Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2015-02-17 15:59

EU säger nu officiellt att Ryssland invaderat Ukraina

EU Observer uppmärksammar nu att EU officiellt säger att Ryssland invaderat Ukraina. Det handlar om måndagsutgåvan av Europeiska unionens officiella tidnings återgivande av sanktionsbeslut mot mot individer och organisationer på grund av Rysslands invasion av Ukraina.Det handlar om sanktionslistan, där vice försvarsministern nu pekas ut som medverkat till att placera ut ryska trupper i Ukraina
"Anatoly Ivanovich ANTONOV - Vice försvarsminister, som i denna egenskap medverkat till att stödja utplaceringen av ryska trupper i Ukraina."
Även förste vice försvarsminister pekas ut
"Arkady Viktorovich BAKHIN - Förste vice försvarsminister, som i denna egenskap medverkat till att stödja utplacer­ingen av ryska trupper i Ukraina."
Man kan fortsätta med  
"Andrei Valeryevich KARTAPOLOV - Chef för centrala operativa avdelningen och ställföreträdande generalstabschef. I båda dessa egenskaper deltar han aktivt i utformningen och genomförandet av de ryska styr­kornas militära kampanj i Ukraina."
Ni hittar den svenska översättningen av tidningen och sanktionslistan som PDF här.

Ord och inga visor och EU pekar nu svart på vitt ut Ryssland som drivande en militär kampanj med ryska trupper i Ukraina, dvs en invasion. Sedan "eldupphöret" sägs från annat håll för övrigt tio ukrainska soldater dödats och 34 sårats, plus ett oräknat antal civila.

Finns även en lista med de nazist-, terrorist- och fascistförband som deltar på Rysslands sida, t ex Nationella kosackgardet, Spartabataljonen, Somalibataljonen, Zaryabataljonen, Prizrakbataljonen, Oplotbataljonen, Kalmiusbataljonen, Dödsbataljonen och sedan även folkrörelsen Novorossiya, som påtalas leds av den ryske GRU-officeren Igor Strelkov.

I övrigt kan man läsa på EU Bloggen om hur SD-tidningen Samtiden visar sig styras av Erik "Stål- eller aluminiumröret" Almqvist, som flyttat till Putinvänliga Ungern, och hur diverse SD-aktiva, inklusive Mikael Valtersson som sitter i den statliga Luftförsvarskommittén, skriver positivt om Ryssland och Putin. EU Bloggen har skärmdumpar på uttalandena som skett på Facebook och Twitter. Kanske lite jobbigt för de "försvarsvänner" som säger sig rösta på (sd) för att stärka försvaret mot Ryssland.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

59 kommentarer:

 1. Mycket bra om man lyckas vara specifik och faktiskt adresserar dem som aktivt ökar konfliktens omfattning. Historien får väl utvisa om det är det man lyckas med här. Ambitionen är i vilket fall som helst riktig.

  SvaraRadera
 2. Jaså, det tog bara ett år för EU att upptäcka den ryska invasionen. Måste ha varit snabbehandling av det ärendet, eller? *facepalm*

  SvaraRadera
 3. Svartmålade kvastskaft ersätter kanoner på tyska stridsfordon under övning i Norge. WTF!!! Defaitismen är total!
  http://m.welt.de/politik/deutschland/article137549045/Bundeswehr-zieht-mit-Besenstielen-ins-Manoever.html

  SvaraRadera
 4. Så den rättsvidriga, imperialistiska ockupationen kan nu ses som ett faktum.
  Då återstår ju den intressanta frågan vad vi kan göra åt den?
  I Västeuropa har vi viss militär kapacitet, en kapacitet som vi är beredda att dö för att undvika att använda. Antagligen inte ett effektivt hot eftersom det saknat trovärdighet.
  Något som Västeuropa har gott om, visserligen mest i privat ägo men ändå, är kapital. Hur kan man använda det på bästa sätt? Om man är smart borde ju åtminstone något kunna uträttas om man riktar en väsentlig kapitalström mot det jämförelsevis utfattiga Ryssland.
  Stöd till utgivning av oppositionella medier? Beväpning av bonde/gerillaarméer i randområden? Uppstartande av företag i säkerhetsbranschen som anställer upp alla dugliga officerare mot tredubblad lön jämfört med vad Putin kan betala?
  Nog borde det finnas smarta motmedel.

  SvaraRadera
 5. Oj, det var modigt och inte direkt väntat. Jag trodde man skulle använda eldupphöravtalet som en förevändning för att lätta på sanktionerna, våra vänner i Frankrike vill nämligen få iväg sina av Ryssland beställda skepp. Värt att komma ihåg är att omvärldens ultimata sanktionsvapen är outnyttjat, stänger man av Ryssland från SWIFT-systemet så rasar nog deras ekonomi ihop. Sitter man på par i ess är det bättre att gå all-in än att bara värdebetta för småsummor. Dom förstår inget annat språk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja SWIFT skulle helt klart vara ett bra vapen. Den annars så timida Medvedev har ju hotat med kärnvapenkrig om så sker.
   Men tysk och fransk sysselsättning går före mänskligt lidande i Ukraina.
   Några kloka ord av Wilhelm Agrell i dagens Sydsvenskan

   Radera
 6. So what?

  Inget annat än ett ställningstagande, ett ställningstagande som "söker" eskalation?

  Det pågår ett "satanistiskt spel" om makten och inget annat.

  "Sanningen är det första offret i alla krig"...vill minnas att även du, Lars, använde detta en gång i en av dina artiklar.

  Hela situationen är "infekterat" och när något är det, så är en av de första åtgärder att kyla ner det.
  (om man nu är intresserat av en tillfriskning).

  Att elda på med en blåslampa är inget jag kan rekommendera i ett sådant tillstånd..men här blåser man på som bara f.n och du håller i lampan.

  "Tack" vare dig Lars och din hållning i denna konflikt, så ser jag inte att du bidrar till en tillfriskning, utan du bara "spä på".
  Det känns nästan så som att du tycker det är "din chans i livet" att profilera dig.
  Du må vara begåvat utöver medelsnittet, men det betyder inte att du kan sätta dig över allt och alla.

  Att vara utmanande gillar jag, att vara häcklande inte.

  Och ditt bidrag i dag, där du dristade dig att förlöjligar människor som har betydligt mera livserfarenhet som du har, just på grund av sin ålder, är rätt andefattigt i mina ögon.

  Jag har skrivit det förr, jag skriver det igen: att ha inflyttande kräver ansvar.
  Och det tar du i mina ögon rakt inte!

  Inte desto mindre: trevlig kväll och all aktning från mig för din arbetsinsats!

  Manfred

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du överskattar mitt inflytande. Och har jag något inflytande så är det inte min plikt att backa för länder som invaderar och annekterar grannländer.

   Därtill är jag normalbegåvad.

   Radera
  2. Tycker man att sanningen är att söka eskalation är man så snett ute att man bör ta sig en rejäl funderare på vad man håller på med.

   Radera
  3. Är det en eskalation att säga sanningen?

   Radera
  4. Hej Lars

   Plikt? Så talar den sanne militären! ;-)
   Och ja, där är du normalbegåvad (som tur är)

   Gillar din penna i alla fall!

   Manfred

   Radera
  5. Normalbegåvad någonstans inom 3 Sigma intervall är min bedömning, med ca 99% sannolikhet.

   Radera
  6. Mellan 55 och 145 alltså?

   Radera
  7. Snälle cornu: Du har förklarat tidigare att de som drar paralleller till andra makters agerande är tecken på ryska psyops., Att Ryssland förser separatisterna med vapen och andra förnödenheter dementeras inte ens av ryssarna. Däremot dementeras påståendena om att rysk reguljär rysk armé deltar i striderna, något som OSSE påpekat. Hörde i P1 en diskussion mellan SR:s Rysslandskorrespondens och en rysslandsanalytiker, som menade att vi ska vara tacksamma för förnekandet eftersom det innebure att den pyrande konflikten ginge över i öppen eld. Om det är som EU påstår så är motåtgärderna minst sagt fjösiga. Ur svenskt perspektiv så är det lite skrämmande om ett att om den helt minst sagt otroliga händelsen av ett isolerat ryskt anfall på Sverige skulle inträffa, så den enda hjälpen vi kan få vore inreseförbud till EU för några utvalda ryssar. Jag noterar med tillfredsställelse den försiktiga nyorienteringen av svensk utrikespolitik tillsammans med Finland. Men så har vi fått en utrikesminister efter 8 år meden twiitermaniker.

   Radera
 7. Vad skall man tro om detta motdrag i argumentationen?
  Att bilderna som visats i tysk TV är från 2009 i Syd Ossetien?
  http://sputniknews.com/europe/20150217/1018385027.html

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. What's the news ? Kalla kriget fortsätter igen, nu mellan EU/USA och Ryssland, det gäller inflytande och påverkan och territorium. Utkämpas just nu i Ukraina, tycker mest synd om Ukrainarna som hamnat på slagfältet. Synd bara att svenska media (och bloggare) är alltför ensidiga i sina kommentarer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland har anfallit ukraina, inte usa eller nån av deras allierade.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. "Kalla kriget fortsätter igen, nu mellan EU/USA och Ryssland, det gäller inflytande och påverkan och territorium"

   Eller dollar och gas, eller båda.

   Radera
  4. En rysk åsikt i frågan, med historiska liknelser och geopolitisk bedömning:
   https://www.youtube.com/watch?v=HLmi75q3iRM#t=35

   Radera
  5. Under de senaste 300 åren har vi gått från en halv till 7 miljarder människor. Detta pga olja och kol som i dag utgör 80% av vår energikonsumtion. Vi har passerat peak oil, peak kol ligger nåt decennium bort.

   Detta är vad det handlar om, att säkerställa energi för USA att fortsätta "happy motoring" och hålla krigsmakten igång på de baser de har i 100 länder. Därför kommer de fortsätta härska genom att söndra i olika delar av Världen så länge de kan.

   Ryssland har just infört sitt svar på SWIFT. När Kina och Indien ansluter sig kommer inte längre alla transaktioner att gå genom USA. När Renminbi utmanar Dollarmonopolet kommer den stora förändringen och USA:s gigantiska budgetunderskott kommer att få effekter då de inte bara kan trycka nya dollar och låta resten av Världen stå för notan.

   USD som reservvaluta är nödvändigt för Washington och Wall Street. Kom ihåg vad som hände med Saddam H när han började sälja olja för EUR, han blev inte så gammal...

   Radera
  6. "Under de senaste 300 åren har vi gått från en halv till 7 miljarder människor. "

   Hur vet du det? Eller är det så att man börjat räkna på senare tid? Eller är det så att man räknat alla på senare tid? Om barnadödligheten var så hög förr, och barnkullarna så stora, varför växte befolkningen i så fall? Den borde bara flugit upp under 1900-talet, men det är tvärtom.

   Eller är det NASA som gjort en befolkningsutvecklings-utredning eller IPCC som gjort en en modell typ klimatmodellen? Det är inte logiskt med vadvi fått reda på om andra saker.

   Radera
  7. http://historienet.dk/sporg-os/hvor-stor-har-jordens-befolkning-vaeret
   Du kunde ju bekväma dig att göra en enkel sökning själv....

   Radera
  8. För inte kan väl en läsare av den här bloggen vara så totalt okunnig om enkla fakta rörande hur vårt samhälle är byggt på en energibubbla som håller på att spricka???

   Cornu! dags för repetition!

   Radera
  9. "http://historienet.dk/sporg-os/hvor-stor-har-jordens-befolkning-vaeret
   Du kunde ju bekväma dig att göra en enkel sökning själv...."

   Och PRB är sponsrat av okända privata finansiärer och statsanslag.
   Redan på 1600-talet börjar kurvan peka uppåt trots massiva krig i Europa och att amerikas urinvånare togs av daga i storleksordningen 100 miljoner.

   Tillåt mig tvivla på att den exponentiella kurvan är ens i närheten av rätt. För övrigt så har man heller inte förklarat förekomsten av pyramider i allt från kina till nordamerika, bosnien till indonesien. Det räcker att titta på filmen av Lloyd Pye, Everything you know is wrong, för att börja ställa frågor om hur saker egentligen ligger till.

   Jag säger inte att allt detta är rätt eller fel, bara att det finns många frågor som borde adresseras bättre.

   Radera
 10. So what?

  Inget annat än ett ställningstagande, ett ställningstagande som "söker" eskalation?

  Det pågår ett "satanistiskt spel" om makten och inget annat.

  "Sanningen är det första offret i alla krig"...vill minnas att även du, Lars, använde detta en gång i en av dina artiklar.

  Hela situationen är "infekterat" och när något är det, så är en av de första åtgärder att kyla ner det.
  (om man nu är intresserat av en tillfriskning).

  Att elda på med en blåslampa är inget jag kan rekommendera i ett sådant tillstånd..men här blåser man på som bara f.n och du håller i lampan.

  "Tack" vare dig Lars och din hållning i denna konflikt, så ser jag inte att du bidrar till en tillfriskning, utan du bara "spä på".
  Det känns nästan så som att du tycker det är "din chans i livet" att profilera dig.
  Du må vara begåvat utöver medelsnittet, men det betyder inte att du kan sätta dig över allt och alla.

  Att vara utmanande gillar jag, att vara häcklande inte.

  Och ditt bidrag i dag, där du dristade dig att förlöjligar människor som har betydligt mera livserfarenhet som du har, just på grund av sin ålder, är rätt andefattigt i mina ögon.

  Jag har skrivit det förr, jag skriver det igen: att ha inflyttande kräver ansvar.
  Och det tar du i mina ögon rakt inte!

  Inte desto mindre: trevlig kväll och all aktning från mig för din arbetsinsats!

  Manfred

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tycker förmodligen att Putin tar ansvar?

   Radera
  2. Ansvar eller inte ansvar, det är frågan:
   https://www.youtube.com/watch?v=HLmi75q3iRM#t=35

   Radera
  3. Han fantiserar om att usa styrde japan under andra världskriget. Trovärdigt.

   Radera
  4. Hej Ben

   Du klarar tydligen inte av att helt enkelt håller käften...vilket vore ditt bästa bidrag i sammanhanget!

   Radera
  5. KH, du ska inte bry dig om Bendover. Han följer bara sina instruktioner från Washington. En gammal teknik, hacka sönder andras inlägg och sabotera en diskussion med strunt. Ignorera bara personer som inte klarar att föra ett normalt samtal. Ingen mening att mata trollen.

   Radera
  6. @Kap Snor:

   Sanningen svider va? Men du får väl hålla för öronen då.

   @Pogust:

   Washington? Vad fan snackar du om. Det där får du förklara i detalj.. I övrigt ljuger och svamlar du ju bara.

   Radera
  7. Ben. Svar rörande att USA styrde Japan under WW2. Det räcker att läsa Wiki för att se de grova linjerna. Och det fortsatte efter krigsslutet. Är det inte baser där än idag?
   http://en.wikipedia.org/wiki/Occupation_of_Japan

   Radera
  8. Han pratar om "Japans invasion av Mongoliet".

   Japan försökte invadera Mongoliet 1939.

   Den Wikipediasida du hänvisar till handlar den amerikanska ockupationen av Japan. Som började 1945, sex år senare, efter Japans kapitulation.

   Goddag yxskaft.

   Radera
  9. Citat Ben Dover:
   "Han fantiserar om att usa styrde japan under andra världskriget. Trovärdigt."
   Läs själv om sanktionerna som infördes av USA. Hade inte detta en inverkan på riktningen? Detta är en retorisk fråga för att jag skall slippa köra ner fakta i halsen på dig.
   För övrigt: Läs vad du själv skriver.

   Radera
  10. Tror du på allvar att USA låg bakom Japans invasionsförsök av Mongoliet 1939 så som han säger i videon? Det är en enkel ja/nej-fråga som du kanske kan svara på utan att svamla om en massa irrelevant skit.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Utan att svamla en massa irrelevant skit så kan man ju enkelt uttryck höra med egna öron hur USAs Nuland beskriver de insatser man gjort för att förändra den politiska scenen i Ukraina. Jag har inget intresse att dissekera Manchuriet 1939, och spilla tid på pladder om vad som är sant eller inte sant i den historien.

   Sett med facit från övriga platser så finner jag det sannolikt att det kan finnas grund för det som framförs. Att du själv vill ha svart-vita uttalanden om historiska skeenden verkar ämnat att styra bort debatten från dagens situation.

   Radera
  13. Du kanske ska fråga en vuxen om frågan är för svår? Ja eller nej?

   Radera
  14. Ursäkta Bendover: Jag har inte uppfattat att Japan nämnts en enda gång i inslaget. https://www.youtube.com/watch?v=HLmi75q3iRM#t=35. Och så kan världen beskrivar om man är en rysk paranoisk Cornu även om ryssen verkar mindre psykotisk.

   Radera
 11. Kolla på dessa nyttiga idioter här:
  http://youtu.be/sTbRfkSOYi0
  http://youtu.be/H4dJRnI-X8Q
  De får garanterat betalt, anlitade skådespelare osv.

  SvaraRadera
 12. Cornu borde titta på dessa bilder. Med största sannolikhet äkta bilder av kuppregimens terror mot civilbefolkningen i östra Ukraina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://cgrozev.wordpress.com/2014/06/21/leak-kremlin-report-on-odessa-may-2tragedy/

   Kremls egen interna rapport om Odessa som råkade läcka ut.

   Radera
  2. Tack Ben för länken, det ger en bild av hur laglöst Ukraina var och hur Oligarkerna med privata arméer, huliganer och Amerikanska agenter destabiliserar landet.

   "According to our experts, in the May 2nd events in Odessa, the following entities took part: (1) a group of soccer fans, controlled by Igor Kolomoisky; (2) members of the Maidan self-defense forces, controlled by A. Parubiy (independent player, yet loyal to Poroshenko), (3) members of U.S. private security forces; and (4) agents-provocateurs controlled by Alexander Dubov."

   Radera
  3. Det står ingenting om att USA destabiliserar landet. Däremot står det att hela storyn om en massaker är osann och att anledningen till att det gick åt skogen var en helt annan.

   Radera
  4. Det visar ju också att Kreml säger en sak inåt och en annan utåt dvs ljuger medvetet. Vad säger du om det?

   Radera
  5. Vad gäller antalet stupade och offer så anger tyska tidningar ca 10 ggr de officiella siffrorna. Eftersom de flesta kan engelska skickar jag länk på detta men referenser till tyska tidningar finns med i texten.
   http://www.liveleak.com/view?i=155_1423400634

   Radera
 13. Känns ändå rätt bra!!!

  Det verkar finnas många som verkligen hatar Putin. Det är ju bra, för då har vi många frivilliga att skicka när Ryssen kommer....

  Själv vill jag undvika konflikt, men blir det trots allt en sån är jag long gone.... jag lever som jag lär!

  Det är väldigt rättvist. De som tror på kommande konflikt och vill rusta för den, är ju också beredda att dra sitt strå till stacken. Jag är inte intresserad av konflikt, därför tänker jag inte delta i den heller!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du lever PRECIS som du lär. Bidrar med insinuationer som leder till motsättning och avslutar med att andra får städa upp det du och andra hökar tänt eld på.

   Ditt användarnamn är väldigt talande.

   Radera
 14. Haha, du måste utveckla 1. motsättningar och 2. hökar tänt eld på?

  Jag vill ju undvika konflikt. Det är många som har lagt ner det alternativet för länge sen. .

  Jag har inte heller valt sida, dvs jag är inte för Putin (såklart) men jag är inte för Nato heller.

  In the long run we are all dead!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det verkar finnas många som verkligen hatar Putin. Det är ju bra, för då har vi många frivilliga att skicka när Ryssen kommer.... "

   Var exemplet tydligt nog för att åskådliggöra båda frågorna?

   Radera
  2. "Det verkar finnas många som verkligen hatar Putin. Det är ju bra, ..."

   Var det tydligt nog för att se vilken sida du i alla fall lutar åt?

   Radera
 15. Du gör dina egna tolkningar. Men jag vet nog bäst själv var jag står tack!

  Säger jag att jag vare sig är FÖR Putin eller Nato, så är det kanske så!!!

  För vissa verkar det vara så obeskrivligt svårt att förstå att man inte håller på någon av sidorna då man tycker det är lite pest och kolera över det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Säger jag att jag vare sig är FÖR Putin eller Nato, så är det kanske så!!! "

   Ordet "kanske" verkar vara nyckeln i det här fallet.
   Det är möjligt att jag läser din text hårt, men du har ju faktiskt skrivit att vi skall mobilisera mot ryssen, och sedan försvarat detta med att du kanske tycker så.

   Jag måste säga att du lämnar dörren vidöppen för tolkningar, och speciellt åt ena hållet.

   Radera
 16. Hur tröttsam får man vara, jag är inte för vare sig putin el nato!

  Vad tycker du, bör man gå med i Nato och rusta sig för att Putin är vår fiende, eller ej?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att man skall granska alla fakta och sedan ta ett beslut. Baserat på verkligheten.

   Om de ursprungliga två meningarna är ironi förstår jag vad du säger och håller med, annars förstår jag inte kontexten.

   Radera
 17. Nu är det illa. Hörde just på tyska kvällsnyheter där en reporter befinner sig på plats så nära Debaltseve han kunde. Han hörde avlägsna skott även idag. Tydligen beter sig separatisterna där närmast som i eufori efter att Ukrainska regeringstrupper lämnat Debaltseve. Att separatisterna skulle nöja sig med detta dvs Debaltseve såg han som mindre troligt. Dock där han befann sig på kvällen i Donetsk var det fn. lugnt.
  Tyvärr kommer dock en del rapporter att det fajtas även vid Mariupol. Känns ju riktigt djävligt när överenskommelsen inte följs och där anklagelserna riktas mot separatistsidan. Såg korta intervjuer med separatister och även dessas två ledare igår resp förrgår. De resonerar ungefär som att de fått landet av någon högre makt och att det inte är förhandlingsbart.

  Poroshenko nämnde i helgen att han skulle införa krigslagar och vädjande till USA om vapen om överenskommelsen inte höll. Förr eller senare gissar jag att vi får se att USA skickar vapen till den Ukrainska sidan även om USA kallar de dödliga vapen de har i åtanke för defensiva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jan, det finns en väldigt enkel lösning på det problemet (att Ukrainas armé skulle få dödliga vapen): Back The Fuck Off

   Radera