Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2015-02-25 10:39

Glöm inte att donera till Wikipedia

Wikipedia är för mig, mina böcker och bloggen, ett ovärderligt redskap för research. Man kör just nu en av sina årliga kampanjer för att få de donationer som behövs för serverhallarna, Internetförbindelsen och även till Wikimedia Foundations anställda och det arbete de utför.


Även om man alltid bör dubbelkolla Wikipedias artiklar, så är de ändå en snabb och tillförlitlig källa. Speciellt källförteckningarna till artiklarna är extra värdefulla i kontroll av mer kontroversiella uppgifter och fakta.

För mig är det självklart att donera skattade pengar till Wikipedia och i samband med den aktuella kampanjen har jag gjort detta. Skärmdump från tackbrevet bifogas nedan.
Skärmdump från Wikipedias tackbrev.
Jag hoppas att ni också donerar pengar till Wikipedia, vilket ni kan göra här. Det är den 25:e februari idag och i princip alla som har lön, inklusive de som normalt får lön den 26-27:e, fick lön idag. Ta 50:- SEK eller 100:- SEK av den lönen och gör en åtminstone årlig donation omgående.

Ingen form av ersättning har utgått till mig eller till mig närstående, utan detta inlägg här helt pro-bono. Och jag har alltså själv donerat pengar, vilket jag gör minst en gång om året. Hade det varit avdragsgillt i företaget hade jag donerat mer och oftare, men som jag uppfattar det måste jag donera med skattade pengar. Wikipedia kunde börjat sälja en frivillig prenumerationstjänst, som faktureras, och som därmed hade varit avdragsgill. I många andra länder än Sverige får man dra av donationer, så Wikipedia lär inte starta en sådan tjänst.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Om jag betalat 50 öre för varje gång Wikipedia har hjälpt mig i argumentation, formell utbildning och ren nyfikenhet så hade jag varit skyldig säkert ett par tusen kronor.
  Den här veckan går pengarna för fredagsmyset till Wikipedia istället. 50 kronor kan till och med en arbetslös undvara.

  SvaraRadera
 2. Done! Dvs för 3 v sedan då de bad om ett bidrag. Liksom 2 ggr till tidigare. Jag har lite pengar som ligger och skvalpar på ett Paypal-konto, så det är en baggis att betala som tack för minst ett besök/dygn.

  SvaraRadera
 3. En hundring skickades redan förra veckan, dock fortsätter jag att få uppmaningar om att betala mer...

  Sen har du fel avseende utbetalning av lön, Cornu. Som kommunalare kommer lönen in den 27:e och inget annat. Trots fattiga februari.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå, vet att landsting betalar ut tidigare pga februari.

   +1 på betalningen.

   Radera
 4. Wikipedia är underbart! Har hela engelska wiki offline i mobilen, endast 40 gb! Perfekt när man reser, eller för att födriva tiden i sin bunker efter kärnvapen kriget. www.kiwix.org har en enkel lösning för att på ett smidigt sätt tanka ner wiki.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Även om man alltid får vara medveten om att man inte helt kan lita på vad som står på Wikipedia så är sidan helt ovärderlig för att få en snabb första överblick. Jag använder den nog dagligen, eller så gott som, både svenska och engelska versionen. Jag skickade in en hundring när jag fick syn på en insamlingspropå i förra veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan heller inte lita på vad det står i en vänsterblaska som NE, eller något annat skrivet eller talat för den delen.

   Wikipedia fick en slant häromdagen för övrigt. Hemsidan är något av det bättre jag hittat på internet och även svenska varianten verkar ha rensat bort sina värsta bortrensare.

   Radera
 7. Har donerat förr i deras kampanjer men inte gjorde det hittills, har bara inte blivit gjort. Men nu åkte det in 200 kronor till dem (minus vad paypal äter upp) tack vare att Cornu påminde!

  SvaraRadera