Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2015-02-26 15:18

Inrikesminister Ygeman: Svenska staten hjälper hem jihadister från Syrien

"Inte vårt ansvar att flyga hem svenskar" - Lars Danielsson, tidigare socialdemokratisk statsekreterare UD (Bonnier/DN) angående tsunamikatastrofen 2004
"Sverige har varit ”behjälpligt med att plocka hem” ett antal individer från Syrien" enligt inrikesminister Anders Ygeman (s) (TT/Schibsted/SvD)
Via TT, bland annat återpublicerat hos Schibsted/SvD, nåddes vi härom dagen av nyheten att svenska staten och den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen hjälper jihadister i Syrien hem till Sverige. Svenska statens åtagande för svenska medborgare som sitter illa till i utlandet har alltså utvecklats rejält sedan den sk tsunamikatastrofen och nu kan svenska jihadister vara trygga i att staten är behjälplig i att forsla hem dem till Sverige för lite återhämtning.Svenska staten fakturerar förstås svenskar man hjälper hem i efterhand, men frågan är om det är skattepengar vi någonsin får tillbaka.

Ygeman säger inte uttryckligen att det är IS:s mördare, våldtäktsmän, folkmördare, slavdrivare och ödeläggare av historiska reliker eller bara personer i dessas understödjande logistikorganisation man transporterar hem i regi svenska staten. Utan bara att de är "från Syrien". Citat ur TT:s artikel:
"Sverige har varit ”behjälpligt med att plocka hem” ett antal individer från Syrien, säger Sveriges inrikesminister Anders Ygeman till TT. Ygeman vill inte kommentera antal eller omständigheter, men enligt uppgift till TT rör det sig om personer som av fruktan för sitt eget liv inte vågat lämna väpnade grupper där."
Fruktar man sitt eget liv, vilket inte är direkt osannolikt i en krigszon där man samarbetar med en internationellt terroriststämplad organisation (oavsett om det är al Nusra, al Qaida eller IS), så är det skönt att få hjälp hem, förstås. Så jag kallar dem här för jihadister. Man kan ju tycka att i sammanhanget moderata organisationer som Fria syriska armén torde låta sina krigsturister lämna utan problem.

De svenska afghanistantolkarna åtlyder förstås inte samma behjälplighet när dessa fruktar för sina liv. De har ju bara hjälpt svenska soldater att upprätthålla svenska riksdagsbeslut.

Ja, det är inte annat än att man kan bli stolt över att vara svensk när den svenska välfärden och öppna hjärtan sträcker sig hela vägen ner till att omfamna och skydda terrorister och mördare hos IS. Vi är sannerligen en humanitär stormakt med global räckvidd. Vilket dock inte omfattade tsunamisvenskarna 2004. Utvecklingen har helt enkelt gått framåt sedan dess. 

Bostadminister Mehmet Kaplans ständiga resor till Syriens grannland Turkiet blir helt plötsligt fullt logiska, och då inte bara för förslaget på hur man ska uppföra slumområdet i Sverige. Han är kanske helt enkelt vår tids Raoul Wallenberg, som hjälper jihadister som fruktar sina liv hem till trygga Sverige.

Viktigt att komma ihåg är att vi har bred politisk samsyn över blockgränserna här. Anna Kinberg Batra har förklarat att IS:s mördare i själva verket är offer. Att även hjälpa dessa offer hem till Sverige sticker antagligen i ögat på de flesta, men vi får väl vara stolta över svensk likhet inför lagen. Här i Sverige får alla en chans, rent av två eller tre och fler, även om man varit nere i Syrien och mördat, våldtagit och skövlat.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

42 kommentarer:

 1. Vad blir nästa steg? Regeringen beslutar att skicka ner SOG till Syrien för att "på plats assistera i evakueringen av svenska medborgare" på samma sätt som fransk fallskärmsjägare skickades till Tchad.
  Med foliehatten på känns det som allt är en psyops för att SD skall bli största parti i nästa val. Någon annan orsak kan jag inte hitta med allt daltande med "krigsturisterna".
  Till sommaren har alla femhundra miljonerna som Försvaret fått i år gått åt till "evakueringsåtgärder" och resten av året ägnas åt "spring runt och skrik pang, pang"-övningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad hjälper Putin mest, att SD får inflytande eller att vansinnesslöseriet med skattepengarna fortgår och att försvaret hålls på fortsatt svältkost?

   Radera
 2. Såg en intressant artikel idag också att en svensk som varit aktiv i Fria syriska armén hade torterat en IS anhängare och spelat in detta. Han dömdes i Sverige till 5 års fängelse och utvisning. Tortyr är så klart fel i alla sammanhang, men lite osmakligt är det att tortyr ger fängelse och 1000 halshuggningar ger jobb i Örebro...

  SvaraRadera
 3. Som sagt. Folk får vad folk röstar för och kommer fortsätta rösta för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kvittar om vi hade röstat fram Alliansen. Har du inte sett AKB och hennes följeslagare? De kommer ju med NÄSTAN lika dumma uttalanden.

   Radera
  2. Helt riktigt. Något annat skulle jag aldrig påstå heller.

   Radera
  3. Alliansen?
   Alla som inte röstade på SD är att betrakta som medskyldiga till det som händer nu..

   Radera
  4. Varje folk får den regering dom förtjänar heter det visst. Och i sverige finns det bara dåliga alternativ.

   Radera
  5. ankdammsboende "Och i sverige finns det bara dåliga alternativ." This.

   Radera
  6. Som tur är: Folk får vad de röstar för.

   Radera
 4. Det är häftigt att betala skatt ;)

  SvaraRadera
 5. Inte undra på att aningslösa, inkonsekventa ledarfigurer bygger på SD-sympatier etc.
  Innebär hämtningen att de ställs inför rätta? Det borde vara logiskt!

  Betänk följande: Perka 25 år känner sig utanför samhället och börjar begå rån tillsammans med andra. Men han är inte aktiv utan kör bara bilen. Han överlämnas till kuratorn för samtal. Han riskerar att råka illa ut om han försöker lämna gänget(angiveri-risk etc).

  SvaraRadera
 6. "Hem".

  Jag skulle inte kunna äta så mycket som jag skulle vilja spy.

  SvaraRadera
 7. Varför inte använda Regeringsplanet (om det inte redan görs) för hemtransport och ett inrättande av veterancenter för dessa hemvändande jihadister*? Så att man inte belastar biståndsbudgeten utan försvarsbudgeten.

  Utöver att Sverige via Saudiarbien sannolikt förser jihadisterna i IS med RBS56, bör ovanstående förslag öka Sveriges chanser (enligt en logik som överstiger mitt förstånd) att få en plats i FN:s Säkerhetsråd.

  *) spår av ironi kan förekomma i texten ovan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regeringsplanet har ju redan använts för att hämta hem kriminella från Guantanamo.
   Varför inte från Irak, Syrien eller Turkiet? Även dom svenskarna ska får TV-tid i SVT.
   Vi måste kräva att Margot nu handlar i den feministiska politikens anda.

   Radera
  2. Varför inte låta hemvändarna sommarprata i radion? Vi har ju en fin tradition att låta till och med dömda mördare göra det.

   Radera
 8. Vi måste hjälpa muslimska terrorister. Den svenska vänstern har nämligen rasifierat alla muslimer till negrer. Den som inte vill hjälpa en muslim är därför rasist. Kristna är däremot rasifierade till vita. När ISIS utnyttjar kristna flickor som sexslavar är det inget problem. Att kritisera detta skulle nämligen vara att fel.Det är bara ett utslag av en annan kultur. Det finns saker i vår kultur som muslimer inte gillar. Alltså inget att orda om. Förresten har de svarta varit förtryckta av de vita så det är inte mer än rätt att de svarta ger igen.

  SvaraRadera
 9. Satans korkade krigsturister, fy fan - varför ska dessa få hjälp som vanliga turister inte får?

  Här är en bra genomgång av vad som är fel med mänskligheten, och i synnerhet med det dekadenta västerlandet: "Det är tråkigt!"

  Om det nu är fel på mänskligheten egentligen, kanske vi ska ut och slåss med grannarna med jämna mellanrum, ungefär som den europeiska adeln alltjämt ansåg mot slutet av 1800-talet. Follet måste härdas i krig för att inte slöa till.


  The War Nerd: Islamic State and American Narcissism
  By Gary Brecher February 12, 2015
  http://pando.com/2015/02/12/the-war-nerd-islamic-state-and-american-narcissism/

  . . .

  Key fact about foreign-fighter stats: More jihadis in IS are from Belgium than from Indonesia.

  Now that is a weird stat. How is it even possible? I’ll tell you in one quick quote:

  “It’s boring in Belgium.”

  Remember that line. It was spoken by a typical jihadi who left his boring Belgian life, sheltered by the pious, bland welfare state, to kill and die in Syria. Boredom and easy travel sent these guys on their way, not oppression. A hard look at where the foreign fighters come from will show that.

  . . .

  It’s easy to miss this persistent cultural trend, because it’s taboo in contemporary Western Europe, at least in polite society. But researchers are starting to realize that the myth that countries like Belgium were “reluctant imperialists” is, uh, crap—that in fact, most people, and especially the young males who would get to go abroad and shoot people, loved the idea.

  . . .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan lägga till att det finns fler i IS från Göteborg än hela USA. "Go gubbar ju".

   Radera
  2. Nils Ferlin fångade den känslan väldigt bra:

   "Det gjorde jag inte för kyrkans skull
   eller för Frankrikes
   utan bara för det
   att jag tyckte
   det var så helvetes roligt."

   Radera
  3. Man får väl modifiera marshmallow-testet till ett kalsjnikov-test istället. "Kan du låta den ligga orörd i fem minuter, får du en Carl-Gustav också".

   Radera
  4. Belgien har mycket invandrare från Afrika - gamla kolonier - men de är inte på något sätt integrerade. Belgien är en underlig land ur det perspektivet.

   Radera
  5. Belgien har inte integrerats med sig själva.
   Lustig bildning ( ja, geografisk dylik... )
   Rest produkt 1830 efter den där skitna korsikanen hade dragit fram.
   Walloner och folk från Flandern.
   Olika språk.
   Tre officiella.
   Holländare säges känna sig mer som Skandinaver än som Belgare.

   Radera
 10. Regeringen har bett SIDA skapa en strategi för bistånd kopplat till Syrienkrisen. 1.5 miljarder kronor fram till 2020. "Ska inriktas på att lindra lidande som kriget orsakar".

  Visst tusan är det häftigt att betala skatt!

  SvaraRadera
 11. Jihadisterna som kämpar för ISIS har gjort ungefär samma sak som Anders Behring Breivik. Vad är logiken i att vi låter dessa satans mördare ens komma tillbaka in i landet?

  SvaraRadera
 12. Det är väl uppenbart för alla att det finns en annan agenda djupt gömd för allmänheten och det skulle inte förvåna mig om den är finansierad av en eller flera oljestater, jag är helt vilsen i detta..... det känns som att "sova med fienden".........

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste mena Putin, enligt denna bloggen är det världens fiende nr 1, det är han som ställt till det för oss alla.

   Radera
  2. helt klart måste han ha ett finger med i spelet! finns ingen chans att så mycket hemskheter begås utan att ryssen o putin egentligen ligger bakom allt... Undrar faktiskt om inte det egentligen är ryssar som strider för alshabbab i somalia också

   Radera
  3. Men vad gäller blogginlägget så är det naturligtvis helt för jävligt att vi ska hjälpa hem dessa individer till något annat än 10 års straffarbete i norrland följt av kastrering och ja varför inte köpa billiga fängelseplatser i sibirien åt dem resten av deras livstid?

   Radera
  4. @ "elrond" näej du tack, här i Norrland vill vi INTE ha dem.

   Radera
 13. Är ingen jurist. Med finns det inte ett antal lagar med allvarliga påföljder som förbjuder denna typ av brott och förberedelse av dito? Att vara behjälplig kan, hoppas jag, även omfatta långtidsförvaring efter att transporten är genomförd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen så är det ju våra kära politiker som är behjälpliga eftersom de inte ens försöker hindra mördarna, utan istället hjälper dem.

   Radera
  2. Men dom menar ju inget illa….Och dom är ju svenskar som aldrig gör någon illa.

   "…... andra som reser ned har kanske mer eller mindre lurats in i något de inte kunde föreställa sig i förväg." -Mona Sahlin
   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sahlin-stodjer-forslag-om-hjalp-till-is-krigare_4261683.svd
   Alltså har man lurats av onda manipulativa krafter….

   Inte förrän Svenska politikers kroppar bevittnas i en situation som 6.30 i denna filmen (ej för känsliga!) kommer något att ändras i sverige.
   https://news.vice.com/video/the-islamic-state-part-1
   Kanske, och bara kanske, inser dom att just deras bubbla inte är skyddad från omvärlden.

   Naturligtvis kan inte svenskar har gjort något som visas i filmen, eller hur.
   Det måste vara icke svenskar…nej vänta.. det är ju rasistiskt att tro. Det är nog muslimska extremister…nej vänta.. det är ju islamofobiskt att tro…
   Nej det måste vara den strukturella rasismen i det svenska samhället som skapat detta. Det är alltså vårt fel att detta händer !

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Det har varit en häftig resa i Sverige de senaste 25 åren.. undrar var det slutar. Politikerna verkar helt ha tappat verklighetsfotfästet. Undrar vad de gör när IS börjar skjuta på torg och kommunhus ? Kallar det för en konstinstallation.

  SvaraRadera
 16. Polismannen som nyligen kallade Miljöpartiet för en terroristorganisation var alltså inte helt fel ute.
  Källa: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/polis-kallade-mp-terroristorganisation_4323113.svd

  För 70-80 år sedan lät "vi" Mannen Med Mustachens soldater åka tåg genom Sverige, och i dessa dagar chartrar "vi" flygplan till IS hantlangare. Ptja, jag skriver nog hellre under på att "krig är fred, frihet är slaveri och okunnighet är styrka", än påståendet om att "Sverige är en humanitär stormakt".

  SvaraRadera
 17. Hjälp dessa krigare att stanna i sitt nya land. De vill ju inget annat än att dö för Allah och bli martyrer. Kan inte förstå att 30% röstar på Löhven och flummpartiet. Önskar att Jimmie blir frisk och ett snabbt nyval. Detta är nog det enda som kan rädda landet.

  SvaraRadera
 18. ...då är vi i krig med syfte att upprätta Kalifatet då? Räknar de på hur många isiskrigare som måste finnas kvar i Sverige i händelse av motangrepp?
  Vore ironiskt om saudiaffären innebär att wahabisterna utrustar isissoldaten i Sverige, tillverkade i Saudi med hjälp av svenskar. Rörigt.

  SvaraRadera
 19. Men bara vi fixar fler fritidsgårdar så kommer allt att lösa sig. Det förstår ju var och en att i valet mellan att spela bordtennis med kompisar och att strida för Allah, så vinner bordtennisen.

  SvaraRadera
 20. Som klen tröst kan jag säga att det verkar inte mycket bättre i England. Då man avslöjat identiteten på den brittiska medborgaren 'Jihad John' går muslimska organisationer ut starkt och kritiserar engelska polisen/säkerhetstjänsten och mer eller mindre anklagar det brittiska samhället för hans brott i Syrien. Aftonbladet TV nu på morgonen. Påminner om efter Charlie Hebdo massakern, då jag följande dagar lyssnat på P1 så det bestående intrycket av analysen där var att man oroade sej för 'islamofobi'. Blev lite tröttsamt att lyssna på allt prat om islamofobi efter den vidriga attacken av islamister. Som att det var det islamofobin som var det grundläggande problemet, en anklagelse mot det västerländska/europeiska samhället. Ok, så låt oss anta att det varit en attack av nationalister mot en muslimsk institution i stället skulle samma debattörer då problematiserat händelsen genom att oroa sej för de ökande anti-väst strömningarna (som provocerat de stackars nationalisterna så till den grad att de måste ta till våld)? ...skulle inte tro det. Finns onekligen en asymmetri i den etablerade problembeskrivningen och ansvarsutkrävandet.

  SvaraRadera
 21. Jag lyssnade igår på en intervju på Radio BBC med en engelsk jihadist i ISIS tjänst. Jihadisten berättade att han hade träffat en svensk jihadist i Mosul. I Mosul (Ninive) förstör ISIS uppenbarligen oersättliga fornlämningar där man också tror att Babylons hängande trädgårdar var belägna. På video ser man hur vandaler förstör stenstatyer med hjälp av bergborrar och släggor.

  Ygerman bör nog ta höjd för att ombesörja vård av svenska jihadister som har fått stenlunga?

  SvaraRadera