara energi på att spåra i snön.

Att de fyra ser ut att gå exakt likadant beror i så fall på att man trampar i varandras fotspår för att spara energi. Det är en ren instinkt som även "vanliga människor" tillämpar.

Så vad tror ni? Bigfoot, skidåkande turister eller fejk? Svara ute till höger.

Tillägg: Och här har vi en video som visar att det är turister.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

4 kommentarer:

 1. Breakdown, hajkande turister...
  http://youtu.be/H1ESvwXK41M

  SvaraRadera
 2. För h-e Lars: Occams Rakkniv! Rakblad fanns inte på 1300-talet när Willem av Occam levde och verkade

  SvaraRadera
 3. Den första haltar inte utan går med skidorna på sidan så som man gör när man går upp för en backe med nedförsåkningsskidor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så Bigfoot åker skidor. Det var som tusan!

   Radera