Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2015-02-17 11:04

IQ hos svenska toppolitiker: Vem som helst kan bli partiledare

Enligt uppgifter om svenska toppolitikers IQ, så är det glädjande beskedet att vem som helst kan bli partiledare eller toppolitiker. Begränsad intelligens och tankeförmåga är ingen begränsning, speciellt inte om man som aspirerande makthavare väljer att söka sig till de socialistiska partierna, även om toppolitikerna generellt ligger över 100 i IQ,


Jag har varit i kontakt med källor som yrkesmässigt gör psykiatriska utredningar, i vilka det alltid ingår IQ-tester. Det kan handla om allt från rättsmedicinska utredningar, till utredningar kring våra neuropsykiatriska modesyndrom som autismspektrumstörningar ("Aspergers"), ADHD etc, utredningar av människor som mår dåligt eller för den delen tester åt industrin vid rekryteringar av nyckelpersonal. På ett år kan en psykolog göra hundratalet sådana här utredningar och med några år i yrket är man snart uppe i hundratals utredningar.

Även om formella tester av IQ är betydligt mer komplicerade än så, så finns det ett antal markörer för IQ, där källorna inom psykiatrin förstås lärt sig en hel del med åren och tusentals utredningar. För ett ganska rättvisande inledande estimat kan det räcka att studera en person och se och höra på dessa indikatorer. För individer kan det förstås finnas störande faktorer som gör att en sådan här bedömning blir mer eller mindre osäker.

Bedömningarna här av toppolitikernas IQ är professionella, utförda av proffs, och har ett sannolikt intervall på +/- 5 punkter i IQ eller +/- 10 punkter för fall med störande faktorer. Uppgifterna ska förstås endast ses som indikativa och inte några sanningar, och exakta bedömningar kräver förstås riktiga tester.

IQ korrelerar starkt med t ex inkomst, utbildningsnivå, resultat i skolan, hälsa mm. Negativ korrelation finns med kriminalitet - högre IQ, lägre kriminalitet. 

Men att bli svensk toppolitiker verkar inte korrelera med mycket hög IQ, även om det finns en tydlig tendens att vara mer än normalbegåvad för att vara toppolitiker.

I en demokrati bör alla grupper i samhället representeras i våra valda församlingar. Trots allt har definitionsmässigt hälften av befolkningen under 100 i IQ och det är positivt för demokratin att hitta partiledare med under 100 i IQ, så det är som det ska vara.
Bedömt IQ hos ett urval svenska toppolitiker.
Gränser för examina från WAIS-R,
och avser USA. I Sverige är ju
högskolan mer på gymnasienivå och då
bör IQ 90 räcka för enklare högskoleexamen

Viktigare än mycket hög IQ för att kunna bli toppolitiker är antagligen helt andra faktorer, t ex förmåga att inte tänka fritt och kreativt, utan istället följa partipiskan. Förmågan att vara trevlig mot andra i samma parti och förmågan att inte ifrågasätta ideologi och dogmer. Ju intelligentare desto mer benägen är man också att förstå att man kan ha fel och det ger även en ökad riskmedvetenhet, vilket inte är lämpligt då politiker aldrig får byta åsikt eller medge fel.

Har man dessa egenskaper finns möjligheter att gå precis hur långt som helst. Däremot bör man välja parti efter IQ-förmåga. Intelligentast bland de socialistiska partierna är skattningsvis Jonas Sjöstedt med bedömt 109 +/-10 i IQ eller Gustav Fridolin med gissningsvis 110 +/- 5. Minst intelligent bland de borgerliga är enligt skattningen Annie Lööf med 113 +/- 5. Ligger man runt normalbegåvning eller under bör man söka sig till ett socialistiskt parti som Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet, medan om man ligger uppåt 120 i IQ bör man istället söka sig till borgerliga partier om man vill göra politisk toppkarriär. Ligger man mot förmodan på Mensanivå om 131+ i IQ på Wechslerskalan finns det bara Moderaterna att göra karriär hos, om man siktar på toppnivåerna. 

De socialistiska partierna är alltså mer inkluderande.

Naturligtvis är ovanstående bara anekdoter och handlar om de politiker som synts tillräckligt mycket i TV för att kunna göra en sådan här bedömning. Mer perifera politiker ger helt enkelt inte tillräckligt underlag på grund av för lite mediatid.

Beskedet är mycket positivt. Man behöver inte vara speciellt intelligent för att bli toppolitiker, utan tvärt om kan alla ha chansen att ta sig hela vägen upp till makteliten, åtminstone i Sverige. Intelligens är inget krav, och är bara en av många egenskaper hos människor. Det hade förstås varit intressant att titta på motsvarande internationellt, men frågan är om språkförbistring och andra kulturella uttryck gör att det är svårt att göra en visuell och audiell bedömning för de svenska proffs som bistått här.

Oavsett är och förblir intelligens bara en av en människas tusentals egenskaper. Det finns även andra egenskaper som korrelerar mycket högt med inkomst, t ex att vara så duktig på sport att man kan bli proffs på internationell elitnivå. Medan exempelvis 2%, eller ca 190 000 svenskar, skulle kvalificera för att gå med i Mensa, så är det bara något hundratal svenskar som är tillräckligt bra på sport för att bli internationella proffs. Oavsett är inkomst också bara en godtycklig världslig mätare, som bortser från högre värden.

Kom avslutningsvis ihåg att en människa inte är sina egenskaper (som IQ) utan sina handlingar. Det är vad man använder egenskaperna till som räknas.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

82 kommentarer:

 1. 'FD Partiledare' på 77 IQ; kan det vara Mona Sahlin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maud eller Mona, det är frågan...

   Radera
  2. Det finns fler fd partiledare. Ohly, Juholt, Wetterstrand, Eriksson, Lundgren, Leijonborg bara för att nämna några.

   Sluta spekulera.

   Radera
  3. "Wetterstrand, Eriksson, Lundgren, Leijonborg" går bort direkt.

   Radera
 2. Fridolin sägs ha skrivit 2,0 på högskoleprovet. Jag vet dock inte i vilken mån resultat på det provet korrelerar med IQ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker att vara sk högpresterande för att få 2.0 på högskoleprovet. Man behöver inte vara högintelligent.

   Radera
  2. Paula Bieler (SD) tror jag också gjort det.

   Radera
  3. Man skall inte tro på allt som sägs. Källa?

   Radera
  4. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19322381.ab

   Radera
  5. Vad är skillnaden mellan högpresterande och högintelligent?

   Radera
  6. Om du vore någotdera skulle du veta.

   Radera
  7. Högskoleprovet, GMAT, GRE är ju baserade på logiskt tänkande, s.k. logisk och kognitiv förmåga. Alltså ett prov baserat på intelligens. Alltså bör väl de som får 2.0 på Högskoleprovet och 750+ på GMAT/GRE inneha en IQ över 135, och medelvärdet alltså mellan 0.8-1.2 inneha en intelligensnivå på 115, då det här testet baseras mycket på de kunskaper och förmågor som man förväntas ha för att kunna klara av en högskoleutbildning. De lägsta kandidaterna som slår under 0.5-0.1 förväntas ha en intelligenskvot på 90-100. Enligt Murray och Hernsteins verk "The Bell Curve" anges det att för att kunna klara av en högskoleutbildning krävs det att man innehar en intelligensnivå på 115 för att kunna förstå det logiska tänkandet. Andra exempel som också omnämns i boken är hur mycket genetiskt betingat intelligens, såsom högprestation, kognitiv förmåga och möjligheter att nå högre inom arbetskåren och bland de främsta områdena inom ekonomi, biologi, IT, matematik, fysik, kemi, juridik mm. Vidare anser ju Murray och Hernstein att intelligens är genetiskt betingat och s.k. miljöområden och näringsintag under unga års ålder anses ha en låg påverkan för hur ens intelligens och utvecklas. Vidare så är det ju också uppenbart att bland våra politiker så skulle nog de flesta anses ha en IQ under medelvärdet, däribland Veronica Palm, Tobias Tobee, f.d. partisekreterare Kent Persson, Mona Sahlin, Maud Olofsson, Stefan Löfven, Gudrun Schyman, Lars Ohly mm. Frågan är dock var som kommer inträffa i fortsättningen om man tillåter degenereringen att fortgå i den svenska politiken. Skulle det fungera att införa kompetenskrav i riksdagen för att kunna vara delaktig och fatta beslut som berör rikets framtid?

   Radera
  8. Finns få moment som kräver logiskt tänkande i högskoleprovet. Enda är väl där man ska vara på om en fråga går att lösa givet förutsättningarna.

   I övrigt har t ex ordförståelse inget med logiskt tänkande att göra, utan handlar om allmänbildning och språklig förmåga. Att läsa grafer kräver inte heller någon intelligens, bara kunskap.

   Radera
  9. Har du gjort högskoleprovet nån gång, Cornu? Nån gång i modern tid, menar jag. Du låter som om du inte har någon koll alls på hur det ser ut numera.

   Radera
  10. Det är givetvis så att en mer intelligent person har bättre möjligheter att spontant snappa upp fler ord under sin uppväxt eller bli bättre på engelska. Samma sak med läsförståelsen, en mer intelligent person har generellt sett lättare att förstå vad som efterfrågas och lyckas därigenom bättre med uppgifterna *även* om alla som deltar i provet förstår samtliga ord.

   Amerikanska SAT-provet och svenska högskoleprovet påminner mycket om varandra i sin utformning. Och för att citera slutsatsen från en studie om sambandet mellan SAT-resultat och rena IQ-tester; "Overall, the results of these studies support two major findings. First, the SAT is an adequate measure of general intelligence, and second, it is a useful tool in predicting cognitive functioning when other estimates of intelligence are unavailable, too time-consuming, or too costly."

   Så ja, det finns inget absolut samband mellan högt intelligens och höga poäng på högskoleprovet. Däremot finns det ett tydligt statistiskt samband.

   Radera
  11. Jag anser att du har fel här Cornu!
   Man måste ha hög IQ för att kunna få 2.0 på högskoleprovet, men man kan få dåligt resultat på högskoleprovet trots hög IQ.

   Radera
  12. Frågan är ju i och för sig, om vi nu ska återgå till Lilla Fridolf, vilket år det var han fick 2,0 på högskoleprovet. Vad jag minns var provet markant lättare år 2000 (när jag gjorde det första gången) än nu i höstas (min andra gång). Hela provet är mer omfattande (man måste sitta där hela dagen!), det är större andel matte än tidigare, och framför allt har jag inget minne alls av att det var en sån jobbig tidspress på mattedelarna första gången som nu. Man kan inte stanna till och tänka nånstans numera om man ska hinna igenom alla frågorna! (Fast det kanske bara var jag. Jag är bättre på språk, upplevde ingen tidspress alls i de delarna, men det vet jag andra som gjorde.)

   Radera
  13. Håkan, SAT är nog ingen bra mätare. Precis som Högskoleprovet.

   Alla svenskar jag känner som har gått ett år på high school i USA har fått högsta betyg i samtliga ämnen. SAT kanske korrelerar med intelligens, men det kanske räcker med 110 i IQ för att få högsta resultat.

   På samma sätt är det antagligen med högskoleprovet. Krävs inte så mycket för 2.0, men naturligtvis mer än 0.0.

   Radera
  14. Det finns tabeller som översätter SAT-resultat från IQ-värden på cirka 65 till drygt 160. Uppnådda SAT-poäng påminner om en helt vanlig normalfördelning. Hade din tes stämt hade det istället bildats ett brant stup på högersidan eftersom "alla" med IQ över 110 hade fått högsta möjliga poäng.

   Och jo, det krävs en del för att få 2.0 på högskoleprovet. Det är ungefär 2 procent som når den poängen varje år. Vissa skriver om provet flera gånger men dessa är en minoritet.

   I det här fallet har du helt enkelt fel. Inget fel med det dock, vi kan alla inte veta allt.

   Radera
  15. Du vet inte vad du talar om. Du anger inte ens IQ-skala när du säger 160. 160 Stanford-Binet är inte 160 Wechsler osv.

   Radera
  16. Senaste högskoleprovet i höstas skrevs av ca 59 000 personer. Av dessa var det 59 som hade 2,0. En på tusen, alltså. Och så ser det ut varje år, eftersom gränserna för de olika poängnivåerna sätts utifrån hur bra folk svarar. Ditt "krävs inte så mycket" var alltså inte särskilt välbetänkt, Cornu.

   Radera
  17. Hela det här blogginlägget är ju givetvis bara nonsens. Jag arbetar som neuropsykolog inom rättspsykiatri känner mig beklämd av att Cornu indirekt säger att hans källa är en psykolog, vilket jag mkt starkt betvivlar.

   Nåväl, med det sagt kan jag kommentera ovan påstående. Jo, det finns korrelation mellan HP och IK. Det finns gott om studiematerial via pliktverket som finns att få rörande en stor populations IK-nivåer. Korrelationen ligger ngnstans kring 0.6-0.7 (jag minns inte exakt) vilket är att betrakta som en stark korrelation.

   Ett "riktigt" IK test (t ex WAIS som Cornu nämner) är mkt mer än logiskt tänkande och visar upp flera viktiga variabler än bara totalsiffran. Framförallt kan man utifrån dessa säga att den starka korrelationen mellan HP och IK primärt handlar om kategorierna "mental snabbhet" och "verbal funktion". HP i allmänhet har alltid haft en kraftig övervikt på de verbala skalorna som återfinns i IK-bedömning, t ex innehåller testet inte alls ngr icke-verbala deltest.

   HP handlar om att indikera förmåga att klara högre studier. IK handlar mer om ett mentalt totalfungerande och kognitiva resurser hos individen. Således ingår goda HP färdigheter i högt IK men inte med nödvändighet tvärtom.

   Radera
 3. Finns väl något klipp där Fridolin är med i "Vi i femman" eller liknande. Blev förvånad när jag såg det. Men o andra sidan så var det säkert kort därefter som han började knapra svampar och backade i utvecklingen...


  Nyfiken på vem som har det lägsta värdet i grafen. Minns att jag läst en artikel som nämnde hur skrämande många politiker som hade 0.0 på högskoleprovet.

  SvaraRadera
 4. "Bedömningarna här av toppolitikernas IQ är professionella, utförda av proffs, och har ett sannolikt intervall på +/- 5 punkter i IQ eller +/- 10 punkter för fall med störande faktorer"

  Ja, att basera uppskattning av IQ på hur någon framstår i TV och sätta en felgräns på 5 poäng låter mycket professionellt.

  Att man är "proffs" (dvs får betalt för att göra något) betyder inte att man är kompetent, oavsett om man är politiker eller någon som "yrkesmässigt gör psykiatriska utredningar".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går rätt snabbt att bedöma en persons IQ eller mentala kapacitet. Vi gör det alla dagligen helt omedvetet när vi interagerar med andra för att kunna lägga oss på en lämplig nivå när vi är lite intelligentare och för att inse när vi är i underläge när vi är mindre intelligenta. En tränad person kan garanterat göra det ännu bättre. Tittar jag på IQ-bilden i inlägget ligger min egen bedömning helt i linje med den.

   En situation där en person intervjuar en annan säger rätt mycket om IQ, hos båda.

   Radera
  2. Att man gör en bedömning betyder inte att man gör en korrekt bedömning. Särskilt inte med en så liten felmarginal.

   Radera
  3. Som jämförelse så anses RIKTIGA IQ-test ha en felmarginal på ungefär 3. Så påstår man sig kunna göra en uppskattning med en felmarginal på 5 bara genom att titta på TV så säger det antagligen mer om den egna mentala förmågan än undersökningsföremålets.

   Radera
  4. @1213
   Huvudet på spiken! Neo Cortex tvärsäkra attityd visar att hen inte har en aning om hur spridningsmått, mätning och behandling av mätdata fungerar. Klent begåvad eller bara lagd lite åt det humanistiska hållet? Att tro att man/"en expert" vid en okulär bedömning klarar av att prestera ett närmevärde som ligger +/-5 enhet från det sanna värdet vad gäller en persons IQ är snudd på befängt och gränsar till vad avancerade test är designade att klara. Förutsättningarna för tillräcklig noggrannhet och precision finns helt enkelt inte.Tveksamt om de flesta människor ens kan prestera ett tillförlitligt närmevärde +/-5 cm för längden på personer de ser på tv.

   Bedömningar enligt ovan i ursprungsinlägget om kändisars intelligens kan vara lite halvkul. Förstår man inte att de är behäftade med gigantiska mätfel säger det mer om ens egen perceptionsförmåga..

   Radera
  5. Ja, denna undersökning känns inte särskilt trovärdig. Skulle Annie Lööf och Jan Björklund ha högre IQ än Jonas Sjöstedt och Gustav Fridolin? Tillåt mig skratta!

   Radera
  6. Du får titta på konfidensintervallen, så ser du att de överlappar varandra. Så det finns inget fel här - Sjöstedt och Fridolin kan ha högre.

   Radera
  7. Det är inte särskilt svårt att uppskatta skillnader på 100, 120, 130 eller 140 då skillnaden är enorm. Speciellt om man vet ungefär var man ligger själv som referens och om man har lång erfarenhet av att förklara komplicerade saker för andra med varierande intelligens. Fast det är klar, om man själv ligger på 80 kan det förstås vara svårt.

   Radera
  8. En skillnad på 100 är nog inte så svårt, visst. Men nu handlade det om en skillnad på 10.

   Radera
 5. I sammanhanget kan påtalas att den i inlägget namngivna politiker med högst IQ genomförde sin värnplikt som handräckningsvärnpliktig. Dvs föll inom kategorin "begränsad militär användbarhet" då han mönstrade och pliktverket gjorde sina tester på personen. Detta korrelerar mycket negativt med hög IQ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carl Bildt käftar emot rätt friskt. Då har man begränsas militär användbarhet.

   Radera
  2. CB:s sätt att uttrycka sig och analysera, samt rappa "on the fly" ironi, borgar definitivt för ett högt IQ, kanske till och med högre än det indikerade.

   Radera
  3. Det är ett intervall, menar du att det rent av kan vara utanför intervallet 128-138?

   Radera
  4. Min bedömning är i övre delen av intervallet eller strax ovanför, 135-145 typ.

   Radera
  5. Vetenskaplig källa på att rapp i käften => Hög IQ. Att man kan ha mycket hög IQ utan att vara rapp i käften finns det iaf gott om exempel på, t ex Aristoteles och Isaac Newton för att nämna två mycket intelligenta personer som var notoriskt dåliga talare. Om man har förmågan att snabbt finna sig i en oväntad situation är man knappast sinnesslö men jag ställer mig frågande till att det per automatik implicerar en IQ högt över genomsnittet.

   Radera
  6. Du blandar ihop att A->B måste innebära B->A, Ocke. Finns inget som säger det.

   Radera
  7. Nja, jag uppfattar inte att jag blandar ihop det. Snarare att jag efterlyser en undersökning som visar på att A->B samtidigt som jag påvisar att B/->A. (A=Rapp i käften, B=Hög IQ)

   Radera
  8. Jag tyckte jag var rätt tydlig med att det var jag som var källan "min bedömning" och inte någon vetenskaplig undersökning. Så du får tolka det hur du vill Ocke. Men just förmågor som att snabbt finna sig i en ny situation, och att kunna se ett problem från flera håll är rätt vanlig hos intelligenta personer enligt min erfarenhet. Det omvända är dock inte nödvändigt.

   Radera
 6. Det här känns ju inte så jättetrovärdigt! Hur många förmodade experter har bidragit till bedömningarna? Hur försäkrar man sig mot att deras bedömningar styrts av deras egna politiska världsbilder? Du bör nog lägga till etiketten "trams"!

  SvaraRadera
 7. OT: Jag skrev för något år sedan om NSA´s möjligheter att ta sig in i din dator utan att den är påslagen(bara elkontakten sitter i). Här kommer ett annat exempel som upptäckts av ryska Kaspersky Lab innebärande att NSA planterat spion-program i hårddiskar från amerikanska tillverkare. Allt är möjligt men nu måste vi sätta ner foten ordentligt efter Snowden. Va fan gör våra slätstrukna politiker? De anser det nödvändigt förstås!

  OT: Jag skrev för något år sedan om NSA´s möjligheter att ta sig in i din dator utan att den är påslagen(bara elkontakten sitter i). Här kommer ett annat exempel som upptäckts av ryska Kaspersky Lab innebärande att NSA planterat spion-program i hårddiskar från amerikanska tillverkare. Allt är möjligt men nu måste vi sätta ner foten ordentligt efter Snowden. Va fan gör våra slätstrukna politiker? De anser det nödvändigt förstås!

  http://www.reuters.com/article/2015/02/17/us-usa-cyberspying-idUSKBN0LK1QV20150217

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryska Kapersky labs "antivirusprogram" är ett spionprogram, som laddar upp alla filer den inte sett förut (t ex ett nytt Word-dokument) till sina servrar hemma i Ryssland.

   Sten, möt glashus.

   Radera
  2. Har du en källa på det högst uppseendeväckande påståendet Cornu?

   Radera
  3. Cornu; Jag säger inte emot. När inte ens amerikanska företag har integritet så varför skulle ryska ha det!

   Radera
 8. På 1860-talet och 1870-talet fanns det i Sverige ett parti som kallades Intelligenspartiet. Vi skulle behöva ett sådant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i Norge... (Även om det inte var deras riktiga namn är det namnet de blev hågkomna under)

   Radera
 9. Anna Löf hade full pott i betygett
  MMVG eller 55
  Visserligen sammhäll men ändå

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jästringens tur, det!
   Hade underkänt i handarbete i småskolan.
   Fast tack och lov bara på svenska...

   Radera
  2. Svårt att undvika höga betyg med högt IQ-gissar jag!

   Radera
  3. Inte alls, det är bara att komma och gå lite som man vill, sitta längst bak, slåss och visa långfingret. Då kvittar det hur smart man är, det saknas ju uppförandebetyg så lärarna tar ut sin frustration genom betygen.

   Radera
  4. Med högt IQ kan man glida genom hela grundskolan och gymnasiet utan ansträngning, inte göra några läxor, ingenting, och ändå få godkänt i alla ämnen. Så varför skulle höga betyg innebära högt IQ?

   Radera
  5. Idag kan man t ex inte få högsta betyg (A), om man inte kan samarbeta med andra. Att man kan ämnet 100%, och långt bättre än läraren, hjälper inte, kan man inte arbeta i grupp får man inte högsta betyg.

   Radera
  6. Kan ju tilläggas att för en högbegåvad 131+ är det lika stor skillnad mot en normalbegåvad 100 som mellan en normalbegåvad och en utvecklingsstörd. Kort sagt borde normalbegåvade få lägre betyg om de inte kan samarbeta med utvecklingsstörda.

   Radera
  7. Hur skulle t ex en normalbegåvad trivas i skolan om vederbörande tvingas gå i en klass där alla andra är utvecklingsstörda?

   Radera
  8. "Idag kan man t ex inte få högsta betyg (A), om man inte kan samarbeta med andra. Att man kan ämnet 100%, och långt bättre än läraren, hjälper inte, kan man inte arbeta i grupp får man inte högsta betyg."

   Detta i sak innebär ju att nytänkande inte uppstår alls. Häng kvar i grupptänket, annars får du jobba som vaktmästare i simhallen och hantera klortanken till du blir sjukpensionär vid 34.

   Radera
  9. Betyg brukade kunna vara en väldigt bra indikator på någons IQ. I synnerhet matte. Betygsinflation har dock gjort att flickor kan gå ut gymnasiet med högsta betyg i alla ämnen och ha 0,3 som bästa resultat av 2 högskoleprov. Hahaha

   Radera
  10. @Ronny Paulsson, om man har högsta betyg i alla ämnen finns det väl ingen anledning att göra högskoleprovet?

   Radera
 10. "IQ korrelerar starkt med t ex inkomst, utbildningsnivå, resultat i skolan, hälsa mm. Negativ korrelation finns med kriminalitet - högre IQ, lägre kriminalitet. "

  Eller så är det så att kriminalitet är jämnt spridd över spektrat men att utlevandet av densamma begränsas av samvete eller medvetande, medan kriminalitet accentueras av pyskopatiska tendenser.
  Och att de osmarta åker fast, medan de smarta inte gör det.
  Ergo, lögn förbannad dikt och statistik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare en definitionsfråga - "kriminalitet" innefattar ju rimligtvis inte oupptäckta brott?

   Radera
 11. I Sveriges fall löser polisen ca 4% av brotten. Kan det finnas lite felmarginal i den uppklarade statistiken?

  SvaraRadera
 12. Neuropsykolog inom beroendevård och rättspsykiatri här. Det här blogginlägget är helt galet och den som nu agerat källa åt Cornu är uppenbart oprofessionell. Mejla mig gärna namn på källa via det här googlekontot jag är inloggad på så jag kan anmäla till socialstyrelsen alternativt gör det själv. Även om det antagligen inte leder till ngt, då det behöver vara mycket allvarligt för att prickas etc., så vore det bra om ngt kommer in. (kanske lite extremt, men jag blir upprörd när jag ser sånt här skräp dyka upp som att det skulle kommit från min egen kår)

  Att prata om markörer som kunnat observerats genom TV-debatter eller liknande när det gäller IK är lika befängt som att säga att det kommer att regna om två dagar för att himlen hade en särskild färg igår kväll. Sen att tro att en psykolog gör hundratals utredningar under ett år.... LOL, beräknad tid per utredning är ca 25-40h arbetstid. Finns inte på kartan att det finns en psykolog som gör 100 fullständiga utredningar under ett år, inte ens i teorin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte någon sagt att man ganska enkelt kan bedöma intelligensen på de som har lägre IQ än en själv men inte på de som har högre? :-)

   Radera
  2. Well, då mina patienter generellt ligger kring 65-95 så kan jag direkt svara på det utifrån erfarenhet: Nej, det kan man inte.

   Radera
  3. Om du är myndighetsanställd begick du just en lagbrott ovan när du efterfrågade en källa från någon som omfattas av källskydd.

   Radera
  4. Kanske klumpigt uttryckt, det jag vill betona är att din källa inte är att lita på.

   Lagbrott begår jag varje dag på många olika sätt. Cyklade för bara 20mins sen mot rött utan lyse på cykeln t ex.

   Radera
  5. Jag kommenterar inte min källa.

   Däremot är inte försök till brott mot källskydd av samma allvarlighetsgrad som att cykla mot rött ljus, men jag kommer inte beivra det. Tänk dig för nästa gång du som myndighetsanställd efterfrågar källor, gissningsvis kände du inte till att det är olagligt att ens fråga.

   Radera
  6. Vet att det inte är din starka sida cornu , men här är det läge att backa o bara erkänna att du / ditt inlägg är helt ute o cyklar!

   Radera
 13. Jag gissar att Cornu är ironisk här som vanligt. Trots insikten om det blir jag förbannad när det inte framgår tydligare i texten. Skriv vad du vill men hävda fan inte att det kommer från psykologkåren! på sin höjd ngn som läser första terminerna eller liknande, men de är inte psykologer.

  SvaraRadera
 14. Följande berättade några juridik-studenter från Uppsala för mig
  För länge sedan var det en smart kille som läste juridik i Uppsala. Han hade lite bråttom så han läste in utbildningen på halva tiden genom att läsa kurser parallellt. Samtidigt som han forcerade genom utbildningen med ständigt högsta betyg så började han jobba i Stockholm. Det var tydligen ett topp jobb som han inte kunde säga nej till.
  Lärarana sa att han var den bästa studenten de haft.
  Han var även väldigt språkbegåvad och talade: Svenska, Engelska, Tyska, Franska, Spanska, Ryska och Polska.

  När han var klar med utbildningen så dröjde det inte länge innan han blev statsminister.
  Hans namn: Olof Palme.

  Vet ej om det är en skröna. Kanske någon annan som vet.

  SvaraRadera
 15. Politikerna skall representera folket och den på den svenska befolkningen går det förmodligen 10 WT-individer per normalbegåvad individ. Jag ser därför inget konstigt i intelligensfördelningen hos svenska politiker.

  (OBS! Fördelningen av WT kontra normalbegåvade är ej statiskt säkerställd)

  SvaraRadera
 16. Jag undrar över kopplingen intelligens / politik. Har de verkligen med varandra att göra?

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Testa EQ istället, och gör som i energibranschen, drogtesta.
  Det vore en intressant twist.

  SvaraRadera
 19. Som vi alla innerst inne vet finns endast ett ofelbart intelligenstest: "Om du håller med mig är du intelligent, om du inte.."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart, intelligent, intellektuell, bildad, kompetent.... man blir lite less på alla uttryck. I slutändan så är det väl subjektivt. Konstigt nog så anser jag att de som "känns" mer intelligenta av de jag känner är de som inte anser sig vara intelligenta, de som vågar stå för att de faktiskt inte förstår. Själv anser jag mig bara vara lite smart, men inget av det andra. Sämst i världen på att uttrycka mig i tal och skrift med.

   Radera
 20. Kanske publiceras detta för att ge intrycket att det är idioter och halvidioter som sitter vid rodret och att vem som helst kan avancera till dessa positioner. Det är även ett utmärkt alibi för att säga "Jag visste inte bättre".

  Om jag kör 80 på en 70-sträcka och blir fast i en kontroll så kan man ju testa hur långt "Jag visste inte" håller. Olika måttstockar för olika grader i hierarkin.

  Om de hade lite moralisk resning hade vi inte haft den här konversationen.

  SvaraRadera
 21. Jag har med samma metod som blogginnehavaren (jag har pratat med någon som jag känner som har en uppfattning om det ena och det andra) kommit fram till att han och alla som diskuterar den i den hör tråden utan att ifrågasätta den har ett IQ på 30. Det kan förstås diffa upp och ner 10 steg, kanske mer.

  SvaraRadera
 22. Intressant men synd att mätningarna inte är validerade.

  SvaraRadera
 23. Tankar om Jimmies IQ kan det verkligen ligga på 118? Det är väldigt högt.

  SvaraRadera