Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2015-02-05 09:46

Goda nyheter: Modernisering av VMA och kärnkraftshaverilarm, samt ny SAMÖ

Dags för lite goda nyheter i det svenska försvars- och säkerhetspolitiska träsket samt krishanteringsmörkret. Både "Hesa Fredrik":s VMA-larm och kärnkraftshaverilarmen har nu moderniserats. Därtill kör MSB och länsstyrelserna äntligen en ny stor samövning (SAMÖ) av krishanteringen, den första sedan 2008. SAMÖ-KKÖ 2011.


Till en början körde MSB och länsstyrelserna i kärnkraftsverklänen ett test av ny teknik för att över FM-bandet (som alltså ska släckas ner 2023 för att reklamradion tror att de får lyssnare om de byter till ohörbar DAB) skicka ut larm vid kärnkraftshaverier.
Foto av skärmen på en Volvo
XC60 2014 med Sensus Connect.
"För att testa den nya tekniken har nya mottagare placerats ut hos utvalda testpersoner i respektive län. För att kontrollera varningssystemet med den nya tekniken och mottagare kommer ett prov att genomföras måndagen den 2 februari, kl 19.00."
Det extra positiva här är ju att inte bara utvalda testpersoner i respektive län fick detta larm, utan även alla andra. Se foto från en läsares bil, som befann sig i ett villaområde i Lerum vid tillfället. Larmet gick helt enkelt ut till alla med mottagare för RDS och då inte bara i närheten av kärnkraftverken.

Om RDS-testet den 2:e februari kan ni läsa här.

Nästa positiva sak är att VMA (viktigt meddelande till allmänheten) nu går ut som SMS till alla mobiltelefoner registrerade på en adress i berört område. Eftersom det aldrig mer ska bli krig är det dock osäkert, eller åtminstone inte angivet, huruvida systemet kommer användas för flyglarm.
"Nu är det möjligt att få varningen Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, till din mobiltelefon. Tidigare har varningen skickats via radio, TV och utomhusljudsignalen Hesa Fredrik.
Från och med den 1 februari 2015 kan de mobiltelefoner som är registrerade på en adress i ett drabbat område få varningsmeddelandet i form av ett SMS.
Det är SOS Alarm som ansvarar för drift och underhåll av varningsfunktionen."
Mycket bra och efterfrågat. Dock får man inte skicka ut till alla telefoner i området, utan bara till de vars innehavare är registrerad på rätt postnummer. Det är nämligen olagligt att geopositionera folks mobiltelefoner av denna anledning.

Att sedan systemet inte fungerar när strömmen har gått och de få timmarnas batteridrift på mobilbasstationerna i området kört slut är en annan sak. Ytterligare en kanal att nå ut med är positivt, speciellt som väldigt få kommer ha radioapparater att lyssna på när FM-nätet släcks ner 2023.

SAMÖ 2016 kommer handla om att Västra Götaland ochVärmland drabbas av mycket höga flöden. Jag tänker direkt på de mycket höga flöden som inträffar i Stjärnklart, och som faktiskt har sitt ursprung i Värmland för den som uppfattar små planteringar i romanen.
"SAMÖ 2016 kommer geografiskt att utspela sig i Västra Götaland och delar av Värmland. Grundscenariot är höga flöden som leder till störningar i samhällsviktig verksamhet och störningar i försörjnings- och transportsystemet och syftet med övningen är att öva den nationella förmågan att hantera en kris, utveckla och förbättra tvärsektoriell förmåga och öva samverkan mellan privata och offentliga aktörer."
Sedan kan man ju tycka en del om att det tar ett år att planera en övning för krisberedskap. I verkligheten har man ju inte riktigt ett år på sig när krisen väl är här. Ur det perspektivet var höstens massiva skogsbrand värdefullare, och visade på en lång rad brister i logistik eller tillgång till personal och kompetens. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Det var inte bra. Det är precis sådana här åtgärder som kan tolkas som krigfsförberedelser och som kan eskalera den redan instabila säkerhetssituationen.

  SvaraRadera
 2. Senaste SAMÖ var 2011, inte 2008
  https://www.msb.se/sv/Utbildning--ovning/Ovningsverksamheten/Genomforda-ovningar/SAMO-KKO-2011/

  Dessutom SAMÖ-fokus 2014
  https://www.msb.se/sv/Utbildning--ovning/Ovningsverksamheten/Genomforda-ovningar/SAMO-Fokus--nytt-ovningskoncept/

  SvaraRadera
 3. "Det är nämligen olagligt att geopositionera folks mobiltelefoner av denna anledning." OK, det kan jag förstå, men varför kan man inte helt enkelt skicka ut VMA-SMS från de basstationer som täcker det aktuella området ? Ger ju i princip samma effekt ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lösningen med "registrerade adresser" är fullständigt meningslös. Folk med kontantkort, folk som inte bor i aktuellt område, turister osv. får aldrig något SMS, samtidigt som SMS går ut spritt över hela landet till de som bor i drabbat område men är någon annanstans. Detta skapar kaos i telesystemet då de "utanför" naturligtvis ringer "hem" för att kolla läget.

   Hela lösningen luktar "ändamålsglidning waiting to happen" då de vill lagra vilka de skickat larm till.

   Om något skulle hända på Slottet i Stockholm skulle kanske femtusen personer få larm (gissning), men hundratusen besökare, turister, kontanttelefoner osv. skulle inte veta ett skit.

   Radera
  2. I andra länder så har man länge använt Cell Broadcast för att larma civilbefolkning för t.ex. översvämningar. Det är en typ av SMS som går ut till samtliga telefoner som just då råkar vara uppkopplade på en given cell. Kontantkort, utländska turister om de prenumererar på rätt kanaler (vilket inte är helt säkert) etc. Alla kommer att få det. Ingen registrering nödvändig.

   Radera
  3. Sen kan man ju även skicka SMS till de som kommer in i cellen i efterhand, ungefär som att man får välkomst-SMS från den lokala tele-operatören när man är ute och reser.

   Radera
 4. Att öva saker man vet om ett år i förväg är fullständigt meningslöst. Det är ju som när det övades kupplarm på F7 -91. 0630 gick larmet, 0635 var alla på plats då de åkt tidigare till jobbet eller lagt fram utrustningen dagen innan och ställt klockan på väckning.

  Mer effektivt vore om MSB helt enkelt gjorde en "beredskapskontroll" klockan 0430 en lördagsmorgon, då katastrofer inte tar hänsyn till arbetstidsregler borde inte MSB behöva göra det heller. "- LARMMEDDELANDE: Klockan 0415 sprängdes flera slussportar i Lennartsfors".

  SvaraRadera
 5. Det här kommer inte att fungera när det väl behövs. Däremot missbrukas till att spamma och köra ner saker i halsen på folk i tid och otid.

  Rent principiellt är jag mot push-spam, även när den går under täckmantel av myndighetsinformation. FM-bandet har ju fördelen att man själv bestämmer om man skall slå på radion eller inte, och då vilken kanal man vill lyssna på.

  Ännu bättre var det faktiskt med valfriheten på AM och kortvågstiden, om man bara rattade förbi "Gavarit Mass-kva". De "förbättrade" teknikerna bygger på Volksempfänger-tanken hela bunten. Valfrihet utan opt-out som default är ingen valfrihet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ja viktualiebrodern allt var bättre förr är förmodligen den vanligaste reaktionen. SMS kommer säkert som du förmodar att också missbrukas för att meddela alla att: "Det snöar nu och kan bli halt"

   Men vid riktig fara som att terrorister sprängt en reaktor i Forsmark vill jag gärna få veta det snabbt om jag finns i vindriktningen och helst annars också. Hesa Fredrik når inte överallt och radion har jag nästan alltid avstängd. Infantil snövarning kan jag leva med. De flesta svenskar hade överlevt om Tsunamivarning gått ut till alla för så där 10-år sedan.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera