Cornucopia?

2015-02-07 11:44

Guldpriset vs OMXS30

Dags för en kort avstämning av hur guldpriset gått kontra hur Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30.


Guldpriset i svenska kronor per gram har gått +12.14% sedan årsskiftet och kostar nu 333:22 SEK per gram, ner från högsta stängningspriset på 347:30 SEK den 23:e januari. Källa: Liberty Silver. Liberty Silver är annonsör på bloggen, men detta inlägg är inte sponsrat.

OMXS30 har gått +9.22% per stängningsnivå igår. Källa: Avanza.

Börsen är alltså på väg att komma ikapp. Med vårens kommande utdelningar kommer OMXS30 gått bättre än guldet, allt annat lika, men pris- och indexutveckling till dess återstår att se.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

4 kommentarer:

 1. DVS säljläge på bägge fronter? Eller kommer ECBs stödköp blåsa luft i slottet ända till hösten 2016?

  SvaraRadera
 2. DVS säljläge på bägge fronter? Eller kommer ECBs stödköp blåsa luft i slottet ända till hösten 2016?

  SvaraRadera
 3. Brukar återkomma till denna med jämna mellanrum och skrocka lite.

  Som den skarpsynte ser upp i vänsterhörnet är det alltså korskurserna SEK/USD och GOLD/USD vi ser.

  SvaraRadera
 4. Kronan värde är en funktion av andra valutor. När guldet stiger i alla valutor vet vi att det är dags att köpa guld. Guldet i dollar-termer klarade inte att bryta sitt viktiga motstånd kring 1.300. Istället bekräftades en mindre säljsignal när Trojkan igår gav Grekland 10 dgrs ultimatum att "rätta in sig i ledet". Dollarn-index liksom Euron vände båda ögonblickligen och gav nya signaler.

  Högt spel pågår. Ett Grexit öppnar Pandora men på sikt kommer kostnaderna utan detta att bli än högre då det politiska priset och dess ekonomiska konsekvenser är ännu högre vid ett misslyckande. Något som är givet så länge Tyskland stretar emot och/eller att man inte skapar en fullfjädrad skatte-union med folket bakom sig. I vågskålen ligger en politik som oavsiktligt drivits mot krig och allvarliga nationella påfrestningar, socialt och ekonomiskt.

  Avvaktar att köpa guld. Möjligen i euro då kronan varit svagare! Stämmer det verkligen? Bara marginellt.

  Guld i usd från 1/1-15: +4,2%
  Guld i euro: + 11,6%
  i kronor +12,25% resp +12,3%

  Slutsats: Marknaden i guld är effektiv i sitt arbitrage att utjämna köpkraft.
  Ur den synvinkeln är guld som vilken valuta som helst. Men bara under kriser vi upplever f.n.

  Om euron kraschar kommer då guldpriset(i euro) att stiga relativt mer för att bevara köpkraft? Svårt att säga men klart är att volatiliteten kommer att stiga. Jag tror att det blir en bättre affär att köpa andra tillgångar än guld och att göra det i dollar. Europas kapital kommer i större utsträckning att fly till dollar än till guld. Först när USA får fördjupade problem kommer guldet som safehaven att öka.

  Däremot kan det vara en strategi att inneha guld kortsiktigt vid börskorrektioner......t.ex som under januari.

  SvaraRadera