Cornucopia?

2015-02-09 18:16

Halva från Özens

Läsaren Skånsk survivalist var så snäll att passera förbi Halva-hyllorna hos Özens Allfrukt i Malmö, och skickade mig ett paket av denna ljuvliga delikatess. Kan starkt rekommenderas, och billigt är det också.

Söt sesamhalva inköpt på Özens
Antagligen går det att få tag på Halva även i Göteborg, men jag är så sällan inne i Stora Staden (tm), att detta paket uppskattas.

Halva är en efterrätt eller delikatess (kan även med fördel läggas som pålägg på exempelvis rostat bröd - ungefär lika stilfullt som prepperns favorit jordnötssmör och sylt), som äts i halva Europa och långt ner i Mellanöstern. I princip i den halvan som hamnade på fel sida om järnridån. Vet dock inte hur halva gjord på mannagryn smakar, utan håller mig endast till den gjord på sesamfrö (tahin).

Ovanstående paket är en ganska grundläggande söt vaniljvariant, men det finns också motsvarande med t ex choklad insprängd.

Annars kan Özens allfrukt rekommenderas för varje skånsk prepper, som har lite högre krav på sina preps än de som ICA eller Hemköp erbjuder. På kontinenten finns det trots allt ett betydligt bredare utbud av konserver än det som svenska leverantörer erbjuder, och dessa hittar ni hos Özens. Billigt är det också, betydligt billigare än svenska konserver.

Så nu när kärnvapenkriget drar närmare kan en vända förbi Özens vara lämpligt. Om inte annat för att välja och vraka bland Halvahyllorna. Om ni nu vågar...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

4 kommentarer:

 1. A k a Özens Fallfrukt. Man behöver ha ögonen med sig lite mer när det gäller kvalitet och bäst före. Lucu food är bättre i min mening och har dessutom ris i riktigt kraftiga 10 kg lufttäta förpackningar.

  SvaraRadera
 2. Halva av märket Sebahat finns i vanliga COOP-butiker... vanilj, choklad... pistage kan rekommenderas hos de välsorterade...

  SvaraRadera
 3. Halva på sesam är lyxvarianten, billighetsvarianten görs på solrosfrön, allmänt förekommande i östeuropa. Halva finns även på jordnötter, men solrosfön är faktiskt billigare. Halva på solrosfrön var en vanlig exportprodukt från Ukraina tidigare, har inte kollat nyligen.

  Annars gissar jag att det nog inte är någon delikatess från början, utan bara fråga om vanlig rårrörd konservering med socker, där tydligen nästan vadsomhelst kan konserveras i rått tillstånd om man blandar ut det med något mer än 50% socker. Vi gjorda rårrörd jordgubbssylt i somras på överskott på jordgubbar som stod sig bra i över 30 graders värme i brist på utrymme i kylskåpet. Vi äter av den nu i vinter, den är alltjämt fin, men ack så äckelsöt.  SvaraRadera
 4. Jag har hört av en turk hur dom gjorde Halva. Det skulle vara rivna morötter som dom kokade i mjölk. Det skulle koka 24 timmar under omrörning. Det hade dom som efterrätt. Nu förstår jag att Halva kan vara lite av varje.

  SvaraRadera